Dacă-i bio, atunci să fie de prune
Ovidiu Eftimie
Am obsevat deunăzi la sală un pliant care anunţa că Andra şi Măruţă ar fi îndrăgostiţi de stilul de viaţă bio şi, bănuiesc, de mâncarea bio. Prima mea reacţie a fost una instinctuală, am căutat cu privirea nişte nitraţi şi benzoat de sodiu să bag în mine. Dacă fii-miu ajunge ca Măruţă când o creşte mare, îl dezmoştenesc; o să donez tescuitorul, cele câteva hectare de vie din Moldova şi butoaiele unei case de copii sau unei mânăstiri.
Pe parcurs însă m-am mai liniştit, pentru că mi-am dat seama că poporul român are prea puţin respect pentru alimentaţia bio. În continuare sunt pline magazinele de 40 de feluri de caşcaval “Rucăr” bio, toate făcute din acelaşi tip de polimer, de-ăla de nu se topeşte nici în cuptor şi, dacă îl uiţi într-o cămară vreme de câţiva ani, rămâne într-o stare de conservare perfectă. Sau de pateuri tradiţionale bio, pentru că e ştiut că orice ţăran ardelean când venea de la câmp sau de la oi îşi unjea o felie de pită cu pateu, nu cu unsoare şi boia. Eu în fiecare an cresc un porc bio undeva prin spectaculosul peisaj din Gura Teghii dar, dacă e să calculez la preţ, ies mai scump decât dacă aş cumpăra nişte carne de porc perfect ambalată de la supermaket. Porcul de supermaket este unul din cele mai interesante chestii posibile, aş fi vrut să scriu vietate dar nu bag mâna în foc pentru asta.
Să vă mai spun de lapte? Ei bine, pisicile adulte sunt intolerante la lactoză (teoretic vomită tot după ce le dai lapte). Ia încercaţi cu orice lapte de magazin să vedeţi dacă păţeşte animalul ceva. Nimic! Plus că substanţa vândută în magazin sub denumirea de lapte nu are gust de lapte.
În acest context, nici dracu’ nu se revoltă că ceva din ce se vinde pe-acolo nu e bio. Ai văzut vreun român mâhnit că brăneanul i-a vândut brânză de la metro în coajă de brad – adică bio? Sau că friptura de porc, odată pusă pe grătar, îşi reduce volumul cu 50-60%? Neah…
Dar ia încercaţi aceeaşi scamatorie cu nişte vin, să vedeţi cam câte de repede ajungeţi cu clientul de gât. Ia încearcă să vinzi nişte vin îndoit cu alcool şi aspirină sub eticheta bio şi să vină ăla a doua zi cu dureri de cap de parcă ar fi băut “Premiat”. Pune tu “Babanu'” în peturi originale, de ţăran, vinde-l dublu şi vezi cât supravieţuieşti fără o bătaie bună.
Iar în privinţa tăriilor, lucrurile sunt şi mai drastice. Majoritatea românilor sunt născuţi direct somelieri ai ţuicii, răchiei sau pălincii: “E de prună? Ia dă să văd”. Şi-apoi, cu gesturi de expert, va destupa popica (fostă de coca cola) de tărie, va trece recipientul pe sub nas, va turna puţin într-un păhărel, va examina atent culoarea lichidului, numărul de mărgeluţe, va mai mirosi o dată, va pupa, va da un gât şi, abia după vreo 10 minute de lălăială, va da verdictul: “E de prună, trasă de două ori prin cazan, de prin Zalău, sub deal, merită banii”. Sau “E de pufoaică, cu electrod de sudură, o să-ţi vezi tu banii pe sticla asta pe care tocmai am băut-o când mi-oi vedea ceafa, dumnezeii mă-tii de moldovean, ce-ai zis de mama mă?” (sirene SMURD Vaslui pe fundal).
Când o să văd atâta dedicare pe un salam, caşcaval autentic sau pâine, atunci o să ştiu că poporul a luat-o pe calea bio. Până atunci, din ce am observat, alimentele bio produse în România provoacă o chelie prematură şi o personalitate pe măsură.
Indragitul loveste din nou 🙂
Tata este un expert în “țuicologie”. Simte pruna, corcodușa sau caisa doar aruncând o privire la lichid. „E caisă!“, iar după ce gustă și realizează că-i de prună vine cu scuza inevitabilă: “N-ai spălat sticla aia cum trebuie”.
ai uitat merele de voinesti…
azi am aflat ca avem si ceai bio…..
