Promo

Cum să apărăm animalele

Am ieşit într-o dimineaţă dintr-un bloc de pe Bulevardul Titulescu din Capitală şi am observat, la câţiva metri de mine, un câine vagabond. Câinele avea un cercel în ureche, de unde am tras concluzia că era de-ăla microcipat, sterilizat şi înregistrat.

Mi se pare admirabil nivelul de prostie al celor care fac aşa ceva. Sincer, nu mă simt mai în siguranţă lângă un câine vagabond cu cercel în ureche, dacă mă muşcă buca m-ar durea exact la fel. Nici la ţară câinii nu umblă brambura pe uliţă, dar în buricul Bucureştilor se poate pentru că sunt zeci de organizaţii de spălaţi pe creier care au convins alţi spălaţi pe creier că ăsta e un compromis ok.

Genul ăsta de activităţi ale asociaţiilor pentru protecţia animalelor, cu complicitatea autorităţilor, au făcut ca ONG-urile de profil să aibă o imagine destul de proastă în mintea oamenilor normali la cap. Nişte isterici care toacă o groază de fonduri şi nu ne lasă să ne plimbăm în siguranţă prin mediul nostru natural, oraşul.

Înainte să spuneţi că nu-mi plac animalele şi să vă grăbiţi să puneţi un comentariu cu “huo, asasinule”, hai să lămurim o chestiune: mie îmi plac animalele. Acum, voi cine credeţi că mă aşteaptă noaptea să mă lingă pe faţă când vin de la “Tâmpla spartă”, nevastă-mea?

Dacă cineva trecea în urmă cu vreo 10 ani pe strada Lungă din Braşov, m-ar fi văzut cum ieşeam din sediul Asociaţiei de Protecţie a Animalelor “Milioane de Prieteni” direct pe geam. Venisem să-i iau un interviu lui Roger Lapis, consulul onorific al Franţei la Braşov, iar soţia sa, Cristina, plecasă să plimbe câinii şi ne închisese în casă. Între timp Cristina Lapis a ajuns una din cele mai cunoscute apărătoare ale drepturilor animalelor din România.

Spre deosebire de alte femei care doar fac gargară la televizor şi ţipă simbolic de dragul animalelor, doamna Lapis a şi trecut la fapte. A reuşit să convingă autorităţile locale din Zărneşti, un oraş apropiat, să pună la dispoziţie o bucată de pădure în care a construit un sanctuar pentru urşi. Lupta cu autorităţile a durat cam 7 ani. Practic, a făcut prima şi singura rezervaţie naturală pentru urşii bruni din România. Urşi capturaţi pe străzile Braşovului (erau destul de mulţi într-o vreme), urşi chinuiţi pe la tot felul de cabane ca distracţie pentru turişti, urşi bătrâni de circ, toţi au fost aduşi în această rezervaţie. Treaba a fost făcută fără vreo finanţare din partea autorităţilor locale, motiv pentru care nici n-au prea fost mulţi politicieni să se mândrească cu grozăvia sau să ştie de ea. Probabil de asta nici voi habar n-aveaţi până acum. Banii au venit din donaţii şi sponsorizări.

Şi, aşa cum era şi firesc, rezervaţia e mult mai cunoscută în afara României decât aici. Însuşi Winnetou (Pierre Brice adică, actorul, nu Winnetou-Winnetou) a venit să boteze un urs la Zărneşti.

Şi acum, să mă întorc la câinii microcipaţi. Lapis a făcut şi un azil de câini la Braşov, unul dintre primele din ţară. Actualmente găzduieşte aproape 800 de câini sterilizaţi, microcipaţi, curăţaţi de toţi puricii şi bolile. Dar îi ţine acolo, nu pe stradă.

Carevasăzică, doamna Cristina Lapis e una dintre propunerile noastre pentru campania Avon
125 pentru schimbare, o campanie care îşi propune să descopere şi să scoată în faţă femei care fac lucruri deosebite, dar sunt mai putin cunoscute. Campania se află în faza de colectare a propunerilor (până la finele lunii iunie aveţi timp să propuneţi femei pe site-ul www.avon125.ro), urmând ca, între 1 iulie şi 15 august, să se treacă la etapa de votare, în urma căreia vor fi premiate primele 125 de clasate.

