Postul nu e post destul

Un român în El Dorado

Jumbo

Vântul bătea cu putere prin buzunarele lui Ignaţiu Angelescu. Cu toate eforturile depuse la locul de muncă, unde se întâlnea cu băieţii să mai bea un lichior sau câte o vodcă (depinde cine dădea de băut) sau acasă unde avea o curte mare şi unde încerca să se agaţe de orice ciubuc, cu toată meseria lui banoasă de tinichigiu de lux care ştia să repare şi maşini răsturnate pe autostradă, şi încolăcite după copac, nu se lipea ban pe ban. Soluţia tuturor problemelor financiare îl trănzi ca fulgerul, din senin, prin scăfârlia chilugă: munca la negru în Germania.

Smaranda, nevastă-sa, trase cu urechea într-o duminică deşi ea nu era “din alea”, şi îl auzi pe Ignaţiu:
“Berti?! Alo da! ….Berti! Eu sunt Ignaţiu! Fiul lui Vincenţiu, fostul tău şef! Da! …..DA, el! Ei hai că nu te-a dat el afară, ai fugit tu în Occident şi nici nu ai predat cheia de la vestiar….Da, aşa mi-a spus! …Ce vreau? Bani! Da, bani din ăia nemteşti vreau. …Sigur că muncesc, da’ cum să nu? ….Da, am auzit că ai firmă.…Ştiu de toate, cum să nu! ….Văruit? Păi tu nu ştii pomii de la noi din grădină şi bordurile? Cine crezi că le-a văruit? ….Tata? Nuuuu, eu! Da! …..Berti dacă îţi spun că ştiu, hai mă ce dracu’! Nu am avut timp, că îmi scoteam şi un certificat de calificare în meserie…. Cum în ce meserie? Tu eşti culmea: văruitor! …Da’ aud! ….Ştiu că nu se spune văruitor, uite la el! Mă învaţă pe mine neamţu’ să vorbesc româneşte! ….Zugrav sau vopsitor…. Ştiu măi, am glumit. Când să vin?… Nu mâine? …..Bine, sâmbătă vin!…. Am înţeles, omule, am fost sigur că ai nevoie de mine!Te ajut, Berti. Ce să fac? De asta are omul prieteni pe lume. Vezi că sâmbătă sunt la tine în Jermanika, pune şi tu un jin de cela bun deoparte, nu-l bea tot fără mine! Hahaha!…. Nu bei, nu, nici raţa nu înoată şi nici eu nu mă uit după muieri când nu mă vede Smaranda mea ! Haha! … Pocăit?…. ah, da… înţeleg…. Aşa măcar poţi face economie la banii de băutură (pe partea cealaltă pierzi mai mult că trebuie să dai la biserica)…. Atunci fără jin… Salut, Berti! Ne vedem sâmbătă la tine! “.

În viitorul complex de locuinţe El Dorado din sudul Germaniei lucrau concomitent 132 de meseriaşi de la 17 firme diferite de construcţii (din acestea doar 3 îi aparţineau lui Berti).

Deja m-am plictisit să pun diacritice în textul lui Jumbo, de aici încolo o să citiţi textul aşa cum l-am primit. Voi aprecia orice comentariu de genul “să pună diacritice numai Jumbo, că el ştie” – n.Admin)

“1. Iei var doar de la tine din galeata si dai cu bidineaua in sus si in jos pe peretii care i-am insemnat eu cu creta!”

“2. Nu vorbesti cu nimeni, doar saluti si tu cum te saluta si ei!“

„3.Deseara sa fii gata ca viu pe la 7 si te iau acasa!“

Berti isi incheie instructajul cu indemnul care il ajutase sa-si construiasca un mic imperiu de firme gri-cenusii in Germania :

“Si acum scoate destu` din fund si treci la treaba!”

