Postul nu e post destul

Zmeul, personajul pozitiv din basme

Cougar

După ce a arătat adevărata faţă a personajelor aşa-zis pozitive din desenele animate, Daily Cotcodac va demonta astăzi încă un mit, şi anume că Făt-Frumos este personajul pozitiv din basmele româneşti, iar Zmeul un ticălos fără pereche. În fapt, aşa cum vom vedea imediat, lucrurile stau exact pe dos.

Pentru asta, să facem mai întâi un mic profil psihologic al celor mai importante personaje din basmele româneşti.

Împăratul
E un moş senil şi complet incompetent. Singurul merit că a ajuns împărat e că a fost primul născut. Nu e în stare să aibă grijă de fii-sa, prin urmare mă întreb cum mama dracului ar putea avea grijă de ditai împărăţia. Nevastă-sa lipseşte din peisaj, e subînţeles moartă şi l-a lăsat cu trei fete care sigur nu-s ale lui, fiindcă moşul are vreo 70 de ani şi aia mică în jur de şaişpe. Deşi e înconjurat de viziri, dregători, sfătuitori, când e să ia vreo decizie îţi vine să-l iei la palme: primul individ care-i aduce fata înapoi o primeşte de nevastă şi mai ia şi jumătate de împărăţie. Strămoşul său care a întemeiat dinastia se răsuceşte în mormânt.

Fata cea mare şi fata cea mijlocie
Sunt nişte strâmbăciuni nasoale, plate şi complexate, care-şi urăsc sora mai mică pentru că e mignonă, are fund, ţâţe, e în centrul atenţiei şi e aia răpita, ba se mai şi mărită înaintea lor. Sunt atât de jenante că nici un zmeu nu le vrea.

Fata cea mică
E aia răsfăţata, bunăciunea învăţată să i se facă toate poftele. Mai e şi curvă de mică. Nici nu vreau să vorbesc mai mult despre ea, că mă enervez.

Făt-Frumos (Fefe)
De obicei, e unu’ căruia nu i-a plăcut cartea: ori prinţ, ori vreun coate-goale. Frumuşel şi efeminat, metrosexual nativ. Ar fi stat să frece menta în continuare şi să se ia la trântă prin iarbă cu oile, cu fraţii lui sau cu flăcăii satului, da’ vrea să dea lovitura. Şi, când boul de împărat dă sfoară-n ţară cu fiică-sa şi tronul premiu, normal că se prezintă primul. Habar n-are cum arată fata împăratului, dar nici nu-l interesează prea mult, de fapt vrea împărăţia. Şi oricum ştie de la tovarăşi că de obicei e răpită bucata familiei, nu cârjele ălelante două.

Calul
E singurul personaj pozitiv din toată povestea care merită apreciere. Înainte de episodul cu jăratec zace slab, bubos şi răpciugos în grajd, ceea ce arată încă o dată că împăratul e un idiot – nu aşa te porţi cu o asemenea comoară. Calul e cel care îi face strategia lui Făt-Frumos, în vorbe puţine şi concise. Nu zice prea multe pentru că probabil îi e jenă să intre-n vorbă cu un oportunist analfabet. În sufletul lui, îşi doreşte să fie în echipa Zmeului.

Mama Zmeilor
Este exact opusul împăratul. În primul rând, la ea e sigur că e mama zmeilor. Apoi, a făcut trei băieţi care e fiecare la casa lui, nu două plângăcioase şi-o curvă care stau pe capul lui, ca împăratul. Şi ia hotărâri bune şi de una singură, n-are nevoie de o armată de viziri, dregători, sfătuitori, etc.

Zmeul
E un tip hotărât, energic şi forţos. Probabil are un nas cât toate zilele, umblă neras, e păros şi are palmele tăbăcite. Asta ce ne spune? Că e un om care munceşte! A tras din greu ca să ajungă unde e – a ucis, a luptat, a umblat, a jefuit, s-a preocupat de cariera lui! Aşa merg lucrurile pe tărâmul celălalt, acolo nu-ţi dă nimeni un castel că te cheamă împăratul-nu-ştiu-cum. E sigur că Zmeul şi-a clădit palatul cu mâinile lui. Bine, o mai fi avut nişte muncitori pe care i-a mâncat după aia, dar sunt convins că a stat cu ei acolo, pe capul lor, să vadă cum pun ăia marmura în baie, să nu-l tragă-n piept şi să-l fure. Şi mi se pare normal să-i mănânce la sfârşit, ştim cu toţii cum sunt muncitorii.

