Evenimentul zilei de ieri

4 noiembrie 1847: Moare Felix Mendelssohn-Bartholdy

Radu Pircă

Mendelssohn-Bartholdy e unul dintre acei compozitori extrem de agreabili, dar la care talibanii muzicii clasice strâmbă din nas. Dacă-ţi place Mendelssohn, dar îţi vine să-i crăpi capul lui Wagner, orice moşulică abonat la Ateneu o să-ţi spună că eşti un fel de discar, care iubeşte muzica comercială.

N-a fost însă întotdeauna aşa. În vremea sa, F. M.-B. (mă înţelegeţi şi pe mine că mi-e lene să scriu atâtea litere, nu?) era considerat un compozitor academic, pentru moşuleţi, din cauza căruia tinerii avangardişti precum Wagner nu se bucurau de recunoaşterea binemeritată.

F. M.-B. s-a născut în 1809 într-o familie de intelectuali germani care au ezitat mult înainte să-l lase să se lanseze într-o carieră muzicală (voi, dacă aţi fi nemţi, n-aţi ezita să vă lăsaţi copilul să se apuce o meserie care necesită imaginaţie?) Copil-minune, la fel ca Mozart (Wolfgang, nu Marius), a concertat prima dată la 9 ani şi la 16 scrisese deja peste o duzină de simfonii şi alte compoziţii pe care alţii şi-ar tăia o mână să le fi compus (n-am înţeles niciodată de ce tăiatul unei mâini se presupune că te-ar ajuta să ai mai mult talent sau cine ţi-ar da ceva în schimbul unei mâini tăiate, dar mă rog). Cea mai celebră dintre aceste compoziţii rămâne Octetul pentru coarde, din care puteţi asculta mai jos prima mişcare (regret că n-are poze, dar e cu Heifetz şi Piatigorski).


Sincer, prefer să mă opresc aici cu povestirea vieţii lui F. M.-B., fiindcă e îngrozitor de plicticoasă – istoricii muzicii s-au chinuit fără succes chiar şi să-i inventeze o amantă. Dacă vreţi neapărat să ţineţi minte ceva stupid: ca dirijor al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig (cea mai veche orchestră simfonică din lume) F. M.-B. a primit, printre multe alte scrisori de la tineri compozitori, şi prima simfonie scrisă de Wagner, pe care a pretins ulterior că a pierdut-o sau a rătăcit-o. Omenirea ar trebui să-i fie veşnic recunoascătoare pentru asta, deşi Wagner l-a bănuit mai degrabă că a folosit partitura la împachetat peşte. Cam tot în aceeaşi perioadă F. M.-B. a compus şi bucata de mai jos, pe care nu ştiu dacă să vă urez să o auziţi vreodată în viaţă şi altundeva decât la calculator.

Pe scurt, tot ce a compus F. M.-B. e plăcut, uşor de înţeles şi nepretenţios, ceea ce explică succesul extraordinar pe care l-a avut în timpul vieţii – i s-a dat pe mână primul Conservator din Germania – dar şi faptul că după moarte, a fost privit ca un compozitor de mâna a doua. Ideea lui F. M.-B. că de la muzică nu trebuie să te doară urechile şi să fii surd o lună după a fost considerată învechită de generaţia lui Wagner, care sunt sigur că s-ar fi extaziat şi la Slayer. Vă temeţi că o să urmeze un clip cu Slayer? Sunt convins că ştiţi cum sună, aşa că urmează unul dintre Cântecele fără cuvinte compuse de F. M.-B. pentru pian şi care la mijlocul secolului al XIX-lea erau la fel de populare ca soneria cu broasca nebună.

A propos, am vrut să menţionez pe undeva că F. M.-B. era evreu, dar am uitat. Plus că nu prea avea sens; ce aş fi demonstrat, că evreii sunt inteligenţi? Că au mai multă imaginaţie decât nemţii?

Dacă vreţi să ştiţi mai mult: Proiectul Mendelssohn

Share:

19 comments

 1. eftimie 4 November, 2010 at 12:09

  Îl ştiu!

 2. Dan1 4 November, 2010 at 12:41

  Dar “Bartholdy” asta nume màgyar la el draghe! :))
  Doar de curiozitate, exista acum, la sfârsit de 2010, vreo zi a anului in care sa nu se fi intâmplat nimic? Sa nu ai ce sa scrii? Bine, presupun ca, daca exista, e probabil 29 februarie, dar abia 2012 mai e an bisect. (sau bisextil, cum e corect?)

