Postul nu e post destul

Nicu Poartă, un Bill Gates din Carpaţi

Camionagiu

Câţiva stropi de apă călduţă ajunseră pe obrazul lui Nicuşor. Ascuns în tufişurile de pe malul Ozanei, Nicu Poartă pândea în zilele toride cum se scaldă micuţele moldovence exact în locul în care, odinioară, Ion Creangă ţopăia într-un picior, cântând: „Auraş, păcuraş, soate apa din urechi, că ţi-oi da parale vechi…”. Băiatul se şterse, dar mişcarea tufişurilor atrase atenţia fetelor, care începură să zbiere ca din gură de şarpe: „Îi a lu’ Poartă, ăiiii!”.

Urletele atraseră atenţia lui Fane Pălmaşu, ciobanul satului, care dormea ceva mai încolo, cu sticla de rachiu în mână, şi bietul Nicuşor fu târât de urechi până acasă: „Vi l-am adus, domn învăţător! Pândea la gârlî fetili din tufi!”. Învăţătorul Poartă îi trase un toc de bătaie băiatului, energizându-se, din când în când, cu strigătul de luptă atât de iubit de mulţi oameni care au ajuns ceva în ţara noastră: „N-ai să faci nimic în viaţă, eşti un prost, mă faci de râs!”.

Dar întâmplarea nu-l afectă prea mult pe Nicu, fiindcă oricum poziţia lui în ierahia copiilor din sat era una ciudată, manifestându-se o ţâră de ambivalenţă faţă de el: pe de o parte atenţie şi interes, fiindcă deh, era totuşi fiul învăţătorului şi al gestionarei de la magazinul sătesc – astfel că bătăuşii localităţii, cei care aveau să fie cunoscuţi, mai târziu, drept CLANUL SPORTIVILOR din Humuleşti, primeau eugenii şi pufuleţi gratis – iar pe de altă parte scârbă pentru aspectul lui fizic. Am uitat să vă spun că Nicuşor era un pic şchiop şi adus de spate.

Eros şi inteligenţă

Dar toată lumea recunoştea că Nicu Poartă are o minte brici, nimeni nu prindea mai repede la şcoală ca el. Datorită minţii lui briliantine a reuşit Nicu să plece la liceu cu viaţa sexuală aproape începută: „Nicuşor, dacă mă ajuţi la teză, te las să-mi bagi mâna în chiloţi!”, îi şopti Aurica într-o pauză. Ceea ce Nicu execută întocmai, iar Aurica îl răsplăti în toaletă, punându-i poalele în cap puştiului care plângea de emoţie, rugând-o să stea mai aşa, că nu-i face nimic. Inutil să vă mai spun că tocmai atunci intră Tanti Safta, femeia de serviciu a şcolii şi mama Auricăi, care rupse o coadă de mătură pe cocoaşa deja vizibilă a puberului Poartă.

O întâlnire de pomină

Fiind pasionat de informatică, Nicu ţinuse morţiş să ajungă la liceul cel mai celebru din ţară în domeniu, la Bucureşti. Clasa a 9-a decurse bine, dar într-una din primele zilei ale clasei a 10-a fatalitatea îşi arătă iar faţa hâdă. Mircea, unul din golănaşii de lux ai liceului şi vedetă la Tele 7 abc, unde avea o emisiune graţie regretatei Jeana Gheorghiu, prietenă bună cu maică-sa, îl luă pe Nicu într-o serie de mawashi în văzul celor mai frumoase fete din liceu, care strigau, ţopăind: „Haide, Mircea, fii bărbat şi fă-l praf pe cocoşat!”. Bătaia nu-l afectă prea mult fizic, în afară de trei dinţi din faţă lipsă nu avea altceva, dar ruşinea era de nesuportat, aşa că Nicu renunţă la liceu.

Autodidactul decolează

Ziua se plimba pe urmele lui Eliade, pe Strada Mântuleasa, visând la călătorii în ţinuturi exotice şi nopţi erotizante la Serampore, iar noaptea studia informatică, hotărât să revoluţioneze domeniul. Deja avea o idee genială (credea el), pe care o numea FEREASTRA. Îşi înfiinţă o firmă – Minisoft – şi începu să meargă pe la patroni să-şi expună ideea….