Mai ştim că are o moşie imensă, populată cu tot felul de jivine ticăloase. Chiar credeţi că e uşor de administrat aşa ceva, să-i ţii în frâu pe toţi ăia? Păi aia nu sunt proşti ca ţăranii împăratului, dacă nu stai cu pleoapa pe ei… Deci, Zmeul e un bun gospodar, un bun cunoscător de oameni, un excelent strateg militar şi un bun trezorerier.

Dar Zmeul e un tip cinstit în sentimente şi cam fără noroc la femei. I-a venit vârsta însurătorii, a stat, a analizat, a cercetat, şi-a căutat nevastă. n-a găsit pe nimeni pe placul lui în propriul tărâm (ce s-alegi din jivinele alea?), deci s-a uitat la vecini. S-a îndrăgostit de fata aia mică a împăratului (ştie ce-i frumos, măcar fizic, şi nici nu încalcă eticheta, ţinteşte la acelaşi rang) şi a procedat în consecinţă, aşa cum cerea tradiţia: a luat-o la el. Aşa a făcut şi tac-su cu mă-sa, şi bunicul lui, şi străbunicul lui, la vremea lor. Aşa e normal: clar, fără ascunzişuri, umblat cu şoalda şi alte prosteli. Pui problema direct: “Fă, te iubesc, te vreau! Treci încoace.” Şi prostul chiar o iubeşte: n-o forţează, n-o siluieşte, e romantic, are o grădină cu trandafiri, o-nconjoară de bogăţii, îi face toate poftele. N-am auzit nici o poveste în care Zmeul s-o ţină pe prinţesă legată în beci, goală-puşcă şi să vină s-o violeze când are el chef, după cum ar merita. Peste tot citesc numai de caftane, covoare, tiare, bucate alese, mătăsuri fine, rochii, giuvaere, o ţine-n puf. Omul e familist şi serios, nu-şi uită îndatoririle: se duce-n fiecare zi la muncă şi anunţă civilizat, cu buzduganul, când vine acasă. Şi toate astea pentru ea, ca să n-o sufoce cu atenţie, să-i lase spaţiu, să fie liberă, să aibă matracuca timp să-şi facă unghiile, să nu facă istericale că, vezi doamne, a intrat peste ea în cameră şi-a văzut-o cu masca de castraveţi pe faţă.

Carevasăzică, moldoveanca trăieşte în puf, îi face prostul toate poftele, şi, în semn de mulţumire, ce face? Se amorezează de Făt-Frumos că are părul mai îngrijit şi tenul mai puţin acneic (vezi, n-ai vrut să te culci cu Zmeul) şi se hotărăşte să fugă cu el. Da’ mai întâi încep să se hârjonească în pat, în patul pe care Zmeul cu mâna lui îl cioplise, din nişte buşteni tăiaţi tot de el din pădure, şi-l cărase-n cârcă până la ultimul etaj al castelului, să aibă japiţa peisaj când se trezeşte dimineaţa sub baldachin. Şi proştii ăia doi stau până îi prinde Zmeul, căruia – în sfârşit! – i se aprind beculeţele.

Mai departe. Zmeul luptă corect, Făt-Frumos trişează: bea apă vie de la un corb pe care-l mituieşte, dă cu peria, gresia, năframa; în fine, face tot ce poate să lupte cât mai puţin şi să-i bage pe alţii la înaintare.

Din toate astea, eu pricep că morala basmului românesc e următoarea:
– dacă eşti un şmecher metrosexual şi ştii să profiţi de pe urma tonţilor incompetenţi ajunşi în poziţii de conducere, te aranjezi pe viaţă.
– dacă eşti o fiţoasă analfabetă şi de bani-gata, ai toate şansele să umble toţi după fundul tău şi după averea lu’ tac-tu.
– dacă eşti un tip cinstit, muncitor şi care luptă după reguli, pici de papagal.

Dacă basmul românesc ar fi avut măcar o urmă de dreptate, Zmeul i-ar fi rupt gâtul lui Fefe cu două degete, ar fi luat-o pe proasta aia, i-ar fi dat o bătaie soră cu moartea şi ar fi trimis-o rachetă înapoi la tac-su acasă. Apoi şi-ar fi strâns armata, ar fi năvălit pe tărâmul împăratului şi i-ar fi făcut prăpăd, ar fi violat, jefuit şi ucis tot ce i-ar fi stat în cale, ar fi unit cele două tărâmuri şi şi-ar fi făcut harem bdsm din toate gagicile alea proaste ca noaptea. Pentru că fiecare merită să-şi trăiască propriul basm.

