Postul nu e post destul

Prin prezenta vă informăm că ne batem joc de dvs., conform contractului

Simona Catrina

Pe 2 august (detaliul e important, nu e spus inutil, cum obişnuia Balzac), am primit de la Enel o scrisorică parfumată în care mă preavizau că, pe 1 august, îmi taie lumina dacă nu achit o restanţă de 90 roni. O plătisem de două săptămâni, nu asta era problema, doar că anacronismul m-a incitat şi m-am dus la Enel (Electrica Muntenia – sau cum naiba îşi zice), la Piaţa Veteranilor.

Acolo, am găsit o coadă alcătuită din 135 de capete afară şi 48 de capete înăuntru (n-aveam ce face şi-am numărat). Era ca la Bobâlna, lumea agita furci şi topoare. Toată suflarea primise acelaşi preaviz, pe 2 august, că dacă nu plătim până pe 1 august, luăm cafteală: “Pentru a evita întreruperea furnizării energiei electrice, vă rugăm ca până la data prevăzută mai sus, să efectuaţi plata facturilor restante şi a penalităţilor aferente”.

Pompoşenia scrisorii m-a motivat să schimb macazul (o luasem iniţial spre redacţie, dar n-avusei de lucru şi scobii în cutia poştală) şi să mă duc la Enel cu părul vâlvoi, cum vă spuneam.

Sutele de iobagi din faţa sucursalei aveau cam acelaşi diagnostic: plătiseră, dar azi primiseră o somaţie că ieri li se va tăia lumina.
Am stat o oră şi 43 de minute la coadă, după ce-am lăsat să treacă în faţă categoriile defavorizate: bătrânii, gravidele, copiii şi cei care “voiau doar să-ntrebe ceva”. Am ajuns la ghişeu, i-am spus ăleia, taca-taca, tot ce-aveam de spus, cum că plătisem online, i-am arătat şi-un print mototolit. Nu m-a întrebat “tu cu cine faci banking?”. Dar a admis că ochei, plătisem, că nu ştie de ce aveam preaviz, sunt liberă să plec. Evident, ora jumate de stat ca proasta la coadă, onoarea mea şi clondirul cu mastică n-aveau să fie decontate-n veci.

Pe urmă, n-am de lucru şi-o întreb dacă totuşi a plecat vreun om de-al lor pe teren cumva, să taie fire pe fond nervos. Pură ca o zmeurică, tanti de la ghişeul Enel a susurat căci nu are de unde să cunoască aceste informaţii. Am rânjit cabotin şi am reformulat, arătând cu capul spre calculatorul ei, un 486, cred: bun, şi dacă, în pofida faptului că io sunt cu plăţile la zi, găsesc deseară beznă-n casă, conform ameninţărilor? Ce fac? “N-am nici cea mai vagă idee”, m-a plesnit doamna cu sinceritatea-i peste ochi. Am hăhăit teatral, dar cum badigardul se chiombea deja insistent la mine, am dat să părăsesc arena ostilităţilor.

Când mai aveam jumate de talpă şi ieşeam, madam a răcnit după mine. Credeam că mi-am lăsat portofelul pe tejghea, cum fac adesea, în zilele fierbinţi de vară. Nu. Găsise ceva nasol în dosarul meu: aha, ai o factură din februarie neachitată! Din ochi îi ţâşneau flăcări. Păi probabil n-am primit-o – zic. Ea nu se lasă: păi nu e treaba noastră să ne asigurăm că primiţi facturile, e treaba dumitale să te interesezi. Nu, zău, am declamat eu, cu idioată vitejie, în timp ce scobeam în portofel, cu mâini tremurânde, ca să achit mai repede.

Din toată această zi istorică, am desprins două învăţăminte. Unu: Enel are întotdeauna dreptate. Doi: dacă ai apucat să pleci o dată din România şi dacă te mănâncă-n fund să te întorci în ţară, îţi meriţi soarta. Căci chitanţele, restul şi instinctele se numără la casă, orice reclamaţie ulterioară nu va fi luată în consideraţie. Vă mulţumim pentru neînţelegere.

