Postul nu e post destul

Să spunem un ”nu” hotărât micşorării globale!

Raeţchi

Adevărul crud şi nemilos (pe care numai Daily Cotcodac, din respect şi responsabilitate editorială, obişnuieşte să-l destăinuie cititorilor săi) e că ni se micşorează într-un ritm galopant. Iar chestia asta survine (ca să înţelegem cât de penibilă e situaţia) după ce, timp de patru milioane de ani, nu a făcut altceva decât să crească într-o veselie, triplându-şi ori chiar cvadruplându-şi volumul.

Continentele s-au separat, dinozaurii au dispărut (Dinu Săraru şi Sergiu Nicolaescu sunt, sigur, excepţii), soarele s-a răcit binişor – şi în tot acest timp ni s-a mărit fără încetare, de la cei 400 cm/cubi ai hominidelor păroase şi dezarticulate (care, în dezarticularea lor, au mârâit totuşi, foarte probabil, primul ”mărimea nu contează”, încercând să-şi compună nişte expresii indiferente, uşor absente) până la cei 1500 cm/cubi cu care se laudă orice contemporan sănătos şi reprezentativ – să zicem Ovidiu Eftimie (asta ca să nu mai pomenim de cei 2000 cm/cubi atribuiţi de legendă unor tipi bine dotaţi precum Eminescu ori Goethe).

Şi, dintr-o dată, după toată această augmentare de dimensiuni epopeice, concomitent cu apariţia primelor generaţii cu adevărat civilizate (care locuiesc în centre urbane, scriu, citesc, participă la concursuri pe Internet – ale căror rezultate vor fi anunţate curând, rămâneţi pe recepţie) s-a micşorat brusc cu vreo 10%, coborând spre 1350 cm/cubi. Pierzând, astfel spus, echivalentul unei mingi de tenis din propria masă!

Ca să înţelegem corect importanţa acestor dimensiuni în destinul culturii şi civilizaţiei, e necesar să facem următoarele precizări (specifice acribiei cu care Daily Cotcodac tratează fiecare material pe care îl oferă cititorilor săi):

• Nu există homo sapiens fără creşterea masivă despre care vorbeam mai sus. Homo erectus, predecesorul lui homo sapiens, se lăuda, în ciuda denumirii sale ispititoare, cu o dimensiune de numai 700 cm/cubi, deşi avea o greutate corporală egală cu cea a lui homo sapiens.

• În raportul dintre greutatea corporală şi respectivele dimensiuni, omul e un recordmen absolut. La om, organul cu pricina reprezintă 2% din greutatea întregului corp, în timp ce la leu ori balenă se limitează la 0,1%, respectiv 0,01 %.

Aşa stând lucrurile, dacă am reuşit să vă convigem că e groasă (ai simţit că cititorii sunt pe cale să aţipească şi te-ai gândit că o glumă populară i-ar mai înviora, nu? – n.J.), ne îndreptăm spre obiectul practic al acestor rânduri: identificarea, prin consultare publică, a soluţiilor eficiente pentru stoparea şi combaterea cumplitului flagelul. Ce-i de făcut? Cum ne putem organiza? Cunoaşteţi vreun leac băbesc?*

Dacă e prea târziu pentru mulţi şi suntem o generaţie de sacrificiu – măcar Julică să scape.

* îi avertizăm pe cititorii din judeţul Vaslui să nu răspundă la această ultima întrebare, e o capcană.

Share:

42 comments

  1. bogdan 19 January, 2011 at 08:34

    sper ca vorbesti de creier maestre ?! :))

  2. V3nt0R 19 January, 2011 at 08:41

    Singurul motiv pentru care nu am adormit citind asta este ca am baut cola inainte. Ah, si pentru ca de-abia m-am trezit (:|

  3. clara 19 January, 2011 at 08:49

    Pai e simplu! Stiti cum se spune: ” si-a pierdut mintile”. Sa fim mai atenti, atata tot! Fireste exista si alte cauze , de exemplu “si-a baut mintile”, caz in care trebuie luate masurile corespunzatoare.

  4. 4mall 19 January, 2011 at 08:51

    Daca ar citi articolul asta, CRBL s-ar simti foarte dezorientat!