 3. nelu 4 November, 2010 at 12:42

  @ eftimie : de la sală, presupun 😀

 4. asteris 4 November, 2010 at 12:58

  Dac-a facut Octetul pentru coarde la ce-i mai trebuia si amanta ?

 5. Didinutza 4 November, 2010 at 13:07

  @Pirca: nu te lasa intimidat. Cand ramai fara inspiratie da-mi un semn ca am un fisier plin

 6. Radu 4 November, 2010 at 13:10

  @eftimie: Dupa poza ta pareti contemporani… 😀

 7. Tweets that mention Daily Cotcodac »  4 noiembrie 1847: Moare Felix Mendelssohn-Bartholdy -- Topsy.com 4 November, 2010 at 13:31

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Calarasu, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: 4 noiembrie 1847: Moare Felix Mendelssohn-Bartholdy http://ff.im/-t8XOS […]

 8. mifty 4 November, 2010 at 13:47

  @Dan1: bisexual se spune, draghe!!! 😀

 9. Didinutza 4 November, 2010 at 13:50

  @Pirca: ai fost curios vreodata sa vezi ce zile internationale sunt si pentru ce? iti dau 3 ex. pt. noiembrie: 3 nov – Ziua mondiala a salutului; 6 nov – Ziua internationala pentru prevenirea exploatarii mediului in timp de razboi sau conflict armat; 8 nov – Ziua mondiala a planificarii zonelor urbane. Stiu exact ce tre sa fac in 3 nov, dar in 8 nov ? sfatuiti-ma

 10. Troll 4 November, 2010 at 15:01

  “muzica comercială” e cacofonie ?

 11. Dan1 4 November, 2010 at 15:09

  @Didinutza
  Si ce intentionezi tu sa faci in 3 nov? (mai ales ca trecu) =))
  Oricum, sper ca pe 7 noiembrie sa citim ceva despre marea revolutie din octombrie-noiembrie… =))

 12. Arsulici 4 November, 2010 at 15:26

  Felix? era cumva vreun mogul?
  Acuși o să zici că și Vântu fu ceva compozitor…

  PS Da, nu vă înșeală ochii, mi-am făcut vreme să și comentez, nu doar să citesc… Doar le-am promis lui 4mall și ErRon….

 13. sebra 4 November, 2010 at 15:34

  Să nu uit să-i zic lui bărbatu’miu cui tre să-i mulţumească pentru fondul muzical de la Starea Civilă 😀

 14. Pirca 4 November, 2010 at 15:39

  @Troll
  Cacofonia nu se refera la asocieri de sunete cu conotatii scatologice, ci pur si simplu la asocieri de sunete neplacute urechii – pot fi inclusiv aliteratii. E OK sa incerci sa eviti cacofonia – dar nu e obligatoriu – si e mai bine sa lasi cacofonia acolo unde e decat sa maltratezi gramatica sau topica. De pilda: in loc de “ai comentat ca cacatii aia de nazisti ai gramaticii” e mai bine, chiar recomandat, sa spui “ai comentat precum cacatii aia de nazisti ai gramaticii”. In schimb, e un exces de zel absurd sa spui “muzica pe care o numim de obicei clasica” pentru a evita sa spui “muzica clasica”

  @Dan1
  Pe 7 n-o sa fie nimic,ca e duminica si poate vi s-o fi aplecat si voua de atata cultura.

 15. tahemet 4 November, 2010 at 22:26

  deja we?

 16. mifty 4 November, 2010 at 22:47

  “ca pircă care ne-a spus că”… 😀

 17. borg 5 November, 2010 at 22:20

  Pe 7 e ziua dinainte de Ziua mondiala a planificarii zonelor urbane.

 18. Dan1 5 November, 2010 at 23:00

  @borg
  Da bre, da’ pe mine ma interesa aia cu revolutia socialista din octombrie de avu loc in noiembrie (din cauza proastei planificari, evident!) =))

 19. N.A. 5 November, 2010 at 23:18

  Pirca, te rog sa te ocupi numai tu de partea de recomandari muzicale de-amu, da? 😀

Leave a reply