Postul nu e post destul

Călătorul de metrou

Cms

Călătoresc cu metroul încă de la începutul funcţionării sale şi pot spune că este şi acum mijlocul preferat de transport. Trenul galben fără cai, între timp transformat în bombardier, adună laolaltă felurite personaje şi comportamente care s-au organizat în mintea mea, de-a lungul anilor, în câteva tipologii pe care vi le redau în cele ce urmează.

Dezorientatul
Fie că este vorba de provincialul coborât pentru prima oară în catacombele Bucureştilor sau de un băştinaş nefamiliarizat cu transportul subteran, acest tip de cetăţean se pierde din primul moment al sosirii în tainiţele subpământene. Rămâne de cele mai multe ori la fel de nelămurit şi după ce îi prezint cu multă amabilitate ruta cea mai scurtă din A în B şi cele două trasee alternative, numărul de staţii, unde trebuie să schimbe magistrala şi durata estimativă a călătoriei.

Tipicarul
Este cel care aleargă cu ochii cât cepele să prindă metroul, se opreşte brusc în faţa uşii şi întreabă precipitat dacă e metroul de Militari sau de Gară. Ai la dispoziţie o secundă să reacţionezi, înainte de închiderea uşilor. De câteva ori am introdus în vagon astfel de exemplare înainte să termine întrebarea, considerând că mai bine coboară la prima staţie şi aşteaptă următorul tren, decât să-l piardă pe cel bun şi să aştepte dublu. A ieşit cu scandal. Liberul arbitru nu trebuie niciodată îngrădit!

Nostalgicii cozilor comuniste
Sunt cetăţenii care se înghesuie să intre pe o singură uşă de metrou, de regulă pe la mijlocul său, în timp ce acelea din stânga şi din dreapta sunt libere. Cei care nu rămân pe dinafară mărşăluiesc victorioşi până în capătul metroului, unde vagoanele sunt aproape goale, şi se aşează epuizaţi pe un scaun, fără îndoială sătui de aglomeraţia de care au avut parte.

Fantele de metrou
Din această categorie fac parte în general adolescenţii aflaţi în plină furtună hormonală. Îi recunoşti uşor după coafura tip „creastă de maimuţ㔺i hainele strâmte care le pun în evidenţă postura cocoşată şi picioarele crăcănate, încălţate în tenişi roz sau verzi-fosforescenţi. Se aşează pe scaun lângă fetele de aceeaşi vârstă şi se dedau unor scălâmbăieli care ar provoca gelozia familiei Bandar-log: cască uriaş, fără să ducă mâna la gură, se purecă, lălăiesc o manea, îşi consultă cu aer plictisit telefonul BlackBerry chinezesc sau pur şi simplu se holbează tâmp la vecinele lor. Dacă trebuie să coboare înaintea obiectului pasiunii, ies din metrou cu un mers legănat, de pistolar lovit cu sticla în moalele capului şi, odată ajunşi pe peron, trimit bezele şi rostesc promisiuni belicos-amoroase, până li se închide uşa în nas.

Sportivul
Se întâmplă uneori să văd indivizi care o rup la fugă din senin în pasajele dintre magistrale sau pe culoarele de acces în staţii. Conform spiritului de turmă, antrenează şi alţii după ei, încât la un moment dat te trezeşti în mijlocul unei cete de maratonişti subterani, alegând de năuci să prindă un metrou imaginar. Am încercat şi eu odată acest experiment (spre ruşinea mea), şi trebuie să recunosc că m-am înspăimântat văzând puterea de influenţă fantastică pe care o am asupra oamenilor.

Nota autorului: Studiul a fost efectuat în condiţii relativ normale de călătorie. Pentru ore de vârf sau transportul de suprafaţă, apelaţi cu încredere la specialişti precum Adelin Petrişor, Carmen Avram sau Indiana Jones.

Share:

41 comments

 1. Pentru de dimineață | aghiuţă 10 August, 2011 at 08:46

  […] pe Daily cotcodac portretele robot ale călătorilor cu […]

 2. Dan1 10 August, 2011 at 09:01

  Si ar mai fi o tipologie: observatorul atent! Acesta se deplaseaza cu metroul doar pentru a observa comportamentul calatorilor si a-l publica apoi pe bloguri de mare succes (pe bani multi evident :))).

