Postul nu e post destul

Braşovenii sunt cei mai inteligenţi şoferi

Ovidiu Eftimie

Un studiu realizat de Ursus Breweries arată că 22 % dintre şoferii români din mediul urban au condus cel puţin o dată băuţi. Bucureştenii conduc cel mai des sub influenţa alcoolului, în timp ce braşovenii sunt cei mai responsabili dintre şoferii români – 96 % dintre braşovenii chestionaţi au răspuns că nu s-au urcat niciodată la volan în stare de ebrietate.

Eu încă sunt uimit de naivitatea bucureştenilor. Am rămas blocat, în nenumărate rânduri, când vieţuitori ai Bucureştiului îmi povesteau cum au tras ei marihuana: „Moşu’, de ce îmi spui lucurile astea după doar două beri? Ţi se pare cool? Tu ai fumat să te simţi tu bine sau să te lauzi la altul?”. Exemplu în chestiile ăstea este celebrul Andrei Ghe., care credea că e ok să fumezi şi să vorbeşti de Bulgakov când te filmează cineva. Serios magister ludi? Ce facem tura următoare, ne suim fumaţi la volan şi îi explicăm poliţistului de ce nu vrem să ni se ia sânge? Sau ajungem ca domnul Mândruţă ce a reuşit să se lase prins cu o gagică şi apoi s-a repezit ruşinat la televizor să ne explice că îşi înşela nevasta, sau, oricum, făcea ceva rău (pe bune, nu încercaţi aşa ceva acasă; în ciuda evidenţelor, continuaţi să negaţi vehement. Poate vă explicăm cu altă ocazie de ce trebuie să faceţi asta).

Să mai explic o dată, pentru cititorii ajunşi pe site-ul nostru doar pentru concursul cu telefonul, e posibil ca ei să nu fi înţeles. Braşovenii se urcă la fel de praf la volan ca orice alt român, cu o menţiune specială pentru cei din Făgăraş, care obişnuiesc să se urce beţi la volan fără carnet, eventual şi cu o puşcă în mână (Făgăraş e Vasluiul nostru). Dar, chiar şi aşa, n-ar recunoaşte niciunul că o face. Pentru că noi, naiba ştie, printr-un capriciu al istoriei, suntem învăţaţi cu gaborii sub orice formă, încă de pe vremea lui Gheorghe Doja, care s-a răsculat pe motiv de taxă de ţuică (istoricii vă vor spune că era ceva legat de iobăgie şi eventual dezrobirea poporului român, cu toate că Doja era secui, aproape ungur).

În fine, pentru bucureşteni se pare că nu există leac să-i scape de prostia asta. Eu le recomand doar să repete mantra asta în fiecare dimineaţă, înainte să răspundă la sondaje pe net sau să meargă la secţia de poliţie: „Nu am fumat nimic niciodată. Nu am consumat alcool la volan.”

PS: Dacă nu credeţi, ascultaţi-l pe Cabral – el vă poate spune cum e cu consumul de alcool în mod responsabil deşi săracul n-a făcut niciodată drifturi cu maşina praf de beat pe uliţă în sat. Cum de altfel n-a făcut nimeni din judeţul Braşov.

Share:

25 comments

 1. dc 17 December, 2010 at 08:41

  @Eftimie: Mes hommages!
  @Julius, Pirca: Eftimie v-a deschis o nisa noua oferindu-ti pe tava informatia “Făgăraş e Vasluiul nostru” 😀

 2. warlock 17 December, 2010 at 08:52

  Lasa, ca brasovenii au si alte obiceiuri cand sunt la volan … si ce-i mai misto e ca ii asjuta si mediul in care locuiesc 😛 http://blog.warlock.ro/2010/01/10/romantismul-de-sarbatori/

 3. Sare'n Ochi 17 December, 2010 at 08:56

  pai, Cabral? pe care ulita? cu care camila? si cu alcool de palmier? 😀

 4. Tweets that mention Braşovenii sunt cei mai inteligenţi şoferi » Daily Cotcodac -- Topsy.com 17 December, 2010 at 09:23

