Postul nu e post destul

Recomandări de seară: mai uşor cu deontologia pe scări

Ziaristul Cătălin Tolontan şterge pe jos cu politicianul Dan Voiculescu. C-aşa-i deontologic, să-ţi târnoseşti patronul care te plăteşte. Apoi, revine cu precizări: el e jurnalist şi are principii, codul onoarei îi impune să fie imparţial, are datoria morală, etc, etc – am mai auzit asta şi la ziariştii care pofteau să-l înjure pe Vântu în propriul lui ziar, şi la CTP, Ceahlăul deontologiei jurnalistice, şi la simpaticul domn Chireac. Dar când patronul e aşa hain, dragă Tolo, principii morale n-ar trebui cumva să te împiedice să lucrezi pentru el? Sau principiile sunt de fier doar pentru alţii, când e vorba de noi tragem de ele ca de elasticul de la chiloţi?

Share:

69 comments

  1. Auggie 10 January, 2011 at 22:25

    pe asta il maninca ca pe maimuta si o sa ii dea sinjele pina la urma

  2. eftimie 10 January, 2011 at 22:41

    Nu-s io fan Dan V ci dimpotrivă da’, deontologic vorbind, dl. Tolo nu trebuia să-l sune pe numitul Dan V să-i ceară şi lui un punct de vedere înainte să-i pună poza în ziar când cu scandalul cu Ridzi? Aşa cum ne învaţă pe toţi la şcoala de deontologie, auditum altera pars, cum strigă şi galeria când vrea arbitrul să dea roşu.

  3. ErRon 10 January, 2011 at 22:41

    “Ziariştii sînt independenţi faţă de cei despre care scriu”
    Unde vezi tu elastic????:D
    Nu zice “independenti fata de cei care-i platesc!”
    Si nu, nu cred ca e specific romanesc sa musti mana care te hraneste!:D
    O fi vreo trasatura impusa de unii si altii care ne-au cucerit in diverse epoci!

  4. Insignifianta 10 January, 2011 at 22:51

    Citez din decalogul incomplet:

    “1. Prima obligaţie a jurnalismului e adevărul.
    2. Prima sa loialitate este cetăţeanul.
    3. Esenţa jurnalismului constă în disciplina de a verifica.
    4. Ziariştii sînt independenţi faţă de cei despre care scriu.
    5. Ei funcţionează ca verificatori independenţi ai Puterii.
    6. Ei asigură un forum public pentru critică, dar şi pentru compromis.
    7. Ei se străduiesc să facă lucrurile importante interesante şi relevante.
    8. Ei trebuie să conceapă inteligibil ştirile şi să respecte proporţia lor.
    9. Ziariştii sînt liberi să-şi exercite propria conştiinţă.
    Da, ştiu, sună teoretic şi patetic. Şi ce dacă.”

    Nota mea:
    10.Un jurnalist care le respecta pe cele noua de mai sus, se cheama ca este, si el, OM?
    “Sau poate nu”.
    Sau, poate, nu?

  5. Tweets that mention Recomandări de seară: mai uşor cu deontologia pe scări » Daily Cotcodac -- Topsy.com 10 January, 2011 at 22:53

    […] This post was mentioned on Twitter by fulgerica and emil moldovan. emil moldovan said: Recomandări de seară: mai uşor cu deontologia pe scări http://bit.ly/euKgAJ […]

  6. sendroiu 10 January, 2011 at 23:14

    Tolo i-a servit-o lui Voiculescu pe blogu’ personal, recte in timpu’ liber, adica atunci cand relatia mogul-salariat isi ia o binemeritata pauza.
    Faptul ca mogulu’ a devenit patron peste Gazeta Sporturilor nu il poate obliga pe Tolo sa voteze cu foaaaaaaarte credibilul partid conservator, fost triunghiular (ceva de genul) si nici sa se abtina sa scrie pe blogul personal fix ce-i cere lui organismul sa scrie.
    Si nu Tolo s-a angajat la mogul, ci mogulu’ a cumparat ziarul la care scria Tolo, ceea ce e o mare diferentza …

    Conform acestui rationament, ar trebui ca eu sa nu mai postez texte pe un blog pe care apare numele lui Voiculescu la rubrica “Echipa”, nu?

  7. julius 10 January, 2011 at 23:23

    Sendroiu: nu, tolo.ro este administrat de compania mogulului, deci, cum ar veni, il injura pe site-ul de serviciu. Este, daca vrei, ca si cum m-ai tarnosi tu pe mine pe blogul meu, adica aici. si oricum nu mi se pare ok sa iei bani de la unul pe care-l injuri.