Lucrase deja 8 zile pe santier, timp in care Ignatiu isi daduse seama ca nemtii sunt cea mai politicoasa si reverentioasa natie din lume. Cand nu ciocaneau cu patul pustii sau cu tancurile la portile vecinilor si erau intre ei, aveau pentru fiecare moment al zilei un alt salut sau urare. Ignatiu ii auzise spunand: gutenmorghen, cius, moinmoin, maltait, lasdirsmechen, sali, gutentag, halo, servus, gutenapetit, ade, tah, aufwidersein, gutenabent, gutenaht si era sigur ca inca nu auzise toate saluturile nemtesti . Si inca ceva il frapase: in tot acest timp inca nu vazuse un neamt care sa nu salute!

Pe la 10:25, un electrician barbos intra in apartamentul in care varuia Ignatiu si i se adreseaza din mijlocul coridorului:

GÜNTHER?

Broboanele de sudoare ce i se prelingeau pe fata erau un semn sigur ca in capul lui Ignatiu procesorul se incalzise peste limita tolerata. La ora asta cum se saluta? O fi ceva cu masa? O fi salut de mic-dejun, sau urare de Craciun? …dar amandoua trecusera…Stresul cauzat de munca istovitoare si de lipsa alcoolului si a tigarilor ii solicitase nervii suplimentar. Parca nici sa mai gandeasca nu mai putea. Acuma ce ma fac?AHHH! Asta era! Fac cum mi-a zis Berti: “Saluti cum te saluta si ei” – regula numarul 2! Sovaitor, privind mai departe fix spre peretele aflat la 20 de cm in fata lui si miscand ritmic bidineaua in sus si in jos , spuse si el:

“…ghiunter?…”

Barbosul il cerceta cu capul un pic intr-o parte…. apoi se rasti la Ignatiu:

„Günther? Hast du ihn gesehen?“ (L-ai vazut?)

Asta deja era prea complicat! Ignatiu zise cu capul intre umeri, neluandu-si ochii de la peretele partial zugravit: “ghiunter?….” Bidineaua lui pendula in continuare sus-jos-sus-jos.

“Günther! Wo ist er? “ (Unde este?), intreba electricianul, vadit iritat de maimutareala zugravului.

Ignatiu deja se saturase de atata politete. Apoi te salut o data, de doua ori si tu tot mai vrei? Stai asa ca te salut eu acum!

“GHIUNTEEEEERRRRR!”, urla el cat il tineau plamanii, cu fata tot la perete, frecand in dusmanie peretele cu bidineaua uscata. Electricianul se albi la fata. S-a tras pana in pragul usii si a bagat doar capul inauntru soptind intrebator:
“….Günther?”

Pentru Ignatiu asta era deja prea mult:

“GHIUUUNNNTTTEEERRRR! ghiunteeeeeeeeeeer! GHIIIIIIIUUNNNTTTEEEEERRRRRRR! ghiunter!”, recita el pe diferite tonalitati, lovind puternic cu capul de 4 ori in peretele din fata lui.

Barbosul si-a rupt un picior cand a fugit ingrozit pe scari, dar totusi se poate spune ca a avut noroc: fractura i-a fost socotita accident de munca.

Ceilalti electricieni nu au mai vrut sa vina pe acel santier din cauza zugravului ticnit .Le era frica sa nu ii atace nebunul si pe ei asa cum le povestise colegul lor barbos … S-au linistit cu totii dupa ce s-au convins ca timp de o saptamana Ignatiu nu a mai aparut pe acolo si nici un alt meserias nu a mai fost in pericol.

Si daca firma lor s-ar fi retras de pe santier din cauza lui Ignatiu, tot nu ar fi fost o problema: Berti cunostea mai multi baieti din Romania care stiau sa faca de toate dar nu faceau nimic, si poate ar fi facut si o firma de electricieni pentru El Dorado.

