Postul nu e post destul

Am mai sărbătorit o dată Ora Pământului

Ovidiu Eftimie

Probabil ştiţi de iniţiativa aia tâmpită, sau hai să-i spunem pe nume, eco, ce presupune să stingi lumina în casă o oră pe an. Este o chestie menită să atragă atenţia omenirii că distruge planeta cu becul, mai ales că restul chestiilor care poluează le-am cam rezolvat. Mişcarea a început să prindă şi în România, că aşa e poporul ăsta, se repede la tâmpenii ca găina la muci.

Mă gândeam că după vreo 30 de ani de sărbătorit Ora Pământului săptămânal nimeni n-ar mai avea chef de aşa ceva. Şi totuşi, uite că prinde. În cazul meu, care sunt mai eco decât mulţi dintre concetăţenii mei, sărbătoresc Ora Pământului cel puţin o dată pe anotimp. Dacă e iarnă, sting lumina în casă câteva ore, dacă-i primăvară şi bate vântul, la fel, dacă e vară, cum se întâmplă zilele astea, sting lumina de fiecare dată când fulgeră.

Nu că aş vrea neapărat să atrag atenţia omenirii că distrugem planeta, dar sunt racordat la unul din cele mai moderne transformatoare de energie electrică, după cum mi-a explicat recent un inginer cu câteva minute înainte să rămână fără suflare (şi pe bune că n-am strâns tare), care crapă de fiecare dată când se întâmplă vreun fenomen meteo banal.

Ieri seară a fost furtună şi astfel am putut şi eu să mă ciondănesc romantic cu nevastă-mea la lumina lumânării – “N-am luat pâine”, “Nu mă mai f.. şi tu la cap că mâine am zi grea”, “unde mi-s ciorapii”. A fost mai romantic ca “Slepless in Seatle”. În semn de respect faţă de stilul meu de viaţă Eco şi câteva cartiere din Braşov au decis să stingă lumina la sincron, tot cu ocazia furtunii.

Dar cea mai nasoală chestie în toată faza asta a fost revelaţia pe care am avut-o în plină beznă: băi, aţi observat că niciodată în satele ălea unde sunt sute de indivizi care fură curent nu cade transformatorul, orice ar fi? Aţi auzit vreodată să fie căzut curentul în Ferentari?

Eu cred că ălora nu le pasă de planetă.

Share:

9 comments

  1. Andrei 21 July, 2011 at 10:16

    Nu în Ferentari venise Becali cu farurile de la Maybach, ca să le arate hipsterașilor de acolo cu ecologia e pentru virgini? Și ca să fie arogant până la capăt, le-a mai plătit și curentul cu forța.

  2. Andrei 21 July, 2011 at 10:20

    Al doilea!!!

  3. haolica 21 July, 2011 at 12:24

    ce a fost ma aia cu Craiova?

    te-a apucat sentimentalismul ?

  4. N.A. 21 July, 2011 at 13:41

    Mie nu-mi merge netu’ de la erdeiesii mamei lor de vreo saptamana! Tot in semn de solidaritat cu rahaturile alea eco, pun pariu!
    De stins, nu sting nimic, ca am dat o avere sa ma chiorasc la becuri economice!

  5. kilroy 21 July, 2011 at 16:16

    Deci cand ne-o tragem cu lumina stinsa, se numeste ca suntem eco? Sau mai trebuie sa fim si nespalati de o saptamana?

  6. Manuel 21 July, 2011 at 16:49

    N-am avut problema asta ieri. Si eu protejez natua. Nu folosesc ziua becul :)))

  7. N.A. 21 July, 2011 at 20:47

    @kilroy: E eco doar daca nu se procreeaza, ca-i pamantul suprapopulat. Si nici prezervativul nu-i bun ca e din plastic, nu e biodegradabil.

  8. radu Vasile 22 July, 2011 at 19:46

    Superb articol indragitule.
    Ai surprins exact esenta unei mari populatii din tara noastra.
    Dar ce sa ii faci daca traiesti intr-un popor unde credintele oculte sunt la rang de practica frecventa.
    Nu am sa uit niciodata cum, in urma unei campanii despre persoanele cu dizabilitati dintr-un ziar, in care cu onoare am aparut, prezentand problemele cu care ma confrunt: Lipsa de loc de munca, lipsa de posibilitatea de a ma transporta usor dintr-un loc in altu, am primit sugestii in 100 de comentarii sa ma duc la nu stiu cine care face “sermologie”, la altii care fac vindecari prin metoda Silva, la nu stiu ce popi etc.
    Deci astia reprezinta majoritatea poporului nostru, dispusi la a inghiti orice are legatura cu o anumita teorie a conspiratiei.

    In final, fara a vrea sa te supar iti atrag atentia asupra unei greseli in text:
    “Dar cel mai nasoală”.

    Nu sunt eu un vorbitor al limbii romane corecte, nici un corector inrait, dar m-am gandit ca poate vrei sa stii ca e o mica greseala acolo.

  9. M3bis 22 July, 2011 at 19:59

    @radu Vasile: Mersi, am modificat!

Leave a reply