  8. N.A. 10 January, 2011 at 23:30

    @Julius – Da’ de ce nu? Uite – ca exemplu – presupunand ca ma apuca strechea si-ncep sa te injur, pe mine nu ma va deranja absolut deloc (promit!) daca imi dai bani! =))

  9. ErRon 10 January, 2011 at 23:31

    Din State o colega a venit acasa dupa doar un an din cauza ca zicea ca americanii-s prosti si ea nu-i mai suporta! Dar n-a avut curajul sa le spuna asta, ce naiba i-ar fi putut face??:D A zis ca vine acasa ca-i bolnava mama-sa!
    Adevarul e ca aici, i-a pregatit ta-su postul de director din care s-a pansionat el.

  10. Pirca 10 January, 2011 at 23:57

    @Julius
    Si eu sunt de acord cu Sendroiu, indiferent de parerea mea proasta despre Tolontan. tolo.ro ia publicitate de fapt gratie tot lui Tolontan, din cate imi amintesc, dar stii ceva? Mogulul n-are gura? Am vazut ca daca-l deranjeaza ceva la Basescu, nu se jeneaza niciodata sa zica, in schimb ii e rusine sa isi tempereze proprii angajati?

  11. sendroiu 11 January, 2011 at 00:02

    julache, nu cred ca exemplul tau se apropie suficient de tare de povestea dintre tolo si voiculescu, incat sa-l folosesti ca argument, pt ca:
    unu – eu nu sunt angajatul tau (deci, nu avem relatie mogul-salariat)
    si B – pe tine nu te afecteaza, din ce am observat eu, daca cineva face mishto de tine, atata timp cat asta iti creste traficul (conform principiului americanesc “bad publicity is still publicity” 😉 )

    Desigur, nu ar fi fost ok ca Tolo sa-l injure gratuit pe Voiculescu, dar evidenta ne arata ca nu l-a injurat gratuit, omul a adus argumente. Poate ca a simtit prea tare nevoia sa scrie textul asta si s-a apucat de el inainte sa scrie demisia.
    Poate ca o va scrie maine dimineata, la cafea …

  12. JULIUS 11 January, 2011 at 00:14

    @pirca: sa zicem ca tu mi-ai plati mie salariu pentru ca scriu aici si, “in timpul meu liber”, te-as injura la Zoso sau la Sebi, sau pe alte bloguri. ar fi ok?
    @sendroiu: vezi si exemplul dat de Eftimie, ala e cu si mai multa deontologie. de fapt, lui Tolontan ii place sa pozeze in independent pe la societatea civila, iar mogulului, ca sa-i raspund si lui Pircă, ii place sa-l lase ca sa poata poza in patronul care nu se amesteca in politica editoriala. toata lumea castiga, iar noi suntem prosti.

  13. Constantin 11 January, 2011 at 00:57

    nu e nici asa si nici asa. in primul rind in vest exista anumite legi care nu stiu daca exista si in romania. ma refer la legi care pedepsesc prejudicierea firmei la care lucrezi. firmele lui voiculescu la care ne referim aici sint firme media care traiesc in primul rind din imagine. injurindu-l pe patronul unei firme media aduci prejudicii acelei firme pentru ca imaginea patronului in cazul asta are o influenta mare asupra imaginii firmei media.
    dincolo de aspectul moral in care bineinteles ca nu poti sa-l injuri public pe cel care te plateste atita timp cit accepti sa fii platit, mai exista asa cum spuneam aspectul legal si daca nu exista inca o lege in romania care sa pedepseasca prejudicierea firmei la care lucrezi ar fi foarte bine daca ar exista.

  14. Tudor 11 January, 2011 at 01:15

    @Constantin:
    1. Prima obligaţie a jurnalismului e adevărul.
    2. Prima sa loialitate este cetăţeanul.
    3. Esenţa jurnalismului constă în disciplina de a verifica.
    4. Ziariştii sînt independenţi faţă de cei despre care scriu.
    5. Ei funcţionează ca verificatori independenţi ai Puterii.
    6. Ei asigură un forum public pentru critică, dar şi pentru compromis.
    7. Ei se străduiesc să facă lucrurile importante interesante şi relevante.
    8. Ei trebuie să conceapă inteligibil ştirile şi să respecte proporţia lor.
    9. Ziariştii sînt liberi să-şi exercite propria conştiinţă.

    Daca jurnalistul ar fi condamnat atunci cand are alta parere decat cea a patronului sau… nu ar mai fi jurnalism liber.

