Tentativa moarte n-are

Fapta bună a unui vasluian

Radu Pircă
E noaptea dintre ani în frumosul sat vasluian Oţetoaia, botezat după buchetul specific al vinului care se produce aici. Dumitru, Toader şi fratele acestuia, numit probabil tot Toader (vouă nu vi s-a întâmplat niciodată, după o vadră de vin, să uitaţi cum îl cheamă pe primul vostru copil?) beau straşnic. Prilejul e o petrecere în sat – se pare, onomastica unuia din gospodarii oţetoieni, pe care părinţii l-au învrednicit cu un nume precum “Revelion”.

Dar, ca orice lucru bun, nici petrecerea lor nu poate ţine la nesfârşit şi cei trei vajnici flăcăi – niciunul n-are peste 60 de ani, deşi graţie efectelor binefăcătoare ale alcoolului le-ai da uşor 70 – se întorc pe jos spre casele lor, ţinând în fiecare mână o sticlă de vin primită de la gazde, ca să se echilibreze mai bine pe uliţa alunecoasă.

Deodată, în mintea lucidă a lui Toader 1 răsare o idee. “Uăi!” (aşa începe orice idee genială în Vaslui), “ce-ar fi să mergem la mine să facem Revelionul?” Toader 2 îl refuză, apelând la scuza penibilă că ar fi băut prea mult. În schimb Dumitru simte că noaptea e încă tânără şi acceptă fără ezitare oferta lui T1.

Scena se mută acum în casa lui Toader – o bijuterie de bun-gust şi eleganţă, mai ales de când nevasta l-a părăsit, luând cu ea carpetele şi macrameurile. Din motive necunoscute, musafirul şi gazda s-au luat la harţă, deşi se spune că alcoolul în exces îmblânzeşte spiritele. De la un nimic lui Dumitru îi sare ţandăra, înşfacă primul lucru care îi cade în mână – o bâtă noduroasă, aflată pe biroul lui Toader pe post de presse-papier – şi dă să-i crape ţeasta cu sete tovarăşului său de băutură. Gazda e însă mai iute: îi smulge lui Dumitru bâta din mână şi, prieteneşte, ca să mai destindă spiritele, îi dă vreo două-trei – maxim zece-unsprezece – lovituri cu ea în cap.

Dar prietenul la nevoie se cunoaşte. Toader îşi dă deîndată seama că Dumitru ar putea să răcească, dat fiind că acum e ud la păr de la toţi creierii care i-au curs, plus că dacă se încăpăţânează să mai stea mult pe podea în băltoaca de sânge, riscă să facă o aprindere la plămâni. Îl ia cu grijă, îl pune la el în pat, îi scoate atent hainele şi le pune la spălat – de, Dumitru e om însurat, dacă-l vede nevastă-sa cu sânge pe haine sigur o să-i facă scandal că a mers la distracţie fără ea.

Aceasta a fost fapta bună a vasluianului Toader în prima zi a noului an. Au apreciat-o până şi criminaliştii, care au spus că dacă l-ar fi lăsat pe Dumitru pe jos să îngheţe, cum fac alţii, le-ar fi fost mult mai greu la autopsie.

Share:

36 comments

 1. N.A. 8 January, 2011 at 11:05

  Uai, ci dor mi-era de ceva de prin Vaslui!

 2. ErRon 8 January, 2011 at 11:23

  Slaba teasta avea asta, victima!
  Auzi, sa-i sparga capul cu un press-papier!:D
  Deci,victima e de vina! De ingurgita mai mult calciu, avea oasele mai tari!

 3. lulu 8 January, 2011 at 11:37

  Eu daca pana cand nu am citit sursa de inspiratie a autorului, am crezut ca articolul este o avertizare mascata adresata cititorilor care cer glume. Ca prea ii chema pe toti T.oader…. :))

 4. andryusha 8 January, 2011 at 11:38

  Din descrierea locului crimei lipseşte detaliul că pe biroul lui Toader1, alături de presse-papier, se găsea ultimul număr al ziarului Dilema veche, neapărat cu foile netăiate.

