Postul nu e post destul

Legendele toamnei: profesorul Indoleanu (I)

Julius Constantinescu

Pe profesorul Indoleanu nu l-am cunoscut niciodată. Preda matematici la Facultatea de Mecanică şi era cea mai mare legendă a Politehnicii din Cluj (mai mare chiar decât studentul Max, care în ’91 abia ajunsese în anul III, deşi când intrase el la facultate Beatles-ii mai cântau încă împreună; mai mare chiar decât profesorul Chisăliţă, care m-a învăţat matematici speciale făcându-mi nota la examen: “10 la primul subiect cu 5 la al doilea fac 14. Împărţit la 2, aproape 7. 7 nu pot să-ţi dau, scumpule, e notă mare”).

Ce îl făcea atât de popular în Politehnică pe profesorul Indoleanu era faptul că puteai să treci examenul la el fără să ştii nimic (spre deosebire de alţi profesori, care împingeau absurdul până acolo încât îţi pretindeau să înveţi). Trebuia doar să faci o poantă pe care el n-o ştia, să inventezi o tâmpenie la care nici măcar pe el nu-l dusese capul (ceea ce nu era deloc uşor).

Una dintre cele mai celebre examinări ale sale a fost un exerciţiu simplu de adunare. Într-o vară, o loază care dăduse foile goale i-a întins carnetul, pentru binemeritata notă 2. “Uite”, i-a zis Indoleanu, care era într-o pasă bună, “dacă-mi spui câte becuri sunt în sala asta, te trec”. Tipul le-a numărat cu atenţie şi a rânjit fericit: “Opt, dom’ profesor!”. Profesorul Indoleanu a scos un bec din sertar, a rânjit şi el şi i-a comunicat rezultatul examenului: “Sunt nouă. Mai încerci la toamnă”.

În toamnă, domnul student nu s-a mai chinuit în bancă, s-a prezentat direct cu foile goale: “Dom’ profesor, am învăţat problema cu becurile”. “Bravo”, i-a zis profesorul. “Câte sunt?”. Domnul student le-a numărat cu grijă, a rânjit sigur pe el şi a dat răspunsul: “Nouă”. După ce l-a invitat să le numere împreună, profesorul şi-a exprimat îngrijorarea că-l paşte re-re-ul: “Sunt doar opt”. “Şi cu ăsta, dom’ profesor”, a zis loaza, scoţând un bec din buzunar, “sunt exact nouă”. A luat 5 – cel mai mare compliment pe care ţi-l putea face Indoleanu.

(va urma)

Share:

39 comments

 1. Dan1 21 September, 2011 at 14:36

  😐 Asta e o legenda pe care-am auzit-o si in legatura cu un profesor de prin Politehnica Bucuresti.

 2. Capitanu 21 September, 2011 at 14:39

  Bancuri bune pe DC? Într-un post de-al lui Julius? E clar că vine apocalipsa !!!

 3. Ozzy 21 September, 2011 at 14:42

  @Dan1:
  Probabil a povestit-o cineva care a citit-o pe DC acum 2 ani si n-a retinut exact de care Politehnica era vorba 😀

 4. JULIUS 21 September, 2011 at 14:43

  @Dan1: o sa explic in partea a doua cum e cu legendele urbane si cu cea a profesorului Indoleanu.
  @Capitanu: bancurile bune sunt in partea a doua.

 5. Dan1 21 September, 2011 at 15:03

  @Ozzy: Hai sa-ti explic asa: eu n-am mai trecut prin Politehnica (si nici n-am de gând) de când mi-am luat diploma (1989). =))
  Asa ca n-am auzit-o precis acum 2 ani! Cred ca are dreptate Julius, e o legenda urbana si primul profesor în legatura cu care s-a facut a fost Pitagora si era cu lumânari (sau Diogene). Dupa aia s-a tot actualizat profesorul =))

 6. sebra 21 September, 2011 at 15:06

  Asta cu becurile circula şi la noi la Galaţi, atribuită profesorului Vîţă.

 7. Radu Udrescu 21 September, 2011 at 15:09

  Si la noi in faculta umbla o poveste de genu’ asta despre pofesorul de mate speciale Banzaru de la constructii. Un student arab ce picase examenul a mers in biroul profesorului. L-a luat la geam si cu o pereche de chei in mana i-a arata un Mertzan – ultima urlatura: “Domn’ profesor, daca iau examenul, cheile astea sunt ale dumneavoastra”. Profesorul a scos si el o pereche de chei si aratand catre o dacia 1100 jerpelita i-a zis: “Domnul student, daca iei examenul, cheile astea sunt ale tale…”

 8. Ferdinand 21 September, 2011 at 15:09

  @Dan1:
  Doar în București era legendă!

 9. serban 21 September, 2011 at 15:12

  @Dan1:
  Era cu torțe, nu cu lumânări. S-a petrecut la Altamira.

