Postul nu e post destul

Medicul şi inginerul

Dan1

Într-unul din anii terminali ai ultimului mileniu, Domnul D. şi soţia sa, Doamna M., au fost invitaţi la ziua unei prietene de-a Doamnei M. Nu mai ţin minte ce perioadă a anului era, pe scurt, era frig afară, seară.

După obişnuitele “Dă-i tu florile, că eşti bărbat!”, “Vaaai, dar nu trebuia!” şi alte tâmpenii, invitaţii au fost aşezaţi la masă. Domnul D. a nimerit la o masă avîndu-l în stânga sa pe soţul Corinei Doamnei C., numit în continuare Domnul C (habar n-am cum îl chema).

Domnul şi Doamna C. sunt medici. Doamna C. era o bunăciune o femeie frumoasă şi o prezenţă agreabilă, şi este şi acum (am văzut-o de revelion). Şi Domnul C. era un bărbat bine, înalt, elegant, iar Domnului D. i s-a parut că ar fi ungur, pentru că era blondaliu şi avea o barbă blondalie (evident). Dar Domnul D. nu este şovin, daaa?

După ce s-a băgat la ghizdan şi s-a trecut la pileală vin, Domnul C., jovial s-a adresat Domnului D.:
– Am înţeles că lucrezi în IT!
– Da, aprobă Domnul D. destul de jenat.
– Uite, mi-am luat un DVD pentru calculator, ştii, există nişte prezentări extraordinare făcute de nişte nemţi (şi aici pronunţă numele unei cunoscute universităţi germane, s-o numim în continuare Heidelberg… ). Şi, continuă el, am avut probleme cu IRQ-ul, nu ştiu pe cât să-l pun (trebuie să vă anunţ că, pe vremea aceea, IRQ-ul se seta manual din nişte jumperi – bine, nu mă aştept să înţeleagă vreunul din voi ce îndrug eu aici, poate doar mifty sau M3bis), poate-mi dai un sfat.

Domnul D. ştia din revistele de specialitate că se inventase asemenea drăcărie, dar pâna şi CD playerele erau un secret pentru domnia-sa, deoarece patronii săi nu consideraseră adecvat să cheltuiască bani pe aşa ceva. Aşa că zise la oha:
– Bagă-l pe 7, că ăsta e de obicei liber!
– Am placa de reţea setată pe 7 – replică Domnul C.
– 5-ul e liber? Ai soundblaster? (ăla era un card pe vremea aia, se înfigea într-un slot PCI şi folosea IRQ 5)
– Păi cum să n-am? Că au şi sonor prezentările.
– Nu-mi dau seama acum, rosti Domnul D. înfrânt, cred că trebuia să iei unul pe SCSI. Hai că mă interesez mâine şi vorbim!…

Ajuns acasă, după ce-şi făcu toaleta de seară, Domnul D., aplecat peste chiuvetă, cu mâinile sprijite de aceasta, uitîndu-se în oglindă la cutele de la colţul ochilor şi la firele albe (ca să nu mai vorbim de începutul de chelie), zise cu glas tare, încărcat de dispreţ:
– Uită-te la tine, ai 32 de ani, eşti inginer, şi n-ai operat şi tu măcar o apendicită!

Share:

53 comments

  1. M3bis 12 March, 2011 at 11:04

    Da’ DMA-ul pe cât îl setase?

  2. Dan1 12 March, 2011 at 11:07

    Bah ce promptitudine! =))
    @M3bis
    De fapt discutia era mai lunga, dar am scurtat-o ca era irelevanta.

  3. Amza 12 March, 2011 at 11:12

    :)) Fain! Domnul inginer D.ar fi trebuit să se mulţumească şi să fie fericit că Doamna M. îl mai lasă s-o “caute” la amigdale că jumperele oricum nu prea le nimereşte.

