Primii paşi în bucătărie
Adrian Călăraşu
Detest emisiunile culinare montate, cele care ne prezintă în 10 minute cum putem prepara feluri complicate pentru realizarea cărora avem nevoie în fapt de ore întregi de pregătiri, cunoştinţe, îndemânare şi muncă efectivă. E foarte enervant să-l vezi pe unul cum croieşte un cordon bleu într-un interval de timp în care tu nu eşti în stare nici să fierbi apă. Mă calcă pe nervi impostorii ăştia care au la îndemână absolut tot ceea ce le trebuie – ca şi cum cartofii s-ar vinde în piaţă gata spălaţi, curăţaţi şi tăiaţi la milimetru, muşchiul tranşat şi fezandat, vinetele bune-coapte şi stoarse; iar la sfârşit îi pretind prostului din faţa televizorului să fie gata instruit aşa încât să le pună cap la cap fără să-şi tăie mâinile sau să dea foc casei.
Bucătarul-vedetă e ca Bear Grylls: îţi spune că va face un nod marinăresc dar ţi-l arată gata făcut. Se laudă că va prinde o rozătoare printr-o metodă incaşă, iar în cadrul următor iepurele e deja rumenit cât trebuie şi asezonat cu mirodenii din bucătăria internaţională: “Acum adăugăm sosul special de Manciuria, cubuleţele de kiki tăiate după metoda tradiţională din insulele Waka-Waka şi rondelele de ceapă de 1 mm grosime”. Mori, mă, gătit de canibalii din insula Malekulu după o reţetă tradiţională cu sos de mango!
În timpul ăsta, prostul care a făcut toată munca, nimeni-ul care şi-a rupt unghiile şi şi-a riscat viaţa printre legume dubioase, animale moarte şi unelte potenţial letale, stă în spate, ca un ciumat, fără glorie.
Să încerci să înveţi ceva despre bucătărie de la emisiunile astea e ca şi cum ai fi virgină şi-ai vrea să înveţi ce e dragostea rulând o casetă hardcore pr0n.
Luaţi-o, băi nene, mai uşor, că aşa nu ajungem nicăieri. Eu vreau să văd o emisiune tv din care să pot învăţa ce mă interesează PE MINE: cum pot curăţa cartofi fără să mă certe nevastă-mea că arunc jumate, care-i diferenţa dintre roşiile decojite în suc propriu şi bulion (e vreuna?), cum să spăl vasele fără să consum un flacon de detergent de vase şi 250 de metri cubi de apă pe zi şi cum să duc apoi tot gunoiul fără să mă urmărească cu privirea baba de la parter ca şi cum aş vrea să scap de un cadavru sau să plătesc mai puţin la întreţinere.
Nu ai mentionat mulsul vacii/caprei/oii, prasitul, albinaritul,potcovitul sau rinitul. A naibii limba, cum sa scriu: rinitul sau ranitul? ( fara diacritice iese altceva, dar oricum sint impotriva lui i din a, pentru ca asta m-a invatat Theodor Hristea.)
Acu, pe linie serioasa: emisiunea aia e condensata din motive de economie, la tv minutul e scump rau. Iti spune unul care a filmat vreo 300 de retete.
Domnu Calarasu
Mie bulionul mi se pare un fel de rosie decojita umilita, batuta, depersonalizata, a carei identitate ii este stearsa in multime. Cred.
Sau diferenta dintre bulion si rosile decojite o fi vreuna din tainele nespuse ale lumi din complotul – nu compotul, atentie – bucatarilor?
Asa e, are dreptate Richard, scurteaza scenele astea ca sa bage reclame scarboase… :))
Eu am crapat de ras cand la-am vazut pe numitul Bear Grylls in excursie in RO, cochetand cu coprofagia (fructe de padure cu arome de urs) si evitand cu indaratnicie poteca ce se vedea in plan indepartat si care l-ar fi dus sigur la o cabana/pensiune etc in mai putin de juma’ de zi.
Acu’ e drept ca, daca era prin zona Bran-Moieciu, risca sa fie servit cu savuroase bucate de la Metro … dar chiar si astea mi se par mai comestibile decat fructele de padure in crusta de rahat de urs.