  5. andryusha 19 January, 2011 at 08:55

    Scăderea volumului e impusă de imperativele momentului. S-a dus vremea lui V12, 8 litri, turbocharged. Până la triumful deplin al motorului electric, astea de mic litraj, de turaţie, au întietate.
    Clar suntem generaţie de sacrificiu! :))

  6. dr.Lecter 19 January, 2011 at 09:03

    Este imposibil sa excluzi vasluienii de la comentarii. Doar ei si numai ei stiu cum se fac şanţurile pe creier, şi de fapt, asta e problema: degeaba e mare, dacă n-are şanţuri adânci.

  7. RoseN 19 January, 2011 at 09:38

    Pai cica e mai mic, dar e mai eficient 😀
    Ia uite ce zic celebrii cercetatori, dar nu aia britanici: “Potrivit unor cercetători americani, consumul de alcool duce la micşorarea creierului. Fenomenul este mult mai accentuat în cazul femeilor, potrivit aceluiaşi studiu.”

  8. Alex Marian 19 January, 2011 at 09:51

    Ce-i creştea la homo erectus ăla?

  9. andryusha 19 January, 2011 at 09:58

    Raeţchi, am impresia că @RoseN e pe cale de a îndruma cercetările în direcţia corectă: interzicerea consumului de alcool la femei şi, în cazurile grave, înlocuirea acestui consum prin activităţi fizice energice, antrenante, cum ar fi gătitul, spălatul vaselor, al rufelor, dereticatul prin casă, etc. Vorba aceea, dacă noi suntem pierduţi, măcar generaţiile viitoare să scape! =))

  10. sebra 19 January, 2011 at 10:17

    Folosirea anticoncepţionalelor duce la o mărire cu 3 %. A creierului evident. Deci femeile mai au o şansă 😀

  11. Tweets that mention Să spunem un ”nu” hotărât micşorării globale! » Daily Cotcodac -- Topsy.com 19 January, 2011 at 10:17

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Gabi. Gabi said: Să spunem un ”nu” hotărât micşorării globale! » Daily Cotcodac http://bit.ly/gbcDGF […]

  12. camionagiu 19 January, 2011 at 10:17

    Profesorul Raetchi m-a lovit destul de crunt, la o amintire draga.

    Era la inceputul unei toamne superbe, cu acel miros minunat de Busuioaca de Bohotin si esapament plutind peste zona Garii de Nord, cand am avut prima intalnire cu cea care avea sa-mi devina sotie. Dupa discutiile de tatonare, am propus sa mergem in Herastrau. Acolo, la umbra copacilor seculari de langa gard, mi-a spus:

    – Stii, totusi nu e asa de mare cum credeam…
    M-am simtit destul de jignit, fiindca sunt genul de barbat care are grija de ea, nu sunt un obsedat, dar orisicat. I-am explicat:
    – E o iluzie optica, fiindca e nitel murdara.
    – E, cum nitel, e foarte murdara!, a spus ea, zambind foarte sexi si a dat cu degetul de-a lungul ei.
    – Usor, ca o zgarii!, am strigat, apoi am continuat explicatiile. Cand e murdarica, pare mai mica, dar sa o vezi spalata proaspat, e o splendoare.
    Ea isi bagase degetelul sub nas si il mirosea.
    A doua zi s-a convins ca am dreptate. Am venit cu ea curata si a exclamat, satisfacuta:
    – Ooo, dar ce mare este, de fapt.
    – Sigur, iubire, Loganul sedan are aproape 4 metri 30.

  13. JULIUS 19 January, 2011 at 10:22

    @Camionagiu: cand o sa scoatem “Cotcodacul militar”, o sa-ti facem o oferta.

  14. Lepka 19 January, 2011 at 10:51

    Pai vasluienii au descoperit de mult leacul. Ei incearca sa`si mareasca in mod sistematic volumul creierului. Si chiar funciotneaza, pentru ca se trezesc in fiecare dimineata cu capul greu. 😉

  15. camionagiu 19 January, 2011 at 11:00

    @ Julius
    pai nu asta-i militaru’?
    Poate la Cotcodacu-n cizme

  16. Sare'n Ochi 19 January, 2011 at 11:07

    domnu’, ce naiba – e criza. s-a diminuat si creierul ca sa faca fata. =))