  4. Sare'n Ochi 12 March, 2011 at 11:24

    e reconfortant sa vad ca exista un inginer mai in varsta decat mine =)) si care habar nu are ce-i ala jumper (adevaru-i ca uitasem despre parascovenia numita jumper). mai am un scanner HP pe placa SCSI (il pastrez de dragul amintirilor placute petrecute impreuna). si-acuma imi vine sa-mi rup buletinul cand imi aduc aminte de primul meu CD driver 2x pe care am dat 100 USD… dar fara el nu puteam juca Diablo I, asa ca a meritat investitia (si somnul pe pres ca “noi n-avem plapuma sa ne acoperim copiii, n-avem si tu dai banii pe prostii”. 😀

  5. andryusha 12 March, 2011 at 12:07

    Păi, trebuia setat Master sau Slave, ca un harddisk, nu ştiu ce treabă avea IRQ-ul aici… (Bine, eu sunt arhitect şi la 37 de ani n-am făcut nici măcar o injecţie… =)) )

  6. Sare'n Ochi 12 March, 2011 at 12:22

    @Dan1, mai bine zi cum va distrati voi, tolaniti pe canapelele acelea din piele de strut cu baiatul acela pe care-l tineti prizonier in spam-ul de la DC (xxxxx se numeste, parca). l-ati setat pe slave? va zice: yes, Master… ? =))

  7. andryusha 12 March, 2011 at 12:42

    @Dan1: Ai început şi tu să te exprimi ca bloggerii A-list. “Irelevant”, gen. =)) =))

  8. M3bis 12 March, 2011 at 12:58

    @andryusha: Ehehei, pe vremea când Win95 era un lux şi majoritatea calculatoarelor erau pe Windows 3.1, toate trebuiau setate manual… Bine, nu e cazul aici, dar dacă erau toate IRQ-urile predefinite alocate, ceea ce se întâmpla destul de des, trebuia să-i spui amărâtului de Windows pe ce IRQ să-l pună!

  9. tahemet 12 March, 2011 at 13:01

    Bă fraţilor, io-s dublu inginer (mp) şi aproape doftor, ştiu să fac şi injecţii. operaţie de apendicită am în dotarea personală, aş mai şti şi să acord un prim ajutor rudimentar (adicătelea ştiu cum să pun garoul şi să notez ora punerii, ştiu să imobilizez un membru rupt, ştiu să pun o atelă sau un bandaj flexibil sau fix, ştiu să dau 2 părechi de pălmi la lipotimie şi să dau cu amoniac/ oţet pe la nas, nu leşin la vederea sângelui precum unii masculi feroce pe care îi ştiu, ştiu să extrag coşuri şi să scot aşchii sau ţepi, inclusiv din ăia de arici de mare! din mâini sau picioare), da” să fiu chinez dacă pricep ce poveştiţi voi aici cu sloturi, jumpere şi alte blestemăţii păgâne!

  10. Dan1 12 March, 2011 at 13:04

    @andryusha
    Nu erau IDE primele tipuri. Majoritatea veneau cu un card ISA sau PCI, dar nu era SCSI si la asta trebuia setat IRQ. Era ceva “proprietary”. In conditiile astea, punerea in functiune era curata aventura. Acu’, cand sunt SATA sau SAS, e floare la ureche! :))

  11. Dan1 12 March, 2011 at 13:06

    @tahemet
    Ei bine, doctoru’ asta stia si “cu sloturi, jumpere şi alte blestemăţii păgâne”. Pe langa meseria lui. =))

  12. andryusha 12 March, 2011 at 13:07

    @M3bis, @Dan1: Am înţeles, merci. 🙂 Pentru mine, aventura IT a început de la Win’95 încoace aşa că… să mă excuzaţi pentru intervenţie. :))

  13. unmihai 12 March, 2011 at 13:13

    Expresia “Într-unul din anii terminali ai ultimului mileniu” poate accentua durerile de cap ale unui om mahmur.
    Dupa ce ani de zile am bibilit jumperii ceia aflu si eu de la Dan1 de pe DC ca de fapt setarea master/slave lucreaza cu intreruperile 😀