  […] This post was mentioned on Twitter by Gabi, sebra. sebra said: Braşovenii sunt cei mai inteligenţi şoferi » Daily Cotcodac http://bit.ly/gxg9Ms […]

 5. Kilroy 17 December, 2010 at 09:26

  De fapt ardelenii nu mint. O popica, doua de bere, precedata de niste shoturi de palinca, nu inseamna stare de ebrietate. Inseamna stare de normalitate 😉

 6. Alex Marian 17 December, 2010 at 09:26

  În primul rând mă declar dezamăgit de nenominalizarea şoferilor cu numere de CV (pt. bucureşteni: Covasna, nu CraioVa cum credeţi unii:P). Este o plăcere să-i (ne) vezi în Braşov, este ca atunci când vezi un puştiulică şi colega lui că se sărută prima dată, e romantic.
  Aşa ajungi să vezi un şofer la PRIMUL semafor, primul giratoriu, primul poliţist care nu vrea nici de-al dracu’ să-i lipeşti şpaga-n frunte, primul troleu, etc. Expresia de pe faţa lor e de neuitat!
  Eu pot să trec de poligraf cu răspunsul la întrebarea aia pentru că mersul ăla nu se poate numi “condus” în niciun caz, deci n-am condus bat!
  Dozsa era jumi-juma bre nea Eftimie. 😀

 7. RoseN 17 December, 2010 at 09:40

  Pai bucurestenii mai cred in Mos Craciun, Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene si-n basme cu “greseala recunoscuta e pe jumatate iertata”, copii, ce sa mai!

 8. Nae 17 December, 2010 at 09:57

  Chiar ca. Sa stii de la mine ca drumu` din Tequilla Bowling pana in Florilor, cu o mica oprire pe la Ando`s si cu 400 coniac si 4 beri in cap nu inseamna condus sub influenta alcoolului. Inseamna pur si simplu ca ti-ai luat gustarica de seara…

 9. un om 17 December, 2010 at 10:14

  Pai dupe doo beri pe Sitei (in Iordan…) poti linistit sa te ntorci acasa ca pana la masina la -11 grade trei sferturi ingheata si apoi dupa doo guri de bere nu se poate spune ca esti sub influenta…

 10. Dan1 17 December, 2010 at 10:15

  Da’ chiar Eftimie, tu cum te intorci de la ‘Cateaua lesinata’ sau de la ‘Tampla sparta’? Pe jos? Cu taxiul? Cu transportul in comun? =))

 11. Sfarshitorul 17 December, 2010 at 10:46

  @Eftimie…ce ai bre cu Vasluiul Brasovului? Pot sa ma auto-exclud din categoria aia? Nu de alta…da n-am pusca! 😀
  P.S. Si de fapt nu-i Vaslui…e mica Roma! Sau oare Roma e micul Fagaras? Sunt confuz.

 12. Bloghita 17 December, 2010 at 11:08

  Da Eftimie, imi aduc aminte cu drag cand ne intalneam si beam amandoi Pepsi Light la doza si apoi conduceam…

  Eu nu beau alcool de fel…

 13. eftimie 17 December, 2010 at 11:13

  @Bloghita, tu ar trebui să ştii cel mai bine, în sporturile cu motor alcoolul este considerat substanţă dopantă.

 14. Kilroy 17 December, 2010 at 11:14

  Mi-am adus aminte de o intrunire de acum cativa ani la Sambata de Sus. Am reusit imppreuna cu un coleg sa radem cam o sticla si juma’ de whisky. La final, am decis ca e pacat sa lasam masina la restaurant, asa ca am condus pana la hotel. Aproape, mai putin de 1 km. Singura chestie ca a trebuit sa deschidem larg geamurile la masina, intrucat radiam amandoi caldura precum doua calorifere electrice. 😉

 15. Bloghita 17 December, 2010 at 11:17

  @Eftimie – la 10 ani nu stiam decat de hash si ceva LSD, nu descoperisem alcoolul.