Share:

74 comments

  1. aisha 4 March, 2011 at 08:42

    Shrek! Shrek de Romania! gata, am ghicit!!!

  2. O curioasa 4 March, 2011 at 09:28

    Eu am doar o intrebare – “Carevasăzică, moldoveanca trăieşte în puf” – de ce neaparat “moldoveanca” ? – ai avut de suferit cu vreuna? 😛

  3. kilroy 4 March, 2011 at 09:30

    Eu stiam ca povestea se termina altfel. In timp ce se luptau cei doi, Zmeul a zis “Bah, ce plm ne batem noi aicea ca doi zevzeci?”. “Duh” a raspuns Fefe. “Mai bine hai sa merem sa radem cate o BR si sa discutam ca doi oameni seriosi”. “Am auzit ca la Tampla Sparta tine conferinte Herr Eftimie” a completat Fefe. “E clara. Haida” a concluzionat Zmeul. Si au petrecut fericiti pana la ora inchiderii, cand s-au incaierat cu chelnerii, iar apoi au petrecut o noapte in arestul politiei. Acesta e inceputul unei frumoase prietenii.

  4. cruela de vila 4 March, 2011 at 09:36

    da de ce stiu eu povestea asta de vreun an de zile ( ca am primit-o pe mail,” sau ceva”) shi voi mi-o vindetzi da prospatura?

  5. Ramses3 4 March, 2011 at 09:40

    stai mah, da di ce e printesa direct de rasa moldoveanca?
    Era bancu ala:
    Se batea Fat Frumos cu Balauru . Il prinde Balauru pe Fat Frumos si-l tranteste de pamant bagandu-l in pamant pana la glezne. Chiar zbura pe acolo corbu si zice Fat Frumos catre corb: -Corbule corbutule adu-mi un cioc de apa si-ti voi da un balaur intreg de halit. Aduce corbu un cioc de apa lu Fat Frumos si asta il baga pe Balaur in pamant pana la genunchi. Zice Balauru catre corb: -Corbule corbutule adu-mi un cioc de apa si ti-l voi da pe Fat Frumos sa-l halesti. Aduce corbu iara un cioc de apa si-l baga Balauru pe Fat Frumos in pamant pana la buric. Zice Fatu catre corb: -Corbule corbutule adu-mi un cioc de apa si-ti voi da un balaur intreg de halit. Aduce corbu un cioc de apa si Fatu il baga pe Balaur in pamant pana la brau. Zice Balauru catre corb: -Corbule corbutule adu-mi un cioc de apa si ti-l voi da pe Fat Frumos sa-l halesti. Aduce corbu saracu iara un cioc de apa si Balauru il baga pe Fat Frumos in pamant pana la gat. Zice Fat Frumos catre corb: -Corbule corbutule adu-mi un cioc de apa si-ti voi da un balaur intreg de halit + calu lui’. Da zice corbu : -Da pai ce plm faceti, va bateti sau beti apa….

  6. Zmeul, personajul pozitiv din basme | DMax - Distracţie Maximă 4 March, 2011 at 09:45

    […] şi morala, pe Daily Cotcodac.   |   Kill Bill Tags: basme, daily cotcodac, fat frumos, […]

  7. mih 4 March, 2011 at 09:50

    Descrierea facuta lui Fefe ne duce cu gandul la Ion al lui Rebreanu. Descrierea Zmeului ne duce cu gandul la capodopera lirismului romanesc Mioritsa. Adica Zmeul ar fi ciobanasul de treaba (sa nu uitam ca erau trei frati zmei in basm si trei ciobanei in Mioritsa) cu mioara lui balaie. Acum de unde sa stie ciobanasul ca mioara lui e panarama?!?!
    Transpus in zilele noastre Zmeul ar fi un Columbel iar fata cea mica a imparatului in mod sigur ar purta numele de Monica sa zicem.
    Concluzie se poate abera la nesfarsit pe tema basmelor noastre.

  8. Razvan 4 March, 2011 at 09:51

    Ce n-am inteles eu niciodata: De ce tocmai “zmeu” ? Eu eram contrariat de mic, pentru ca stiam ca zmeul este ceva marfa pe care il poti inalta si este facut din panza si din lemne. Intotdeauna m-am intrebat cum arata un astfel de zmeu cu mai multe capete si evil…Asta este clar anti reclama la zmeie 🙂 desi ei erau “zmei”…am ramas cu trauma asta…

  9. Sare'n Ochi 4 March, 2011 at 09:55

    Fat Frumos: “Mah, pe cine descrii tu de parc-as fi Mutu”?

