Postul nu e post destul

Cum am ratat marele cutremur nipon

Megami

În ziua cutremurului, mă informam despre ce se mai întâmplă în lume pe facebook. Pentru început, am văzut un videoclip postat de Julius cu două tinere talente din România, o domnişoară reporter şi o domnişoară vedetă. Căutând pe net detalii despre domnişoara vedetă, văd un mesaj de la William, prietenul meu britanic şi absolvent de Oxford (că eu numai cu de-ăştia vorbesc): “Cutremur! Lung! Nu se mai termină!”.

Aoleu, zic, iar a fost Will la meci şi a cam luat-o pe ulei. Cam devreme, la nici 4 după-amiază, dar de, fiecare cu slăbiciunea lui. Pe urmă văd ce scria Melinda, româncă din Nagoya: “Cutremur! Groaznic! Şi nu se mai termină!”.

Melinda nu e cea mai de încredere sursă, fiindcă e ardeleancă şi ăştia nu-s echipaţi de la natură pentru cutremure. E cam ca soţul meu, care, la primul şi singurul cutremuraş experimentat împreună, s-a uitat la mine aşteptând instrucţiuni, ca orice bărbat căsătorit de 8 ani, care ştie că în tot ce face are nevoie de autorizaţia nevestei. Eu sunt din Vrancea, noi nici nu clintim dacă e sub 6 grade, ne gândim că a trecut un camion cu lemne pe stradă.

Între timp, aud că sună fixul, la care eu nu răspund din principiu, că nu văd cine sună. Mă mai uit pe facebook, parcă trecuseră toţi pe la “Căţeaua leşinată” şi numai de cutremur vorbesc. O sun pe Ienihabarnam:
– Auzi, tu ai simţit vreun cutremur?
– Şi încă cum! Vreo două minute! Mă simt de parcă tocmai am coborât de pe vapor…

Ciudat, mă gândesc eu. Îl sun pe vecin, deşi nu e tocmai sursă de încredere, că are în vine mai mult sake decât sânge. Îmi confirmă că a fost cutremur. E drept că numai pe Ienihabarnam o cred, dar încep să mă îngrijorez. Nu ştiu ce să fac: să mă uit la televizor, să văd ce s-a întâmplat, sau să-mi continuu studiul despre ziaristă şi vedetă.

Mai trece un timp, i-am anunţat pe ai mei că n-am simţit nimic, încep să sune telefoanele. Uau, norocul meu: reporteri! Gata, devin vedetă! Mă schimb, mă machiez, ezit puţin între a-mi aranja singură părul sau a mă duce la coafor, soţul meu mă convinge să nu mă duc, să arăt cât de cât răvăşită de eveniment. Se oferă chiar să-mi facă vreo două vânătăi, să zicem că au picat cărămizi prin casă. Refuz: e reportaj despre cutremur, nu “O româncă stabilită în Japonia şi-a ucis soţul cu sticlă pisată amestecată în papricaş”. Răspund la telefoane şi… dezamăgire. Ce să le spună reporterilor singura persoană din zonă care n-a simţit cutremurul? Şi care deţine informaţii relevante de ultimă oră de la Europa FM?

Ultimul reporter închide telefonul, cuprins de disperare. Probabil e convins că nu vreau să cooperez fiindcă mă împiedică vreun cod japonez al onoarei. Mie mi se preling tragic pe obraz lacrimi amestecate cu rimelu’ ăla bun, de la Dior. L-am ratat şi pe ăsta! Înţeleg, criza ostaticilor de la Taj President din Mumbay a fost la un an după ce am stat noi acolo. Atentatul cu bomba din trenul Bhopal-Agra – la o săptămână după ce am mers noi cu el. Dar cutremurul? Adică să fiu eu la faţa locului şi tot să-l ratez?

Oricum, dacă mai e vreun reporter interesat de sentimentele mele în legătură cu acest eveniment, Julius are numărul meu. Doar să mă anunţaţi din timp, că de data asta chiar mă duc la coafor.

Share:

29 comments

  1. 4mall 14 March, 2011 at 08:37

    Tu esti in stare sa ratezi si Apocalipsa!