 5. Moga Florin 8 January, 2011 at 11:40

  Cel mai probabil nu s-au putut hotărâ care să deschidă şampania 🙂

 6. RoseN 8 January, 2011 at 12:06

  Pfuai cum era sa ne induci in eroare! Toader are cica 41 ani, nea Dumitru vreo 56 a apucat, deci clar “vajnici flăcăi”. si acuma de la niste copilandri necopti la ce te poti astepta!

 7. sebra 8 January, 2011 at 12:08

  Foarte cumsecade T.oader. Cum a văzut că respiră greu a chemat ambulanţa :))

 8. camionagiu 8 January, 2011 at 12:12

  Vă rog să vă imaginaţi acelaşi tip de întâmplare, dar avându-i ca protagonişti pe Pleşu şi Patapievici.

  După ce au degustat un vin de colecţie la Uniunea Scriitorilor, Pleşu, Patapievici şi Liiceanu au luat-o spre casă. Pe drum, Pleşu a venit cu ideea să se continue degustarea la el, în cadrul unei filozofice petreceri în pijamale. Liiceanu a refuzat, pe motiv că a depăşit cu două zile termenul limită când trebuia să-şi maseze corpul cu ulei de cocos, aşa că s-au dus doar Pleşu şi Patapievici.
  Odată ajunşi în somptuoasa vilă de pe strada Paris a filozofului, dopurile au început să se înşire pe masă, ordonate şi cuminţi, precum erau ideile în capul lui Noica.
  Deodată, când s-a ajuns la discuţia pe tema Nobelului luat de Herta Muller, Patapievici a izbucnit:
  – Morţii mă-sii de hoaşcă asexuată, e inextricabil, neverosimil şi mirobolant modul în care a luat asta Nobelul, atacând tabuizările concrescute din trupul conştiinţei româneşti postdecembriste.

  Pleşu a replicat în doi peri, iar scandalul a fost gata. Dintr-o mişcare exersată, Patapievici i-a aplicat grasului un yoko sub barbă, aruncându-l peste raftul cu cărţi despre îngeri. Dar grasul şi-a revenit şi luându-l de glezne pe slăbănog a început să-l învârtă deasupra capului, târnosind cu el lambriurile de mahon ale biroului baroc.

  Poliţia a putut constata că totul nu a fost decât o simplă dispută de idei, iar agentul special Cuculeanţă a mediat problemele dintre cei doi, într-un mod corespunzător, exhaustiv, analitic şi sintetic.

 9. Dramoleta 8 January, 2011 at 12:13

  Uăi! Nu l-a tranşat?

 10. V3nt0R 8 January, 2011 at 12:24

  Uai baieti’ mi-era duor di nisti povetzi din patria jinului la borcan di mustar :X

 11. sendroiu 8 January, 2011 at 13:06

  @Dramoleta: vai, ce nesimtzit, nu pot sa cred! In Vaslui, sa nu transezi cadavrul dupa ce termini, e o impolitetze impardonabila …
  Poti sa arunci ambalajul de la eugenie pe trotuar, poti arunca bidonul gol de bere pe geamul masinii, din mers, da’ sa nu transezi cadavru’?!?!
  Cum adica, sa nu transhezi cadavru’?!

 12. Serban 8 January, 2011 at 13:09

  Se zice că că toţi doctorii ascund în suflet regretul că nu au ajuns chirurgi…

 13. andryusha 8 January, 2011 at 13:20

  Cadavrul respira greu, deci clar – nu merita să i se facă tranşarea cea de cuviinţă! De aceea a chemat şi ambulanţa, de silă pe neseriozitatea cadavrelor din ziua de azi… =))

 14. Pavel 8 January, 2011 at 13:21

  Nu-i de râs, nu-i de râs dacă e să ne luăm după faptă, anume, crimă, dar “Uăi e onomatopeu de idei geniale m-a făcut să trag un râs zdravăn. De moldovean, da’ nu de la Vaslui 😀

 15. Tweets that mention Fapta bună a unui vasluian » Daily Cotcodac -- Topsy.com 8 January, 2011 at 13:26

  […] This post was mentioned on Twitter by Arcana Pavel and Ovidiu Eftimie, Gabi. Gabi said: Fapta bună a unui vasluian » Daily Cotcodac http://bit.ly/hJw30w […]

 16. Sare'n Ochi 8 January, 2011 at 13:49

  de fapt victima s-a aruncat de mai multe ori in par voind sa-l sparga cu capul. criminalistii au constatat, de altfel, ca pe par scria, scrijelit cu-n cui inrosit in foc: loc de dat cu capul.

