Postul nu e post destul

Cine are noroc, are

Ovidiu Eftimie

Neamurile nevesti-mii se trag dintr-un loc de basm, o comună pierdută undeva prin munţii Buzăului, acolo unde în fiecare an cade câte un bolovan peste drum cât să blocheze circulaţia, dar nu în fiecare an sunt bani să trimitem un car de reportaj pentru Breaking News. Locul este de o frumuseţe aparte şi neprihănită întrucât, prin sărăcie aproape lucie, ţăranii au reuşit să conserve aspectul păduros şi eco al zonei. Totodată, prin amabilitatea mai-marilor judeţului Buzău, ai ţării şi ai localităţii, drumul până acolo este de tot căcatul, motiv pentru care nu sunt prea multe pensiuni etno.

E super mişto acolo.

Locul se numeşte Gura Teghii şi are cea mai tâmpită legendă locală pe care am citit-o vreodată. Iată ce ne spune site-ul oficial la secţiunea „Inedit”.

“GURA TEGHII ar fi putut deveni „Sinaia” României dacă o întâmplare nefericită n-ar fi avut loc. În vremea când regele Carol I a decis să edifice reşedinţa de vară a familiei regale, respectiv Castelul Peleş, acesta, la sfatul unor personalităţi ale vremii, cu proprietăţi în Munţii Buzăului, a pornit într-o călătorie de recunoaştere în zonă. Undeva, aproape de destinaţie, calul regelui s-a împiedicat şi-a aruncat pe acesta din şa. Considerând că incidentul a fost un semn divin, regele a hotărât să se întoarcă din drum şi să aleagă alt loc pentru înălţarea castelului.
Astfel, Sinaia a devenit „Perla Carpaţilor” şi nu GURA TEGHII cum, poate, ar fi meritat“.

Aşadar, dragi bucureşteni, din pur hazard vă înghesuiţi în fiecare week-end pe la Buşteni şi Sinaia. Dacă primul rege al României nu era superstiţios iar calul său nu era împiedicat, acum vă puteaţi înghesui pe undeva prin Buzău, să vă iasă aerul de munte pe nas.

Share:

43 comments

 1. unmihai 20 January, 2011 at 08:19

  Aerul de munte poate sa iasa si pe alte cai, mai ales dupa o portie zdravana de iahnie de fasole frecata cu ceapa.
  Tu chiar vrei sa se umple Gura Teghii de bucuresteni ? Sau ai pamant pe acolo si vrei sa-i cresti valoarea?

 2. camionagiu 20 January, 2011 at 08:45

  Vă rog să-mi îngăduiţi şi o perspectivă culturală asupra problemei, pe lângă cea istorică expusă de Profesorul Eftimie:
  Dacă numai câţiva scriitori de mâna a doua ai lumii ar fi avut puţin mai multă cultură din aplecarea asupra lecturii şi nu le-ar fi plăcut mai mult să scrie decât să citească, operele lor sau mai bine zis încercările lor literare, ar fi purtat alte nume decât cele de astăzi:

  La răsărit de Gura Teghii – John Steinbeck
  20 000 de mii de leghe până la Gura Teghii – Julius Verne
  Câinele din Gura Teghii – Sir Arthur Conan Doyle
  Dama cu camelii din Gura Teghii – Alexandre Dumas (pramatia de fiu)
  şi, cu voia dumneavoastră,
  Revoluţie şi reformă la Gura Teghii – Ion Iliescu

 3. Ozzy 20 January, 2011 at 09:39

  Asteptam de la domnul P o relatare mai pe larg a incidentului cu calul

 4. Simona E. 20 January, 2011 at 09:47

  Luandu-ma dupa titlu, eu zic ca Eftimie are noroc. Daca nu eram eu, cum ar fi mai avut el atatea subiecte de scris pe DC?

 5. aisha 20 January, 2011 at 10:09

  articolul asta, coroborat cu recomandarile de aseara, constituie o proba suficienta pt a extrage concluziile urmatoare – evident niste presupuneri!
  1. taram de basm – n-are autostrada, n-are niciun castel, n-are nici turisti!
  2. nu doar Lucian Bute face reclama la frunza de RO, acum si sir Eftimie ne recomanda RO turistica – la categoria – de evitat! sau – frumos loc, ioc amenajari antropice!
  3. aerul de Sinaia seamana cu cel de pe Promenada englezilor! parole d’honneur, mon cher!- cum ar zice un indigen din Côte d’Azur!
  4. am inpresia ca am exagerat cu !!!!

 6. aisha 20 January, 2011 at 10:10

  impresia – am vrut sa zic!!!