@Amza: =))
Bun, deci nu doar mie mi se pare ca Rucar e plastic ambalat in plastic.
Acu’, sa fim seriosi! La noi in România, orice chimist destoinic poate obtine un certificat de-asta, ca produce produse “bio”, cu o spaga minima… =))
@Eftimie Si zi, vrei sa donezi teascul unei case de copii? :))
andra si maruta sunt indragostiti de stilul de viata sanatos? eu credeam ca sunt indragostiti de stilul de viata din Dubai, unde-i duce dansatoarea andrei si iubitul ei.
Am şi eu, de vreo 2 ani, o popică de palincă de Zalău, luată de la un târg de produse bio. Şi instalatorul a refuzat-o după ce-a gustat-o şi a văzut că rămân dungi gălbui pe pahar.
@sebra: Da’ putea sa decapeze teava cu ea inainte s-o cositoreasca! =))
@Dan1:
Pfuuaa, uite că nu s-a gândit, m-a pus să cumpăr ţeavă nouă :))
Peste ani si ani, un alt Basescu si un alt Sarkozy se vor intalni la cea mai mare crama din Europa – “Teascul lui Eftimie”. Acolo vor semna acte istorice, se vor impaca pentru totdeauna, vor bea Vinul ghiurghiuliu al lui Eftimie si apoi sa vor lua la bataie.
@camionagiu: (continuare) …“E de pufoaică, cu electrod de sudură, o să-ţi vezi tu banii pe sticla asta pe care tocmai am băut-o când mi-oi vedea ceafa, dumnezeii mă-tii de moldovean, ce-ai zis de mama mă?”
Io aș fi spus că provoacă o chelie prematură precum ejacularea care l-a făcut. Dar cine sunt eu să judec? =))
tu te duci la sala??
@sebra: mai ai popica aia? că pentru licoarea aia minunată de Zalău vin și-ți pun țeava veche la loc 😀
@Ramses3: da, se duce și stă până ridică ospatarii scaunele pe masă
@Anonimu’ Mihai:
Iar eşti nevorbit, bre?? =))
Deci, tuica de Gura Teghii ar trebui brenduita, cum a facut tipa aia smechera, cu magiunul de Topoloveni. Ma rog, aia e domnisoara batrana, sau barbac-su e adventist, ca nu i-ar fi permis ever, sa-si bata joc de prune, ca sa faca marmelăzi
@Amza: =))
@camionagiu: Tuuu… ne iei de fraieri? Unde e avataru cu “oprire la intersectie”?
@sebra: am cerut voie de la nenea DC 😀
Am ajuns să cumpăr vin din piaţă. Nu-i de glumit.
@andryusha: corect este “Am ajuns să … vin din piaţă.”
@Anonimu’ Mihai: Andryusha apreciază comentariul tău.
@andryusha: Andryusha nu apreciază că a ajuns să vină cam des de la piaţă.
@andryusha: tot FB-ul? 😀
@andryusha: =))
@andryusha: Andryusha puţin supărat acum.
@ Dan1 – eu, eu, dar cred ca am scris adresa de mail gresit si n-am gravatarul la comentariul anterior. Like acolo, va rog, ametitii dreaq, boscoitori vasluieni, nu aici!
acum serios, exista ceva mai rau ca mancarea care nu e bio : metodele noastre traditionale de preparare – abundenta grasimilor,grasimea prajita, rantasul, uleiurile de prosta calitate, untura, afumarea,predilectia ptr organe si tocaturi, amestecurile ciudate de alimente si condimente, prajirea in loc de gratar sau abur, desconsiderarea salatelor si a garniturilor din legume etc etc. Si fireste lipsa moderatiei.Cat despre bautura, cu riscul de a fi trecuta in spam, trebuie sa insist: cea mai buna bautura e bautura putina. si ceva mai rar.
Io zic că ne concentrăm prea mult pe aspectul alimentar al articolului (excelent tratat, dealtfel) şi pierdem din vedere persoanili…
Maruta et comp au semnat un contract de publicitate cu un distribuitor de produse bio. Au motive 😉
@clara: Ceva mai rau ca mâncarea care nu e bio, nu exista, dar nici mai gustos! :))
@Dan1: da. enjoy! totusi ca sa folosesc o metafora extrem orientala- degeaba iti petreci tot timpul cu gheisele daca nu dupa mult o sa trebuiasca sa iti faci harakiri(as zice sepuku, dar in conditiile date e mai plastic).