  14. unmihai 12 March, 2011 at 13:18

    Ce inseamna domle calculatoristii! Toata lumea vorbeste despre IRQ, windowsi, SCSI, SAS etc dar despre doamna C. care era (si este!) o bună…asta…o femeie frumoasă şi o prezenţă agreabilă nu cere nimeni amanunte! =))

  15. dr.Lecter 12 March, 2011 at 13:21

    Luând in calcul prima mea profesie, eu sunt silvicultor, adică pădureaţă, şi până la 43 de ani n-am plantat nici un copac, că de-aia-s ofticată pe Bucur3nci

  16. Cms 12 March, 2011 at 13:39

    Se petrec lucruri stranii în ultima vreme pe DC: Eftimie visează să distrugă Bulgaria, soţia lui Eftimie îşi bate soţul (stai, de fapt ăsta e un lucru obişnuit, în România noastră matriarhală zeci de mii de soţi sunt agresaţi zilnic de consoarte), Camionagiu visează să se căsătorească cu Eftimie, Julius îl trimite la plimbare pe Rashi ca să se pozeze el la rubrica de mimă cu pisici, Dan1 vrea să facă apendicectomii fără să pună mâna pe un manual de chirurgie… Mai rămâne să apară şi Radu Pircă!

  17. Dan1 12 March, 2011 at 13:59

    @unmihai
    La primul comentariu am raspuns deja lui andryusha; ce as mai adauga, ar fi ca, daca pe-atunci instalarea unui DVD-ROM era – dupa parerea mea – comparabila cu o operatie de apendicita, acum ar fi comparabila cu scrierea unei retete (“se administreaza la 6 ore”, semnatura, parafa si “uramatorul!”) :))
    Ca sa nu ma dezmint, la al doilea comentariu (14), as da amanunte despre alta prietena comuna a Doamnei D. si a amfitrioanei, tot doctorita, tot C. (coincidenta de initiala, nu de nume), care era si ea pe atunci tot o femeie frumoasa si agreabila (ba chiar apetisanta), iar acum este “de trei ori femeie”. In diametru!

  18. N.A. 12 March, 2011 at 14:29

    @tahemet: Haha, niste parechi de palme m-as pricep si eu sa dau. Deci iata ca stiu si niticus de medicina! :))

  19. N.A. 12 March, 2011 at 14:32

    Bre, Dane, superb articol. N-am inteles nimic din tehnicalitatile voastre, da’ m-a induiosat infioratoarea ta sinceritate. Mai zi de bunaciuni..

  20. ThoR 12 March, 2011 at 14:33

    astept cu nerabdare maine un text nostim despre sudura in cochilie, rezistenta materialelor si de ce nu din ce sunt facute cauciucurile de vara pe care chiar le pui primavara=))…ca doar nu o fi doar cauciuc in ele nu? tre sa mai aiba ceva

  21. Ciprian 12 March, 2011 at 15:07

    Ehee.., Odata, sambata la pranz, erau articolele lui Julius, melodiile lui Julius, cam slabute ele, dar bune. 😀

  22. Sandi 12 March, 2011 at 15:10

    Povestea asta e ca si intrebarea : “Cum se facea mamaliga pe vremea lui Stefan cel Mare ?”
    Si iata de ce:
    “DVD-Video is a standard for storing and distributing video/audio content on DVD media. The format went on sale in Japan on November 1, 1996, in the United States on March 1, 1997, in Europe on October 1, 1998 and in Australia on February 1, 1999.[26] DVD-Video became the dominant form of home video distribution in Japan when it first went on sale in 1996, but did not become the dominant form of home video distribution in the United States until June 15, 2003, when weekly DVD-Video in the United States rentals began outnumbering weekly VHS cassette rentals, reflecting the rapid adoption rate of the technology in the U.S. marketplace.”.
    Anii terminali ai ultimului mileniu? S-o spui lui mutu.

