Obiceiurile hibernale ale racletei de gheaţă
Radu Pircă
Acum, că a venit anotimpul rece (nu ştiaţi că a venit? Vă mulţumim că ne citiţi, domnu’ primar), un obiect extrem de banal revine în actualitate, devenind, măcar în teorie, cel mai bun prieten al şoferului. Desigur, nu este vorba de caucurile de iarnă sau de lanţuri – numai oamenii slabi de înger folosesc aşa ceva – ci de racleta de gheaţă.
Principala însuşire a racletei ar trebui să fie aceea de a curăţa gheaţa de pe parbriz – dar, din păcate, este cu totul alta: anume, aceea că, atunci când temperatura scade sub zero grade, racleta se ascunde imediat, la fel cum ursul se bagă în bârlog, la hibernat. De îndată ce a dat frigul şi aveţi nevoie de ea, racleta devine brusc de negăsit – practic, singura maşină unde racleta nu se ascunde este Oltcitul, fiindcă în acest caz e oricum mai frig înăuntru decât afară.
Dacă nu are instincte de vânător care să-l ajute să dibuiască bârlogul racletei, şoferul va fi nevoit să apeleze pentru curăţarea gheţii la alte obiecte, mai puţin meteo-sensibile. Marea majoritate a conducătorilor auto preferă în acest scop cardul bancar. Este o alegere matură şi înţeleaptă: practic, tot ce se poate întâmpla este să se rupă sau să îngheţe atât de tare încât cipul să nu mai funcţioneze, lăsându-vă fără bani până în momentul în care cei de la bancă se îndură să vă elibereze un card nou în schimbul unui comision, să recunoaştem, binemeritat. Pe de altă parte, nu e recomandat să folosiţi carduri de la farmacii, cluburi sportive, cafenele etc., deoarece nu numai că nu curăţă la fel de bine precum cele bancare dar, Doamne fereşte! s-ar putea chiar strica, lăsându-vă fără discountul de 3% sau zahărul gratuit la cafea.
Mai există şi alte abordări ale problemei. Unii curăţă gheaţa cu carcase de CD-uri, care prezintă dezavantajul că se sparg foarte uşor, înfigându-ţi aşchii tăioase de plastic în mână – pe de altă parte, respectiva parte a corpului e oricum degerată, deci puţin probabil să simţi ceva. Începătorii au mai mult noroc – lămâia poate fi utilizată cu succes la râcâitul prabrizului, deşi la cât de bune sunt şcolile româneşti de şoferi, cam la fel o să conduceţi şi cu, şi fără vizibilitate.
Unii conducători auto mai precauţi cred că pot rezolva problema luându-şi două raclete, una mai mare, pusă în portbagaj, şi una mai mică, în torpedou. Evident, aceasta nu este o soluţie; cele două raclete se vor împrieteni curând şi când va da frigul, cea mare, mai cu experienţă, o va pofti şi pe cea mică în adăpostul ei călduros. Ca urmare, atunci când şoferul va căuta în torpedou va găsi o hartă detaliată a Adjudului, o sticlă de suc cu capacul prost înşurubat, o ciocolată topită de astă-vară, nişte acte care ar fi fost foarte importante dacă n-ar fi fost mânjite de suc şi ciocolată, o pereche de ochelari de soare pe care i-a căutat fără succes toată vara (şi ochelarii sunt meteo-sensibili, cum creşte temperatura peste 20 de grade se bagă la răcoare) – dar nici urmă de racletă de gheaţă.
Şi apoi vine primăvara, şi vremea marii curăţenii, şi soţiile îi trimit pe şoferii cu carduri bancare noi şi cu rănile şi degerăturile de la mâini aproape vindecate să curăţaţi geamurile. “Păi cu ce să le curăţ, mami, că-s aşa de murdare că sigur nu iese cu laveta?” “Păi vezi şi tu în debara, am pus eu acolo o racletă de maşină, ar trebui să te descurci cu ea.”
Deci azi, 3 decembrie, se sărbătoreşte moartea sau naşterea racletei, că eu n-am înţeles?…
@anndryusha: abia la ora 3 e Evenimentul zilei de ieri. ne-am prins ca e o rubrica foarte citita si acum o vindem doar la pachet cu alte texte, ca librariile pe vremea lui Ceau.
@Julius: Foarte bine. Trebuie scăpat cumva de marfa de pe stoc. =))
În compensaţie, e cu Napoleon evenimentul.
Ăsta nici în sfânta zi de 3 decembrie n-a stat liniştit? =)) =))
Misto bre … dar sunteti incepatori … eu l-am curatat o iarna cu buletinul (CI). E mai lata decat cardul bvancar, si are eficienta sporita … S-a comportat bine pana la primavara cand a trebuit sa il schimb, in masura aceluiasi comision binemeritat, si o coada infernala la primarie 🙂
Nu e bine să foloseşti cardul bancar la curăţatul parbrizului. Îl poţi strica şi pe urmă cu ce mai întinzi pateul pe pâine??
@sebra – =)) =)) =))
Si-acum sa facem un concurs cu cine are mai multe prostii inutile si neavenite in portbagaj! Nu-l ia nimeni pe barbati-miu care inca mai cara niste role de asta-vara si diverse pungi cu boarfe si cabluri de la mutarea de acu’ aproape un an..