Share:

44 comments

 1. eftimie 3 August, 2011 at 08:22

  Să zici merci că nu te-a luat la palme cum ai fi meritat!

 2. stalker 3 August, 2011 at 08:27

  am folosit iluminatul stradal ca să citesc într-o noapte din cauza unor angajați enel foarte trigger happy. credeam că e cel mai dezolant moment posibil: să ajungi seara acasă și să observi ca dintre toți vecinii numai la tine nu se aprinde nici un bec. de fapt cel mai dezolant moment e abia a doua zi dimineața, când (probabil) aceiași angajați te întreabă la interfon “aveți curent?”
  pe de altă parte, am niște prieteni care vor să se întoarcă în țară. voi folosi articolul, să nu cumva să uite de ce revin

 3. Pentru de dimineață | aghiuţă 3 August, 2011 at 08:28

  […] Bătaia de joc a Enel, pe Daily Cotcodac. […]

 4. karmapolice 3 August, 2011 at 08:44

  amen to that..trebuia sa-l citesc in 97 cind m-a pus tot iadul sa ma intorc…dar nu-i nimic se remediaza

 5. camionagiu 3 August, 2011 at 08:44

  N-are ambâţ mogulu daca nu plătşte un nespălat să vina la tine la uşă în salopetă, cu un cleşte în mână, strigând pe scară:

  DEBRANŞARE LA RĂU PLATNICI!

 6. unmihai 3 August, 2011 at 08:47

  Nu tin cu ursul dar astia de la Eon au myline-eon.ro unde-ti faci cont si-ti vezi facturile, platite sau nu.
  La mine nevasta ma bate la cap sa verific facturile macar o data pe luna: “macar atat sa faci si tu in casa asta” 🙂
  Vezi … daca n-ai nevasta…

 7. Radu Udrescu 3 August, 2011 at 08:50

  Eeeee, cel mai amuzant e atunci cand chiar apuca sa-ti “taie” corentul. Tre’ sa mergi fain-frumos pana la CEC unde trebuie sa achiti un rah*t de taxa de reconectare (care e mai ieftina decat taxiul dus-intors pana la CEC). Evident ca cei de la CEC au un program de lucru de gravide: intre 9 si 11 dimineata era in Timisoara – motiv pentru care trebuie sa-ti iei si o zi libera de la servici. Dupa ce platesti la CEC si platesti si factura/facturile restante plus taxa de reconectare iti spun ca te vor reconecta…in urmatoarele 48 de ore. Dupa reconectare mai trebuie doar sa mergi pana la pubela sa arunci cam tot ce ai avut in frigider in afara de conserve…
  Am patit-o eu…de doua ori! :D:D:D

 8. M3bis 3 August, 2011 at 08:58

  @unmihai: Aileu! Mi-ai adus aminte că nu le-am plătit pe ultimele! BRB

 9. mih 3 August, 2011 at 09:34

  Foarte adevarat ca enel are intodeauna dreptate tocmai am simtit o pe pielea mea, insa eu nu ma duc sa fac reclamatie sau sa ma cert cu astia de la enel ca nu ma pricep la cearta. Pentru chestii d’astea exista in Romanica meseria de certareti care s unsi cu toate alifiile in materie de scandaluri. Asta trebuia sa faci sa le trimiti un certaret, oricum ai fi platit da macar le frecai ridichea indirect la oamenii aia cu “bun simt” de la ghiseu.

 10. kilroy 3 August, 2011 at 09:42

  Mental, am aruncat un cocteil Molotov in sediul Enel. Suntem alaturi de tine Simona. Venceremos!

 11. Didinutza 3 August, 2011 at 09:48

  Niciodata nu platesc facturile la timp (imi place sa-i tin in suspans) insa enelul asta mi-a intors-o: instiintarile cum ca, de luni imi taie curentul, vin de obicei vineri dupamasa…

 12. nina 3 August, 2011 at 09:53

  Am fost si eu odata sa clarific ceva la Enel si cand am vazut ce-i acolo (mi-am luat chiar si numar de ordine, era 148, n-am sa-l uit prea curand), m-am relocat numaidecat.
  Bineinteles ca am rezolvat totul pe net si mi-am jurat ca n-am sa mai calc acolo in veci.