  2. clara 14 March, 2011 at 08:48

    esti sigura ca in alta viata nu ai trait in japonia, ca te-ai adaptat perfect, esti asa zen ! nu te supara ca ai ratat cutremurul . nu vreau sa fiu cinica si sa zic ca vor mai fi si altele, dar gandeste-te ca la ceilalti oameni se intampla invers: biletul lor de loterie iese castigator in saptamana in care au renuntat sa il depuna, postul dorit se elibereaza la o saptamana dupa ce si-au dat demisia, fostul iubit primeste o mostenire la scurt timp dupa despartire etc Si daca te mai cauta reporterii da-le un titlu dramatic :sakura insangerata, torii prin care a trecut moartea, asa ceva…

  3. clara 14 March, 2011 at 08:49

    erata : sakura, nu stiu ce semn am pus acolo, nu sunt inginer…

  4. Dan1 14 March, 2011 at 09:03

    Sa înteleg ca nici vreo centrala nucleara nu se vede de la fereastra ta… :))

  5. dyers_eve 14 March, 2011 at 09:05

    Las’ ca nu-i nimic, o sa ai ocazia sa te revansezi si sa fii pe faza la explozia nucleara (daca te mai suna cineva).
    Tip: invata din timp cum se spune in japoneza la Cernobil.

  6. sebra 14 March, 2011 at 09:13

    Eu mă dădeam aici de ceasu’morţii de grija voastră şi tu nici măcar nu l-ai simţit!

  7. marius vl 14 March, 2011 at 09:32

    vezi daca dormi numai in hamac

  8. Ciprian 14 March, 2011 at 09:46

    Prapad e doar cand vin rudele in vizita, nici un cutremur nu-ti intoarce in asa maniera locuinta pe dos.

  9. eftimie 14 March, 2011 at 09:53

    Nici la Căţeaua Leşinată nu s-a simţit nimic.

  10. sebra 14 March, 2011 at 10:02

    @Ciprian:
    Ai avut musafiri în week-ul ăsta de eşti aşa insensibil la drama poporului nipon? :))

  11. tahemet 14 March, 2011 at 10:06

    Bine că eşti teafără Megami! asta e tot ce contează!

    În rest, fă-ţi coafura pt tine nu pt alţii şi dă-i în mă -sa de reporteri!

    Ale noastre îs cele mai mişto muieri! (vrăncencele cu osăbire, fost eu şi văzut cu ochii din dotare) Fă-i pe japonezi să se simtăpăliţi de invidie şi de admiraţie totală! Ni la ea, noi ne p i ş ă m ochii şi bocim de groază, iară caucazianca asta e scoasă din cutie şi totaly in zen state!

  12. tahemet 14 March, 2011 at 10:08

    @4mall:

    Maică, io mă scol cu 30 sec înainte de orice cutremur nocturn şi le sâmţesc şi pe alea de 3.5-4.

    Da-ţi garantez că apocalipsa o pierd că fie mă uit pe DC fie cetesc vreu sg/ heroy fantasy şi nu mă mai scoate nime din ale mele

  13. Dan1 14 March, 2011 at 10:20

    @tahemet
    Pai avertizeaza-ne si pe noi printr-un comentariu off-topic: “Cutremuuur! Fugiti nefericitilor!” =))

  14. aisha 14 March, 2011 at 10:30

    Megami, ce norocoasa esti! si curajoasa pe deasupra!
    sa tratezi cu atata detasare ditamai cutremurul! e clar ca esti un fel de samurai neinfricat! bine, probabil si faptul ca esti originara din Vrancea e un atu, dar noi, aici, in Romania, ne panicam mai repede in fata catastrofelor, de asta, cred ca-i admiram pe cei care raman impasibili si optimisti cand se confrunta cu astfel de dezastre!
    de apreciat faptul ca te documentezi din mai multe surse(am inteles ca unele surse sunt mai credibile, altele mai putin)!
    excelenta relatarea ta de la fata locului!
    P.S. si fondul de ten, tot Dior? dar lipgloss-ul? blush-ul?

  15. ienihabarnam 14 March, 2011 at 10:56

    ca unica sursa de incredere, sa va spun: radem noi, glumim, da’ asta n-o fo’ de saga! mie tangajul nu mi-a priit deloc! am ametit la fiecare replica mai mare… daca-s prea bine “impamantata”…
    megami, stand-by cu parul pe bigudiuri, ca ziceau niste specialisti la teveu ca cica nu-i asta ala marele pe care-l asteptau. io arunc ancora de la balcon, poate nu se mai leagana!