  17. Cms 19 January, 2011 at 11:40

    Acum serios vorbind, domnule Raeţchi, ce studiu e ăsta? Cei 1500 de cm cubi reprezintă media globală? Sau sunt doar pentru populaţia albă, occidentală? Să nu uităm că a crescut numărul asiaticilor care, datorită constituţiei fizice, o… pardon, îl au mai mic. Aşa că global media s-a micşorat. Cel mai corect este să raportezi volumul la masa corporală, aşa cum pomeneai la sfârşit de balene şi alte mamifere de menajerie.
    Cât priveşte soluţiile, aici situaţia chiar e groasă. Nu cred că nu ştiai, domnule Raeţchi, că civilizaţia tâmpeşte. În loc să inventeze permanent strategii de supravieţuire şi să stea cu frica în sân, individul civilizat se specializează într-o singură activitate zilnică, numită generic “slujbă”, unde atinge nivelul maxim de incompetenţă. Slujba micşorează organul, pe motiv de nefolosire. Cu alte cuvinte, când eşti la slujbă ai vrea să-l foloseşti, dar nu poţi, iar când te întorci acasă poţi să-l foloseşti, dar nu mai vrei.
    Excepţie fac, desigur, redactorii DC, care stau acasă toată ziua şi stimulează organele cititorilor fideli. Care se umflă atât de tare, că în curând va fi nevoie de trepanaţie, pentru scăderea presiunii.

  18. tahemet 19 January, 2011 at 11:55

    @sare”n ochi

    S-a ajuns la concluzia că salariul nu s-a diminuat cu 25% ci numai cu 10%, per ansamblu de ţară. ergo de acolo vine.

    mai nasol e că e treabă globală. deci nu vine de la reducerile lui boc.

    amu drajii moşului, eu propun să se bage obligatoriu la şcoală programul lecitina iar la sălile de fittnes, în loc de steroizi, ginko biloba

    Şi faceţi-vă un pustiu de bine, sunaţi-i pe condurăţeanu, boardul revistelor taifasuri, libertatea pentru femei şi formula as, CU SIGURANŢĂ se va ajunge la concluzia că administrarea regulată a unui decoct de cruşin cu afine în combinaţie cu iaurt va combate cu succes micşorarea.
    Şi propun să se aplice şi remediul de sculătoare dat de don doftor. cine ştie, poate creşte şi alte volume mai importante decât cel descris iniţial de domnia sa!

  19. Constantin 19 January, 2011 at 12:02

    homo erectus avea sistemul nervos central foarte mic ca sa fie el insusi, adica erectus. pentru asta avea nevoie de singe, si doar nu era sa umble cu sistemul nervos asa devascularizat tot timpu. la ce i-ar fi folosit?
    homo sapiens, adica desteptu, a devenit homo sapiens sapiens, adica desteptu mulii si are deci iarasi nevoie de singe in instalatie, pe care iarasi de unde sa-l ia decit de acolo de unde este? asa ca face creieru mai mic ca devascularizat sistemul nervos central devine din ce in ce mai nervos de unde oricum de abia se mai abtinea.
    e porcarie da baga si tu mincatz-as gura ta de telektual un like.

  20. dyers_eve 19 January, 2011 at 12:03

    Potrivit studiilor serioase, creierul, stomacul si penisul sunt principalii consumatori de sange din organism. Cum, in ultima vreme, fast-foodul si pornachele s-au dezvoltat extraordinar, iar cantitatea de sange a ramas constanta, rezulta ca bugetul alocat creierului a fost mult diminuat, iar acesta a trebuit sa se adapteze si a trecut la concedieri masive de neuroni.
    Acuma, ce as vrea sa stiu e ce s-a intamplat cu spatiul ramas liber in cutia craniana. Putem alege singuri ce sa punem acolo, ca mie nu-mi place tenisul de masa ?

  21. Savantu' 19 January, 2011 at 12:05

    daca la raportul dintre organul respectiv si greutatea corpului recordul e al omului, cu 2% (si tinand cont ca marirea acestui raport se poate face SI prin micsorarea greutatii corpului), oare cat e raportul la Piticul Porno? Dar la Piticul BOC.
    P.S. Pt RoseN: Si eu sunt, deocamdata, cercetator britanic!!!!

  22. Claudiu 19 January, 2011 at 12:30

    vb de cacatul pe care il lasam zilnic la buda 😀 s-a redus…

  23. sendroiu 19 January, 2011 at 12:42

    @Raeţchi: sa nu uitam ca Homo neanderthalensis avea un volum mai mare decat competitorul sau, considerat mai istetz de catre antropolgi 😉

    @Cms: ma, esti tendetios: cel putin unul dintre autorii de pe DC nu a mai dat demult pe acasa!