 13. Lecteriţa 3 August, 2011 at 10:05

  Am trecut prin situatia asta. Era 14;45 cand am ajuns la sediul Electrica. Aceeasi Bobalna, la casierie. La 15:30, casierita cu unghii imprimate cu motive Gallee, se uita acru si ne transmite: Se incheie programul. Ma uit pe geamul avizier. Scria ca la ora 16 se incheie. Intreb, civilizat: De ce plecati asa degrab’ acasa? Mai e o juma’ de ora…. Ea, cu acelasi sictir: Pentru ca acum am autobuz… Urca veninul in glandele mele si remarc: Aveti un ton care s-ar asorta la unghii de T Rex, nu la astea artistic inflorate pe care le aveti. Ea tranteste geamul si isi ia poseta. Bat timid in geam si zic: Doamna, va astept afara, pe trepte. Aici nu am voie sa va ard doi pumni, caci este in interiorul sediului unei societati, atata bun simt pot sa am si eu. Dar afara v-o luati!
  …A stat pana la 16;30.

 14. kaynes 3 August, 2011 at 10:20

  Depinde totdeauna de responsabilul de zona sau cum s-o numi el . astia reprezinta o specie aparte si e foarte important daca la tine in cartier exista ramura turbata sau cea blanda a neamului lor. Eu am avut o factura de 4000 de lei in primavara plus somatia adiacenta. avand norocul sa am in zona un reprezentant domesticit al speciei , am fost solicitat sa achit doar 500 de lei direct in buzunarul reprezentantului enel care , tacticos si binevoitor, mi-a facut contorul sa arate ca iesit din cutie de parca n-ar fi trecut prin el 220 de volti in veci ci doar ambrozie si nectar.

 15. Ciprian 3 August, 2011 at 10:23

  EON mereu trimite aiurea facturile, si eu sunt satui de ei. Nu inteleg niciodata cum calculeaza facturile alea si de ce o parte dintre kwh au un cost (10% din total) si altii un cost de 8 ori mai mare. Ne inseala la greu.

 16. Digitalizarea romaniei | piticu.ro blog 3 August, 2011 at 10:36

  […] sa  ne guvernam daca noi nu suntem in stare sa facem asta.Revenind la chestii digitale. E normal* sa mai apara erori. Chestia grava e ca nimeni nu plateste pentru ele.  ——* normal = cuvant […]

 17. Cristi 3 August, 2011 at 10:40

  @Radu Udrescu: Chiar asa. De ce astia de la CEC au programul asta timpit(asa-i in toata tara)? Nu au nevoie de bani? :-/

 18. sebra 3 August, 2011 at 10:50

  Femeile sunt discriminate de casieriţe. N-aţi observat ce tulburări de comporatment şi de dispoziţie au în funcţie de sexul clientului?? La fel e şi cu vânzătoarele din piaţă sau de la măcelărie.

 19. Sebi 3 August, 2011 at 11:21

  Am fost si eu in situatia sa-mi taie curentul pentru o restanta de 10 ron veche de un an pe care evident au omis sa o mai treaca pe factura!!! M-am dus la Enel si taxa de rebransare era de 100 ron, plus ca se onora in 48 de ore, daca nu erau deranjamente in cartier. Ghiciti ce s-a intamplat in cele 48 de ore ?

 20. Mortyse 3 August, 2011 at 11:33

  Stati linistiti, la fel se intampla si in Italia si probabil si in alte tari cu aceleasi societati Enel, e.on etc.

 21. Xanax 3 August, 2011 at 12:04

  mie imi pare o viata destul de palpitanta. trebuie sa ma intorc in tara neaparat!! =))

 22. Iulia 3 August, 2011 at 12:18

  Zici ca ai apucat sa pleci din Romania si te-a mancat undeva sa te intorci? Mare greseala!

 23. euuuu 3 August, 2011 at 12:36

  @lecterita: geniaaaaallllllllll =))=)))=)))=))))))))=)) prea tare!!!! =))=)))))

 24. AlexM 3 August, 2011 at 13:03

  Lei nu Roni.

