Postul nu e post destul

Blestemul numelui urât

Radu Pircă
Fiindcă azi e Sântul Ioan Botezătorul şi ieri a fost Boboteaza şi acum câteva zile au mai fost nişte sărbători, n-am reuşit să producem nimic genial pentru această după-amiază, aşa că tot ce putem să vă oferim e un text mai vechi, dar în ton cu ziua de azi. De departe cel mai bun lucru la textul ăsta ni s-a părut faptul că, după ce o să-l citiţi, o să vă gândiţi de două ori înainte de a lăsa comentarii de genul “Ce prost scrieţi în ultima vreme, pe vremuri aveaţi mult mai mult umor.”

Nu stiu daca aţi observat cât de puţin se gândesc oamenii înainte de a-şi boteza copiii la eventualele consecinţe. Multi, de pilda, par să nu-şi dea seama că probabil ar fi mai bine ca micuţul să nu se fi născut deloc decat sa poarte un nume ca Gustavo, Thalia sau Cotizo (asta e un nume dintr-o telenovelă mai veche, cu daci, a lui nea Sergiu, – în spaniolă se traduce tot prin “Gustavo” ). Din faşă, nefericitul e osândit la miştouri fără sfârşit din partea banalilor George, Ioana sau Andrei – plus că, atunci cand maică-ta te alintă “Gustăvuţu” sau “Thăliuţa”, parcă nu prea poţi băga mâna-n foc că nu face şi ea mişto de tine. Unde mai pui că, atunci când vezi scris in scara blocului “Mama lui George practică cea mai veche meserie din lume” sau “Andrei, fac dragoste cu mama ta!” (mă rog, eu am crescut într-un bloc din centru, unde copiii vorbeau frumos) poţi să te gândeşti ca nu e vorba despre tine, ci despre un altul din sutele de mii de George sau Andrei. Dar dacă scrie asta despre mama lui Gustavo, nu prea există multe dubii care Gustavo…

Nu mai putin nefericiţi sunt copiii care au primit nume de sfinţi mai obscuri. Gândiţi-vă, de pildă, la micutii Sosipatru, Urban si Teopista. Soarta lor e chiar mai tristă decat a lui Gustavo şi a Thaliei, fiindca sigur vor auzi de minim zece mii de ori glumele cu “Sosipatru, Sosicinci, Sosişase” sau “Bă, Rural, ia vino-ncoace!” (glume cu numele “Teopista” nu fac, fiindca sunt prea rafinate şi n-aş vrea să mă acuzaţi de elitism). Toată viaţa îi vor privi cu jind pe Ionii şi Mariile care primesc cadouri de câteva zeci de ori pe an şi au şi ocazia cam odată la două zile sa plece mai devreme de la serviciu, că au onomastică. Pe când, dacă te cheamă Sosipatru, sincer, parcă nici nu-ţi vine să-ţi mai faci onomastica. Ba chiar ai prefera să creadă lumea că părinţii tăi au uitat să-ţi dea un prenume şi te cheamă, ca pe Internet, Popescu_71.

Nu rataţi diseară îndrăgita noastră rubrică de muzică penibilă.

Share:

42 comments

  1. eftimie 7 January, 2011 at 15:10

    pe mine ma mai cheamă şi Ionuţ

  2. Serban 7 January, 2011 at 15:19

    Am fost o scurtă perioadă din viaţa mea profesor, aşa că ştiu ceva despre acest subiect. Unul ditre cele ma grozave nume pe care l-am întâlnit este (nu-mi amintesc numele de familie, aşa că inventez):
    Zamfirescu Antifascia Pacea Victoria
    Dar cel mai tare nume l-a găsit o profesoară când a citit catalogul provizoriu în ziua când a început şcoala:
    Cărămidă Erotică
    Toata cancelaria a aşteptat-o cu nerăbdare să se întoarcă de la clasă ca să le spună cum devine cazul.
    Era băiat, Cărămidă era nume de familie şi Erotică era numele mic, cu accent pe i, diminutiv de la Eros.