    @Voiculescu: Felicitari pentru acel “Nu ma bag!”!

    @Julius: Ce te-a determinat sa scrii acest post?

    P.S. Cam dispar comentarii..

  15. Constantin 11 January, 2011 at 01:38

    regret Tudor dar nu prea sint de acord cu tine. pot sa-ti explic pe bune cum se face jurnalism la ziarele si revistrele cu adevarat mari din lumea asta. sa luam de exemplu “der spiegel”. fiecare redactor e obligat prin contract sa-si faca publice simpatiile politice. revista are redactori in toate departamentele de toate orientarile politice. asta e maximum de cinste fata de cititor care se poate exista. cititoriul stie ca citeste parerea unui simpatizant al cutarui partid, orientare politica sau doctrina. e cistit, e corect si maxim ce se poate oferi. omul e om si prin natura lui subiectiv, nu e un robot impersonal. e om? are pareri? e subiectiv! deci fi tu te rog bun si spune-mi cu cine sau ce simpatizezi si atunci ai fost cinstit fata de mine.
    dar nu, in romania exista mult trimbitata impartialitate, independenta si alte comicarii din astea. astea sint abureli pentru copii retarzi. nu ai cum sa fi impartial, esti om ce mama dracu, om cu parerile lui, cu judecata lui, cu sensibilitatile lui, cu simpatiile lui s.a.m.d.
    eu in locul vostru as fi extrem de suspicios in primul si in primul rind la jurnalistii care se declara impartiali si independenti.

    adevarul! common! ma leshi! orice fapte si date trebuie interpretate ca de fapt asta e rolul jurnalistului. ei, cind incepi sa interpretezi, gata nu mai ai cu sa fi impartial. orice “adevar” poate fi interpretat si argumentat din multiple puncte de vedere.

    prima loialitate e cetateanul? adevarat, dar eu consider ca-mi esti loial ca jurnalist daca esti sincer cu mine in ce priveste simpatiile tale politice ca sa stiu din ce unghi imi comentezi si interpretezi “adevarul”. si eu daca vreau sa ma informez cu adevarat am sa am grija sa citesc si comentariul celor de alta parere si am sa mi-o construiesc asa pe a mea.

    da, in principiu ziaristii sint liberi sa-si exercite propria constiinta. in cazul lui tolontal daca constiinta nu-l lasa ar trebui sa-si schimbe patronul. tot constiinta ar trebui sa-i spuna ca nu are voie sa-si prejudicieze propria firma.
    de fapt in vest la orice media de orice fel ai lucra semnezi prin contract ca nu ai voie sa-ti prejudiciezi firma creindu-i in orice fel imagine proasta, clauze de confidentialitate, clauze de nefavorizare sub nici un fel a concurentei, si foarte multe altele. lucrezi undeva? atunci ai obligatii fata de cel care te plateste, daca nu-ti convin nu te angaja la el.

  16. Cougar 11 January, 2011 at 02:12

    la cum merg lucrurile aici, nu-mi dau seama cui ar trebui să dau dreptate.
    dacă zic că julius are dreptate, nu-mi dă nici bani şi nici siguranţa de a-mi publica vreun text. (drept e că nici n-am trimis.)
    dacă zic că pircă sau eftimie are dreptate, apăi chiar că la revedere.

  17. delia 11 January, 2011 at 02:49

    Stii, eu am crezut, mai tot timpul, ca banul mi se da pentru munca pe care o prestez. Sau, poate, sunt platita ca sa aduc elogii si ofrande lu’ tovarusul manager?
    Si, mergand cativa centimetri mai departe, ajuta-ma sa inteleg, te rog: normele si obligatiile profesionale imi cer, imperativ, sa-mi dau acceptul ca managerul sa-mi umble prin bios, (pe la setarile propriilor principii, valori, credinte, viziuni, intelegeri, sistem conceptual), inainte de a lua primii banuti de la el? Adica, cumva, imediat ce-mi trimite scrisoarea aia, in care-mi zice ca postul e al meu, eu trebuie sa fiu gata sa-i raspund: uite, ia si tu inconstientul meu, de aici! Reconfigureaza-l dupa parametrii profilului tau. Imi doresc sa existe o compatibilitate deplina intre mine si tine!
    Daca stau bine si ma gandesc,chiar si existenta chimiei este dezirabila. Faciliteaza si participa, la greu, cum se spune, la mentinerea longevitatii relatiei profesionale. Ori, nu?!