  23. RoseN 12 March, 2011 at 15:12

    @andryusha: Pfuai cati ani ai, ne-ai fi pacalit pe toti cu vreo 16 anisori =))
    Si dan1 ce-i cu fraza asta, haaa: “bine, nu mă aştept să înţeleagă vreunul din voi ce îndrug eu aici”? x-(

  24. clara 12 March, 2011 at 15:28

    dar ai fost o persoana ff draguta. trebuia sa il repezi si sa invoci pacietii pe care respectivul ii diagnosticase si tratase gresit, eventual ucis. dar lasa, ca nu stii cum e de partea cealalta. cate chestii aud despre proceduri,suplimente si alte metode care sunt mai eficiente ca tratamentele medicale.

  25. andryusha 12 March, 2011 at 15:32

    @RoseN: Ce te-a făcut să crezi că am 16 ani? Poza de la avatar sau infantilismul comentariilor?… =))

  26. M3bis 12 March, 2011 at 15:33

    @Sandi: Dacă tot ne pricepem să traducem din engleză, să traducem tot. Cuvântul dominant aproape că nu necesită traducere…

    DVD-Video is a standard for storing and distributing video/audio content on DVD media. The format went on sale in Japan on November 1, 1996, in the United States on March 1, 1997, in Europe on October 1, 1998 and in Australia on February 1, 1999.[26] DVD-Video became the dominant form of home video distribution in Japan when it first went on sale in 1996, but did not become the dominant form of home video distribution in the United States until June 15, 2003, when weekly DVD-Video in the United States rentals began outnumbering weekly VHS cassette rentals, reflecting the rapid adoption rate of the technology in the U.S. marketplace

  27. RoseN 12 March, 2011 at 15:35

    @andryusha: De avatar nu-i frumos sa te legi :)) deci ramane aaaa…

  28. Dan1 12 March, 2011 at 16:09

    @RoseN
    Am vrut sa zic: voi astia tineri nu intelegeti ce ne chinuiam noi pe vremuri cu prostiile astea! =))
    (ca si eu m-am luat dupa avatar :)))

  29. RoseN 12 March, 2011 at 16:10

    @Dan1: Ihiiiiiii, daaaaaaaa, cum sa nu >:p

  30. sebra 12 March, 2011 at 16:23

    @Dan1:
    Io zic aşa: nu deznădăjdui! Când mi-am luat prima dată inima-n dinţi să-mi pun singură windows-ul la pc, după câteva încercari m-am trezit cu câte un win în fiecare partiţie (atâta mi-a plăcut de tare, că am pus în fiecare câte unul, ca să fie în caz de nu-mi iese), întrun final am dat format la tot şi l-am pus frumos la locul lui. Şi a fost bine. Deci, cât de grea poate fi o operaţie de apendicită?? Întrun final găseşti tu bucăţica aia de maţ, mai dai un restart, până îţi iese :))

  31. Odille 12 March, 2011 at 17:10

    Dan1, imi pare rau, dar eu nu am putut citi textul pina la sfirsit pt ca m-am impotmolit la felul cum au fost musafirii asezati la masa. Cum sa stea Domnul D linga Domnul C? “Eticheta” spune ca la masa se aseaza Doamna – Domn-Doamna. Nu se mai gaseau Doamne? 🙂

  32. unmihai 12 March, 2011 at 17:50

    @M3bis: (@Sandi)
    am zis eu ca expresia “Într-unul din anii terminali ai ultimului mileniu” o sa puna probleme =))

  33. Sandi 12 March, 2011 at 17:58

    @M3bis:
    De aia se termina comentariul meu :”s-o spui lui mutu”. Sa nu-mi zici ca medicul si inginerul erau “dominati” sau pur si simplu posedati de noile inventii in “domeniul “IT.
    “După ce s-a băgat la ghizdan şi s-a trecut la pileală vin, Domnul C., jovial s-a adresat Domnului D.:
    – Am înţeles că lucrezi în IT!”
    …………….
    “Domnul D. ştia din revistele de specialitate că se inventase asemenea drăcărie, dar pâna şi CD playerele erau un secret pentru domnia-sa, deoarece patronii săi nu consideraseră adecvat să cheltuiască bani pe aşa ceva”
    Deci nefiind adecvat(la vremea respectiva), iti dai seama cat de mare incredere prezenta noua “dracarie”…..in Romania. Sau nu aici se petrece actiunea naratiunii?