  3. acp 7 January, 2011 at 15:22

    Degeaba o scalzi acum, Eftimie, nu-ti face nimeni cinste, ca astia de pe DC nu prea-s dusi la biserica si de-abia li se mai vede pe peretele din bucatarie calendarul ortodox din 2004, de sub posterele cu Irina Login, Nicoleta Luciu sau Elena Udrea.

  4. Rushenne 7 January, 2011 at 15:25

    Eu am avut un coleg de gradi pe nume Cotizo dar ala a fost un norocos. Baietii aveau un respect deosebit pentru el, iar fetele (in afara de mine, evident :D) suspinau dupa el pentru ca … era baiatul educatoarei. 😀

  5. Dan1 7 January, 2011 at 15:32

    Eu am avut o colega de servici pe care o chema (al doilea nume) Messalina. Cât de ticalos poate fi un parinte (sau naş) sa-şi numeasca fiica (fina) aşa!? (Primul nume nu era Valeria :)))

  6. Claudiu 7 January, 2011 at 15:36

    pe mine ma cheama si ion 🙂

  7. Borish 7 January, 2011 at 15:36

    Smetaniuc Aspazia, ori Hristu Bacil – 2 cazuri intalnite..

  8. Stephanie 7 January, 2011 at 15:37

    http://www.facebook.com/pages/Gaylord-Focker/47137942292 😉

  9. S 7 January, 2011 at 15:39

    ce invidiosi! la Hitler nu mai radeti, nu??

  10. Georgiana 7 January, 2011 at 15:44

    La multi ani, Ionuţ! se ştie el care 🙂

  11. 4mall 7 January, 2011 at 15:53

    @Cititorii DC: Cand a disparut din caseta echipei, ati urlat cu totii! Acum, cand e ziua domnului doctor Sendroiu, chiar nu va strangeti cu totii sa ii urati ceva in cor?

  12. Dust 7 January, 2011 at 15:58

    Am un fost coleg de servici al carui nume de familie este Casuta.Mai demult lucra la o scoala unde tinea niste cursuri pentru profesori.La sfarsitul cursurilor trebuiau completate niste chestionare.In timp ce el le explica ce trebuia facut,a fost intrebat de o doamna profesoara ceva de genul:
    -Deci ce trebuie sa fac, sa bifez Casuta asta?
    Evident colegul s-a ofuscat pe chestia asta si de aici s-a declansat un mic conflict de interese care a necesitat consumarea multor resurse pentru aplanare.

  13. Stephanie 7 January, 2011 at 16:00

    @4Mall: Sazi ghinisor ca n-a ramas nefelicitat Sendroiu MD! Ca are cont pe Facebook, email pe Yahoo etc. … :))

  14. mihai 7 January, 2011 at 16:12

    dar Vanea Auzacea?

  15. tahemet 7 January, 2011 at 16:17

    LA MULŢI ANI FERICIŢI DON DOFTOR!
    (că io-s fomeie sărmană, n-am nici facebook nici tweeter şi emailul dvs nu-l ştiu)

  16. Mircea C 7 January, 2011 at 16:20

    Era odata unu pe care-l chema Cacat Ion. Intr-o zi un prieten ia zis: dute ma la politie si schimba-ti numele , tu nu auzi ce urit suna, Cacat Ion ! Merge ala la politie si-si spune pasul. Bine, bine zice ala de la evidenta, si cum vrei sa te cheme ?
    -Pai, Cacat Gheorghe !

  17. RoseN 7 January, 2011 at 16:24

    Eu n-am avut placerea sa ma intalnesc cu copiii “Sosipatru, Urban si Teopista”
    doar niste Ursi, Gaini, Iepuri

  18. Dan1 7 January, 2011 at 16:35

    Si “Bă, Rural, ia vino-ncoace!” cred ca e cam deplasata… Cel mai probabil “Bă, Suburban, ia vino-ncoace!” “De ca ma faci ma, Suburban?” “Din cauza vocabularului!” =))