 17. XaeL 8 January, 2011 at 14:16

  cand am citit titlul am crezut ca e cu vreo baba care a stat la viol

 18. laura 8 January, 2011 at 15:06

  :))))), bine ca mai avem si oameni care povestesc fapte funny.

 19. Dramoleta 8 January, 2011 at 15:20

  @Sendroiu => Daaaaaaaa! Ce neruşinare! Când ştiu că la Lugoj se rezolvă tranşarea cadavrului cu o precizie de specialist, mai că-mi vine să-i trimit la cursuri de perfecţionare pe ăştia din Vaslui.

 20. Tzica 8 January, 2011 at 17:40

  ehhmmm…desi nu sunt zvoneor sau raspandac, se pare ca genul acesta de articole nu sunt decat urmarea santajului la care e supusa tarisoara noastra.Pai credeti voi ca Sarkozy s-a suparat pe noi pentru coruptie??Naah..au si ei coruptii lor.E clar ca a fost deranjat de “victoriile armatei franceze”.Articolul de mai sus mai echilibreaza balanta asa ca ..sa nu ne miram daca ne vom trezi cu o invitatie in UE dar..adio “victorii”.(Auzita la Stere’n crasma’n cartier de la persoane ce apreciaza calitatea nu cantitatea deviza fiind “decat patru insi la un kil mai bine doi insi la o jumate!” de asemenea nu se incurca cu frivolitati nordice gen Becks..doar clasici rusi )

 21. clara 8 January, 2011 at 18:14

  Si cand te gandesti ca a fost doar o fapta buna a unui om obisnuit din Vaslui… Oare oamenii cu adevarat speciali din Vaslui ce fac?

 22. Sandi 8 January, 2011 at 19:01

  Avand in vedere si luand in considerare ca s-au luat la harţă din motive necunoscute , va dati seama ce se putea intampla daca se luau la harţă din motive cunoscute. Mie nici nu-mi place sa ma gandesc……….

 23. dr.Lecter 8 January, 2011 at 20:11

  Deja se învaţă la facultăţile de sociologie, pe speţe din Vaslui. Cred că bâta, la ei, este prezentă în datele de identitate, şi se primeşte la naştere, odată cu numele.Sunt fericită că mi s-a spălat durerea; în facultate, proful de penal făcea glume englezeşti cu mine, ştiind că sunt buzoiancă, şi considerând Buzăul, polul infracţionalităţii. La vremea aia, infracţionalitate însemna ciordit portofele în gară.

 24. Insignifianta 8 January, 2011 at 20:24

  “Uăi!”, ce idee genială Âmi apăruse Ân minte, păcat că am uitat-o pe parcursul timpului, Ântre originea naşterii ei şi dubitaţia consecutivă!
  D-aici, cred, şi jena unui comentariu mai exhaustiv, chiar, decat al lui @camionagiu, desi, ce peremptoriu ar mai fi fost! Da’, deh, vîrsta! 😀

 25. camionagiu 8 January, 2011 at 20:41

  @ Insignifianta
  nu se zice peremptoriu, ci promontoriu. E si un film marfa: Promontoriul Groazei ! 😛

 26. maimukas 8 January, 2011 at 21:44

  Jaful de la barul din Timisoara a fost doar o inscenare

  Au pus poliţiştii pe drumuri degeaba! Jaful de joi, din Timişoara, de la localul din Calea Buziaşului, nu a fost altceva decât o înscenare pusă la cale de barmaniţă. Fata şi complicii ei riscă acum să ajungă după gratii.

  Tânăra nu s-a prea descurcat la declaraţiile date în faţa anchetatorilor şi, încetul cu încetul, adevărul a ieşit la iveală: avea nevoie de bani, aşa că s-a înţeles cu un fost prieten să vină şi s-o atace. Sperau să plece din local cu tot cu încasări şi cu televizor, însă nu au reuşit. Tânăra în vârstă de 19 ani le-a spus poliţiştilor până la urmă că ea a pus totul la cale.