  10. Ramses3 4 March, 2011 at 09:59

    “…. cu sarutul eu zic sa mai asteptam, zise Fat Frumos, dandu-se jos de pe Printesa Adormita…”,

  11. zicsieu 4 March, 2011 at 10:26

    @O curioasa- neaparat moldoveanca, musai din Vaslui, ca altfel nu se respecta laitmotivul-zmeul cu siguranta e baiat bun si muncitor dar o mai drojdeste din cand in cand, iar lipsa violului e absolut surprinzatoare in conditiile date…
    @ramses- eu asa banc lung n-am mai citit de mult.Ma mir ca am avut rabdare sa ajung si la poanta:)

  12. Ramses3 4 March, 2011 at 10:33

    bancuri cu zmei traduse din alte limbi:

    Se duce Fat Frumos dupa cum zice povestea la muntele intunecat sa se lupte cu balauru’, ajunge la munte si vede o pestera mare si striga:
    – Zmeule, zmeule, iesi afara si lupta frateste! …liniste ..nu se intampla nimic
    – Zmeule iesi si lupta, nu te ascunde ca un fricos, si incepu sa arunce cu pietroaie in pestera
    La un moment dat muntele se misca, si apare un gat lung de zmeu urat care zice:
    – Bah de luptat ma lupt, da nu mai arunca cu pietre in curu meu!

    Duminica dimineata Zmeul cu trei capete isi lua micul dejun linistit, deodata se aude zgomot de copite si un glas puternic se aude:
    – Iesi zmeule sa ne batem in lupta dreapta!
    Zmeul iteste un cap pe geam si cand se uita jos in curte Fat Frumos pe cal inarmat pana in dinti:
    – Mars mah, de aici nu vezi ca mananc!
    -Iesi afara la lupta dreapta nu te mai ascunde, si ii sparge un geam la casa.
    Un cap al zmeului zice impaciuitor:
    – Hai mah, FF, da-o incolo de treaba e duminica, sarbatoare, uite vino si tu te servesc cu un brandy, uite am aici niste pastrama afumata si niste mamaliguta cu sarmalute iti lingi degetele!
    – Iesi afara sa ne luptam ca nu mananc eu cu o jigodie ca tine!!
    Un cap zice catre celelalte:
    – Stati aici ca ma duc eu sa vb cu el!
    Si scoate capul pe geam dar FF nu sta mult pe ganduri si harshti ii taie capul ala, celelalte doua capuri unul catre celalalt:
    – Apoi sa nu-l bagi in pi.zda masi!

    Se lupta Fat Frumos cu Zmeul,
    ii taie capul, ii ies doua inapoi inca mai fioroase, i le taie si pe alea si ies inapoi 4, le taie p’alea 4 ies 16, le taie p’alea 16 si ies…
    Se opreste la un moment dat Fat-Frumos, se scarpina in cap si zice:
    ” Mi-as pu.la, fara calculator nu ma descurc!”

  13. zicsieu 4 March, 2011 at 10:49

    @ramses incerci sa-ti dobori recordul?:D

  14. Ada 4 March, 2011 at 10:50

    Sa scrie numai Cougar, ca el stie!
    Excelent articolul

  15. Ciprian 4 March, 2011 at 10:57

    Parca am mai citit chestia asta candva.

  16. gaben.ro 4 March, 2011 at 11:03

    da, zmeul din basme nu e chiar asa de rau. putin posesiv si gelos. dar la banii lui… despre dominatia masculina din basmele copilariei am scris si eu mai deumult. http://www.gaben.ro/2010/04/12/sa-moara-cenusareasa/

  17. ano 4 March, 2011 at 11:10

    So tru…

  18. Cougar 4 March, 2011 at 11:16

    @O curioasa: adică vrei să spui că e cineva pe lumea asta care NU a avut de suferit cu o moldoveancă?

    @cruela de vila: cam ciudat, eu am scris-o acum vreo câteva luni. e pă blog.

    (@giulius, ai tăiat năprasnic din text, balaure.)

