Postul nu e post destul

Cum am făcut eu Letsdoit Romania cu tata şi vecinul Nicu

Eftimie

În urmă cu aproape un deceniu locuiam într-un bloc vechi dintr-un cochet cartier braşovean. Era un bloc construit prin anii ‘50, ceea ce însemna că avea un parc cu vegetaţie destul de consistent, plus un loc de joacă, masă de ping-pong, bănci. Ceva mişto. Câţiva ani mai târziu primarul nostru, care suferă de acea boală specifică primarilor, a mai amenajat un loc de joacă peste cel deja existent şi câteva parcări peste iarbă. Plus ceva copaci tăiaţi pentru că, nu ştiu dacă aţi observat, de vreo câţiva ani toţi copacii îmbătrânesc atât de nasol încât trebuie neapărat tăiaţi pentru a nu pune în pericol civilizaţia urbană.

Dar nu asta e important. Important e că în urmă cu un deceniu se apropia ziua de 1 mai şi taică-miu avea impulsuri gospodăreşti în el. Cică să ieşim să facem curat în faţa blocului. Blocul nostru avea două scări, cu 20 de apartamente fiecare, deci 40 de familii. În afară de familia noastră, s-a alăturat iniţiativei familia vecinului Nicu, compusă din 130 de kile de Nicu şi cei trei copii ai săi. Am pus mâna pe mături, saci de gunoi, greble, un fel de ferăstrău electric, foarfeci de tuns gardul, de toate.

Vecinii au apreciat pozitiv intenţiile noastre, ieşind pe la geamuri să ne dea sfaturi. De la balcon parcul se vedea mult mai bine şi puteau să vadă hârtii acolo unde noi nu puteam. Apoi au decis să se implice şi mai mult. Unii au început să-i admonesteze pe juniorii lui Nicu să nu mai târâie sacul de gunoi pe jos. Alţii erau tare pricepuţi în materie de ţinut grebla în mână şi doreau să împartă aceste cunoştinţe cu mine, direct de la etajul 4. Un vecin a decis că e cazul să ne ajute să batem recorduri în materie de gunoi adunat şi a deversat direct pe geam ceva produse. “Tot le adunaţi”, ne-a strigat entuziasmat omul.

Pe la amiază, când soarele începuse să încălzească puternic, lucrurile au devenit şi mai animate. Un cetăţean s-a arătat nemulţumit de faptul că taică-miu, folosindu-se de un ferăstrău electric, toaleta un măr pădureţ: “Ce tai, dom’le, copacu’, tu l-ai pus?”, l-a chestionat vecinul pe tata. Taică-miu i-a confirmat invocând dumnezei că, întrucât locuieşte de 50 de ani în blocul ăla, el a plantat mărul pădureţ, la rugămintea partidului comunist. Un altul a fost deranjat de felul în care Nicu tundea gardul viu ( “rupi toate florile!” ), iar o doamnă ne-a sugerat ca nu cumva să lăsăm vreo pungă prin parc că ea a dat bani la asociaţie să se facă curat.

Spre seară ne-am adunat toţi pe o bancă la o bere şi am discutat îndelung cu poliţaii care veniseră la faţa locului să ancheteze cazul, întrucât fuseseră sesizaţi telefonic că mai mulţi golani taie copacii din faţa blocului fără autorizaţie de la primărie. I-am arătat subofiţerului mormanul de crăci uscate ce le adunaserăm să le ducem la tomberon. Cei doi poliţişti s-au împărţit în două tabere, unul vroia să ne amendeze pentru că vrem să aruncăm resturi vegetale la tomberon, altul pentru trafic de lemne. Tata şi-a scos epoleţii de sub bluza de trening, iar Nicu i-a informat pe apărătorii legii că dacă le dă un pumn în cap va fi nevoie de un echipaj de descarcerare să le scoată chipiul de pe frunte. Am scăpat cu un avertisment şi o juma’ de pălincă.

Share:

31 comments

 1. m 11 February, 2011 at 08:25

  facerea de bine = f.tere de utere. eu si cu alti 2 vecini am dat zapada in fata blocului (bloc de 100 de apartamente). noroc ca n-am avut tusieri ca altfel ne trezeam cu politia sa ne intrebe ca unde am dus zapada, de ce facem contrabanda cu zapada si de ce stricam bucuria copiilor.