  19. dr.Lecter 7 January, 2011 at 16:57

    Doamne, urata copilarie a avut colegul meu Laba Remus. Pe langa faptul ca am invatat de la 8 ani ce semnifica numele lui de familie, deoarece se explica des conotatia… il strigam pe numele mic dupa diminutivul folosit de fratele lui cel mic, care nu-i putea spune Remus, ci Muies!!! Nici eu n-am scapat, caci, intitulandu-ma Constanta, mi se spunea Tanta faianta sau Tanta chitanta. Cel mai misto era numele acarului de la cabina CFR, il chema Ştremelag, şi la noi, e regionalism care desemnează o performanţă de tip Terente

  20. ungluk 7 January, 2011 at 17:18

    Eu am un coleg de servici pe care il cheama Cristin Elvi. In cazul lui, parintii n-au fost bulangii, a fost ala care i-a completat certificatu’ de nastere. Cred ca se amuza copios gandindu-se la un viitor copil trist 🙂

    Iar in generala aveam un coleg pe care-l chema Coinacel. Intr-a 7-a n-a mai rezistat psihic si si-a schimbat numele in Constantin, saracu’.

  21. tahemet 7 January, 2011 at 17:20

    Amuza Septembrie a fost numele cel mai amuzant pt mine în copilărie. nu ştiu ce sex şi vârstă avea persoana, că am pescuit numele din cartea de telefon.

    colegi cu nume bizare n-am avut. doar o colegă cu 3 prenume, abia avea loc dirigintele să-i scrie numele complet în catalog

  22. Dan1 7 January, 2011 at 17:37

    Aaaa, da’ de Sansiro Ciocoi ce ziceti? =))

  23. kyrre 7 January, 2011 at 18:00

    Eu am avut un coleg in facultate Tudor Vladimirescu. Prezenta se facea pe o foaie de hartie, care trecea pe la toata lumea si fiecare se scria pe ea. Si dupa ce se scria tipul de mai sus (cel putin in primul an) va dati seama ca erau automat prezenti Eminescu, Mihai viteazau, Stefan cel mare si toata compania.

  24. sebra 7 January, 2011 at 18:08

    La mulţi ani, Doc!!!!!

  25. sebra 7 January, 2011 at 18:10

    Mda. Alt articol vechi, bun şi netraumatizant n-aţi găsit???

  26. Ciprian 7 January, 2011 at 19:11

    Speranta, o chema pe o profa de romana, iar pe cealalta Atena. :))
    @sebra :* de asta tinem noi la tine 🙂

  27. aisha 7 January, 2011 at 19:18

    joyeux anniversaire, joyeux onomastique pour tout le monde!
    et biensûr, cu urari speciale, pour le docteur et écrivain aussi, Jean de Chendroi, cunoscut si sub apelativul de DOC.
    am selectat lb. lui Molière – si el tot Jean – pt. ca stiu din surse sigure – adica Dan1, ca eu aveam unele dubii – ca DC-ul is like a francophone oasis.
    n-am nimic de zis despre nume ciudate, dar am ras si la articol si la comentarii. bravo tuturor!
    bine, hai sa recunosc – am avut o colega pe care o chema Joséphine – o intrebau toti ce mai face Napoleon .
    dar m-as fi amuzat si mai mult daca ar fi fost vorba si despre numele animalelor de companie.traume ale copilariei si adolescentei! asta pt. ca mie imi revenea placuta sarcina sa le atribui numele – exista o stransa corespondenta intre ce studiam la istorie, de ex., si numele iedului de la tara – am plans mult cand aveam vreo 11-12 ani ca bunicul l-a sacrificat pe Bolivar – asa il chema pe ied. eu si cu Hugo Chavez, ce l-am mai apreciat pe bietul Bolivar. cand pisica avea o noua serie de pui, ma suna bunica si-mi comunica sec – mai ai 4 finuti noi, pregateste 4 nume noi. nu pot, bunica, pana nu-i vad n-am inspiratie, ca trebuie sa se potriveasca cu firea si cu mecla lor! ca nu ne jucam aici!
    ps ideea nu-i originala. dar daca la numele progeniturilor mai exista poate unele limite, in cazul animalelor de casa, de apartament, din ograda, de la zoo etc. conteaza doar imaginatia si vointa stapanilor.