 7. darius 20 January, 2011 at 10:12

  20 ianuarie – Cuviosul Eftimie cel Mare.

 8. Lepka 20 January, 2011 at 10:21

  Dupa legenda asta, cred ca locuitorii satului sunt si foarte buni pescari.

 9. dr.Lecter 20 January, 2011 at 10:25

  mi-ai dat apa la moara…
  eu locuiesc in Nehoiu, in aval de Gura Teghii, adica acolo unde drumul e de rahat, in asezonare perfecta cu edilul sef.
  Legenda nu e aia. Gura Teghii are misterele ei, legendele ei, si enigmele ei. Nu uita ca acolo sunt zone strategice, unde picior de om nu are voie sa calce. si niste resurse naturale nu foarte conventionale, pe langa cele foarte conventionale. daca vrei cea mai frumosa descriere a GT, citeste “La poalele Penteleului” a preotului Cocora, cel mai tare monografist zonal.
  de potentialul silvic nu o sa vorbesc, pentru ca a apucat Academia Romana sa puna gheara pe toate padurile mosnenilor, pana le elucidarea juridica a cazului. dar , pe bune, chiar citeste monografiile GT si Varlaamului, ele sunt un pic altfel de ceea ce se spune. Sigur ca au trait acolo si niste contese schizofrenice si zoofile, fiice ale unui colonel cazut in dizgratie si condamnat (bagat in afacerile Krupp si Skoda), dar fiecare sat are nebunii lui.

 10. Simona E. 20 January, 2011 at 10:53

  @dr.Lecter foarte corect. inca mai ascult povestile bunicii mele despre contesa cea nebuna si cei doi caini ai ei.

 11. eftimie 20 January, 2011 at 11:00

  @dr. Lecter mai la deal de casa bunicilor Simonei se afla pensiunea Varlaam unde berea e de doua ori mai ieftina si mai rece ca in Brasov. Asta chiar e ceva legendar si util.

 12. Kilroy 20 January, 2011 at 11:00

  @Camionagiu – corect. Si barzii ar fi cantat:
  -In the sunshine of GT
  – Living next door to GT
  – Eye of GT
  – Stairway to GT
  Incheind cu David Lee Roth – GT girls

 13. dr.Lecter 20 January, 2011 at 11:03

  Simona E
  da, au murit singure, in mizerie, desi lasasera testament Academiei, dimpreuna cu vreo 2000 de ha de padure, sa fie ingropate cu mare cinste. nici dracu nu stie unde sunt macar ingropate, iar din cele 2000 de ha s-au facut vreo 30000, astfel incat proprietarii de drept privesc cu sufletul strans cum vin strainii si …nemuritorii, sa le taie padurile.iar ei raman cu ajutorul social pentru incalzire.

 14. raz 20 January, 2011 at 11:04

  Spicuim : Gura Teghii, o comună pierdută, frumuseţe aparte şi neprihănită, saracie lucie, drum de tot cacatul, SITE-ul OFICIAL + sectiune INEDIT.

 15. dr.Lecter 20 January, 2011 at 11:04

  Eftimie
  Eeeee, si mai e ceva legendar acolo, dar trebuie sa te duci fara nevasta

 16. Lepka 20 January, 2011 at 11:12

  @Eftimie pensiune unde , pentru tine, berea s-ar putea sa fie chiar gratis 😉

 17. 4mall 20 January, 2011 at 11:21

  @Lepka: Nu e gratis, dar are cupon de reducere pentru clientii fideli!

 18. cosmin 20 January, 2011 at 11:26

  din cate stiu eu legenda e alta: cand l-a aruncat calul din sa, in Gura Teghii, Carol a luat nervos calul si l-a aruncat cat a putut spunand “unde se va implanta acest cal, acolo voi ctitorii un palat neasemuit !”. Calul s-a implantat la Sinaia si restul se stie.
  legenda a suferit transformari in timp, calul devenind magar, si asta-i explicatia neoficiala pentru care Valea Prahovei e plina de o gramada de magari, veniti in pelerinaj cel mai probabil 😀

 19. Io 20 January, 2011 at 12:23

  Aiurea.
  Intimplarea a avut loc la Cheia si e reala. Se gaseste in cartea de memorii a Regelui Carol.
  Cit despre GT, e foarte ok, acolo. Doar ca as vrea sa pot merge cu o masina GT pe drumul ala. Sau pe oricare altul din Romania.

 20. clara 20 January, 2011 at 12:36

  Sper ca din cauza asta esti mai amabil cu soacra decat colegii de blog!