Poate de aia i se zbârleşte aşa de des părul de pe mână lui Andra. E un atribut al omului sănătos, care-şi duce traiul într-un mediu natural, parte a unui ecosistem plin de vitalitate primordială…
Pe scurt, mai neanderthalian, aşa. =))
@clara: excelenta pledoarie! ti-am dat like, fireste!
apa e tot bautura, nu-i asa? si ceaiul, nuuu?
dar intre apa minerala si apa plata, ce sa alegem?
eu stiu ca te refereai la bauturile nerecomandate minorilor, dar vino cu contraexemple! nu consumati bautura X (ca-i nociva), consumati bautura Y
(ca-i originara din Borsec sau Evian, de ex.)!
sau banane iradiate fresh! la concurenta cu portocale care au suferit un tratament chimic!
P.S. votat Eftimie! articolul asta m-a convins ca merita sa castige competitia aia!
@aisha: Pai aia e “prinBrasov”. Asta ar merita s-o castige! =))
clara: ai uitat cartofii prajiti in uleiul de acu 2 saptamani
@aisha: ha,ha! m-am referit la bautura in spiritul acestui articol. apa plata fireste. 2 litri minim. mai buna decat apa minerala. si ceai dar nu pe post de apa. si legume si fructe mai putin exotice, de la mari departari. despre care nu stim cum au fost cultivate, cum au calatorit, cand au fost culese.
@Dan1: stiu prea bine ce-am votat!
am votat prinHollywood!
Eftimie e membru in echipa aia! deci echipa-i valoroasa!
n-avea tu grija ca m-am documentat inainte sa votez!
@clara: merci! exact asa gandesc si eu!
ca nu procedez mereu asa cum gandesc, e alta poveste!
Prune, a zis cineva prune?
“Un mos si o baba, sot si sotie mor intr-un accident si ajung in Rai. Acolo ingerul de serviciu ii duce pe o plaja plina de palmieri si cu o casa superba si le spune:
– Acum tot ce aveti de facut in Rai este sa stati aici si sa va bucurati de toate.
– Si toate toate-s alea noastre si nu trebuie sa facem nimic?
– Da, bineinteles!
Mosul se intoarce catre baba si ii zice:
– Vezi fa ce proasta ai fost? Puteam sa fim aici de 10 ani dar nuuuuu… tu cica sa mancam BIOOOO, BIO!”
Stimate maresal al inimilor,
Stiam eu de ce v-am votat! Dupa ce veti pune bazele “Teascului lui Eftimie” (unde ma voi putea delecta cu vinul de la viile dvs. din Moldova si cu muschii lui Camionagiu), promit sa-mi fac cate 20 de adrese de e-mail zilnic, ca sa va pot vota mai bine 😀
@ Megami
sunt ingrozit sa vad ca si acum, dupa ce am publicat pe Daily, sunt privit tot ca un obiect!
De creierul camionagiului n-ai fi parlit ceva. Nu sunt numai fizic, privirea mai sus, te rog!
Asta-i soarta mea…doar Liviu Varciu ma intelege.
@Megami: Poate… cu kundalini-ul camionagiului! =))
@camionagiu: sa-i zici merci lui Dan1, ca el te-a descris asa (cu muschi file)!
@aisha: Chiar! Nu mai continuai foiletonu’ ala, si voi cred ca-l asteptati cu sufletul la gura… =))
@Dan1: imagineaza-ti! cat suspans!
P.S. avertismentul ala “alimentele bio produse în România provoacă o chelie prematură şi o personalitate pe măsură.” e valabil doar pt. barbati!
femeile sunt absolvite de efecte secundare! ca pt. ele s-au inventat extensiile la coafor!
@camionagiu: =)) si cica numai barbatii evalueaza de la gat in jos
apogeul a fost la aia cu sirenele smurd vaslui pe fundal.
@Dan1: daca ii poti spune lu’ becks… suflet
uite de-aia am donat eu 2% la SMURD 😀 ca-i vaslui sau bucuresti tot smurdu’ se cheama ca e:D
Hahaha, ce fatza are Mamarutza asta .. pe bune, de cate ori il vad, rad !