Share:

53 comments

  1. nimeni 12 February, 2011 at 10:52

    @Giulius: nu fi leneş, ia de aici şi termină treaba 😀
    http://www.softset.ro/autocorect_en.html

  2. silavaracald 12 February, 2011 at 11:24

    Bine că ne-am lămurit și cu salutul nemțesc, că pe ăla franțuzesc ni l-a arătat Julius acum câteva luni. ;))

  3. ano 12 February, 2011 at 11:26

    Epic.

  4. camionagiu 12 February, 2011 at 11:44

    sa scrie camionagiu pe daily, ca el stie cu diacritice. in rest, nu stie

  5. ThoR 12 February, 2011 at 11:51

    =))=)) sa scrie Jumbo cu sau fara diacritice ca el stie=))

  6. sebastian 12 February, 2011 at 12:24

    Si totusi, unde era Gunther?:D

  7. V3nt0R 12 February, 2011 at 12:31

    tare

  8. Ciprian 12 February, 2011 at 12:32

    Amüsant

  9. yeonsaeng 12 February, 2011 at 12:51

    Lung

  10. andryusha 12 February, 2011 at 12:57

    Am citit numai textul cu diacritice plus nota lui Julius. Dacă a mers cineva mai departe, îl rog să-mi povestească şi mie continuarea. Cu diacritice, pls. =))
    P.S.: Să scrie numai Pircă, că el ştie cu diacritice, generali francezi, din astea. :))

  11. roshianeagra 12 February, 2011 at 13:07

    sa scrie sa scrie Pircă , dar unde e ? l-au cotropit rosiile ?

  12. Sare'n Ochi 12 February, 2011 at 13:29

    Julius, te plangi de diacritice? dar la materialele tale crezi ca tu le-ai pus? mirc-ul nu avea diacritice =))

  13. Sare'n Ochi 12 February, 2011 at 13:32

    e misto cu biletelul cu instructiuni. ca si instructiunile lasate americanului venit in vizita in Berceni, a doua zi dupa un chef sinistru, la buticul de la poalele blocului: “două bere rece, pliz”. “n-avem bere”! “uai, sĂ-mi bag”!

  14. dr.Lecter 12 February, 2011 at 13:43

    Morala este , asadar: Daca vreti El Dorado, cu siguranta nu e in Germania !

  15. Sare'n Ochi 12 February, 2011 at 13:48

    sa veniti sa ma vizitati cam intr-un ceas. am pus io diacritice la un reportaj de Julius Constantinescu. E cu aur (la aia se pricepe cel mai mult), aventura si ingineri (cred). in ca n-am citit tot materialul, numai ii pun diacriticele. (deci, cam pe la oar 15)

  16. Sare'n Ochi 12 February, 2011 at 15:10

    gata. “ih bin rezolvirăn” (mai greu mi-a fost sa-i fac poza aia cu mainile cu care imparte, generos, sincerele felicitari:
    http://sareinochi.wordpress.com/2011/02/12/la-gura-barza-nici-norocul-nu-e-bun/
    (diacriticele vin din partea casei) =))

  17. Ciprian 12 February, 2011 at 15:34

    Günther e de vis =))

  18. Paul 12 February, 2011 at 17:07

    haha, l-am gasit pe Gunther, intr-un captcha
    http://tinypic.com/r/jpbfah/7

  19. Constantin 12 February, 2011 at 17:47

    in 20 de ani de germania am adunat mii de povestioare din astea cu romani nevorbitori de germana incercind sa se descurce prin diverse locuri.
    pe germana pariser (citeste parizer) e unul din felurile in care i se spune prezervativului.
    asadar un amic din copilarie imi face o vitzita si incercind sa se descurce singur prin oras se duce la macelarie unde vede un mezel care i se parea lui identic cu parizeru, se pune la o coada respectabila, ca era o macelarie buna cu multi clienti si cind ii vine rindu spune sigur pe el: “ein kilo pariser”. macelaru incearca sa-i explice ca nu numai ca nu are pariser dar alea oricum nu sint la kilogram. asta cu degetu inspre mezelu dorit se rasteste la macelar “ein kilo pariser. BITTE”. ala se apuca sa rida, rid si aia la rind, citiva ii fac cu dejtu la cap ca-i ticnit, asta nu si nu ca sa-i dea parizeru. pina la urma aproape s-au luat de git pe acolo prin macelarie.
    dupa ce mi-a juns amicu acasa for si para, pare-se ca il scosesera cu forta de acolo si m-am dus eu la macelarie s-a lamurit toata problema. scuze de toate partile si amicu si-a primit “pariseru” gratis.