  19. Cms 4 March, 2011 at 11:30

    Să rescrie Cougar basmele, că el ştie (şi să pună şi filmuleţe cu haremul bdsm, ca să pricepem cum stă treaba cu fetele alea)
    Mie îmi plăcea de fata împăratului Roş (Harap Alb), mi se părea o tipă cu atitudine 😡

  20. Daniel Chiriţă 4 March, 2011 at 11:32

    1. Să nu uităm că în unele cazuri împăratul mai e şi impotent pe deasupra.
    2. Nu poţi da “sfoară” în ţară pentru că pârdalnica de sfoară nu pute. Eventual “şfară” sau “sfară” 🙂

  21. aleena 4 March, 2011 at 11:39

    In consecinta,fetele nu ar mai trebui sa viseze la Fat-Frumos pe un cal alb,ci la domnul Zmeu,calare pe vreo lighioana.Cum evolueaza lumea,dom-le!!

  22. Nashu 4 March, 2011 at 11:48

    “Ce n-am inteles eu niciodata: De ce tocmai “zmeu” ? Eu eram contrariat de mic, pentru ca stiam ca zmeul este ceva marfa pe care il poti inalta si este facut din panza si din lemne.”

    Zmeul pe care il inalti ca si zmeul din poveste sint doua zburatoare

    “Intotdeauna m-am intrebat cum arata un astfel de zmeu cu mai multe capete si evil…”

    Pai zmeul cu mai multe capete as zice ca tre sa fie ceva gen hidra
    baloasa din Heroes Of Might And Magic sau din The King’s Bounty

    Zmeul cu 1 cap = (ar trebui in viziunea mea) Balaurul = Dragon

  23. unmihai 4 March, 2011 at 11:48

    @Cougar
    cu moldovencele poti sa te simti si bine nu numai sa suferi, dar fiecare cu alegerea lui 😀

  24. Cougar 4 March, 2011 at 11:51

    @Razvan: zmeii îs fiinţe supranaturale. drăciile de hârtie cu bâzâietoare zboară. you make the connection.

    @aleena: ţi se pare ţie că e primăvară afară?

    @unmihai: adică tu vrei să spui că e cineva pe lumea asta care NU s-a simţit bine cu o moldoveancă?

    (@Daniel Chiriţă: în original era “sfară”. uite aici: http://coralfields.blogspot.com/2010/12/tin-cu-zmeul.html)

  25. dr.Lecter 4 March, 2011 at 12:11

    O observatie asupra subiectului: Imparatul ! El nu prea are cu ce sa procreeze, si astfel s-au inventat variantele: imparateasa ramane grea, cu bobul de piper, cu frunza de dafin, cu ceaiuri si leacuri, cu fructe magice. Despre servitorul cel vanos, nu prea se pomeneste.
    Diferenta dintre Fat Frumos si Zmeu, o poate face numa’ afurisita de fata a imparatului, care-i raspunde lui Fat Frumos:
    Asta e p..a ??? N-ai vaz’t-o p-a zmeului!

  26. Claudiu 4 March, 2011 at 12:21

    irinel + nevasta*

    *orica gajica tinerica

  27. clara 4 March, 2011 at 12:28

    Articolul asta (care m-a distrat, recunosc) vine din obsesia noastra de a fi mereu politically correct. Zmeul e mai uratel, malformat (are 3 capete, coada, solzi etc), n-a avut sanse egale in taramul indepartat unde traieste, este complexat ca e respins de femei etc si ca urmare sa il facem personaj pozitiv, erou romantic si neinteles. In felul asta scufita rosie si familia o sa fie arestati ca au vanat o specie rara ptr blana, iezii caprei ca l-au hartuit si poreclit pe lup(ca in articolul de aseara) care a fost impins la limita disperarii, capra ca a s-a razbunat fara sa mai astepte hotararea judecatoreasca, surorile Cenusaresei sunt uratele , dar bune la suflet si printul e prea superficial, ce mai urmeaza ?

  28. Cris 4 March, 2011 at 12:28

    =)) foarte tare! cea mai tare chestie pe care am citit-o in ultima vreme. bravo!

    niste observatii extrem de pertinente. m-ai pus pe ganduri.
    singura problema e asta: daca zmeul vrea o piti, fefe o vrea si el, femeile serioase din tara asta ce sanse au, eh? Mai exista cineva in poveste, cineva disponibil…?

  29. sebra 4 March, 2011 at 13:02

    mai usor cu moldovencele, da??

  30. Cougar 4 March, 2011 at 13:13

    @sebra: ai nieţărmuritî drieptati.

  31. N.A. 4 March, 2011 at 13:19

    D-aia se numesc basme! Dintotdeauna femeile au fost mai atrase de personajele negative, mai repede il insela pe Fefe cu zmeul… :>

  32. N.A. 4 March, 2011 at 13:20

    @sebra, @cougar, @unmihai – Indubitabil!!!