  28. sailorman 7 January, 2011 at 21:19

    Am cunoscut un grec odat’ pe numele lui Steriou Tipou! Nume de om e asta?

  29. Dan1 7 January, 2011 at 21:39

    @aisha
    Quoi măăă? Moi, măăă? Chel uoreor! Voilà un like! =))

  30. Stephanie 7 January, 2011 at 22:07

    Deci: La multi ani, Eftimie!

  31. Serban 7 January, 2011 at 22:12

    @kyrre:
    Acum ceva vreme, în biroul unui director din Constanţa intră un delegat din moldova care se prezintă:
    -Ion Creangă
    I se răspunde:
    -George Topârceanu
    A ieşit cu scandal (da’ şi bre, îţi baţi joc di mini?) şi totul s-a liniştit abia după ce şi-au arătat buletinele. Aşa îi chema.

  32. Serban 7 January, 2011 at 22:14

    Un nume care nu e caraghios sau altcumva:
    Mihai Ion Andrei Petru Constantin
    Cred că naşul lui a fost calendarul ortodox în persoană.

  33. N.A. 7 January, 2011 at 23:27

    Pisica Randunel. In Constanta. Am auzit din mai multe surse de el, inginer, 7 frati, parinti foarte ghidusi, se pare.. Apoi: Rodinel (insurat cu o ver’soara de pe la tara), Mugurel, Afrodita (urata ca porcu, ii ziceam Afrodelnita), Vacamare (fost sef de-al mamei, cica avea o fata… saraca!)

  34. Coix 8 January, 2011 at 05:47

    cel mai tare nume, gasit in cartea de telefon, este Tuica Costel Liberatus. Urmat de Stramtorel Cameliue si Tuperman Rozalia. Precum si Modesta Gaina.

  35. infamu 8 January, 2011 at 13:25

    O fata pe care o stiu cu minunatul nume de Bianca Les, era de pomina cand se facea prezenta la scoala. Pe o alta domnisoara o cheama Parascovia Sulă.

  36. ErRon 8 January, 2011 at 17:50

    Virginica nu e un nume urat, dar mi se pare atata de caraghios!!!
    O fi, virginica, pana intr-o zi, da’ dupa, sa i se spuna tot Virginica?!:D

  37. Stephanie 8 January, 2011 at 21:18

    @ErRon: Pai si cum ai vrea sa i se spuna DUPA, Dezvirginica?

  38. Io 8 January, 2011 at 21:20

    Un nume bizar al unei persoane reale: Marinescu Cocirca. Da, Marinescu e prenumele !

  39. Narhiane 9 January, 2011 at 02:28

    @Coix: Modesta Gaina e profesoana la facultatea de Arhitectura din Bucuresti. E vie si e o doamna foarte draguta. Gaina ‘si nu mai stiu cum’ preda matematica in primii ani la aceeasi facultate.

  40. Serban 9 January, 2011 at 03:46

    @Stephanie: ar mai fi o variantă da’ nu pot s-o spun că intru la moderare

  41. ion ion-romanul care nu face politica 10 January, 2011 at 11:52

    Pe smecherii care vin cu povestea” Da de baut ca e ziua ta de nume!” eu ii potolesc cu bancul tiganului.
    Pe tigan il chema Ion.Si neamurile veneau la el sa sarbatoreasca fiecare sfant Ion, ca doar nu erau sa lase sa treaca asa ocazie.Doar cadourile le lasau acasa.Si a indurat tiganul unul, doi, doispe pana se ajunge la Taierea capului Sf Ioan Botezatorului.La care tiganul se inchina si zice :multumescu-ti tie Doamne ca i-ai taiat capul, ca prea multi erau.

  42. Agent008 10 January, 2011 at 15:49

    Ozana Barabancea, Adriean Videanu, Trita Fanita, Culita Tarata
    sau
    Budinca Popescu (nume real, undeva prin Deva)

Leave a reply