    In concluzie, se intampla un troc, daca bine-mi dau seama: gen, ia-mi background-ul, ia-mi devenirea, adica, ia, ma, ia tot ce gasesti in amonte,pastreaza restul, daca ai chef, dar da-mi bani, bani, bani! Bani mari, vreau! E chiar misto, ce pot sa zic?!
    Dar ce fuziune, ce vibratie la unison, ce sistem organic, perfect unitar, se creeaza,ipotetic vorbind, intre mine si manager, tu-ti dai seama?!

    Acu’ c-am inteles de ce majoritatea relatiilor angajat-angajator sunt anomice, cred ca o sa incerc sa corectez sistemul; o sa-i zic iubitului meu sa se faca manager si ma ia si de angajat, nu doar de mana. Desi, cel mai mult si mai mult, lui ii place sa ma ia de dupa umeri, asa, protector! 😉

  18. Oana 11 January, 2011 at 03:05

    Sa presupunem ca Tolo si un om batran, simplu stau de vorba. Si sa mai presupunem si ca respectivul individ il intreaba ceva de genul:
    – Auzi, ba Tolo, da’ tu te mai duci asa din cand in cand la curve?
    La care Tolo sa raspunda:
    – Vai, da’ cum poti sa ma intrebi asa ceva? Eu am principii!!
    Apoi iar batranul:
    – Si cum is astea? Mai ieftine? Ca pe mine ma lasa fara pensie alea de pe Matasari!

  19. GiacomO 11 January, 2011 at 03:17

    Asta e ca și cum ți-ai mânca r*h*t din palmă fără să fi obligat. E bună și deontologia și moralitatea dar să îți ataci propiul șef, sau fost șef din câte am înțeles nu mai e patron pe niciunde, dar ca idee el e acolo, e aiurea rău. Nu zic că nu se poate să ai părerile proprii dar dacă vrei să mai faci ceva taci naibii și vezi-ți de treabă că de la el mănânci. După ce nu mai iei nici un ban de acolo poți spune cât de rău e și că a furat, atunci rămâne la aprecierea publicului să zică dacă ești debil mintal sau o arzi aiurea.
    Nu vreau să îi iau apărarea lui Voiculescu și nu cred în toată ființa mea că opiniile unor oameni trebuie reprimate dacă ești angajat la aceste persoane, preferabil ar fi ca atunci când mănânci o pâine de la cineva fix în ograda acelui cineva nu urla cât de nenorocită e ograda omului. Asta și pentru că mai sunt oameni pe acest pământ care să zică de rău de ograda omului, și pentru că tu nu deții adevărul cât timp te aflii acolo.
    Da, presa e independentă, se poate spune orice dar ceea ce a făcut acest nene e ciudat, mă mir că încă mai are unde scrie.

  20. Serban 11 January, 2011 at 03:35

    he-he-he, ce-mi place! Aşa da, scandal şi scântei, în sfărşit.
    Jules, aş zice şi io f’o două, da’ nuş’cum e cu sponsorizarea subiectului.
    Cât despre calitatea-deontologia-cultura civică a jurnaliştilor (nu toţi, nu săriţi pe mine) nu pot comenta că mă ia la refec filtrul lu’ M3bis

  21. Constantin 11 January, 2011 at 03:43

    delia, depinde foarte mult ce fel de activitate are firma la care lucrezi. exista firme unde parerea ta despre seful tau afisata public s-ar putea sa nu aduca nici un prejudiciu firmei si nici un avantaj concurentei. in media insa e asa ca stricind imaginea patronului strici imaginea firmei firmei la care lucrezi si o prejudiciezi. nu este normal sa aduci prejudicii firmei in care lucrezi si nu vad ce patron normal la cap ar incuvinta s-o faci. la fel nu vad cum colegii tai ar putea fi de acord sa aduci prejudicii firmei la care lucrezi. asta in final ii afecteaza negativ pe toti care lucreaza colo. nu e nici un secret in faptul ca daca unei firme ii merge rau atunci si salariatilor de acolo le merge rau. tolontan asta al vostru e suspect la cel mai inalt grad pentru ca implicit se autoprejudiciaza, si asta n-ar face nici un om normal la cap daca nu urmareste alte interese suspecte. daca tolontan asta al vostru nu-si poate acomoda constiinta cu politica editoriala nu inteleg de ce ramine acolo. e foarte suspect. e ca si cum ar incerca sa-si submineze firma din interior. tie ti se pare normal asa ceva?

  22. JULIUS 11 January, 2011 at 03:48

    @serban: e la liber subiectul.
    da’ daca mai apare vreunul sa spuna ca e normal ca un angajat sa tipe in public “ba, il stiti pe patronul meu? e prost si ticalos!”, inchid in plm blogul si ma duc sa spal podele in Irlanda, ca-n tara asta si oamenii destepti sunt prosti.