 3. kilroy 10 August, 2011 at 09:04

  Desi folosesc metroul doar de cateva ori pe an, dati ce coincid cu sosirile mele in capitala, categoria sportivilor nu am observat-o pana acum. Exista niste zile speciale in care se manifesta? Sa stim si noi, sa ne rezervam bilete din vreme.

 4. sabina 10 August, 2011 at 09:21

  Eu am mai stiu o categorie:
  Statuia: Impietreste in usa metroului, desi in spatele lui e loc cat vezi cu ochii, iar ceilalti amarati sunt nevoiti sa-si suga burtile, sa-si chirceasca mainile si sa-si bage picioarele in buzunar ca sa poata intra. Altii impietresc pe scarile rulante…intotdeauna pe partea stanga!

 5. Ramses3 10 August, 2011 at 09:24

  In metrou toata lumea cunoaste pe toata lumea, se imbratiseaza, se ce mai faci, se strang in brate, insa singura chestie care nu-mi place, e ca daca toata lumea nu e insotita de cineva toata lumea e trista, nu zambeste, se uita crunt unul la celalalt, de parca ar fi toata lumea dusmana cu toata lumea. In rest te poti sprijini fara grija de voluptatea vreunei femele daca ai de citit ziarul aleia de ti-a infipt curul ei osos in burta.
  Imi place la metrou, as sta toata ziua acolo, mai ales dimineata la noua si seara la sase, intri te sprijini de restul de pe acolo, care la randul lor se sprijina de altii si asa mai departe, te relaxezi ca la sauna, doar ca esti imbracat dar asta nu conteaza, ce e funny e ca din cand in cand vatmanul mai pune o frana mai brusca si atunci toata lumea ridica mainile in sus si se distreaza, cazand unii peste altii.”Yeah, let’s do it again!!!”.
  Cand iesi din metrou esti ud ca si cand ai iesit de la parcul acvatic de distractii.
  Mie de exemplu imi place cand astept trenul in statie, poti sa citesti linistit un roman si stai fara grija ca nu ai putea sa termini capitolele la timp, si mai mult imi place cand se deschid usile, te poti antrena pentru rugby, stii, aia care vor sa iasa ii imping cu forta pe cei care vor sa intre, si cred ca eseu se pune atunci cand cei care trebuiau sa iasa mai raman o statie in metrou.
  Imi plac si hotii de buzunare, stii, toata lumea retraieste impreuna cu ei, adica toti se uita daca o sa reuseasca sa-i sustraga ceva vreunuia dintre noi, ei stiu ca noi ii vedem si vrem sa le zicem ca vezi ca o sa te vada si victima insa e prea fun si toti din metrou tac si numai in gand striga.
  Dar cel mai fun e cand trebuie sa te descurci in alegerea mirosurilor, stiati ca transpiratia e un foarte bun anestezic, poti sa lesini imediat, e un sfat pentru doctorii nostri, dar cel mai eficient ramane transpiratia care pe de-asupra mai are si doua trei puf puf-uri de spray, sau sa ghicesti ce tip de ceapa a mancat cel de sta sprijinit de usa de vis a vis, sau daca a baut vin sau doar doua trei beri cu vodca.
  Ce mai metroul e si cea mai eficienta scoala de kick boxing, doar ca iti antrenezi mai mult coatele, pai am vazut niste matusele de faceau knock out niste tipi de vreo 90 kile cu niste lovituri elaborate in plex, cre ca aveau mult antrenament.
  Oricum daca vrei sa faci facultate, PR, comunicare sau dezbateri (cele mai bune brain storminguri despre politica, vreme si starea economica) aicea iei cursurile sunt si gratis (sau bine un abonament lunar).
  E ok, ai si televizoare acum, desi as fi preferat sa fie si in metrou un televizor ca lumea sa fie legata de evenimentele de afara de de-asupra, stii? Tu mergi doar pe de desubt nu vezi ca ploua ca ninge ca salariile sunt mici nu vezi nimic, esti rupt de cruda realitate cruda, esti ca un pui in gaoace in metrou, esti ca chibritul in cutie, esti ca sardina in ulei propriu…