 25. Stephanie 3 August, 2011 at 13:31

  “dacă ai apucat să pleci o dată din România şi dacă te mănâncă-n fund să te întorci în ţară, îţi meriţi soarta”. 1000 like!
  In aceeasi situatie s-a aflat maica-mea acum cateva luni. Norocul ei a fost ca fratele meu era acasa si, intamplator unul din “taietori” era un fost coleg de liceu. S-a dus sa-l salute si ala: “Am venit sa-ti tai curentul!” Frate-meu l-a chemat inauntru, i-a bagat sub nas chitanta si ala: “Bag-mi-as P*** in gura lor de boi, ca ne trimit pe teren ca pe idioti, de ne ia lumea la omor”. Nu a mai taiat nici un curent… Interesant este faptul ca minunata companie de electricitate “e” de fapt mai multe.Adica, firma care taie curentul nu e cea care va trimite facturile, deci e clar de ce nu stiu unii de altii…

 26. raluxa 3 August, 2011 at 14:17

  “Enel are intotdeauna dreptate” – EXACT asta am zis si eu acu’ vreo luna si ceva http://raluxa.com/cand-da-enel-sa-te-feresti/

 27. Sandi 3 August, 2011 at 14:31

  Io am pastrat toate chitantele de la ei, ca am fost prevazator ! 😛 Cu toate ca nu-s in tara si nu am de gand sa ma intorc prea curand, mi le pastreaza cineva care si achita !Si de-abia astept sa am asa probleme ! ca ma duc si le trantesc toate pe masa, asa cum is, teancuri intregi, s-apoi faca ei ce vor cu ele !

 28. ady 3 August, 2011 at 14:55

  eu am o curiozitate in organism: cum au primit banii pe lunile urmatoare lunii februarie, pentru care sustineau ca nu ai platit? cand plateam factura la casierie (intre timp am aflat ca exista internetbankingu’) erau diversi care dorau sa achite factura curenta dar nu si una restanta. “nu se poate, nu va primim banii pt cea curenta, trebuie mai intai s-o achitati p-aia dinainte”.
  parerea mea e ca e posibil ca factura din februarie, pe care ai achitat-o la rascoala s-o fi achitat la vremea ei. doar posibil, cu enel nu se stie niciodata, totusi.

 29. Simona Catrina 3 August, 2011 at 15:13

  Ady, ai dreptate, e posibil s-o mai fi achitat-o, dar ei tac chitic, nu gasesc niciodata ce-ai platit, doar ce-ai uitat sa platesti!

 30. Simona Catrina 3 August, 2011 at 15:15

  Va multumesc tuturor pentru motivanta furie sindicalista, care ma sustine moral si imi confirma ca nu sunt nebuna, ca nu mi s-a intamplat numai mie, fiindca sunt imprastiata si incapabila sa inteleg sistemul! Sunteti draguti, impreuna vom invinge 🙂

 31. Simona Catrina 3 August, 2011 at 15:16

  Cine m-a pus sa ma intorc in Romania? – ma intreb eu si ma intreaba si altii. Nimeni, numai mintea mea proasta, as fi dat orice sa ma fi pus altcineva, ca sa am pe cine strange de gat acum! Nu-i nimic, intr-o zi plec inapoi, vad eu cand. Pot sa scriu pe Daily Cotcodac si din Canada! 🙂

 32. camionagiu 3 August, 2011 at 15:40

  Vezi ca am o vaga impresie ca daca nu te grabesti o sa pleci pe Dunare, noaptea, calare pe camera de tractor, caci Basescu n-o sa plece cu una, cu doua.