  23. Ciprian 11 January, 2011 at 03:54

    Tolo trebuia sa-si tina parerile pentru el, si-a exprimat punctul lui de vedere ca sustinator pnlist, nu ca jurnalist (in articolul linkuit de Julius). A intepat si PC-ul.
    Si-a dat seama (de fapt,i-au zis alti “deontologi” ca a fost prost) si incearca in articolul urmator (Mesaj pt alianta…) sa gaseasca o scuza penibila scaparii sale cum ca pe el il intereseaza sa fie cititorul corect informat (creca m-o durea pe mine undeva cu ce partid tine el cat timp arbitrul nu da penalty lui Dinamo; anchetele celelalte is gogosi).
    Sa fie batut cu varga de mogul si sa nu i se mai dea voie sa povesteasca in orele de serviciu ce desene animate cu lei, tigri si sconcsi vede el in timpul liber. Ntz,ntz!!

  24. Serban 11 January, 2011 at 03:59

    @julius: io cred că oricine are voie să scrie ce vrea şi cum îl duce capul. Cititorul alege, aici e de fapt responsabilitatea, dacă e şi ceva-ceva glagorie acolo.
    Ai ceva informaţii despre faptul că în Irlanda podelele se spală mai fără efort? Aş fi şi io interesat.

  25. JULIUS 11 January, 2011 at 04:02

    @serban: se spala cu acelasi efort, doar ca la sfarsit primesti o bere. aici e diferenta – ca aia e intr-adevar bere.

  26. Serban 11 January, 2011 at 04:10

    @julius: doar una? păi daca sunt aşa zgârciţi mai bine merg în Scoţia, că parcă-i mai bun un Whiskey!

  27. Constantin 11 January, 2011 at 04:13

    deontologie in sus, deontologie in jos. eu numa la craciunu asta am intels ca hrusca zice in colinda “mare iarna o picatu”, eu pina cuma am intels tot timpu “mariana o picatu” si eram al fel de preplex ca la versurile “umblat sus si umblat jos/ca sa-l nasca pe hristos”.

    daca ne deontologim eu zic ca ce zice ziaristu c.t.popescu sau ziaristu turcescu e mai putin intersant si sa citin un pic de la profesionisti. eu zic ca un pic de stanford university nu strica, eu cred ca aia stiu despre ce vorbesc.
    http://plato.stanford.edu/entries/ethics-deontological/

    nu-i asa ca-i putin mai complicat si mai relativ?

  28. Serban 11 January, 2011 at 04:16

    Aşa este, Constantine

  29. delia 11 January, 2011 at 04:33

    @Constantin: eu nu cred intr-o imagine artificial construita si mentinuta, indiferent de domeniul de activitate al companiei angajatoare. Daca e sa existe incoerente si incongruente interne, oricum isi gasesc o forma sau alta de expresie. De cele mai multe ori, mult mai paguboasa decat exprimarea, pe fata, a dezacordului.
    Consider ca ceea ce se numeste solidaritate organica este cea aducatoare de eficienta, crestere si performanta.

    Da, este obligatoriu ca fiecare dintre angajati sa respecte regulamentul de ordine interioara al firmei, dar asta n-ar trebui sa ma anuleze pe mine, ca si individ, definit ca si unitate distincta fata de toti ceilalti. 🙂

  30. Constantin 11 January, 2011 at 04:44

    delia, uou patapieviciule, hai sa-i spunem complicat la ce-i putem spune simplu ca sa cada tzaranii pe spate :))

    scurt pe doi, ii dai mooie lu sefu ii dai mooie la firma, la colegi si tie la fel, in cazul unei firme media care traieste din imagine. ce-i asa greu de inteles aici? ai subminat firma din interior. care firma, care coleg, care sef, si care om intreg la cap considera asa ceva normal?

  31. Sare'n Ochi 11 January, 2011 at 07:25

    daca-l platea numai cu sincere felicitari, intelegeam, nu? =)) asa, pe bani grei nici sincera autocritica nu mai tine. dar o suncera concediere? eu zic ca-i teatru ieftin din partea lui Tolontan. dupa ce-ai fost hiena, degeaba-ncerci sa fii leu.