 6. RoseN 10 August, 2011 at 09:27

  Ai uitat de analistul de documentare de pe NatGeo, cel care studiaza toate aspectele problemei si-si sacrifica din timpul lui pretios pentru a lumina mintile avide de informatii ale celor necunoscatori 😀
  dar ar putea fi oarecum asimilata cu observatorul atent a lui Dan1, dar e totusi o categorie de nişă =))

 7. camionagiu 10 August, 2011 at 09:45

  N-AI MASINAAA?
  Na, mă, vă mai miraţi că plecaţi de la spital cu maţele în batistă dacă nu daţi bani. Păi vi se pare normal ca ditamai chirurgul să meargă cu metroul în loc să se relaxeze în Mercedes, pe bancheta din spate, în timp ce la volan e şoferul angajat?
  Să operaţi voi după o călătorie Grigorescu – Ştefan cel Mare (cu schimbare la Obor, cred)

 8. nina 10 August, 2011 at 10:00

  @Ramses3: sa stii ca ai un like de la mine. In rest nimeni n-a fost in stare sa citeasca tot comentariul. 😀

  M-am regasit cu mare bucurie in prima categorie descrisa cu atat de multa maiestrie de carismaticul Cms.

 9. Dan1 10 August, 2011 at 10:09

  @Ramses3: Tu de ce nu scrii? :))

 10. Ina_adevarata 10 August, 2011 at 10:11

  Sa veniti voi, ba, din provincie si sa vedeti pentru prima oara metroul la Victoriei! Sa va vad dupa aia facind pe desteptii pe bloguri!
  Cms- observatia Camionagiului e corecta: Mercedesul se da la antropologi doar dupa ce isi iau doctoratul? (stie toata lumea ca medicii sint niste rasfatati ai societatii romanesti, nu ne mai aburi).

 11. Dan1 10 August, 2011 at 10:12

  @camionagiu: Ba cre’ ca are, da’ poate se grabeste… N-are timp de pierdut în trafic. Si, p-orma, tipologiile din trafic sunt mai putine: mitocani, mitocani si iar mitocani! =))

 12. Irs 10 August, 2011 at 10:28

  In alte tari se poarta si dansul la bara! sic!

 13. Bataie la discoteca din Falastoaca si altele | camionagiu.ro 10 August, 2011 at 10:37

  […] – tu ce fel de calator cu metroul esti? […]

 14. Cougar 10 August, 2011 at 10:42

  Cms, ţine un like pentru Bandar-log.

 15. sebra 10 August, 2011 at 10:47

  Eu sunt off topic aici. Am mers de două ori cu metroul în toată viaţa mea! 😐

 16. Cms 10 August, 2011 at 10:55

  @Dan1 şi @camionagiu: şoferul mă lasă la intrarea de la metrou şi mă aşteaptă trei staţii mai încolo. Sunt pur şi simplu un nostalgic…

  @kilroy: Am întâlnit acest soi mai ales în culoarul de tranzit dintre Dristor 1 şi Dristor 2 şi dintre Unirii 1 şi Unirii 2. Dacă ai chef de experimente, încearcă o simulare de sprint, după ce în prealabil te-ai făcut că ciuleşti urechea să auzi metroul care intră în staţie. De obicei are efect.

 17. Cms 10 August, 2011 at 11:04

  @RoseN: Că bine zici, doar în metrou puteţi vedea interesanta specie endemică de vrăbii de peşteră! =))

  @nina: Acum serios vorbind, am lămurit eu pe mulţi. Partea proastă e că nu mă pot abţine să nu le ofer mai multe variante. Ca regulă, celor care nu prea ştiu metroul e preferabil să le indici ruta cea mai simplă, fără schimbări de magistrale, chiar dacă e mai lungă.