  20. Constantin 12 February, 2011 at 18:06

    hai inca una.
    ma viziteaza tot asa un pretin din romania si cam dupa o saptamina incepe sa se simta rau, greata, un pic de febra. nu avea asigurare valabila, avea un fel de teapa din aia de asigurare de la companiile romanesti de asigurare care nu era valabila.
    il duc la o amica internista care avea praxis, o rog sa-l consulte gratis si daca e ceva de prescris s-o faca pe numele meu.
    il consulta asta, da de cap bolii si ii prescrie o reteta. acuma femeia care nu vorbea romaneste incerca sa fie cit putea ea de amabila cu pretinu si ii explica incet si silabisit ce-i face, ce are, ce-i prescrie, ce vorbeste doctoru cu tine cind te consulta.
    de prescris i-a prescris niste injectii si in germana cind sint mai multe de facut si numai injectii s emai spune si cura de injectii, pe germana ampullen kur.
    asa ca scrie asta reteta, intr-un acces de amabilitate se ridica de la birou sa i-o inmineze si-i spuen silabisit si in toata claritate ca ar fi priceput si cel ami sur roman “AMPULLEN KUR”.
    asta se simte incurajat, de und eamica me aarata si foarte bien si-i pune mina pe fund. de aici dandanaua. am fost chemat acolo, am fost facut cu ou si otet, povestea am incercat s-o lamuresc si s-o explic dar nici pina in ziua de astazi nu stiu daca mi-a cumparat explicatia.

  21. bncbogdan 12 February, 2011 at 18:10

    pentru diacritice foloseste autocorect http://www.softset.ro/download_ac.html bafta in continuare

  22. Dan1 12 February, 2011 at 18:58

    @Constantin
    =)) Du bist von traum! =))
    Nimm zwei like! Für jeder kommentär.

  23. Stephanie 12 February, 2011 at 19:39

    @Constantin: tratamentul injectabil german este un fel de “puiul nostru in curtea voastra” frantzuzesc. :))

  24. Dan1 12 February, 2011 at 19:57

    À toi aussi Stephanie, un like! =))

  25. Dan1 12 February, 2011 at 19:58

    Moaaama ce poliglot sunt. Dupa doar doua beri! =))

  26. mifty 12 February, 2011 at 20:26

    @Dan1: bea o votcă, şi după aia pariem că ştii şi ruseşte???
    zdravstvuite, tavarişci!!! 😀
    @Costic(l)ă: deci aşa… ampullen kur… ba tu ai, mă!!! :>
    trecând la chestii serioase (pe naiba, mă dau mare), pe vremea lui ceao, în mamaia era plin de reclame d-alea pictate pe ditai tinichelele, cu texte gen “Visit Belona, and take a healthy bath”, şi de cele mai multe ori, te fâţâiai pe lângă 4-5 tinichele de-alea, cu acelaşi text, doar limba diferea.
    de fiecare dată când treceam pe lângă aia nemţească, îmi dădeau lacrimile de râs.
    pentru că aia te îmbia la Belona, unde puteai face o “badekur”!!! ;))
    mai delirant era când mai aveam şi bafta să fie câte-un grup de 3-4 nemţoaice ciripind fix în faţa tinichelei… puteam să presupun că discutau cu însufleţire exact despre virtuţile suspomenitei “badekur”!!!…