  34. M3bis 12 March, 2011 at 18:12

    @Sandi: dominant se traduce ca dominant, preponderent. Habar n-ai tu câte reviste de specialitate citeam noi pe vremea când nu exista internetul şi noi ne chinuiam pe BBS-uri conectaţi prin modemuri de 19,2 cu câte un amărât de 286 cu 2 mega de RAM şi harddisk de 40 de mega!

  35. Sandi 12 March, 2011 at 18:34

    @M3bis:
    Da mai , dar voi erati de “specialitate” pe cand medicul………..
    Sa nu-mi spui ca era un impatimit al calculatoarelor , ca nu prea imi vine a crede. Poate al bisturiului, asta daca era chirurg……

  36. Ciprian 12 March, 2011 at 18:44

    Bai, cand eram mic mi-am scos singur cativa dinti si mi-am pansat cateva julituri, stiu sa iau aspirina pentru durere de cap, sa sfatuiesc pe altii sa nu se suie in copaci ca risca sa-si rupa oasele, desi nu am studii medicale si stiu sa formatez, golesc recycle bin, sa sterg history-ul, sa mut poze dintr-un folder in altul, sa cuplez un retroproiector la laptop, sa schimb un hard, sa ard un hard, ba chiar sa restartez un pc desi nu sunt IT-ist.

  37. clara 12 March, 2011 at 19:11

    @Ciprian: cred ca autorul articolului nici nu realizeaza ce a dezlantuit : febra diletantilor . din comentariile care am urmat am tras concluzia ca acum toti inginerii se vor simti incurajati si indreptatiti sa puna diagnostice, sa trateze sau sa faca mici interventii chirurgicale sau stomatologice (ca tine. da , am inteles ca nu esti inginer).cum in ciuda aparentelor corpul uman e ceva mai complicat ca un computer, invit Ordinul Medicilor sa se sesizeze.

  38. Stephanie 12 March, 2011 at 19:22

    De’aia ii admir eu pe doctori, ca in afara de medicina se mai pricep si la multe alte lucruri 😉

  39. Dan1 12 March, 2011 at 20:57

    Dragii mei – multumesc pentru comentariile voastre! As vrea sa va mai spun ca sunt un asemenea neispravit, incat pana la varsta asta nici nu am aparat macar vreun escroc marunt intr-un proces penal, nu am intocmit niciun bilant contabil, nu am scos niciun album sau macar un single (sa aiba acum Adriana sau DJ Cotco ce sa recomande si sa nu intoxice cu… astea, ce fac ei acum :))), nu am tradus nici macar o nuvela dintr-o limba straina (ca Pirca, daaa?) si nici nu am regizat vreun film – macar de scurt-metraj. A si nici nu am intocmit vreun dosar penal. Totusi, am atata tupeu incat ma privesc cu seninatate in oglinda in fiecare dimineata (cand ma barbieresc).
    Sunt jalnic, este?

  40. RoseN 12 March, 2011 at 21:06

    @Dan1: Da’ macar un tablou ai pictat? :))

  41. M3bis 12 March, 2011 at 21:08

    @Dan1: De-asta mi-am lăsat eu barbă!