  @Ina_adevarata: Da, numai după doctorat. Eu circul cu al mamei, deja doctor. Aaa, şi bicicleta mi-a fost decernată la terminarea masteratului. 😉

 18. Ice 10 August, 2011 at 11:10

  @Irs: asa, fa-le in ciuda! :))
  Irs }{

 19. Pasarea Lira 10 August, 2011 at 11:26

  Eu am o alta mare problema in metrou respectiv cu femeile potential insarcinate. Nu stiu decat foarte rar (cand sunt aproape de soroc) cand trebuie sa ma ridic sa cedez locul asa cum e si firesc. Si de fiecare data cand o doamna cu abdomenul mai generos se propteste in fata mea incep sa ma foiesc pe scaun si metaforic sa imi rod unghiile in cautarea unei solutii. Eu m-as ridica, nu ma intelegeti gresit, dar daca e doar mai rotunjoara si se simte jignita ?????
  Mai are cineva problema asta sau sunt singura vinovata ca ma uit la oameni in jurul meu ???

 20. Cms 10 August, 2011 at 11:26

  @Cougar: Mulţumesc! Ştiam eu că te dai în vânt după poveşti! 😉

 21. Cristi 10 August, 2011 at 11:46

  Bine macar ca nu avem si teroristul de metrou. 😀

 22. Sare'n Ochi 10 August, 2011 at 11:48

  excelent material!

 23. Mortyse 10 August, 2011 at 12:09

  Ramses3, in ciuda ninei, se pare ca cel putin eu si Dan1 te-am citit pana la capat. Chestia cu babutele campioane de arte martiale e geniala. Scrii bine. Mogulu’! Alo! Se aude?! Racolati la domnu’!
  Cms, s-ar putea face o tipologie a calatorilor din mijloacele de transport in comun si in orasele fara metrou: mie personal imi plac babele usa-de-tramvai (imi plac – sa ma rastesc la ele), care de cum se urca in tramvai se aseaza pe trepte, in usa, tinandu-se de bara de zici ca-s lipite cu super-glue, daca le intrebi, mereu coboara imediat, acush sau la urmatoarea, dar niciodata nu o fac, in timp ce la fiecare statie calatorii care urca sau coboara fac diverse miscari de contorsionism sa treaca pe langa ele, pentru ca se dau deoparte cu fix 2 cm.

 24. Mortyse 10 August, 2011 at 12:19

  Oricum, si textul lui Cms, si “textul” lui Ramses3 m-au facut sa rad cu pofta in dimineata asta, spre exasperarea colegilor care ma priveau dand ochii peste cap de zor. Norocul meu ca e seful in concediu!

 25. Mortyse 10 August, 2011 at 12:21

  Dan1, vezi ca Bulanescu e in continuare un inadaptat social pe Facebook – toata ziua imi sade pe ecran chestia aia cu saracu’, sugereaza-i si lui niste prieteni, nu vezi cum sta singur in coltul lui pe intuneric? :))

 26. Cms 10 August, 2011 at 12:27

  @Ramses3: O foarte bună completare pentru orele de vârf. Jos pălăria dacă reuşeşti să călătoreşti zilnic în condiţiile astea, eu am prins de vreo câteva ori momentele şi cred că singurul noroc e că mă înalţ cu un cap peste mulţime, altfel ar fi fost de groază. În ceea ce priveşte mirosul, sunt obişnuit cu tot soiul de “arome” din spitale, dar abia atunci când am mers două staţii (Romană-Unirii2) cu un boschetar în vagon, mi-am dat seama că mirosul poate ucide (nu doar anestezia) :))

  @Cristi: Au scris Julius & Pircă despre asta:
  http://www.dailycotcodac.ro/2010/03/de-ce-nu-avem-si-noi-atentate-la-metrou/

 27. Cms 10 August, 2011 at 12:45

  @Sare’n Ochi: Mulţumesc frumos! Chiar îmi pare bine că-ţi place 🙂

  @Mortyse: mai spune, mai spune! :))

 28. Dan1 10 August, 2011 at 12:53

  @Mortyse: Bulanescu n-a mai intrat pe FB de muuulta vreme! :))

 29. Mortyse 10 August, 2011 at 12:55

  Cms, nu e recomandabil periajul prea indelungat – afecteaza structura firului de par si stimuleaza productia de sebum, ceea ce duce la anihilarea radacinii.