Share:

32 comments

 1. green 12 May, 2011 at 08:30

  prima!!
  http://www.youtube.com/watch?v=jt5PFu_90U0
  :):):):)

 2. cristi 12 May, 2011 at 08:36

  Am incercat sa o votez pe Cristina Lapis pentru ca recomandarile voastre m-au convins insa doamna nu e de gasit in lista de propuneri..

  PS: La Multi Ani Mama!! 🙂

 3. Dan1 12 May, 2011 at 08:39

  Lasa-ma sa ghicesc: “Am ieşit într-o dimineaţă dintr-un bloc de pe Bulevardul Titulescu din Capitală” într-o pereche de chiloti negri gri, înca naclait de uleiul de masline cu care ma pusese Chinezu sa ma dau de cu seara! =))
  Normal ca orice câine ar fi vrut sa te guste! =))

 4. RoseN 12 May, 2011 at 09:48

  Intr-o zi de luni, un ardelean merge cu porcul in targ sa-l vanda. La un moment dat se apropie de el un domn asa mai bine imbracat, la costum, cravata…si-i spune omului nostru:
  -De vanzare porcul?
  -De vanzare!
  -Da’…ce porc fain!
  -Da, e fain!
  -Dar ce-i dati sa manance?
  -Pai…resturi…ce ramane de la noi dam la porc.
  -In cazul asta, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Consumatorului. Cum puteti sa-i dati porcului sa manance resturi? Daca se imbolnavesc consumatorii? Un milion de lei amenda!
  A doua saptamana, iar vine ardeleanul cu porcul in targ. De el se apropie un alt om bine imbracat, care-l intreaba:
  -De vanzare porcul? Ardeleanul, mai nervos putin:
  -De vanzare…
  -Da’…ce porc fain!
  -Da, e fain…
  -Nici nu miroase a porc!
  -Da…
  -Dar ce-i dati sa manance?
  -Pai…pizza, cartofi prajiti, cola…ce mancam noi ii dam si la porc.
  -Da? In acest caz, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Copilului. Stiti cati copii din lume mor de foame? Si dvs. ii dati porcului pizza si cola??Un milion de lei amenda!
  A treia saptamana, iar vine omul nostru in targ cu porcul. Si acum vine la el un domn bine imbracat, la costum si cravata:
  -De vanzare porcul? Ardeleanul, si mai nervos:
  -De vanzare..
  -Da’, ce porc fain!
  -Da, fain..
  -Da’…ce-i dati sa manance?
  -Nu stiu.
  -Cum, nu stiti ce mananca porcul dv.??
  -Nu stiu dom’le! Eu in fiecare dimineata ii pun o suta de mii in troaca si el isi cumpara ce vrea!

 5. Sare'n Ochi 12 May, 2011 at 09:49

  nu stiu daca-i on-topic dar am aflat ca Mititelul vrea sa mute U Craiova la Scornicesti. o fi vreo solutie?
  =)) (rad dar nu-i rasul meu – e-un ras de rezervatie, adica rezervat, potolit, chiar daca par ca ma tavalesc pe jos. doar ma doare burta)

 6. Spiep 12 May, 2011 at 09:56

  Punem în mişcare infernala maşnărie de vot? 😀

 7. Lecteriţa 12 May, 2011 at 10:12

  Votam-votam, dar nu mai sunt concursuri pe la Pro, cu muzica la dozator? Sa ne mai distram intre timp…

 8. silavaracald 12 May, 2011 at 10:18

  Fain!
  Felicitări!

 9. JULIUS 12 May, 2011 at 11:24

  @Dan1: da’ texte-texte nu mai scrii?

 10. JULIUS 12 May, 2011 at 11:25

  @Spiep: v-am obisnuit prost, toata ziua buna ziua vreti alegeri.

 11. Dan1 12 May, 2011 at 11:28

  @JULIUS: O sa-ncerc!

 12. admin 12 May, 2011 at 11:30

  bai, stie cineva unde a disparut Andryusha?

 13. Cms 12 May, 2011 at 12:00

  @admin: Cum unde? La slujba de înmormântare a lui Nea’ Petrică! Tu chiar n-ai citit “Crimă din recesiune”?

 14. Mortyse 12 May, 2011 at 12:13

  @admin: Pai daca si tu l-ai pierdut… Poate l-o fi ascuns M3ebisu’ printr-un subsol de spam, si-acu’ sta si fumeaza un carpati langa un cazan de centrala.