 21. iulian rinder 20 January, 2011 at 12:45

  Draga aisha,
  Orice ai spune mie Efu mi se pare mai credibil decat Udrea. Macar si pentru faptul ca sprituit l-am vazut de multe ori, da niciodata in colanti si cu toace roz. Da nu e timpul pierdut.

 22. cato 20 January, 2011 at 13:22

  eu am auzit altceva- Carol a intrebat:
  “de la ce vine Teghii?”
  “de la teaga, inaltimea voastra!”
  “si teaga, de la ce vine?”
  “de la teava, inaltimea voastra!”
  “si teava de la ce vine?”
  si atunci, mosnenii i-au aratat

 23. Gobblin 20 January, 2011 at 13:25

  Complet gresit. Adevarata poveste legata de Sinaia am auzit-o la bunicii mei din Melicesti, comuna Telega. Acolo ar fi vrut sa faca Carol Pelesul insa nu a gasit apa in apropiere.

  PS: Cheia e in aceeasi zona cu Telega. Presupun ca circula aceeasi legenda prin zona.

 24. Dan1 20 January, 2011 at 13:52

  Nu bre, astea e scorneli… Citind Carol I despre Nil Sinaitul, pe loc si-a dat seama ca la Sinaia trebuie construit castelul. Daca ar fi citit despre Evagrie Ponticul, ar fi hotarât sa-si construiasca castelul la Neptun, daaa? =))

 25. aisha 20 January, 2011 at 14:36

  @iulian rinder
  te cred. ai scris Udrea cu litera mare si aisha cu litera mica! adica pe madame ministru al DRT o respecti nu gluma!!!
  pe sir Eft. l-ai vazut in starea aia in photos sau in realitate?
  ai fantezii cu sir Eft., vrei sa-l vezi ministru, nuuu?

 26. N.A. 20 January, 2011 at 15:07

  Deci potentiala resedinta de vara a incoronatilor e un fel de bloc in care a locuit Mihaela Runceanu (vezi http://www.dailycotcodac.ro/2009/10/mihaela-runceanu-has-left-the-building/ – eh, invat io odata sa pun si link in text… ) :))

 27. Serban 20 January, 2011 at 15:09

  La câţiva kilometri sud-est de Gura Teghii începe o zonă vastă complet izolată. Unchiul meu, care era doctor într-un sat de mai din vale, se ducea călare, cu şareta nu se putea. Altfel, în satele de acolo se mai ajungea doar pe jos.
  Oamenii trăiau încă în mileniul I. Negru Vodă era mai cunoscut decât Cuza Vodă. De Carol I auziseră doar câţiva. Era ultima noutate.
  Prin munţi, pe lângă sate, trăiau în grote săpate în stâncă pustnici.

  Asta se întâmpla în anii ’70, dar mă îndoiesc că 40 de ani au modificat ceea ce dăinuie de mai bine de o mie de ani fără nici o schimbare.

 28. iulian rinder 20 January, 2011 at 15:17

  Draga aisha
  Am scris, da, cu a mic de tastatura pentru ca matali asa te semnezi. Visuri erotice cu Efu? Hahaha. Pai pe Eful il stiu de fo doispe ani. Am si locuit impreuna. Nu, nu suntem pe invers. Ne plac femeile. Si berea. Si tuica. Chiar citim mai mult decat scriem. Da il vreau ministru la Turism. Lu Juliuus, la cat e de zgarcit e i-as oferi Finantele. Ialomitianu Brasoveanu lu peste pus de Scripcaru e la pitici. Pirca la cultura. Io vreau la Dezvoltare, Agricultura si Diverse. Nu stiu ce inseamna, da e pe bani. Hai ca te-am votat puiule.

 29. kris 20 January, 2011 at 15:23

  eu am bunicii acolo si practic acolo am copilarit. indiferent ce ar spune legenda si indiferent cat de mare ar fi saracia, tot respectul pentru oamenii de acolo pentru ca si-au pastrat traditiile si valorile. e o minune ca satele alea inca mai exista si ca inca mai sunt locuite. si precum gura teghii mai sunt si altele.

 30. aisha 20 January, 2011 at 15:33

  @iulian rinder
  Draga Iulian,
  esti fff convingator. ti-am dat cate un like la ambele tale comentarii anterioare! sper ca e totul ok! cand ajungi tu ministru, eu vreau sa fiu consilier in ministerul tau! sau la Turism!
  ha-ha-ha! puteai sa scrii aisha si cu umlaut, ca nu-mi pasa, dar am vrut sa vad cum pledezi! te pricepi!