 33. BogdanRa 3 August, 2011 at 16:43

  Sunteti fraieri (sesizati iluzia gravitatii)

  Enel are un sistem de plata care nu respecta codul fiscal in sensul in care atunci cand faci o plata trebuie sa cunosti 2 elemnte + suma: numarul de client si numarul de factura.
  Eu am platit o data 2 facturi fara sa le specific separat. Eram in pericol sa mi se taie lumina pentru ca , desi aveam plus d ebani la ei, ei nu trimit platitile decat pe factura specificata de mine, desi Codul fiscal specifica clar ca se platesc INTOTDEAUNA restantele mai vechi…

  Ca sa fie clkar ca suntem fraieri…

  In februarie ai de platit 90 de lei si uiti… Luna urmatoare ai de platit 103 lei si ii platesti. In luna aprilie ai de platit 70 de lei si ii platesti. Vine si iti taie curentul. de ce?? pentru ca nu ai platit februarie. desi factura neplatita decat partial este cea din martie. Adica banii aia 103 lei trebuiau sa mearga sa acopere intai aia 90…

  Si nu ai cum sa opresti, nu poti obtine ordine judecatoresti… Un vecin a stat 3 luni fara lumina pentru ca dandu-i in judecata (si castigand in final) el nu a mai platit facturile (in viciunea lor). omul le platise si ei inregistrasera gresit

  Personal as dori sa facem ceva in contra Muntenia Sud… Daca sunteti de acord putem face o asociatie sau sa dam in judecata pentru santaj sau pentru hartuire (mai bine asa).

  Tot la Veteranilor si…cum sa spun…de 3 ani nu mai calc pe acolo

  de 1 luna in fine si Muntenia Sud a bagat site pe care te poti loga si vedea facturile linistit

 34. mirceacelbatran 3 August, 2011 at 17:44

  Fa-ti cont online la ei. O sa vezi situatia facturilor.

 35. ady 3 August, 2011 at 23:58

  @BogdanRa:

  inseamana ca am avut o inspiratie de zile mari cand am decis ca atunci cand platesc factura pe internet banking, sa notez si codul de client si id-ul facturii in sptiul ala pentru precizari.
  si eu care credeam ca o fac asa, de amorul artei. cica sa fiu eu linistita.

 36. BogdanRa 4 August, 2011 at 09:41

  Mai grav este ca nici nu poti pune acolo mai multe ID-uri de facturi…
  Codul de client ar 6rebui sa fie enough… dar la ei nu…
  Absolut deloc!

 37. Andreea Ciontea 4 August, 2011 at 18:44

  OMG. Am ras cu lacrimi. Ma manca in fund, dar de cand am citit m-am scarpinat singura aici in LA si stau in banca mea, adica nu ma intorc in Romania.

 38. Alexandra Bohan 4 August, 2011 at 21:36

  Simona, eşti nebuna mea preferată! Şi te super-ador la citit! :*

 39. lala 4 August, 2011 at 23:59

  ca tot veni vorba de strainataturi, eu stau in Italia de vreo 5ani si nici pe aici nu prea umbla cainii cu covrigi in coada…

 40. laura 5 August, 2011 at 13:25

  Intr-o seara, pe la 9.30 suna cineva la usa. ”Cine e?” a intrebat iubitul meu.”Suntem de la CEC, in legatura cu rata de la casa”
  Am ramas blocata, pt ca de 30 ani rata de la casa scadea din salariul maica-mii iar apoi, din pensie, chiestie vizibila si pe talonul de pensie. ok, a intrat domul, desi era cam tarzior, se intunecase de cam multicel, deoarece eram in luna ianuarie( dar probabil ca omul era platit dublu , dupa incheierea programului de lucru, pt ca altfel nu-mi explic vizita aproape nocturna) , ne-a pus pe masa o hartie, cum ca daca nu paltim suma de 4 mil lei vechi,vine CEC-ul si ne evacueaza. Ei, nu zau! Pai cine a zis ca nu platim? Ca eu am dovada si am adus mai multe taloane de pensie, de unde reiesea exact cum si cat scade rata si cum ca eram cu plata la zi. Dansul nu stia de unde aparuse problema, dar noi trebuia sa platim ca sa nu fim evacuati. Iubitul meu nu a avut nervi sa sa stea la discutii a scos 4 mil , si a platit. Am primit factura si gata. Dar…a ramas sa alerg eu pe la casa de pensii sa aduc nu stiu ce hartie si s-o duc la CEC si ca apoi sa mi se restituie banii.
  Intr-o zi, aflandu-ma prin oras,pe jos, am zis sa vad despre ce este vorba. La casa de pensii era un puhoi de oameni, majoritatea pensionari si un singur ghiseu la care o functionara nu prea facea fata din moment ce coada se ingrosa. Am stat 10 min si… am renuntat. Si cu 4 mil si fara…viata mea merge mai departe.
  Dar pt linistea mamei mele, am mintit frumos si am spus ca am recuperat banii si ca mi-am cumparat o bluza si sandale.
  Iar mai zilele trecute, a descoperit ca plateste pt internet, desi nu are cablu. S-a plans la rds motivand ca nu are calculator, ca nici nu stie sa umble cu el, ca are 75 si ani si nici nu va avea nevoie pana la safrsitul zilelor si ca locuieste singura de 17 ani( in caz ca poate vreun”nepot” foloseste calculatorul inexistent)
  This is Romania. De aceea am plecat si eu .. .