  32. Sare'n Ochi 11 January, 2011 at 07:32

    in plus, la o citire mai atenta a celor doua postari (mai ales a doua), de fapt Tolo isi auto-administreaza un potop de deontologie in polonic, se auto-linguseste si auto-elogiaza. si asa de zgomotos incat are grija ca stropi de laudatio sa ajunga si pe cei doi subiecti: mogulul si “ghidusul”.

  33. camionagiu 11 January, 2011 at 08:55

    Mogulii Daily Cotcodac au pus la punct un plan diabolic de necajire a scriitorului de umor Dan Voiculescu. Nicio clipa nu s-au gandit cat de greu ii vine unui om ca acesta, om ca o mimoza, un om care dimineata se antreneaza la origami si da de mancare la porumbei pe tabla de la geamul bucatariei, sa vada ca este atacat, denigrat, calomniat.

    O, Doamne, pana cand, Doamne, pana cand?

    Nu vom sti niciodata cat de greu ii este domnului Voiculescu, acolo, in garsoniera sa insalubra din Piata Ferentari, dand drumul la batranul computer 286 care trosneste din toate incheieturile – stomacul ii ghiortaie, el bea apa – sa vada cum un jurnalist feroce, care are o avere incomensurabila si o putere de mii de ori mai mare ca a sa, il ataca pe blog. 🙁

  34. 4mall 11 January, 2011 at 09:35

    Toata lumea isi sparge capul aici cu deontologia, cand treaba e extrem de simpla: Si Mogulu’ si Tolo se folosesc de faptul ca angajatul isi balacareste angajatorul, pentru a mai castiga nitel capital de imagine. Nu m-ar mira ca treaba asta sa fi fost deja analizata si aprobata anterior publicarii articolului cu pricina…Ce naiba, chiar crede cineva ca Mogulu’ ar lasa asa ceva la voia intamplarii?

  35. Sare'n Ochi 11 January, 2011 at 09:35

    @Eftimie, Tolontan si-o fi confundat ziarul la care lucreaza cu propriu-i blog. ori, pe blog e ca-n jurnalul propriu – nu dai socoteala nici macar motanului domnului P. (sau alte pisici straine ce puteau fi chiar minore)matunci cand le pui fotografia si mimezi ca faci concurs 😀

  36. Nero 11 January, 2011 at 09:39

    Deasta nu am avut noi dizidenti pe vremea lui Raposatu. Adica statu’ iti dadea tot, cum puteai tu sa spui ceva impotriva statului.

  37. Sare'n Ochi 11 January, 2011 at 09:42

    “m”-ul din fata lui atunci se va citi “virgula”. n-am nimerit tasta =)) (cam ca Tolo, deontologia)

  38. andryusha 11 January, 2011 at 09:44

    @4mall: Bine că vii tu acuma să-ncurci socotelile!… Spune mai bine cât vrei şi taci, dreaq, din gură… =))

  39. dracu 11 January, 2011 at 09:50

    mah oameni buni si fumei, despre ce vorbiti voi aicea?
    voi nu stiti ca Felix nu-i nici patronul Hantenilor (ca-s ale fiica-si), si nici sef de partid (ca e sef un nene pe care nu stie nici nevasta-sa cum il cheama).
    tehnic vorbind, Tolo poa’ sa-l faca albie de porci cat vrea pe parlamentaru Felix, pentru ca, nu-i asa, Felix n-are nici o treaba cu Hantenili.

  40. dr.Lecter 11 January, 2011 at 09:56

    pfuuu, ce comentarii lungi!
    ziarist deontolog ? e oximoron

  41. 4mall 11 January, 2011 at 10:03

    @andryusha: Mi se spune incoruptibilul :))

  42. Dan1 11 January, 2011 at 10:22

    Fraaate (si surori, evident), ati stat pâna la 04:44 sa comentati!
    Ziceti-mi si mie, ca nu prea stiu, deontologia asta trece prin stomac? Dar principiul de fier (asta cred ca nu, ca doare :)))?

  43. 4mall 11 January, 2011 at 10:32

    @Dan1: Dragostea si deontologia trec prin stomac mah, ce naiba! Tot ce incepe cu “D” trece prin stomac. Si Dan…:))

  44. andryusha 11 January, 2011 at 10:41

    Io propun ca subiectele importante – gen Tolo & shit – să fie tratate pe acest blog la ore mai potrivite, întrucât unii dintre noi n-au renunţat încă la somnul de frumuseţe.
    (Apropo de asta, vouă nu vă lipsesc comentariile Sebrei la acest topic?… =)) )

  45. cosmin 11 January, 2011 at 10:47

    in sfarsit o postare plina de poante bune. mi-l si imaginez pe Tolo cum isi face prastie din elasticul de la chiloti si-i trage o racheta la inghinali tovarasului comisar.
    atata doar ca a mea credinta e ca adevarul sta undeva la mijloc: nici tolo nu e pe bune mojic fata de patronul lui, nici patronul nu e pe bune nepasator fata de anchetatorul sef al GSP. cred ca Voiculescu isi da perfect de bine seama ce scandal monstru ar produce daca i-ar da in gura lui Tolontan, cred de asemenea ca Tolontan il suna pe Voiculescu (prin interpusi sau nu) sa verifice pana unde poate intinde elasticul la chiloti.

