Evenimentul zilei de ieri

Caligula şi Nero, doi împăraţi de un haz nebun (II)

Julius Constantinescu

Nişte tipi cu un umor special au fost împăraţii iulio-claudieni demenţi (dacă vă întreabă Pircă: iulio-claudienii au fost Octavian Augustus, Tiberiu, Caligula, Claudiu şi Nero, dintre care demenţi, atenţie, doar Caligula şi Nero; sub nici un motiv nu-l menţionaţi aici şi pe Tiberiu, fiindcă Pircă îl respectă foarte mult pentru zgârcenia lui cumplită). Spre deosebire de cei mai mulţi tirani sângeroşi, care erau perfect plicticoşi (de pildă, Hitler era vegetarian, nu bea, nu dădea chefuri şi nu venea cu femei acasă; Eftimie refuză şi acum să creadă că un astfel de om a declanşat un război mondial – ce l-ar fi putut enerva atât de tare? I-au încărcat nota cu un iaurt şi două pahare de sirop de merişor?), Caligula era un tip de viaţă şi făcea glume foarte bune. De pildă, pe un fost pretor care îi cerea prelungirea concediului medical l-a condamnat pe loc la moarte, argumentând că “este necesar să i se ia sânge, din moment ce de atâta vreme nu se vindecă”. Nu prea v-a plăcut gluma? Să facem atunci un mic exerciţiu de imaginaţie şi să ne închipuim pentru o clipă că vă aflaţi în preajma lui Caligula şi tocmai aţi spus: “Slăbuţă, Caligula, foarte slăbuţă” sau “E vecheee”.

Tot Caligula, în vreme ce juca odată zaruri, s-a ridicat să-şi dezmorţească oasele şi, văzând că tocmai treceau doi cavaleri, a pus să fie arestaţi pe loc şi să li se confişte averile. După care, întorcându-se la joc, a declarat mulţumit: “Niciodată n-am avut mai mare noroc la zaruri”. Iar odată, în timpul unui banchet, a izbucnit în hohote de râs, aparent fără vreun motiv; întrebat de cei doi consuli de ce râde, Caligula le-a răspuns, ca să râdă şi ei: “Păi la gândul că la un singur semn al meu amândoi puteţi fi pe dată strangulaţi”. Orice s-ar putea spune despre Caligula, dar nu că nu ştia să întreţină atmosfera.

Împăratul Tiberiu, care înnebunise doar spre bătrâneţe (de fapt, doar devenise necontrolat de sângeros şi dădea orgii cu băieţi foarte tineri, nu arunca cu banii, prin urmare are şi Pircă dreptate să spună că nu era chiar nebun), avea şi el un umor destul de tonic. Unui condamnat la moarte care i-a cerut să-l execute mai repede (vă imaginaţi cam cât de plăcută îi făcuse Tiberiu detenţia) i-a respins cererea, spunându-i: “Încă nu m-am împăcat cu tine”.

Extrem de simpatic era şi Nero, deşi uşor diferit. Fiind o fire de artist, Nero nu se preta la golănii soldăţeşti ca unchi-su Caligula, ci avea mai degrabă un umor candid. Este cunoscut faptul că, pe când se pregătea să se sinucidă, se căina întruna: “Ce artist piere!”. Şi mai drăguţă a fost observaţia făcută după terminase o parte din Casa Aurită, pe care o împodobise cu aur, perle şi fildeş, iar în băi curgea apă de mare şi sufrageria se învârtea asemeni Universului: “În sfârşit, încep să locuiesc ca un om!”.

În episodul de mâine vom cunoaşte un alt împărat pe care Pircă îl respectă foarte mult. Nu, nu pe Diocleţian, cel care a introdus mercurialul în pieţe (ăsta era zeu, nu împărat), ci pe Vespasian, autorul memorabilelor cuvinte: “Banii nu au miros”.

Share:

26 comments

  1. Dan1 28 December, 2010 at 13:09

    Da’ o gluma cu Nero si crestini nu stii? Ca uite, cred ca i-ar placea si lui Eftimie! =))

  2. Arsulici 28 December, 2010 at 13:11

    Hi hi hi… Dacă Nero abia atunci începea să locuiască decent, ca un om, îl înțeleg și pe celălalt nebun, care și-a luat Iphone, „ca orice român” 😀

    Excelent text, ca de obicei, Julius!

  3. Ozzy 28 December, 2010 at 13:32

    Julius s-a prins care e reteta succesului: articole pe teme istorice presarate cu paranteze foarte lungi 😀

  4. Ciprian 28 December, 2010 at 13:32

    V-a prins bine comentariul de ieri, azi ati fost mai inspirati. =)) In sfarsit ati inceput sa scrieti ca niste oameni.

  5. Dan1 28 December, 2010 at 13:42

    Acu’, ca vazui la televizor, pacat ca nu era si Bendeac cu Nero, acolo, sa dispara doi artisti odata cu el! =))

  6. lulu 28 December, 2010 at 13:44

    Ala de la comentariul 2 nu e Arsulici. Sigur e o clona. Auzi la el: “Excelent text, ca de obicei, Julius!” Ca textul e bun, nu neg, dar CA DE OBICEI???

  7. Arsulici 28 December, 2010 at 13:51

    @Lulu
    Ba-s eu, nu e o clonă, dar după ce ieri am ajuns la spam cu un comentariu, nu vreau să mai pățesc la fel… 😀

  8. lulu 28 December, 2010 at 13:53

    @dan1
    Crezi ca Nero primise prea multe mesaje cu “fie ca flacara sfanta…” care l-au scos din minti?