  27. Tweets that mention Un român în El Dorado » Daily Cotcodac -- Topsy.com 12 February, 2011 at 20:38

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Melania F., Gabi. Gabi said: Un român în El Dorado » Daily Cotcodac http://bit.ly/etKwsD […]

  28. Dan1 12 February, 2011 at 20:42

    Bre mifty
    ты будеш за мечта! (adica esti de vis, daaa :)))
    (doar a treia bere)

  29. Insignifianta 12 February, 2011 at 21:42

    Să pună diacritice numai Sare’n Ochi la textele mai vechi ale lu’ Julis, că el ştie! =)) =)) =))

  30. Günther 12 February, 2011 at 21:52

    M-a cautat cineva?

  31. aisha 12 February, 2011 at 22:05

    @Admin,
    deci, toată lumea poate să-şi exprime părerile, numai eu nu.
    clar, discriminare! am înţeles! am greşit cu ceva, poate…deşi nu cred!
    asta e!
    injust! nedrept! nejustificat!
    ,,Deja m-am plictisit!,,

  32. Anjin san 13 February, 2011 at 02:35

    @Constantin
    …hm…imi placu de Constantin, ca-mi adusei aminte si io de primele zile in afara de teritoriu cand nu stiam sa compostez un bilet de autobuz sau sa fac un cod de carte de banca (nu ca eram plin de bani, dar orsicat)…
    Dar a uitat s-o spuna p-aia cu Einbahnstrasse (sau cum s-o scrie).

  33. Insignifianta 13 February, 2011 at 02:46

    @Ghiuntere: Tu esti, ba, Arnoalde?, ca de cand te caut! =))

  34. M3bis 13 February, 2011 at 05:51

    @aisha
    Ai fost victimă colaterală a luptei antitroll. Am rezolvat!

  35. Ciprian 13 February, 2011 at 08:59

    @aisha Ai febra, esti gripata si te miri ca te tine M3bis in carantina. 😛

  36. bujdind 13 February, 2011 at 17:11

    Eram de o saptamana in Frankfurt, nu stiam limba. Am coborat noaptea sa-mi cumpar tigari de la un automat. Cum ma concentram asupra procedurii, in spatele meu opreste un bmw, geamul coboara lin, iar soferul imi spune, pe un ton prietenos: Halo!. Vizibil jenat de atentia ce mi se acorda in miez de noapte, raspund: Sorry, I don’t speak english! geamul s-a ridicat (parca mai repede), iar tipul, foarte contrariat, a plecat rapid.

  37. aisha 13 February, 2011 at 18:20

    @Admin şi @M3bis,
    vă mulţumesc pt. că m-aţi salvat din spam (deşi, sincer, nu prea meritam să primesc o a doua şansă – pt. că….uneori am fost prea subiectivă şi prea rea). îmi asum toate răutăcismele – unele, voluntare şi infantile, altele, involuntare, dar la fel de blamabile. îmi torn cenuşă în cap. îmi fac auto-critica. cred c-am greşit de multe ori, dar lecţia de ieri – mi-a folosit! oh, my God, ce groaznic şi insalubru e în spam! nu voi fi santa aisha de acum încolo, dar voi fi un pic mai responsabilă când voi deschide gura. mă rog, cel puţin aşa mi-am propus. tare m-aş mira să şi reuşesc!
    cum ziceam – brrrr! neplăcută experienţă am trăit în spam! plus c-am adormit şi-am visat că eram la moderare, adică în spam! un coşmar!
    bine c-am supravieţuit! mulţumesc, din nou, bravilor eroi Admin şi M3bis, căror li s-a făcut milă- bine, bănuiesc că şi urletele şi bocetele mele disperate au contribuit- şi m-au eliberat din temniţele întunecate ale spam-ului. parcă l-am zărit şi pe Gollum în spam – sau poate era doar o creatură terifiantă, produs al imaginaţiei mele! ahhhh, bine c-am scăpat!