  46. Lepka 11 January, 2011 at 11:27

    Nu`s de acord cu critica d-lui J. Si pana la urma, ori nu m`am uitat io unde trebuie, dar alta “injuratura” in afara de “partid care a intrat de trei ori in Parlament in marsupiul altora si niciodata pe forte proprii?”(despre PC) nu am vazut in textul ala. Nici Dan V nu e prost sau naiv, stie ca asta e perfect adevarat asa cum o stie oricine. Sigur nu e corect sa iei bani de la un om (desi si aici e pusa gresit problema pentru ca nu ia de pomana, ba chiar probabil aduce bani in trust – altfel nu l-ar tine, nu? ) si sa`l injuri ca la usa cortului..dar sa ai o opinie pertinenta si sustinuta de argumente despre activitatea politica (de exemplu) a angajatorului tau, mi se pare admisibil. Nu faci din asta un subiect constant desigur, dar ai dreptul la opinie.

    Dar na, va luati si voi apararea ca de la un mogul la altul 🙂

    Mi se pare ok atitudinea d-lui Voiculescu. Mult mai ok decat atitudinea domnului Vintu (stiu ca e o prostie sa bag in discutie extrema opusa, dar se pare ca in Romania echilibrul caii de mijloc e foarte greu de gasit)

  47. zvonescu 11 January, 2011 at 11:48

    Principiile morale nu stau inaintea foamei.Si atunci da, tragem de ele ca de elasticul de la chiloti.

  48. Cocojambo 11 January, 2011 at 11:48

    sunt destui ziaristi care au uitat de orice cod, mie nu mi se pare normal sa nu arati minimul de respect unui om cum e voiculescu, cu care nu te tragi chiar de sosete si nu esti la acelasi nivel, plus ca multi au uitat ce-i aia sa scrii un articol cu impartialitate, toti acuma isi dau cu parerea in loc sa expuna faptele asa cum sunt ele, fara comentarii adiacente

  49. N.A. 11 January, 2011 at 11:53

    @andryusha – Ba da! si ale silavaracaldei!

  50. sendroiu 11 January, 2011 at 12:15

    @Constantin, Serban, Delia, Ciprian etc – care postau comentarii pe Daily Cot la 3-4 dimineatza: somn usor & vise placute
    @Julius: cu postari de calibru’ asta, o sa ajungi faci concurenta OTV-ului. O fi bine?!

  51. dila 11 January, 2011 at 12:20

    concret, ce a spus Tolontan gresit in acest articol?
    esti platit sa faci misto si erai in pana de idei cand ai scris asta? :))

  52. JULIUS 11 January, 2011 at 12:24

    @dila: concret, unde am scris ca Tolontan a spus ceva gresit in articol?

  53. cabotinu 11 January, 2011 at 12:34

    pana la urma tolontan recunoaste faptul ca voiculescu e un tip principial, si chiar mai deontolog decat el…nu vad nici o smecherie in a-ti ataca patronul si miscarile lui politice pe blogul tau personal, PROMOVAT IN GSP, ADICA PE BANII PATRONULUI. tolontan insa cred ca are niste obligatii si prin alte parti si vrea cu orice pret sa dovedeasca faptul ca el este independent.

  54. Pret a Porter 11 January, 2011 at 13:37

    Corect, Julius. Am vazut ca la ziaristii platiti de Basescu nu functioneaza atatea principii morale. Vad insa ca lui Tolontan ii plac mai mult banii lui Voiculescu decat caracterul lui.

  55. peny 11 January, 2011 at 13:50

    Tolontan e un balon umflat cu mecaptan fara schelet, carne si nici urma de nerv. E la moda. Il citeste Base. Nu, nu am gresit, nu am scris il citeste. Snobismul prostcomunist la superlativ.

  56. JULIUS 11 January, 2011 at 13:59

    @pedro: aici se cenzureaza comentariile injurioase, inclusiv cele la adresa lui Catalin Tolontan.