 31. Ciprian 20 January, 2011 at 16:42

  Hai bre ca va tineti de glume. Toti ati bagat sefeuri, stati sa va spun eu care e treaba cu legenda GT, ca doar ma trag dintr-un judet de legenda. Cica Porumboiu e de pe printr-un sat din Buzau, ai lui ciobani si negustori de oi, (acum sper ca ati inteles si de ce se intelege asa bine cu Oierul din Ghencea). Intr-o zi trecu regele pe acolo, pe un magar si bunicul lui strabunicul lui Porumboiu, care avea atunci vreo 100 de ani, a blocat drumul cu turma sa, ca sa protesteze pentru ca s-a scumpit gazul si mierea. Magarul din solidaritate cu oile nu a inaintat, ba chiar s-a dat lovit, cam ca Mutu in vremurile cand putea juca fotbal, dar nu prea vroia (acum sper ca ati inteles si de ce Oierul din Ghencea i-a imprumutat lui Mutu intr-o zi 75.000 Euro). Carol atunci a strigat, dau un magar pe un cal. Si asa s-a nascut legenda spusa de Eftimie.

 32. iulian rinder 20 January, 2011 at 16:45

  Draga aisha,
  chiar mi-ai devinit simpatica. Intrebarea e: tre sa stie si nevasta-mea sau nu?

 33. iulian rinder 20 January, 2011 at 16:48

  Ciprian
  Mutu a jucat fotbal? Psihanaliza nu a facut? Sa ma ierte lingaii lu Mutu da sunt tare surd la masurile economice ale tripletei Basescu- Boc – Udrea si performantele praf de cocaina ale lu Mutu. Amicilor manlisti cu fitze va dedic expresia ,moartea intreaba de tine”. Nu e amenintare. E constatare.

 34. dr.Lecter 20 January, 2011 at 17:31

  cativa km sud est de GT?!?
  hmmm, Plaiul Nucului, Lopatari, spre Braesti, unde sunt Stalpii Tainitei sau Grotele de la Nucu-Alunis. Da, la Nucu Alunis, se ajunge cu catapulta.

 35. Serban 20 January, 2011 at 17:45

  Da, acolo.
  Şi mai la nord, în drumul spre mânăstirea Gavanu, este un sat la care nu poţi să ajungi nici cu calul nici pe jos dacă a plouat în ultimele două săptămâni.

 36. Ciprian 20 January, 2011 at 18:34

  @Iulian Rinder
  Da domnule Rinder, pentru o clipa a jucat si fotbal. A dat ceva goluri o vreme, dar dragostili pentru Coca si Ina i-au frant mintea.

 37. 2muraturi 20 January, 2011 at 19:09

  adica un fel de reclama? poate vin multi turisti acolo si repara aia drumurile ?

 38. iulian rinder 20 January, 2011 at 19:29

  Domnu Ciprian. Hagi a dat goluri. Ilie Dumitrescu, Lacatus sau chiar satanistu de Piturca, cu ceafa, contra turcilor a marcat. Mutu? Mutu a facut chef cand am pierdut cu 5-0 la sarbi. Cand eram student si am pierdut cu 5-2 la Cehoslovaci – pe vremea aia era Cehoslovacia, pentru cunoscatori- unul din cei mai mari portari din istoria nationalei s-a retras acoperit de rusinea esecului. Mutu? O laba trista de impresari inventata. Manelist pur sange.

 39. cato 20 January, 2011 at 19:33

  Mutu fotbalistu’ a fost bunicel-Mutu omu’ a fost de rahat

 40. Tweets that mention Cine are noroc, are » Daily Cotcodac -- Topsy.com 20 January, 2011 at 20:39

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: Cine are noroc, are http://ff.im/-wDRrQ […]

 41. Serban 21 January, 2011 at 03:30

  @admin:
  Se pot muta comentariile astea cu Mutu la postul cu diminuarea creierului?
  Pentru că aici nu-şi au rostul.

 42. Ciprian 21 January, 2011 at 05:18

  @Serban Lasă bre că n-am încercat să-i ridic statuie =)), dă-l naibii, ziceam şi eu aşa că pentru o clipă.. , dar acum merită băgat în mă-sa.În 2008, până la penaltiul ratat cu Italia, toţi, chiar toţi am sperat că o să facă naţionala de atunci mai mult de un rahat.

 43. Dacă-i bio, atunci să fie de prune » Daily Cotcodac 22 March, 2011 at 10:02

  […] nu cu unsoare şi boia. Eu în fiecare an cresc un porc bio undeva prin spectaculosul peisaj din Gura Teghii dar, dacă e să calculez la preţ, ies mai scump decât dacă aş cumpăra nişte carne de porc […]

Leave a reply