  16. camionagiu 14 March, 2011 at 11:04

    Te inteleg exhaustiv, draga Megami Origami. Traiesc aceeasi drama, din acea zi nefericita. In momentele cutremurului eram cu iubita mea intr-un hotel din Tokio. Ea inca nu m-a iertat si-mi scoate ochii de 10 ori pe zi ca:

    – Pentru 5 minute de zgaltaiala anosta am ratat apocalipsa japoneza! (expresia asta a furat-o de pe Realitatea)

  17. Dan1 14 March, 2011 at 11:16

    @Megami, @ienihabarnam: Da’ tsunami-u’, cum fu tsunami-u’?

  18. Dan1 14 March, 2011 at 11:27

    @camionagiu: Tokio Hotel? =))

  19. camionagiu 14 March, 2011 at 11:33

    PS
    am uitat esentialul. Fratilor, s-a eludicat misterul DailyCotcodac (unul din ele, in fine): L-am vazut cu numai doua ore inainte de cutremur, intr-o piata, pe Pirca, dupa rosii japoneze ieftine 🙁
    RIP

  20. aisha 14 March, 2011 at 11:54

    @camionagiu: ce vis oribil si macabru ai avut! daaar, a fost doar un cosmar! trezeste-te (sau desteapta-te)!!
    P.S. rosii japoneze?!!

  21. clara 14 March, 2011 at 12:16

    @aisha: da, rosii japoneze! au diferite forme geometrice -cub, paralelipiped,prisma, probabil si altele -,toate culorile curcubeului si gust divers. unele dintre ele chiar de rosii!

  22. N.A. 14 March, 2011 at 12:19

    De pomina relatare! :)) Da’ – trecand si la chestiuni serioase, ai aflat pana la urma cine era vedeta?
    p.s. – De-a cui esti de prin Vrancea? macar tu ai auzit de satul Gogoiu? Sunt descendenta unuia din acel brav trib..

  23. Hopsieucaifarabani 14 March, 2011 at 12:40

    Dragilor, nevasta mea e specialista in mitologie. Ia mai lasati-o in pace cu realitatea.
    N-or fi ardelenii specialisti in cutremure, insa se stie ca suntem specialisti in incendii. Pentru a va dovedi cat de buni suntem, nu imi trebuie decat 3 cuvinte: Scoala arde,Leana!

  24. Megami 14 March, 2011 at 12:44

    Am impresia ca sunt comentariile mai comice decat articolul :((
    Acuma, la drept vorbind, de cand am scris articolul si pana astazi chiar mi-au dat niste lacrimi adevarate uitandu-ma la televizor…

  25. Megami 14 March, 2011 at 12:45

    @eftimie:
    Stiam eu ce stiam. Acolo o sa-mi petrec de acum cutremurele.

  26. Cms 14 March, 2011 at 13:39

    @camionagiu: Cu relatarea ta, totul se leagă acum. Pircă a fost prins de tsunami când tocmai pusese laba pe 10 kile de roşii ieftine, a fost târât în interiorul oraşului, apoi tras o dată cu retragerea valului, trecând prin aceiaşi piaţă, de unde a reuşit să înşface din mers şi 5 kile de ardei ieftini şi dus în largul mării. Acolo, spre norocul lui, a fost salvat de un mineralier. Restul îl povesteşte Dan1 aici: http://www.dailycotcodac.ro/2011/03/recomandari-de-seara-publicitarii-sunt-geniali-clientii-sunt-prosti-si-nu-i-lasa-sa-se-exprime/#comment-106933 . Deci nu e cazul să-l plângi încă pe Pircă 🙂

  27. Mircea Alex 14 March, 2011 at 13:48

    Sa vina si la noi… Nu cutremurul, nu tsunamiul, ci rosia ieftina. Te pomeni ca personajul de mai sus a incins un gratarel in largul marii cu ceilalti tsunamufragiati!?

  28. Dan1 14 March, 2011 at 14:53

    @camionagiu & @Cms:
    O singura corectura as avea: rosii ieftine nu se gasesc in Japonia. Rosii ieftine se gasesc in China (de-alea facute pe vapor :))).

  29. Dan1 14 March, 2011 at 20:12

    @tahemet: Bine bre, de ce nu ne zisesi si noua de cutremuru’ asta din Banat cu 30 de secunda inainte? Ca era in parametri, avu 3,5… =))

Leave a reply