 10. serban 21 September, 2011 at 15:19

  Un student arab face facultatea în România. În prima scrisoare către ai lui spune:
  “E foarte bine aici. Doar că după cursuri mi-este rușine când îl văd pe profesorul meu luând tramvaiul în timp ce eu mă sui în BMW”

  A doua zi primește un cec de două milioane de dolari și o telegramă:
  “Nu ne face familia de rușine! Cumpără-ți un tramvai”

 11. ungluk 21 September, 2011 at 15:27

  @Radu Udrescu: aia cu masina frumoasa vs. Dacia 1100 era si prin Craiova, se zicea ca unu’ de la ISE a facut-o. :))

 12. andryusha 21 September, 2011 at 15:29

  La noi, la Iaşi, circulă atâtea legende încât, practic, studenţii de la Politehnică ies direct scriitori.

 13. Darius 21 September, 2011 at 15:36

  Eu am auzit fix aceeasi legenda cu un profesor de la Politehnica din Iasi. O fi fost o leapsa, la vremea respectiva, intre diversi profesori universitari.

  Mai stiu doua legende, tot cu profesori de la Politehnica din Iasi.
  Prima e despre profesorul de desen tehnic Gaba (care mi-a mancat si mie zilele). Acesta, in tinerete, se prabusise cu planorul. Dupa acest accident, tipul devenise destul de “dubios” si era cam greu sa treci la el. Te chema la recuperari pana se plictisea de tine (stiu asta pe propria piele), te chema sambata si duminica la recuperari, ii incuia in clasa pe cei veniti la recuperari si uita de ei etc. Unuia dintre studenti i-ar fi spus ca o sa treaca la el, cand o vedea ca zboara porcul. Legenda spune ca, in ziua colocviului (examenului), studentul respectiv ar fi venit la examen cu un purcelus viu si, de fata cu Gaba, ar fi deschis geamul si l-ar fi aruncat pe geam. Examen luat!
  Alte legende despre profu’ Gaba erau: niste studenti i-ar fi sudat Trabantul de barele unui gard de pe malul Bahluiului; i-ar fi trimis dricul acasa; s-ar fi dus sa-i mute mobila, cand acasa nu era el, ci nevasta (familia Gaba, chiar era intr-o perioada cand urma sa se mute in alta locuinta), i-au scos mobila din casa si au lasat-o in fata blocului.

  A doua legenda e despre Dimitrie Ioan Mangeron. Acesta, pe vremea lui Ceausescu, cand trecea prin loc nepermis si-l amenda militianul de la circulatie, sa zicem cu 50 de lei, el ii dadea 100 de lei, si-i spunea ca, la intoarcere, tot pe-acolo o sa treaca.

 14. Lecteriţa 21 September, 2011 at 15:45

  Am cosmaruri cu o singura profesoara din facultate! Era de Economie politica. Toate facultatile faceau Economie politica,inclusiv IEFS-ul sau Artele Plastice,desi era o materie… gen Socialism stiintific, adica fix-pix! Profa era o baba dodecagenara, mica, cocosata , cu ciorapii rupti (din aia cu jartele) si foarte a dracului. O tampita, activista de partid, de-a dreptul analfabeta. Dar era sora cu nu’s ce ministru…
  Ne omora! Toata lumea venea de doua ori la ea la examen. M-am infierbantat! Inteleg sa repet unde nu am invatat, dar la ea visam materia.Se examina studentul in amfiteatru, in fata tuturor. Desi eram vreo 35. Cand am pasit pe podium, a urlat: Ai pantofi de Gubaaaan! Cine esti tu, sa sfidezi copiii de muncitori si de tarani?
  M-am clatinat. Eu aveam in tinerete, niste reactii foarte in neregula, la furie. Adica, lasam sange pe locul unde se petrecea evenimentul. De data asta m-am abtinut, dar mi-am scos pantofii din picioare, i-am pus pe catedra si i-am zis: puteti sa-i pastrati, caci de fapt, asta e problema dvs, vi-i doriti! Numai ca nu vor face din dvs niciodata o femeie, la fel cum eu nu am o problema daca ma duc acasa desculta.
  Toata lumea si-a tinut respiratia, baba s-a dus la geam si dupa 10 minute s-a intors , dictandu-mi subiectul. La sfarsit, mi-a dat 8. Nimeni n-a mai luat 8 la ea.

 15. Insignifianta 21 September, 2011 at 15:59

  Tin sa-l salut, pe aceasta cale, pe profesorul Cernian, de la Automatica din Craiova! Ultima oara, cand ne-am intalnit in tren, mi-a comunicat, subtil, ca n-o sa se aleaga nimic de mine. A avut dreptate.
  P.S. Domnule profesor Oliviu Gherman, degeaba mi-ati dat unul din putinii 10 din viata mea, la mecanica cuantica! N-am stiut ca era de-ajuns sa umblu cu un bec in poseta. 😀

 16. Lecteriţa 21 September, 2011 at 16:03

  @Insignifianta:
  Nu esti sanatoasaaaa!!! =)) Si eu am luat 10 de la Adrian Nastase, si muream dupa el, ce prof de drept international era, da’ de un’ sa stiu eu ca se apuca de crescut gaini?