  Potrivit anchetatorilor, zilele trecute fata a luat legătura cu un fost prieten şi s-au înţeles ca acesta să vină cu nişte amici, să o atace. În total, au fost patru băieţi, cu vârste curprinse între 16 şi 28 de ani. Unul dintre ei a rămas în maşina cu care s-au dus, altul a stat la colţul clădirii, pentru a păzi zona, iar doi au intrat în local.

  Barmaniţa îşi propusese să ia şi încasările şi televizorul. În noaptea de miercuri spre joi, spre dimineaţă, după ce au plecat clienţii, l-a tot rugat pe colegul ei să meargă să îi cumpere ţigări şi l-a sfătuit să lase încasările în bar, pentru ca nu cumva să se lege cineva pe stradă de el. Băiatului i-a fost însă teamă şi nu a vrut să aibă probleme cu patronul, așa că a plecat cu banii la el. Când au apărut complicii barmaniţei, cum s-au înţeles, nu au mai avut ce bani să ia. Au pus mâna pe un telefon mobil, un laptop şi o orgă, care era destul de mare, ceea ce i-a cam încurcat, astfel încât nu au avut timp să mai ia şi televizorul.

  La plecare, pentru ca totul să fie verosimil, fata l-a pus pe unul dintre băieţi să îi dea o palmă. Se pare că a fost prea uşoară. Nu i-a curs sânge din nas, nu arăta deloc a fi atacată, aşa că a insistat să mai primească o lovitură. A doua a ajutat-o să-şi intre în rol mai bine, astfel încât, atunci când a reapărut colegul ei în bar, s-a prefăcut că este inconştientă şi i-a povestit acestuia că a fost jefuită. Atât barmaniţa, cât şi cei patru complici ai săi, au fost reţinuţi şi urmează să fie prezentaţi instanței cu propunere de arestare preventivă.

  „Cei cinci sunt cercetaţi pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Emil Andrei.tion

 27. Insignifianta 8 January, 2011 at 23:41

  @camionagiu, habar n-ai de limba romana! Se zice Premonitoriul Groazei!
  Care ti-am dat si like si nu mai stiu cum sa mi-l iau inapoi! 😛

 28. Serban 9 January, 2011 at 03:34

  @insignifianta: lasă, ţi-l dau io 🙂

 29. N.A. 9 January, 2011 at 13:04

  Io nu stiu cum au deslusit totusi criminalistii incurcatele ite ale acestui caz din moment ce Toader s-a straduit sa stearga atat de bine urmele…

 30. Serban 9 January, 2011 at 16:18

  @N.A.: dar măcar ai aflat în sfârşit de ce a fost banat Toader pe DC!

 31. ion ion-romanul care nu face politica 10 January, 2011 at 11:44

  Dupa o vadra de vin se uita nu numai cum il cheama pe primul nascut ci si cum ai vrea sa-l cheme pe al doilea, al treilea…Si asa te trezesti cu o familie de Dumitri.Partea interesanta .Stii cine raspunde cand striga soacra Dumitre Unde esti?

 32. Insignifianta 5 April, 2011 at 02:24

  Uăi, da’ asta-i deja istorie, bre!

 33. Davai ceas, davai butelia » Daily Cotcodac 7 September, 2011 at 08:06

  […] neapărat şi: Fapta bună a unui vasluian Un somnic Întâlnirea de la miezul nopţii, cu DJ […]

 34. MonicaS 7 September, 2011 at 23:22

  Partea cu “o bâtă noduroasă, aflată pe biroul lui Toader pe post de presse-papier” este absolut senzationala. =))

  Mi-l si imaginez pe Toader intr-un halat asa, in carouri, luand cu delicatate (specifica omului baut, evident) bata noduroasa de pe anticul (dar de curand reconditionat) birou, care a apartinut bunicului lui Toader, si pe care se mai aflau un stilou elegant, o calimara, hartie de diferite texturi si sigiliul familiei lui Toader.
  😀

 35. serban 8 September, 2011 at 00:31

  @MonicaS:
  Şi uite ce comentarii fabuloase făcea Camionagiu înainte să fie cooptat în redacţia DC!

 36. MonicaS 8 September, 2011 at 10:35

  @Serban: Mda… Cine era ala cu “puterea absoluta corupe absolut”? 😀

Leave a reply