 16. dr.Lecter 17 December, 2010 at 11:54

  Brasovenii se pot urca si in coma, la volan! Au avantajul de a-si cunoaste foarte bine, orasul! Dupa ce s-a trecut la sistemul de circulatie pe sens unic, care, recunosc, este foarte eficient, am intrat in Brasov si ,pana am ajuns in centru, mi-am luat cele mai crunte injuraturi, pen’ca, pana ma lamuream eu ce caut pe banda 3, trebuia sa fac la stanga sau la dreapta.
  Asa ca e musai sa ard 3 tuici la Bella musica, acolo se da una moca, si sa ma urc la volan ca sa ies din Bv, si sa intru in Bz, unde e interzis sa conduci treaz, cel putin in interiorul localitatilor cu livezi de pruni

 17. aisha 17 December, 2010 at 12:20

  bravo, mister E.!! brashovenii sunt cei cu nr. BV la automobil, adica BV/ prescurtarea de la bravo. eu am vazut o emisiune TV, care avea un nr. de inmatriculare de BRASOV, ceva cu ADE…tot asha intelingenti ca prezentatoarea ADE sunt toti soferii de BV?…ca sa shtiu sa-i ocolesc!
  ps mie imi place BV, adica Brashov-ul. nu si shopherii.

 18. bico 17 December, 2010 at 12:21

  l-am vazut pe unu la carcotasi, prins fara carnet, se lauda ca de 14 ani conduce asa ca e frica de examen… culmea sinceritatii

 19. Anna 17 December, 2010 at 12:44

  Acu’ ani de zile, pe cind eram in State, ma dusei in vacanta in Hawaii. Si tot umblind pe plaja aparata bine de un SPF 70, peste cine dadui, stringind de zor semnaturi pentru independenta insulelor? Peste un Gigi din Hawaii, ca nu-i mai stiu numele, care se lauda in gura mare ca e urmasul lui Gheorghe Doja din Romania. Cred ca tuica aia de o bea Doja le-a intrat in ADN.

 20. Dan Kulcsar 17 December, 2010 at 12:47

  Eftimie, dacă nu îţi retragi cuvintele despre făgărăşenii mei să ştii că mă iau şi io de hărmanenii tăi. Când o să aveţi voi atâtea maşini cu număr de Italia în timpul verii şi staţie locală Super FM atunci să te văd ce mai comentezi. Şi puşcă nu am…dar de un cuţit la cizmă se găseşte loc.

 21. Ciprian 17 December, 2010 at 13:27

  Capra neagra se catara pe stanci tot baute? Dar ursii tomberonezi si cerbul de aur au fost chestionati? 96% de brasoave.

 22. Dan1 17 December, 2010 at 13:41

  @Ciprian
  Da bre, asta e explicatia! Braşovenii nu mint (in proportie de 96%) ci doar îndruga braşoave! Tine un like! =))

 23. Elena Basescu 17 December, 2010 at 20:00

  Bah Eftimie! Sa-ti fie clar: cei mai inteligenti soferi raman tot cei din Judetul Vaslui! Acum ce faceti voi, de cand s-a mutat Zoso la Brasov incercati sa va puneti bine cu el???!!? Va rog sa redeveniti seriosi si obiectivi, ca de fiecare data!

 24. eftimie 17 December, 2010 at 21:49

  @Elena Băsescu. Eu sunt uimit că nu ai făcut până acum legătura între faptul că eu am început să scriu la acest site cam pe vremea când s-a mutat Zoso la Braşov. Si că nu ne-a văzut nimeni împreună, mai ales pe mine!

 25. Dan1 23 December, 2010 at 10:18

  Bai, scuze ca redeschid un topic vechi, dar am auzit un banc care e chiar on-topic aici:
  “Un studiu recent, condus de catre Ministerul Sanatatii, impreuna cu
  Ministerul Transporturilor, arata ca 23% din accidentele de circulatie se datoreaza consumului de alcool.
  Rezulta de aici, ca restul de 77% se datoreaza unor jeguri de indivizi, care beau cafea, ceaiuri, sucuri si alte porcarii de genul asta.
  Asa ca, fiti foarte atenti la aia care nu beau alcool.
  Ei cauzeaza de trei ori mai multe accidente!”

Leave a reply