Io nu mă uit la aşa ceva. Este o emisiune de bărbaţi, pentru bărbaţi 😀
Bulionul se fierbe ceva vreme, rosia decojita ori e cruda ori maxim oparita
@sebra – =)) =)) =)) Numai prostii pe la teveul asta, nu stii?
[…] This post was mentioned on Twitter by sebra, Calarasu. Calarasu said: Primii paşi în bucătărie » Daily Cotcodac http://bit.ly/clMqtR […]
si io care credeam ca bulionu-i ceea ce-ti da pe nas cin un suporter de-al lui U si intilneste cu mai multi de-ai CFR (si invers) sau un tocilar sustine, dupa blocuri, ca mindra cu care e e iubita lui si numai a lui. + alte cazuri la fel de traumatizante. sau, nu cumva, vorbesc despre bors?
@Sare’n Ochi,
Bulion e atunci când se lasă cu sângerări, în rest e vorba de borş, probabil se împrăştie numai mucii. Nu confunda lucrurile, deşi în unele zone, la nu’ş ce zeamă de carne îi spune bulion. Da’ nu-i borş şi nici din roşii.
@N.A.
:)) Aşa-i. Partea proastă e că le mai dă idei la unii 😀
Mai, sa nu fim nedrepti si sa nu-l uitam pe Radu Anton Roman. Macar acolo aveai ce asculta. Plus ca-l vedeai pe Busu cum ii lasa gura apa si facea el toata corvoada.
Iar Bear ala numai bucatar nu e ! Nu ca nu spala vasele, dar nici nu se spala pe maini inainte de a se apuca de gatit. Plus ca nu are si el un set de tacamuri profi, cum au toate vedetele de la “Cireasa”.
nu cred ca emisiunile cu rezumate de retete sunt inutile. vezi niste lucruri si de fapt ce conteaza e manualitatea, iar nu timpul petrecut in frigider. montarea are farmecul ei mai ales daca nu se da film artistic. gravb e cind se traduce altfel sau cind onor bucatarul o face de oaie. atunci ar fi o emisiune comica nu culinara:)
Păi pentru ca să le înveţi alea ai nevastă !
Ca să te înveţe toate alea pe care nu le ştii .
Corectez.
Să te ” dreseze ” să ştii şi să faci toate alea.
ps.
Dacă-ţi închipuiai că nevasta e pentru sexulică – forget-it – WAKE-UP.
…
julică, tu ştiai că pe DC scrie şi adrian călăraşu??? 😀
@sebra, atunci reteta bulionului s-ar aplica doar daca ti-e cald cu dintii in gura? tocatura de pumni in figura asezonata cu genunchi umplut cu nasul (sau, mai exista si alte retete?). ca ma duc maine pina la administratia financiara si vreau sa vad daca functionarele acelea mai rid de mine cu toate fasolele la vedere.
repetitia e mama invataturii.
@mifty
E adevarat, mai rar in ultima vreme, dar intr-un Top 5 personal, l-as pune pe un loc 2.
Omu chiar are umor. : )))
Deci, coane…’la cat mai multe postari!’ 🙂
Trebuie neaparat sa stii ca atunci cand iti faci paste, trebuie sa le fierbi inainte! Pasul asta e sarit pana si in cartile de bucate 🙂 Si mai bine sa gateasca nevasta, e mai sigur.
mifty si Cla…iee – mersi bre 🙂
De baba de la parter o sa scapi doar cand o sa moara. Si atunci ii va lua locul fiica sau nepoata care va face acelasi lucru….
Cu placere Adriane, asteptam si celelalte postari. 🙂
@mifty
Uite bre, si un like de la mine! Da’ Raetchi, Raetchi nu mai scrie?
Draga N.A.
Tu ai strivit corola de minuni a cartii de bucate. Trist. Foarte trist.
@iulian rinder – =)) Poporul trebuie sa stie! (daca te referi la dezvaluirea senzationala in legatura cu bulionul)
[…] Recomandări… La un text așa de scurtuț, măcar să compensăm cu ele. Deci: asta, care-mi dă senzația de deja vu, deja vecu, asta (poate că vedeți și filmul după aceea), și bineînțeles, DC. […]
[…] Primii paşi în bucătărie » Daily Cotcodac. | Planeta Moldova: Prikoke Tags: bear grills, bucatarie, filme […]