– va urma –

Share:

16 comments

  1. Gzhazh 26 April, 2011 at 10:06

    Pai gata ma ? Ne lasi fix in mijlocul povestii ?

  2. nina 26 April, 2011 at 10:21

    Camionagiule, vezi cum conduci povestea, cand ajungi la “Ferestre 7” ai grija sa fie totul gratis. Noi suntem romani si asta are succes aci. 😀

  3. sendroiu 26 April, 2011 at 10:39

    sunt curios cine va musca din marul lui Fane Meserie 😉

  4. Claudiu 26 April, 2011 at 10:43

    how to cut a long story short?

  5. Laurentiu Lungu 26 April, 2011 at 11:18

    Subtil,subtil,da’ iar te luasi de Shpagatzel.

  6. Dan1 26 April, 2011 at 11:54

    @Laurentiu Lungu: Si de Marin Sorescu! =))

  7. Insignifianta 26 April, 2011 at 11:57

    “şi începu să meargă pe la patroni să-şi expună ideea….”

    …Ajunse, din vorbă în vorbă, din recomandare în recomandare, din şut în şut, la unu’ Bill a lu’ Poartă. Ăsta ajunsese mare sculă peste ocean, după ce plecase, rupt în cur şi cu maţele ghiorăind, de-acasă, din satul natal.

    Tac-su lu’ Poartă, ăsta, era văr de-al doilea cu bunicu’ lu’ Camionagiu Nicu Poartă , după mătuşa Smărăndiţa, colegă de bancă cu Ştefan a Petrei, devenit, ulterior, cumnat cu unu’ Zuckerberg, care o luase de nevastă pe Irinuca, de sta trei case mai incolo de ai lu’ Poartă, de nici asta n-avea după ce să bea apă, luându-şi, în consecinţă logică, şi dânsa tălpăşiţa din sat, mai ales că aflase tot spaţiul Shengen că avea (decât) două capre (şi alea râioase).

    Sfios, Nicu Poartă bătu la uşa lu’ Poartă al bătrân…

    -va urma-

  8. Dan1 26 April, 2011 at 12:04

    @Insignifianta: Bravo Insi! Dezvolta!

  9. Insignifianta 26 April, 2011 at 12:10

    @Dan1: Sa marce banu’ mogulu’ intai! Pai, ceee, crezi ca sunt asa fraiera, ca golanu’ de Camionagiu? =))

  10. serban 26 April, 2011 at 13:07

    @Camionagiu:
    povestea asta cu fereastra lu’ Poartă ai auzit-o la “Geamuri multe”, aşa-i?

  11. dr.Lecter 26 April, 2011 at 13:42

    Hai, lasa, ca s-a scris si-n Click: Fane Palmasu era “peste” si fetelea alea lucrau pentru el si pentru invatator.

  12. Cms 26 April, 2011 at 13:44

    @sendroiu: “sunt curios cine va musca din marul lui Fane Meserie”
    =)) E vorba de Laura Meserie? 😉

  13. Insignifianta 26 April, 2011 at 14:07

    @sendroiu: Maru’ asta, maaareee motiv de discordie…mi-a povestit mie bunutza Eva, cand eram io mica: neamu’ lu’alde Tell cu neamu’ lu’ McIntosh si cu neamu’ lu’ Voinesti (in cardasie cu clanu’ lu’ Golden), tot intr-o disputa o tin, tot intr-o lupta, de cand Adam al batran n-apuca sa-si faca testamentu’ si muri tanar, de batranete si-si lasa neamurile pamantesti neoranduite nelamurite cu privire la mostenire.

  14. Insignifianta 26 April, 2011 at 14:09

    Moderareee? 😀 Chiar ma gandeam ca am nevoie de una, ca prea vorbesc scriu porcos, comparativ cu altii. =))

  15. sendroiu 26 April, 2011 at 15:09

    @Cms: nu stiu cine e Laura Jobs … Nevasta lui Steve? Amanta??

  16. Cms 26 April, 2011 at 15:39

    @sendroiu:
    Dacă e să mă iau după modelul (mai vechi) Apple, este amândouă într-una singură. Şi se pot adăuga şi periferice… :))

Leave a reply