 2. dr.Lecter 11 February, 2011 at 08:42

  deci te bucuri de o convietuire civilizata, cu vecinii!
  la mine pe strada, daca un vecin gaseste un porumbel mort, sau orice alta lighioana, in curte la el, asteapta seara si o arunca la altul.in scurt timp, ajunge pasarea in capul strazii. la fel si cu gunoiul menajer.
  la mine nu se mai risca nimeni, sa arunce, dupa ce am rupt poarta cu o diva poporala.
  si ramane sfanta treaba: facerea de bine…
  aveam vreo 20 de ani, am sarit in fata unei masini sa trag un copil idiot, care traversa ca dracu, soferul a lesinat chiar, dupa chestia asta, dar copilul, tras de mine, si-a strivit mana de bordura si a fost pus in gips. ma-sa a racnit la politie sa-i platesc spitalizarea copilului si cineva cu sange in instalatie, din sediul politiei, i-a dat aleia o singura palma, dupa care au cazut toate hartile si tablourile de pe pereti.

 3. Tweets that mention Cum am făcut eu Letsdoit Romania cu tata şi vecinul Nicu -- Topsy.com 11 February, 2011 at 09:21

  […] This post was mentioned on Twitter by Ovidiu Eftimie, Gabi. Gabi said: Cum am făcut eu Letsdoit Romania cu tata şi vecinul Nicu http://bit.ly/eKdZn5 […]

 4. Ivan 11 February, 2011 at 09:27

  Delicios.
  Sa bea numai Eftimie, ca aparent ii face bine.

 5. M3bis 11 February, 2011 at 09:38

  @Alex Marian
  Ţi-a mai spus cineva că eşti un troll dobitoc?

 6. Torgau 11 February, 2011 at 10:32

  Cumsecade militieni daca au dat si o juma de palinca… 🙂

 7. Kilroy 11 February, 2011 at 10:42

  Sa dea de baut numai vecinul Nicu. Restul vecinilor stiu de ce 😉

 8. silavaracald 11 February, 2011 at 11:08

  @tetris
  Măi, tu cu cine te cerți? :-??
  Zi-ne și nouă despre ce e vorba, să-l înjurăm și noi! Ce, numai tu să te distrezi? 😀

 9. fbronnie 11 February, 2011 at 11:22

  Ceea ce demonstreaza ca munca voluntara nu e pentru oricine . Numai pentru cei care apreciaza pericolul.

 10. cato 11 February, 2011 at 11:33

  e cam fumata-ca actiune

 11. creanga 11 February, 2011 at 11:34

  asta e Nicu` care fura pistolu` copilului dintr-un articol precedent ?

 12. dana 11 February, 2011 at 11:43

  ” let`s f..k it, Romania”. =))

 13. dana 11 February, 2011 at 11:44

  apropo de topul cu 100 nume haioase, tocmai l-am primit pe mail, circula deja ca obisnuitele “poante” de trimis la toata lista de contacte;)

 14. M3bis 11 February, 2011 at 11:48

  @creanga
  Nu-l fura! Ce calomnie!
  Îl lua în custodie!

 15. M3bis 11 February, 2011 at 11:49

  @silavaracald
  Un hater, dă-l pocnetului. I-am dat cameră lângă Toader!

 16. cato 11 February, 2011 at 11:55

  asta nu e un motiv sa nu mai iesiti la curatenie. si mie mi s-antamplat, acu vre-o decada si mai bine. acum vecinii s-au obisnuit: tot nu ies, dar ne lasa in pace, ba ne mai si lauda

 17. ady 11 February, 2011 at 12:54

  dana, eu am gasit topul pe forumul meu preferat, la sectiunea cu bancuri.

 18. dana 11 February, 2011 at 13:20

  @ady: care e forumul tau preferat ? ca blogul banuiesc ca e asta. PS: ai grija ce raspunzi, ca M3bis e rau azi, tocmai l-a bagat pe unu in spam. O:)

 19. Dan1 11 February, 2011 at 13:45

  @M3bis?
  Da ce-a zis bre Alex Marian? Ca ieri eu îi detei un like (confundîndu-l cu Alex Negrea) în speranta ca o sa-mi zica si mie un “esti de vis” de-ala…
  Noroc ca-mi atrase aisha atentia ca persistam în eroare! :))

 20. dana 11 February, 2011 at 13:55

  @dan 1: mi se pare mie sau tu cam cersesti p-acilea complimente in ultima vreme? “like”-urile nu iti mai plac ?