  38. M3bis 13 February, 2011 at 18:26

    @aisha
    Uelcăm bec!

  39. aisha 13 February, 2011 at 18:32

    @M3bis,
    merci! nici nu ştii cât am suferit! sunt puţin traumatizată acum!
    mă simt ca în RAI!

  40. Insignifianta 13 February, 2011 at 18:32

    @aisha: Mah, tie nu ti-a trecut febra, bag seama! =))

  41. M3bis 13 February, 2011 at 18:33

    @aisha
    Fără etnobotanice, da?

  42. Dan1 13 February, 2011 at 18:34

    @aisha
    Era T0ader! Cititorii mai vechi spun ca in noptile geroase de iarna, cand ei comenteaza infrigurati la gura sobei recomandarile de seara, din spam se aude zdranganit de lanturi si cateodata gemete. =))

  43. aisha 13 February, 2011 at 18:44

    @Insignifianta
    da, mai am febră încă! ard în flăcări!
    @M3bis,
    nu consum eu aşa ceva! eu am alte vicii!
    @Dan1,
    tu chiar le ştii pe toate!
    ps
    @Insignifianta, @M3bis, @Dan1,
    sunteţi toţi trei – de vis! like-uri pt. voi, deci!

  44. Insignifianta 13 February, 2011 at 19:04

    @aisha: M-am prins de smecherie! Dai raspuns mai multora, in acelasi comentariu si, din mai multi, ti-o da unu’ click, vorba lu’ Odille! =))
    Gataaa, puseram si noi de-un cartel d-ala, unde-si dadeau unii, altora, like-uri! Na! =))

  45. aisha 13 February, 2011 at 19:18

    @Insignifianta,
    sunt cuminte-cuminte, acum. nu umblu cu şmecherii!
    metoda nu-mi aparţine, au brevetat-o alţii.
    nu ştiu la ce se referea Odille – ahhh, ce rezonanţă french are numele!
    băi, eu nu fac niciun cartel! poftim!
    PS
    aaaa, am uitat să-i răspund simpaticului @Ciprian,
    corectă observaţia, mister! vezi că viruşii aceia se pot transmite pe cale orală!

  46. Insignifianta 13 February, 2011 at 19:53

    @Ciprian: Da-i tu like lu’ aisha, ca io nu-i dau! =))

  47. Dan1 13 February, 2011 at 19:58

    @Insignifianta
    As mai adauga ca a spus despre noi ca suntem o adunatura echipa de comentatori mama-mama! Pentru care a si primit de la mine un like si un indemn catre toti cotcodacii sa-i dea cate unul. Da’ bine, astia – eu vorbesc, eu aud! =))
    Da’ ce facusi bre, ai sters grosu’ comentariului?

  48. Insignifianta 13 February, 2011 at 20:07

    @Dan1: Da, il stersei, ca eram in eroare. 😀 Credeam ca nu stie aisha cine e Odille si ca nu-si facuse temele, da’ fata stie! 😉

  49. Dan1 13 February, 2011 at 20:19

    Bre, da’ vad ca sunteti chiar insensibili, daaa? Nu-ntreaba unu’ de ce se aud gemete din spam, poate-l tortureaza, poate e intuneric, frig…

  50. Insignifianta 13 February, 2011 at 20:33

    Maine e ziua lu’ Valentin. Toata lumea e ocupata cu gandurile la ce cado’ sa-i ia.

  51. Dan1 13 February, 2011 at 20:51

    @Insignifianta
    Daaa, si nu se gandeste la aia care e ei obiditi!… =))

  52. Insignifianta 13 February, 2011 at 21:13

    @Dan1: Daa, care nu-i cheama si pe ei Valentin!…=))

  53. El Dorado reloaded » Daily Cotcodac 5 March, 2011 at 11:01

    […] trebuit să treacă ceva timp până s-au liniştit apele tulburate grav după păţania lui Ignaţiu pe şantierul El […]

Leave a reply