 15. Mortyse 12 May, 2011 at 12:15

  @cristi: Recomandarile se inregistreaza pe pagina dupa ceva timp (o saptamana-doua), dupa ce se ia legatura cu candidatele se cerceteaza, se aproba etc. De votat se va vota dupa 1 iulie.

 16. Dan1 12 May, 2011 at 12:21

  @admin: Nu stim! Noi am crezut ca l-ai dus si pe el la Chinezu! =))

 17. serban 12 May, 2011 at 12:43

  Fratele meu alb nu a spus în ce religie a fost botezat ursul.

 18. Cms 12 May, 2011 at 12:52

  @serban: Creştină, iar în cuvântul de după, preotul l-a sfătuit: “Şi să nu doreşti a-l mânca pe aproapele tău, ci să-l iubeşti ca pe tine însuţi!”

 19. Mortyse 12 May, 2011 at 12:55

  Si ursul a zis: “Foooooood! Yey!”

 20. Dan1 12 May, 2011 at 13:06

  @Mortyse: Nu, a zis: “Binecuvânteaza Doamne bucatele acestea si pe robul tau care se va ospata din ele!” :))

 21. M3bis 12 May, 2011 at 13:21

  @admin: S-a calugarit, nu mai vrea sa aiba de-a face cu atei!

 22. Lecteriţa 12 May, 2011 at 14:34

  De vreo cateva ore bune incerc sa fiu o doamna delicata, dar maximum de delicatete obtinut e comparabil cu un flex. Deci, ce program e asta, mai, la voi? Cand iesiti dimineata la 5 in fata covrigariei, ca sa beti apa si sa faceti recensamantul trotuaristelor, prilej cu care dati si de cate un caine-doi; cand iesiti dimineata dintr-un bloc ?!? Cam dubios, complementul asta circumstantial de loc. Oamenii respectabili n-o ard asa, la vedere, pe Titulescu! Si daca, la iesire te uiti urat la un biet catel, inseamna ca…

 23. ela 12 May, 2011 at 14:57

  ” cum sa aparam animalele ? ”

  da’ ce ? ele ma apara pe mine , alea , patrupedele alea …hait !

  vorbi cu pacat : uite chiar acum trec doua animale , dar bipede , d-alea de apara si pazesc : au uniforma albastra , fluier si o chestie lunga la cingatoare !

  – Sa traiti domnu’ si eu va salut !

 24. N.A. 12 May, 2011 at 15:47

  @admin – A anuntat dinainte de Pasti pe fb ca-si sterge toti ateii si blasfemiatorii din lista. Am impresia ca n-ai trecut de preselectie :))

 25. N.A. 12 May, 2011 at 15:51

  Eu as face un adapost pentru ong-urile astea, sa nu le mai vad latrand pe strazi..

  ( si eu sunt iubitoare de animale dar in ultima instanta tot pe oameni ii prefer. Mai ales pe propriii plozi. La care mi-au mai sarit, fara absolut nici un motiv, unele potai de pe strazi)

 26. N.A. 12 May, 2011 at 15:53

  Dar jos palaria pentru cei ca doamna respectiva, cei care chiar isi asuma niste chestii, nu doar vorbesc despre..

 27. Dan1 12 May, 2011 at 15:59

  @N.A.: N-avem destui chinezi în tara asta, asta e! =))

 28. N.A. 12 May, 2011 at 16:42

  @Dan1 – pai daca-i tot indesau in geamantane intr-o vreme.. 😀

 29. Insignifianta 12 May, 2011 at 18:23

  “Huo, asasinule!”, ca vad ca nu indrazneste nimeni =))
  Doamna Lapis are chiar un nume predestinat…:) Felicitari si bravo, Doamna!:)

 30. fs 12 May, 2011 at 18:57

  Nu e cu ursi, e vechi dar inca bun:

  Un misionar umbla prin savana, prin Africa si la un moment dat ii sare in fata un leu fioros. Misonarul cade in genunchi si incepe sa se roage:
  -Doamne, fa ca leul acesta sa gandeasca crestineste!
  Leul: Binecuvanteaza Doamne aceasta masa! Amin!

 31. Dan1 12 May, 2011 at 21:18

  @fs: Eu îl stiam cu un urs, da’ ideea e aceeasi! :))

 32. Ovidiu Eftimie » Flotare logică despre câinii “comunitari” 13 May, 2011 at 10:45

  […] P.S. Se poate face protecţia animalelor şi cu bun simţ. Am scris despre asta aici. […]

Leave a reply