 21. Dan1 11 February, 2011 at 14:00

  @dana
  Bre, aveam si eu o ambitie… Adica de sa fie doar Eftimie de vis? :))

 22. dana 11 February, 2011 at 14:02

  dan1 : dupa cate beri este Eftimie de vis ? :))

 23. M3bis 11 February, 2011 at 14:08

  @Dan1
  Ceva cu conotaţii politice, când se ştie clar că noi suntem apolitici. Aaa, stai! Şi cică nu exista descarcerare acum 10 ani, că parcă SMURD-ul a inventat descarcerarea, pompierii de până atunci ştiau doar să stingă focu’!

 24. gftvmm 11 February, 2011 at 14:46

  Eu am vrut sa zugravesc pe banii mei intratrea in scara blocului.
  Un vecin mi-a cerut bani ca sa fie de acord.
  S-a intamplat in Berceni, pe strada Soldanului.

 25. Dan1 11 February, 2011 at 15:10

  @M3bis
  Merci de informatie, tooot de vis esti! Oricum, pompierii de-atunci lucrau mai… pompieristic, asa… :))
  @m (cam tarziu, ca era primul comentariu)
  Pa’ anul trecut, cica-l amenda Garda de Mediu pe Oprescu, pentru ca arunca zapada stransa din oras in Dambovita. Asa ca nu vad de ce v-ar fi iertat pe voi, care ati aruncat-o probabil pe spatiul verde. :))
  @gftvmm
  Lasa-ma sa ghicesc, vecinul ala era un betiv si-un neispravit de traia din alocatia copiilor. La ce te-asteptai?

 26. mifty 11 February, 2011 at 16:59

  tocmai voiam să întreb cine e alex marian…
  nu de alta, dar dacă bagă metrisse în spam toate “geniile”, noi de ce mai râdem aici???… 😐

 27. Dan1 12 February, 2011 at 00:26

  @Alex Marian
  Da’ si tu ti-o cauti, este? =))

 28. Ada 12 February, 2011 at 01:12

  O poveste frumoasa TIPIC ROMANEASCA!!! Caragiale ar fii ajuns milionar daca traia in zilele noastre…

 29. mifty 12 February, 2011 at 01:23

  @Alex Marian: UNDE suntem, mă??? :))))

 30. ion kuvaka 12 February, 2011 at 06:43

  una pe bune, de prin ’98. fratele meu statea in gazda la soacra unui unchi de al nostru. apartament vechi, la parter. intr-un weekend am plecat la mine la tzara. venim luni inapoi, cu inca un amic. cand intram in ap, dezastru. mirosea a canal. apa ajunsese pe hol. din fericire, in bucatarie era o bucata de mocheta groasa, ce a absorbit o parte din apa, asa ca apa nu a ajuns la parchetul din camera mare. de unde era apa? canalizarea bucatariei era comuna, si s-a infundat undeva sub noi. aveam de toate in casa. zat de cafea(tipic dobitocilor din romania, zatul de cafea se arunca la gunoi), etc. sa nu mai vb de miros. fratele meu a batut la toate usile de la et 1 pana la 4, sa nu mai dea drumul la apa pana reparam. nici vb, au dat drumul de mai multe ori. dupa cateva ore de dat la manivela aia de desfundat, ne-a luat cu rau de la miros. vazand ca nu se desfunda, am mers la subsol si am demontat tevile de plastic si cu niste bucati de fierbeton le-am desfundat una cate una. apoi le-am imbinat la loc si le-am legat de tavan cu sarma. cand am terminat, instalatia functiona. ne trezim dupa ceva vreme cu un mosh care ne-o fi pandit ce faceam, care, in loc sa zica si eu un bravo baieti, s-a apucat sa se certe cu noi de ce ne-am apucat sa desfundam fara sa intrebam pe nimeni, ca el e administratorul, ca am stricat tevile, etc. l-am bagat scurt in origini si m-am facut ca ma dau la el sa ii trag un cap in gura. a tirat-o urgent si nu l-am mai vazut pe acolo. gazda si-a facut scurgere separata si a scapat de looserii de vecini. asta e romania…tara frumoasa, pacat ca-i locuita. unde sunt acum repara altii, eu doar platesc chiria…:D

 31. Radu Vasile 12 February, 2011 at 13:16

  Sa foloseasca numai M3bis Iptables ca el stie:)

Leave a reply