  9. lulu 28 December, 2010 at 13:57

    @Arsulici
    ahaaaa
    Probabil ca nici eu nu sunt departe de spam. Dar ai grija ca si laudele exagerate tot acolo te trimit 🙂

  10. sebra 28 December, 2010 at 14:10

    “Păi la gândul că la un singur semn al meu amândoi puteţi fi pe dată băgaţi în spam strangulaţi”.
    Tare ţi-a mai plăcut Caligula 😀

  11. Dan1 28 December, 2010 at 14:17

    @sebra
    Tu ai gasit asemanari intre Forumul roman si Blogul românesc! =))

  12. Klondike 28 December, 2010 at 14:21

    @lulu: Nero era satul de atatea papirusuri primite de la crestini care-i tot urau cam ce-i ureaza galeria Stelei lui Becali si atunci a hotarat sa-i treaca la SPAM, dar sa faca si o copie de siguranta, sa stie cine-l colinda (bantuie). Si cum nu prea le avea cu IT-ul a facut click pe BURN!

  13. Sare'n Ochi 28 December, 2010 at 14:25

    Cizmulite, asta, macar s-a distrat timp de patru ani pe cinste. a ras/tuns/frezat tot ce-au agonisit inaintasii, si-a facut calul senator, a avut parte de orgii si de destrabalare cat cuprinde. si-a ajuns reclama: “insusi imparatul Romei, Nero/se spala pe dinti cu DERO” (sa moara Magda Catone in chinuri!)

  14. Dan1 28 December, 2010 at 14:48

    @Sare’n Ochi
    Cred ca putem face si un banc (pentru intelectuali :))) : “Chaerea, de ce vrei sa ma mârlesti, frate?” “De-aia bah Caligulo, ca conduci ca o cizma imperiul asta!”

  15. Stephanie 28 December, 2010 at 15:01

    “Slăbuţă, Caligula, foarte slăbuţă” sau “E vecheee”? Ce zici de ” sa scrie Chaerea și Vincianus, ca ei stiu”?

  16. Tweets that mention Caligula şi Nero, doi împăraţi de un haz nebun (II) -- Topsy.com 28 December, 2010 at 15:16

    […] This post was mentioned on Twitter by sebra. sebra said: Caligula şi Nero, doi împăraţi de un haz nebun (II) » Daily Cotcodac http://bit.ly/ecnTfA […]

  17. Insignifianta 28 December, 2010 at 15:47

    Acuma, fara suparare, am citit si texte mai reusite:
    http://www.dailycotcodac.ro/2009/03/despre-viata-la-tara-si-stresul-la-cocosi/
    Vechi, da’ bun! =))

  18. Ramses3 28 December, 2010 at 16:01

    ai uitat sa precizezi ca Nero era foarte friguros, la un moment dat a dat foc Romei sa se incalzeasca, desi el zice ca se inmultisera crestinii si d’aia, si rastigniti, muscati de lei sau spraiati cu RAID nu mureau…

  19. I. Simion 28 December, 2010 at 20:51

    @Ramses3: Nero cica de fapt a dat foc romei ca vroia sa faca bezele. Ce daca s-au nimerit sa fie si ceva crestini care se incapatanau sa moara pe acolo?

  20. Cougar 28 December, 2010 at 21:30

    mişto de tot e explicaţia lu’ eddie izzard cu hitler-pictorul: “.. i can’t.. get.. these trees right.. damnit, i’m going to kill everybody in the world!!!” – aşa da, nu ca dementul ăla de tiberiu.

    şi nu daţi like doar aşa, că vedeţi engleză.

  21. Dan1 28 December, 2010 at 22:52

    @Cougar
    Uite un like de la mine! N-am inteles nimic, da’ precis ai baut mai mult ca mine in seara asta! =))

  22. N.A. 29 December, 2010 at 00:21

    Ce radeti atata de Nero ca si-a facut calul senator? Si Base l-a facut pe Boc premier..

  23. CID 29 December, 2010 at 02:05

    Alta intamplare cu Caligula….se prezinta la el un cetatean batraior care scrisese un imn de slava in cinstea imparatului.Acesta (Caligula,imparatul)il asculta cu bunavointa,dupa care ii ordona sa-si manance papirusul pe care avea scrisa poezia.Poetul,incearca sa scape spunand ca pentru economie scrisese cu o cerneala foarte ieftina,si ii era teama sa nu moara otravit.Atunci,ii raspunde Caligula,poate ai prefera sa fii scufundat in apele Tibrului ? si asta se intampla intr-o iarna,pe Tibru curgeau sloiuri mari de gheata…Batranelul se uita la Caligula,isi da seama ca asta vorbea foarte serios,asa ca roaga cu umilinta sa fie supus la prima pedeapsa.Caligula intr-um exces de marinimie,ii spune ca nu e nevoie sa manance papirusul,e suficient sa-l linga pana dispare textul.
    Daca facea asa si Ceausescu cu textele unor Paunescu sau Vadim…

  24. Dulce Deea 29 December, 2010 at 15:56

    N.A. era parcă şi o epigramă de-a lui Păstorel din vremurile de tristă amintire 🙂 “Caligula imperator a făcut din cal senator/Petru Groza mai sinistru/A făcut din bou ministru.”:))))

  25. sebra 29 December, 2010 at 17:19

    @N.A.
    Şi încă de 5-6 ori =))

  26. Vespasian, cel mai simpa zgârcoman (III) » Daily Cotcodac 14 January, 2011 at 01:14

    […] Citeşte şi: Glume despre Cezari – divertisment de calitate pe propria răspundere (I) Caligula şi Nero, doi împăraţi de un haz nebun (II) […]

Leave a reply