 17. Insignifianta 21 September, 2011 at 16:09

  @Lecteriţa: Te pomenesti ca si andryusha o fi facut meditatii cu Dinu Patriciu! =))

 18. Lecteriţa 21 September, 2011 at 16:13

  @Insignifianta:
  =)) pai erau destui profi care acum o ard prin politica sau prin afaceri

 19. Nelly 21 September, 2011 at 16:24

  Se desfiinteaza sau nu invatamantul pana la anul?

 20. andryusha 21 September, 2011 at 16:24

  @Insignifianta:
  N-am făcut meditaţii, că m-am hotărât târziu pentru Arhitectură şi n-a vrut nimeni să-şi asume răspunderea. Sigur, după ce am intrat pe cont propriu, toată clasa politică s-a repezit să-şi asume succesul, doar se-ntâmplase în timpul mandatului lor…
  Unii în opoziţie, alţii la putere, numai ei ştiu cât m-au mai susţinut.
  =)) =))

 21. andryusha 21 September, 2011 at 16:28

  Dar am fost prieten în copilărie cu Theodor Paleologu, un băiat foarte citit, inteligent şi foarte simpatic. (Am fost totdeauna un tip obiectiv, asta e calitatea mea număru’ 1 😀 ).

 22. Insignifianta 21 September, 2011 at 16:29

  @andryusha: =)) Da, domnule, au strivit corola de minti stralucite ale acestui neam! Ca sa faca ei politica, sa faca ei afaceri, sa faca ei bani! =)) Da’, lasa, lasa, ca Dumnezeu e sus si vede! =))

 23. Insignifianta 21 September, 2011 at 16:31

  @andryusha: Si eu am fumat pe hol fost colega cu Leonard Orban, daaa?

 24. sebra 21 September, 2011 at 16:33

  @Andruysha ,
  si dupa ce ca ies direct scriitori, mai au si site pe internet.:))

 25. andryusha 21 September, 2011 at 16:39

  @Insignifianta: Nu ştiu, vino cu dovezi. Adă catalogul, fotografii, probe video… Nu putem să aşa, mă-nţelegi, numai pe simple declaraţii… :))

 26. andryusha 21 September, 2011 at 16:40

  @sebra: Ai dreptate, poftim un like! =)) =))

 27. Insignifianta 21 September, 2011 at 16:53

  @andryusha: De serviciu, bre, de serviciu! Ca eu am fost cuminte, nu m-am apucat de fumat decat dupa ce am fost incadrata in munca, nu ca alte loaze, inca din facultate, pe banii parintilor. 😀
  P.S. Leonard Orban, recunosti? Ca nu ma crede astia…
  P.P.S. Care dai si tu o tigara, ca nu mai am. Si nici serviciu.

 28. andryusha 21 September, 2011 at 17:13

  @Insignifianta:
  Eh, în facultate deja era târziu…

 29. Dan1 21 September, 2011 at 19:23

  @Insignifianta: Eu în armată, că aveam soldă! :))
  Ţine un Camel! Ai foc?

 30. Insignifianta 21 September, 2011 at 20:38

  Nu, dar rezolvam. Ca, daca altii pot, de ce n-am putea si noi?

  http://youtu.be/O_kFevKifug

 31. Patak 21 September, 2011 at 20:58

  @Radu Udrescu: Aceeasi faza si cu profu’ Radu de matematici de toate felurile din Fcultatea de Mecanica din Timisoara…Si crede-ma, tipul era in stare de asta…:)

 32. N.A. 21 September, 2011 at 22:22

  Ok, legenda cu profesoara al carei sot a fugit cu o studenta (in unele relatari – blonda) si de atunci ea are boala pe studente (in unele relatari – blonde) si le pica in draci oricat ar invata ele mai e valabila? :))

 33. ErRon 21 September, 2011 at 22:33

  @Lecteriţa: Are nevoie omul de oua, ce esti carcotasa???:D

 34. Cristi 22 September, 2011 at 09:01

  @N.A.: Este, este. La noi era profesoara de geografie economica :-&. Dar ceva era cu femeia asta ca le cam pica pe fete.

  Bai astia fumatorii io primeam tigari de la profesori :D.

 35. Insignifianta 22 September, 2011 at 12:30

  @Cristi: Tare, frate! Da’, de ce, erai blonda?

 36. Cristi 22 September, 2011 at 13:10

  @Insignifianta: La ce te referi? La tigari? In cazul asta rectific: profesoara de statistica imi dadea tigari. Assos. 😀

 37. Insignifianta 22 September, 2011 at 13:18

  @Cristi: Tare, frate! De ce, ca nu erai blonda, nu?

 38. Cristi 22 September, 2011 at 13:28

  @Insignifianta: Te cam oftici ca fumam gratis este? 😀

 39. Insignifianta 22 September, 2011 at 17:20

  @Cristi: Cam da, acuma de ce sa nuuu… 😀 Ca pe bani poate oricine.

Leave a reply