 30. Raluca 10 August, 2011 at 13:28

  Eh, la metrou oamenii sunt civilizati fata de, sa zicem, cei din 41. Eu fac parte din categoria mult hulita a celor care nu se pot abtine sa nu traga cu ochiul la ce citeste vecinul de scaun, fie Libertatea, fie GSP, fie o carte din acelea “cum sa te ajuti singur”. Unu` n-ar citi Kant.

 31. Camelia 10 August, 2011 at 13:38

  te inseli cu nostalgicii…toti se inghesuie catre capetele metroului ca acolo sunt si scarile… sa nu le-o ia careva inainte!

 32. sweetinsomnia 10 August, 2011 at 13:59

  Ai uitat de “mirositorul” de metrou – adica ala de pute 🙂 E cate unul in fiecare vagon.

 33. Cms 10 August, 2011 at 14:03

  @Camelia: Treci cu vederea staţiile Izvor, Crângaşi – Ştefan cel Mare, Iancului (cred), Piaţa Sudului, Eroii Revoluţiei, Unirii 2 – Romană, toate cu scări spre mijlocul peronului. 😀

 34. Camelia 10 August, 2011 at 14:09

  @Cms: poate ai dreptate…eu nu stiu ca la stefan cel mare deja facusem atac de panica…:D

 35. Cms 10 August, 2011 at 14:17

  @sweetinsomnia: Doar unul? =)) Lasă că l-a descris Ramses3 mult mai sugestiv.

  @Camelia: Ei, n-am chiar atâta dreptate, de fapt şi eu iau metroul pe la mijloc, pentru că staţiile prin care trec de obicei au scări de acces la capete, şi atunci mijlocul e mai liber. Dar să vezi distracţie de la Romană înspre Unirii 2, la mijlocul garniturii, în orele de vârf!

 36. Paulik 10 August, 2011 at 14:21

  Eu circul permanent cu urechile astupate de casti, la care ascult muzica TARE. Adica la maximum. Si se aude in jur.

  Favoritii mei sunt cei care, din toata populatia care asteapta metroul,ma impusca taman pe mine, cu muzica racnind in urechi, sa ma intrebe ceva.

  Si daca nu reusesc sa inchid muzica suficient de repede, sa ii fac sa repete intrebarea si sa le raspund, se uita la mine urat ca din cauza mea au pierdut metroul (n-am inteles oricum disperarea asta, e mult mai comod sa pleci cu 5 minute mai devreme decat sa alergi despletit/a prin statii).

 37. sweetinsomnia 10 August, 2011 at 14:52

  @paulik: asta mi se intampla si mie frecvent. Dintre toti care sunt pe peron sa gasesc sa ma intrebe pe mine care am castile pe urechi.Poate avem asa fete de cunoscatori :))

 38. Sandi 10 August, 2011 at 14:54

  @sweetinsomnia: nu mai sta pe peron ! ;))

 39. Cms 10 August, 2011 at 16:09

  @Raluca, eu nu cred că te poţi concentra cu succes în astfel de împrejurări. Cărţile mai “grele” cer condiţii propice de studiu, doar dacă nu cumva eşti un fel de expert în concentrare (şi un expert în ţinutul evidenţei staţiilor, în timp ce te concentrezi, ca să nu cobori aiurea). 😀

 40. Raluca 10 August, 2011 at 16:30

  @Cms: Cms, nu vreau sa ma culturalizez pe la metrou, dar daca tot nu ma pot abtine, macar sa citesc si altceva decat ce a mai facut Daniela Crudu. In fine, mai nou nici nu-mi fac griji, ca nu mai circul cu metroul, iar in 41 nimeni nu citeste ca sa-mi fac si eu damblaua.

 41. Lecteriţa 10 August, 2011 at 20:05

  Eu intru la categoria “viţeaua la poarta nouă”. Când m-a dus tata la Buc. sa ma dau cu metroul, m-am uitat ca tuta pe pereţi şi am căzut la capătul scării rulante. M-am dus în plonjon pe burta vreo 2 metri

Leave a reply