  33. dyers_eve 4 March, 2011 at 13:23

    Cougar a castigat concursul de scenarii pentru Shrek V si acum face teasing. Evident, varianta neaosa, cu un Ogre cam ardelean, un Donkey oltean si un FF “dan Bucale”. Numa’ sa vad eu cum o faci pe Cameron Diaz sa vorbeasca “muoldoviniesti”.
    Altfel, cu orice risc, trebuie sa afirm ca e un text foarte educativ. “Keep up the good work !”

  34. Cougar 4 March, 2011 at 13:29

    (acuma, fie vorba-ntre noi, am un record personal de like-uri.)

  35. iuliar rinder 4 March, 2011 at 13:40

    @O curioasa
    Cred ca aia cu moldovencele tine de legendele urbane. E o tampenie la fel de mare ca aia cu ,unguroaicele sunt cele mai bune la pat”, ,,ardelenii sunt oameni seriosi” ori ,,toti burestini sunt niste mitici”- manelari, in acceptiunea actuala – sau ,olteni sunt hoti” samd. Altfel faina povestea. Si logica.

  36. Dan1 4 March, 2011 at 13:51

    @clara
    Pai, Prâslea cel voinic si merele de aur, nu? =))
    Si, apropo de bancurile la care au facut referire Ramses3 si dr.Lecter, mi-am mai adus aminte o replica dintr-un mail primit acu’ ceva timp: “Si ce mai avea lupul mare, domnule povestitor?” :))

  37. aisha 4 March, 2011 at 13:52

    @iuliar rinder,
    oltenii sunt destepti. nu hoti. destepti. dar ii persecuta arbitrii. arbitrii sunt hoti.

  38. iuliar rinder 4 March, 2011 at 13:53

    Bre, aia cu ,,burestini” in loc de bucuresteni e neintentionata, da pe mine ma amuza.

  39. sebra 4 March, 2011 at 13:59

    @Cougar,
    Cred c-ar trebui sa te puna pe ganduri like-urile alea. Numa’ zic! :))

    @Ramses3,
    Din ce limbi ai tradus bancurile alea? =))

  40. iuliar rinder 4 March, 2011 at 14:01

    aisha
    de acord. Si nu numa arbitrii sunt hoti si Mutu emasculat, ci e o intreaga conspiratie modialo-pedelista impotriva oltenilor, moldovenilor, ardelenilor si, ultimii pe lista cu voia dumneavoastra, dobrogenilor, ca pretext pentru a explica Zmeul, asta, Zeul Base de ce tre sa ne i-a sapte piei de pe noi ca buzoasa, Eba, sa se simta virgina reprezentativa a patriei pe mult casca.

  41. clara 4 March, 2011 at 14:05

    @dan1 pls eu am fost cea mai mare in familie si am dezvoltat o fobie fata de orice Praslea! nu pot fi obiectiva! altfel e unul din basmele mele preferate , care ma face sa ma gandesc la stravechiul Avalon

  42. iuliar rinder 4 March, 2011 at 14:08

    Draga Sebra, pentru Ramses 3 raspunsul corect e ,,din limbi straine”. E ca umorul celor de la Academia Kamikaze, strain. De umor. Ce dracu.

  43. Constantin 4 March, 2011 at 14:13

    maninci iarba fiarelor si vorbesti cu ursu si veverita. clar, mi-a luat ceva timp sa ma prind ca e vorba de magic mushrooms.

  44. Cms 4 March, 2011 at 14:44

    @ Ramses3: ţi-aş da nişte like-uri, că bancurile nu sunt rele, dar tu promovezi basmele pentru adulţi, şi nu-mi permit să le fac propagandă înainte de ora 22.00

  45. Ramses3 4 March, 2011 at 15:19

    eu? nu eu – Cougar promoveaza..nu-mi da like ca dupa aia intra lumea la mine pe blog, si sunt nevoit sa scriu cate ceva sa nu-i dezamagesc cum fac tot timpu’.
    Vezi tu, la mine pe blog nu poa sa zica nimeni, in caz ca da de vreun text prost: sa scrie Cutarestantinescu, ca el stie!

  46. sendroiu 4 March, 2011 at 16:01

    eu zic ca zmeul isi merita din plin toate sabiile alea peste bot: e plin de baieti din astia “destepti”, “gospodari” si “harnici”, care se dau fete mari cand ajung la DNA.
    Tot capcaunii sunt cei mai mishto! Hai, Shreck!