 41. Andreea Ciontea 11 August, 2011 at 01:36

  A nu-mi spuneti. Am fost in Romania in 2004. M-am dus la paine si era afisat un tabel cu preturi si sortimente. M-am uitat si am cerut o paine de 10000 pe vremea aceea. Vanzatoarea mi-a raspuns:”Deci vrei o paine neagra?”. Nu, nu vreau paine neagra, vreau alba si scrie acolo in tabel”paine alba, 600 gr. 10000 lei). Raspuns:”Eu nu vand dupa tabel”. Atunci de ce il mai afisati, am replicat. La care vanzatoarea imi raspunde:”Auzi cucoana esti isterica?”. Am ramas muta. Cred ca as putea sa scriu o carte cu experienta mea acasa dupa 5 ani de SUA. Dar asta este.

 42. Andreea Ciontea 11 August, 2011 at 01:38

  Simona ai talent, si chiar ma mir de ce ai plecat din Canada. Nu stiu cum este acolo, am inteles ca este diferit de SUA, dar este foarte european in anumite zone.

 43. Iulia 12 August, 2011 at 00:36

  Glumiti, acu ceva ani, prin studentie, vin acasa franta,(dimineata la job, dupa amiaza la cursuri)si dau sa deschid televizorul n-am curent. Vad ca siguranta-i la locul ei,merg sa vad la un vecin daca el are…are. Merg in holul blocului, unde era contorul, sa ma chiorasc pe acolo, si constat eu dupa vreo 10 min de uitat pe acolo, ca al meu lipseste:))) Gasesc un nr.afisat pe acolo sun sa vad ce se intampla pe la filiala din Titan, tanti era pe punct de plecare, si-a zis sa sun luni dimineata(era vineri), am crezut ca innebunesc cand am auzit-o zicandu-mi nonsalant sa suni luni. Dupa ce-am urlat de oboseala si disperare numa la gandu ca trebuie sa stau de vineri pana luni fara lumina, si i-am zis cucoanei ca nu ma intereseaza cum fac dar eu intr-o ora vreau contorul la locul lui, altfel fac un tam tam si sun pe la televiziuni(ca poate au nevoie de putina reclama), si-o scot si incompetenta ca m-a trimis la plimbare in loc sa incerce sa rezolve problema. Dupa vreo jum.de ora cu tanti la telefon, dupa amenintari si inchis tel.de vreo 2 ori, dupa vreo 2 ore surpriza aveam curent.
  Culmea, ca dupa toate astea si multe altele…m-a mancat si m-am intors in Romania(dupa un an de stat in SUA acu vreo 2 ani, ca dorullll ii mare si te cheama. Al meu sot,mai rational ca mine recunosc, n-a rezistat frecusului din RO, si ne-am intors inapoi in SUA, ca dupa mine dorul ma tinea pe loc, si acu pe la niste cozi ma gaseai:))

 44. Că mii de gâţi i-au trebuit luminii să ne-ajungă » Daily Cotcodac 27 October, 2011 at 08:03

  […] citeşte Daily Cotcodac şi, prin urmare, a luat la cunoştinţă despre faptul că, pe data de 3 august 2011, am luat în batjocură instituţia susmenţionată, pe blogul de faţă, aducându-i grave […]

Leave a reply