  42. Dan1 12 March, 2011 at 21:08

    Un singur lucru n-o sa mi-l pot ierta niciodata: faptul ca nu am scris niciun articol cat de prost la vreun ziar! Uite, Julius a facut-o, Cristian Tudor Popescu a facut-o… Si ei sunt si ei ingineri, daaa? =))

  43. Dan1 12 March, 2011 at 21:20

    @RoseN: Nope! De condus operatiuni in Afganistan… nici n-are rost sa mai pomenesc! :))

  44. Sandi 12 March, 2011 at 21:25

    @Dan1: Vezi ! Poate asta e inceputul: sa scrii un articol cat de prost la vreun ziar. Sau un articol la un ziar cat de prost. Hai nu te lua dupa noi, care nu avem altceva de facut numai sa carcotim toata ziua ceea ce ne trece prin cap, fie ca e la subiect , fie ca e la predicat. Asa ca da-i bataie….nu te lasa pe tanjeala ca…. Julius.

  45. RoseN 12 March, 2011 at 21:35

    @Dan1: Pai ziceai c-ai fost cu copiii la ski, deci e cam tot p’acolo, lupta cu teroristii poate-i mai lejera :))

  46. clara 12 March, 2011 at 22:11

    @Dan1: dar dupa cum spunea Shakespeare “dorinta intrece implinirea”. ramai macar cu iluzia ca ai fi putut sa faci oricare dintre acestea si intr-un mod stralucit! problema este de ce a iesit la iveala scena asta dupa un deceniu, ca nu cred ca erai in pana de idei? a inceput sa lucreze doctorul in chirurgia cu roboti, domeniu in care spiritul sau autodidact si renascentist i-a fost de mare ajutor?

  47. Dan1 12 March, 2011 at 22:53

    @clara
    Mare adevar ai grait! Daca evolutia in domeniul medicinei era comparabila cu evolutia in domeniul IT, am avea doctori care sa zica: “robotule, ete ti-am introdus pacientu’ p-aici, vezi ce are, opereaza-l, nu ma intereseaza, pe partea ailalalta sa iasa operat si sanatos!” iar robotul ar fi zis: ” doctore, prezinta simptomatologia…” iar doctorul “Bah, ma lasi! nu ma intereseaza! Vezi sa iasa operat si sanatos pe partea ailalta, eu tai acum factura!”. :))

  48. aisha 12 March, 2011 at 23:15

    citat – “Vaaai, dar nu trebuia!” şi alte tâmpenii…-
    daaa, deci cadourile intra la categoria ,,tâmpenii,,.
    a fost taiata la montaj – presupun – o scena interesanta. aia cu cadourile.
    cand mergeam la ziua verisoarei mele, de ex, dupa ce ii dadeam florile si o felicitam, ea zicea -invariabil- si cadourile? sa vedem cadourile! ca flori si felicitari am mai primit!
    iar bunica, cand ne oferea cadouri, spunea de fiecare data – de la mine -mai putin, de la D-zeu – mai mult. iar eu si cu vara-mea comentam, la unison – offf, bunica! am prefera invers!. aaaa, sa precizez ca bunica ne lua cadouri identice mie si verisoarei mele.
    P.S. m-am uitat la textul asta ca pisica Samantha in calendar!

  49. clara 12 March, 2011 at 23:20

    eu vorbeam chiar de chirurgia robotica (da Vinci). partea asta a medicinii, investigatii si tehnici chirurgicale tine mai putin de medicina si f mult de inginerie. si nici macar factura nu o taie ei!

  50. aisha 13 March, 2011 at 00:19

    ce-am inteles eu din text. evident cu ajutorul Samanthei, pisica bunicii mele.
    ca Doamna M., sotia Domnului D., este mult mai toleranta decat Doamna Simona E., sotia Indragitului Domn E.!
    ca medicii sunt persoane extrem de inteligente, gen Leonardo da vinci!
    ca inginerii au un limbaj secret, codificat!
    ca Dan1 e talentat indiferent de subiect!

  51. fanu` lu` Ju` 13 March, 2011 at 04:29

    daca faci sex precum scrii … :))

  52. Dan1 13 March, 2011 at 14:39

    @fanu` lu` Ju`: Adica, vrei sa spui “Slab, foarte slab…”, nu? =))

  53. RoseN 13 March, 2011 at 16:51

    @Dan1: =)) nu suntem la ZeroTv cumva? =))

Leave a reply