  47. Ina_adevarata 4 March, 2011 at 16:41

    Eu prefer balaurii. Ăia scot foc pe nări- practic, dacă te măriţi cu unu’ de-ăla, scapi de facturile la încălzire.
    Cougar, eşti meseriaş.

  48. Belle d'Imagination 4 March, 2011 at 16:46

    JOS LABELE DE PE ZMEU!

    Eu toată viaţa mi-am dorit să mă răpească unul din ăştia. (eram deşteaptă de mică). Păi să ne gândim aşa: palatul e fermecat, nu e nevoie de slugi – deci nu mă băgam slugă. Grădina era plină cu toate ale pământului. Iar mie îmi plăceau florile şi lighioanele neobişnuite.
    Zmeul era decent: dădea cu buzduganul să ai timp să faci un duş ca omul sau să scoţi amantul pe uşa din dos.

    Şi mai era şi aeropurtat. Deci putea să mă plimbe pe tot mapamondul, fără paşaport sau aprobări de la partid (că aşa era pe vremea aia)

  49. Stephanie 4 March, 2011 at 20:29

    “@giulius, ai tăiat năprasnic din text, balaure”. Pe mine m-a avertizat cineva (nu spun cine) ca Jul se ocupa cu taierile (isi imagineaza probabil ca e un fel de Boc), de-aia nu trimit tecste spre publicare. :d
    Cougare, congratuleishan, tare textul!!! 🙂 Ah, uitam: geniala remarca cu moldoveanca!!!
    Si, da frate, as fi ramas cu zmeul, ca era mai dotat!

  50. V3nt0R 4 March, 2011 at 20:56

    in top 5 texte de pe cotco intra acesta 🙂 .

  51. mifty 4 March, 2011 at 21:35

    @unmihai: mda, avea scuza că era virgină.
    deci, era!!! 😀

  52. Cougar 4 March, 2011 at 21:44

    băi, şi chiar am stat şi m-am gândit: oare chiar “moldoveancă” am scris în original? că, de, trecură nişte luni. nu m-ar fi mirat, dar am controlat.
    ei bine, NU! giulius, trebuie să vorbim, bre; s-a strâns o gloată de muieri la geam, au torţe şi poalele-n brâu.

  53. Cougar 4 March, 2011 at 21:45

    tetrise, fir-ar a dracu’ de moderare, bre. când aveţi voi să citiţi ce-am scris, am să fiu oale şi ulcele.

  54. Cata 5 March, 2011 at 20:03

    Textu’ ăsta trebe pus în manualele de şcoală primară (expresiile licenţioase nu sunt o problemă, puştii ăia oricum ştiu mult mai multe). Poate aşa vor învăţa şi pudibonzii ăia care fac manuale să fie un pic realişti, că de aia avem tot soiul de cretini care termină şcoala şi visează cai verzi pe pereţi :))

  55. Lia 7 March, 2011 at 19:11

    @o curioasa … cred ca printesa e moldoveanca din cauza lui harap-alb, basm cult asezat in pagina de Ion Creanga, moldovean si el.

    in alta ordine de idei… zmeul imi aminteste de Iri din zilele noastre :))

  56. Zmeul 8 March, 2011 at 21:40

    Suntem moldoveni din tata-n fiu (Bucovina), asa ca stati linistiti: printesa e moldoveanca!

  57. scufa 8 March, 2011 at 23:56

    Daca-i p’asa, ne putem lega de Alba ca Zapada…care e tot o curvistina. Locuieste in padure, in aceeasi casa cu 7 pitici (barbati, normal). Ce alta impresie ne putem face despre ea? Provenita din familie dezorganizata…ma-sa moarta (cum bine e precizat mai sus in basm), tac’su recasatorit cu o drogata (ma-sa vitrega), care se dovedeste a fi drogata dupa cum vorbeste cu oglinda si dupa cum bine stim, se mascheaza ca la carnaval, in vrajitoare si ii ofera curvistinei un mar drogat.
    Asadar tarpha drogata adoarme, piticii profitori plang dupa ea (cum dracu nu…cand aveau servitoare…le gatea, le spala rufele, le facea curatenie si mai aveau si ce secsa), iar la final apare Fefeeeeee…fatalalul efeminat, curatel si frumusel si fraier pe deasupra! De ce fraier? Simplu…de data asta el are de toate sa-i ofere, fara sa-si dea seama ca curvistina l-a vrajit cu frumusetea ei si fara sa-si imagineze ca atatia ani a fost curva piticilor! Fraierul!