  24. lucius fascius 19 January, 2011 at 12:58

    E o eroare: nu a scazut de la 1500 la 1350, 150 au fost repartizati si au coborat un pic mai jos, unde era mare nevoie de ei 😉

  25. Dan1 19 January, 2011 at 14:40

    @camionagiu
    Pa’ bine bre, camionagiu cu Logan? Eu crezui ca ai macar KrAZ 215! =))

  26. M3bis 19 January, 2011 at 15:00

    Maestre Raeţchi. De aici, din spam, Toader suferea după dumneata.
    Având în vedere că nu mă pot pune împotriva sentimentelor vă transmit comentariul lui:

    toader
    2011/01/19 at 1:37 pm
    “oh, a revenit maestrul.”

  27. careuldeasi 19 January, 2011 at 15:31

    raetchi is back! asteptam si alte texte de ale dumnealui!

  28. Serban 19 January, 2011 at 15:48

    Auzi deseori pe câteunul spunând:
    – nu ştiu asta, mie nu mi-a plăcut în şcoală fizica
    sau:
    – nu înţelegeam nimic la matematică
    Şi nu se referă la chestiuni grele, care se învaţă la liceu, ci la lucruri din clasa a VI-a.

    Cum l-aţi privi pe cineva care zice:
    – Ştefan cel Mare? nu ştiu cine e, nu mi-a plăcut istoria.
    – Eminescu? N-am auzit, eram slab la română…

    P.S. comentariul nu este off topic: m-a stârnit tâmpenia de “cm/cubi”

  29. Serban 19 January, 2011 at 16:02

    Am intrat cu un amic într-o cârciumă unde el era cunoscut.
    Chelnărul vine zâmbitor şi, după ce salută politicos, se apleacă uşor complice spre amicul meu şi-i şopteşte:
    – avem creier pane
    Amicul:
    – toţi?


    Dl. Raeţchi a observat bine. Porţiile de creier pane sunt mai mici.

  30. pele 19 January, 2011 at 16:13

    Planeta noastră are nevoie de eforturi şi angajamente internaţionale pentru protejarea resurselor globului, fie că este vorba despre aer, apă, plante sau animale. Deşi ne recunoaştem realizările, trebuie să ne amintim ce probleme trebuie soluţionate în continuare şi să ne continuăm eforturile pornind de la moştenirea mişcării ecologiste moderne, iniţiate acum patruzeci de ani.

  31. Neica 19 January, 2011 at 17:30

    @sendroiu, Homo Neanderthalensis a fost un intelept – se pare ca a hotarat sa se retraga in mit, deh, e greu cu illo tempore. @Raetchi, leacul babesc cic-ar fi serotonina, da’ nu prea e de gasit, zau. Poate ne da Julius o reteta?

  32. Sandi 19 January, 2011 at 17:35

    Daca ne luam dupa astia de la Discovery , care spuneau intr-un documentar ca a inceput sa ne creasca datorita consumului de carne, ce dracu de leac babesc mai bun decat asta doriti?

  33. Dan1 19 January, 2011 at 19:06

    Raeţchi, noi asteptam o filipică la adresa lui Julius (a doua demascare a lui Julius C., de exemplu), şi când colo… =))

  34. andryusha 19 January, 2011 at 19:14

    @Dan1: Să nu-mi spui că n-ai descifrat până acum adevăratul înţeles al textului… =)) =))

  35. ioana 19 January, 2011 at 20:47

    @sebra: Cu alte cuvinte, trebuie sa aleg intre a face copii si a avea un creier marit….

  36. Cms 19 January, 2011 at 21:03

    @ sendroiu: Iertare, doctore, am uitat de expaţi! 😉

  37. Torgau 19 January, 2011 at 21:58

    Sincer sa fiu cand ai adus vorba de Eftimie am crezut ca vorbeai despre ficat !!

  38. N.A. 20 January, 2011 at 00:25

    @M3bis – Roaga-l si tu pe Toader, te rog, sa-mi povesteasca si mie ce-a facut de a ajuns in spam.. =))

  39. ErRon 20 January, 2011 at 04:09

    Eu in acest articol vad un atac direct la concitadinul meu Groparul, care, dupa propria-i prezentare este “un om dintr-o bucata. Una de creier”!:D

  40. cato 20 January, 2011 at 13:05

    E de la mancatul de cacat. inainte mancau doar seful de trib si vraciul-acu mancam toti

  41. Adrian 20 January, 2011 at 21:54

    Nu văd care-i noutatea, doar se ştia de mult timp că inteligenţa pe Pământ e constantă.

  42. Neica 20 January, 2011 at 22:14

    Da, si portocalie precum cositzele udrei.

Leave a reply