  57. Nero 11 January, 2011 at 14:10

    @Julius: daca ce spune Tolontan e corect de ce sa nu o spuna? Unde ar fi progresul daca toti au dreptul la opinie despre o organizatie numai atunci cand nu mai fac parte din aceasta…

  58. serban 11 January, 2011 at 15:56

    @dan1 şi sendroiu: păi dacă la 4:00 am venit de la cârciumă, ce era să fac?

  59. Cougar 11 January, 2011 at 16:16

    mai trec dîncîndîncînd p-aici, să văd cum merge treaba.

    io cre’ că tolontan, de la înălţimea sa, a prins bine de ceafă sistemu’ “presa fără frontiere” ş-a-nceput să-i dea să zacă. e cam acoperit pe toate planurile, în ochii publicului: mare jurnalist de sport e? e. mare jurnalist de anchetă e? e. mare incoruptibil e? e. mare deontolog e? e. dacă-l dă afară voiculescu, se constituie în jurnalist martir sacrificat? se. îşi găseşte rapid de muncă? îşi. şi-o ia voiculescu-n barbă că e tiran mogul corupt cenzor nemernic ticălos? şi-o. ştie voiculescu toate astea? ştie. că şi noi ştim.

    asta e. din partea lu’ tolo, poa’ să ningă, poa’ să ploo. are umbrelă cu şemineu şi jacuzzi.

  60. Cum sta treaba? :: BLOGMEAWAY 11 January, 2011 at 16:17

    […] aici o recomandare despre cum ar trebui  sa umble Tolo cu deontologia! Un fel de “ce faci mah? […]

  61. sebra 11 January, 2011 at 16:46

    @Andryusha,
    Sunt aşa pertinente comentariile mele, de le duci lipsa? =))

  62. andryusha 11 January, 2011 at 16:58

    Ia uite cine s-a trezit din somn!… Hai, repede, bagă ceva despre Tolo, că noi n-am reuşit să ne descurcăm: e deontolog, ori ba? =))

  63. sebra 11 January, 2011 at 17:46

    @Andryusha,
    Teoretic vor să pară a fi ceea nu sunt. Dan Voiculescu vrea să pară patron ce nu se amestecă în treburile jurnaliştilor angajaţi iar Tolontan vrea să pară jurnalist independent. Practic nu se recomandă să lingi acolo unde scuipi.

  64. andryusha 11 January, 2011 at 18:19

    @Sebra: Bun. Şi practic?… =)) (Răspuns: Who cares? :)) )

  65. ionut 11 January, 2011 at 19:32

    Uite pana la urma aparu sebra si facu ordine pe aici ca prea era debandada. 🙂

    D’aia nu evolueaza tara asta. Sa apara ‘domle’ mai multe de sebra 🙂

  66. sebra 11 January, 2011 at 21:09

    @Andryusha,
    Exact 😉

    @Ionuţ,
    Şi una câteodată e prea mult 😀

  67. Tzica 11 January, 2011 at 23:35

    er…pana la urma e chestie de deontologie sau de aia sapte ani de acasa??

  68. habarnam 12 January, 2011 at 00:41

    Seara buna boieri mari!
    Vreau de la inceput sa-mi precizez preferintele politice:

    -Catalin Tolontan e un reper in societatea romaneasca, pentru mine un model de urmat
    -lumea mea e mai buna datorita lui JULIUS, Sendroiu si Eftimie
    -de Pirca nu-mi prea place fiindca se ia de france(J)i si pune degetele pe toate rosiile din piata

    Asadar acestea fiind spuse, va urez spor in viata si voie buna!

    PS. Si acum, ca o nota de subsol, miezul problemei

    Subscriu (cu like) opiniilor urmatorilor comentatori(in ordinea intrarii in pagina): sendroiu, N.A., Pirca, Delia, Camionagiu, 4mall, Nero, dracu, Lepka, Cougar

    Si mai aduc si eu un amendament: in legatura cu “prejudiciul adus firmei” – sa fim seriosi – CT i-a distrus imaginea impecabila pe care o avea DV inainte si a patat imaginea trustului INFE..INTACT, pe care nimeni nu o banuia macar de totala impartialitate…
    Relatia CT-DV e un evemplu ca nu exista numai lingai si sclavi care “mananca o paine” in trust.

    PS.(in afara subiectului) Pe Vlad Petreanu, explicatorul curentului “YO LA” nu l-am uitat, insa nu e vorba (neaparat) de el in aceasta discutie

  69. Mihai 3 February, 2011 at 14:00

    Tolo mai vine si de la Tolomac…de-aia.

Leave a reply