  58. Lia 9 March, 2011 at 17:40

    @scufa … si eu sunt de parere ca alba ca zapada avea ceva midget-fettish

  59. Hula 14 March, 2011 at 00:12

    “Da sfara-n in tara” si nu “boul de împărat dă sfoară-n ţară “

  60. Eseu – Zmeul, personajul pozitiv din basme | Neuronu 14 March, 2011 at 13:22

    […] primit pe mail. Nu ştiu sursa originală, aflu ca e fost publicat pe Daily Cotcodac. Merită citit chiar dacă e un text mai […]

  61. SmileBlog » Zmeul, personajul pozitiv din basme 15 March, 2011 at 09:43

    […] De pe Daily Cotcodac Tags: basm, basme, daily cotcodat, fat frumos, zmeu Scrie un comentariu Like this post? Spread the word! delicious digg google stumbleupon technorati Yahoo! […]

  62. cineva 15 March, 2011 at 11:27

    Ce a mai tare poveste

  63. comentariu literar – povesti traditionale romanesti | Tealis's Blog 15 March, 2011 at 17:49

    […] sursa: http://www.dailycotcodac.ro/2011/03/zmeul-personajul-pozitiv-din-basme/ […]

  64. Fat-Frumos, varianta secolului 21 | Blog din vârf de nori 15 March, 2011 at 22:03

    […] aici aici Posted in : (r)Romania Tags: fat frumos, modern, povestire, […]

  65. Despre basme | Dorinescu 15 March, 2011 at 22:32

    […] asta a fost scris de cineva pe un blog. am tot cautat pe net..dar pana acum am gasit 2 link-uri. Unu si doi. < Prev Next […]

  66. Biblioteca virtuală de seară - 7 | impresii din lumea mare 18 March, 2011 at 16:59

    […] – Zmeul, personajul pozitiv din basme – de râs, pe Daily Cotcodac. Nu are legătură cu travelu’ dar ştiţi că nouă ne plac poveşţile… […]

  67. Daily cotcodac – Zmeul, personajul pozitiv din basme « 28 March, 2011 at 13:26

    […] http://www.dailycotcodac.ro/2011/03/zmeul-personajul-pozitiv-din-basme/ […]

  68. coco 15 April, 2011 at 18:21

    textul despre personajele de desene animate il mai aveti? daca da va rog sa-l postati.

  69. scufa 22 April, 2011 at 16:30

    Care? Cel cu Alba ca Zapada? Se afla in continuare la comentarii din cate vad eu…

  70. Cosmin 5 December, 2011 at 00:22

    Foarte tare cum ai reusit sa vezi tu povestea :))… niciodata nu am crezut ca Fat-Frumos poate fi un asemenea ticalos=)))

  71. vasilica 6 December, 2011 at 10:33

    Vreau sa iti spun ca e super tare faza cu zmeul si ma bucur enorm ca in sfarsit cineva s-a gasit sa faca dreptate rupand tacerea si coborand degetul opozant la adresa indoctrinarii si a minciunii care ne-a fost servita de-a lungul secolelor drept adevar absolut si model de urmat.
    Sunt convins ca undeva la nivelul conducerii de stat (care desi a variat ca forma de organizare de-a lungul timpului, in ansamblu reprezinta acelasi organ de opresiune si control) acest articol a generat panica: „ce dracu’ ne facem? S-a trezit prostu’”.
    Mai mult ca sigur autorul articolului va avea brusc un accident de motocicleta (chiar daca nu are, sigur se va gasi o motocicleta care sa il loveasca) iar incidentul va fi trecut sub tacere o vreme urmand ca apoi vina sa fie atribuita intr-un final … zmeului.

  72. bond 19 November, 2012 at 16:51

    toate ca toate, da nu imi dau seama cum de stiai ca printesa e Moldoveanca ?

  73. Influenta basmelor, povestilor clasice din copilarie, a filmelor Disney asupra copilului si viitorului adult | Cris A Levitchi 25 January, 2014 at 12:47

    […] alta analiza a basmului romanesc http://www.dailycotcodac.ro/2011/03/zmeul-personajul-pozitiv-din-basme/ Mesaje subliminale in filmele lui Disney […]

  74. Altfel de basme | wordsmith 5 June, 2016 at 09:33

    […] știu vouă, dar mie îmi plac zmeii care muncesc pentru ceea ce vor ( http://www.dailycotcodac.ro/2011/03/zmeul-personajul-pozitiv-din-basme/ – articolul care mi-a întărit aprecierea pentru personajele negative), îmi place de regina […]

Leave a reply