Desigur cand e vorba sa plecam undeva tot el are tupeu sa comenteze ca nu mai e loc in portbagaj, ce iau atatea…
Am auzit ca exista unii oameni atat de ciudati incat isi cumpara masini cu sisteme de dezaburire. Si dintre astia, cica sunt unii care prefera sa coboara la masina cu 15 minute mai devreme si sa astepte cuminti sa se topeasca gheata…Nebuni, stiu!
@4mall,
Tu n-ai auzit niciodată expresia “du-te înainte şi fă cald în maşină că altfel nu merg nicăieri!” ?? 😀
@4mall – Si sa sacrifice 15 minute de somn??!! Dimineata?? Pai nu e ca si cum ti-ai duce nevasta la analize? :))
Wow! De cand nu mai citisem un text de-al lui Pirca de la cap la coada.De obicei ma uit la poze si citesc doar ‘gluma’ de final, si tot atat timp imi ia :d
[…] is unii oameni care fac glume despre seoferi: http://www.dailycotcodac.ro/2010/12/obiceiurile-hibernale-ale-racletei-de-gheata/#more-9608 […]
@4mall
Te-au cam incoltit fetele, nu ? Lasa ca te razbuni tu pe prima femeie la volan care iti iese in cale … :))
Tendinta zilei – Intensitatea emotiilor este la cote maxime. Atentia ar trebui orientata spre autocontrolul asupra dorintelor care indeamna la satisfacerea tuturor poftelor.
– 1805 – a avut loc bătălia de la Austerlitz
– 1860 – Se încheie Convenţia telegrafică cu Rusia, prima convenţie internaţională a Principatelor Uniteale ale Moldovei şi Valahiei
– 1861 – Are loc Deschiderea Camerelor în Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei
– 1865 – Alexandru Ioan Cuza promulgă legea de organizare a serviciului de poştă şi telegraf în România
– 1892 – Are loc semnarea de către regele României, Carol I, şi regina Marii Britanii, Victoria, a tratatului privitor la căsătoria principelui Ferdinand, moştenitor al Tronului României, cu Maria, principesă de Marea Britanie şi Irlanda
– 1931 – La Moscova se desfăşoară lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist din România
– 2010 – 12.00 Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi – sala Federatiei Romane de Baschet, Arena Baschet, 13.00 Traian Băsescu participă la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene – sediul Ambasadei Belgiei la Bucureşti, 14:30 Preşedintele Senatului Mircea Geoană participă la lansarea Comitetului Naţional pentru Dezvoltare. Locatie : Aula Academiei Romane, Calea Victoriei, nr 125, 15:30 Dezbaterea organizată de ISP “Doctrina populară – sinteza valorilor și principiilor dreptei”
Participă Valeriu Stoica, Sever Voinescu, Cristian Preda, Teodor Baconschi
Locatie : Hotel Hilton, sale Le Diplomate
Ti-am gasit racletele. La Eftimie-n torpedou. Ia uite-aici ce zicea prin februarie: “Zilele trecute am vrut să fac curat în maşină […] Cu această ocazie am descoperit o mulţime de lucruri: un adaptor la lada frigorifică de maşină pe care nu l-am folosit niciodată, patru (patru) chestii de-alea de răzuit geamul”. Daca mai cauti lucruri imposibil de gasit (exceptand rosiile ieftine), cauta-le-n arhive.
@sare’n ochi – Pai normal ca emotiile sunt la cote maxime azi! N-auzi ca ne paste un Napoleon din partea lui Pirca? :))
@Pirca
Ti-am dat un like la cometariu, nu pentru ca e cu Napoleon, ci pentru articol, in special partea unde spui: nu este vorba de caucurile de iarnă sau de lanţuri – numai oamenii slabi de înger folosesc aşa ceva (ca eu am cosmaruri cu treaba asta – ma vad obligat sa le tin in sufragerie :))). Altfel, racleta mea e cuminte, a stat in buzunarul portierei toata vara si cand a plouat si s-a glazurat parbrizul am gasit-o, doar ca s-a rupt (ca voi, astia dezordonati, sa aveti si voi o satisfactie)! :))
Eu nu am gasit-o ieri. Are dreptate Pirca.
Da, sa scrie numai el!!!
norocul meu ca am casetofon vechi cu casete audio 😀 sunt cele mai bune :))
Da’ ce-ai cu Adjudu’, om bun? Ai auzit tu ca acolo l-a gasit Cuza pe Mos Ion Roata?
Unde ati gasit voi harta DETALIATA cu Adjudul?
“şi ochelarii sunt meteo-sensibili, cum creşte temperatura peste 20 de grade se bagă la răcoare” eu credeam ca ochelarii de soare sunt sensibili la soare ..
@Sebra: Aha, deci tu chiar ti-ai luat masina din aia, huh?
@N.A.: Stii tu ceva, dar…
@Andrei: Chiar vrei sa stii?
@4mall
Habar nu aveam ca Adjudul poate fi si detaliat!
[…] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Mihai Mateaş. Mihai Mateaş said: Obiceiurile hibernale ale racletei de gheaţă » Daily Cotcodac http://bit.ly/huXA2n […]
nici eu nu am gasit-o acum cateva zile. am folosit o cutie de tic-tac. a mers 🙂