Evenimentul zilei de ieri

29 noiembrie 800: Carol cel Mare intră în Roma

Radu Pircă
De obicei, excursiile la Roma se încheie cu o dragoste la prima vedere, cu o sacoşă de suveniruri sau cu portofelul furat. Excursia lui Carol cel Mare a fost însă una specială, dat fiind că s-a încheiat cu proclamarea unui nou Imperiu Roman. Şi asta fără voia ilustrului vizitator al Romei, care ar fi preferat mai degrabă să se întoarcă acasă chiar şi cu portofelul furat.

Cititorii care nu au terminat Spiru Haret ar putea fi niţel surprinşi de ideea unui nou Imperiu Roman (cei care au terminat ar putea fi oarecum surprinşi de acordul între subiect şi predicat). La fel de surprinşi au fost şi contemporanii lui Carol cel Mare, care erau convinşi că Imperiul exista şi era bine-merci la Constantinopol, unde domnea Irina, împărăteasa Bizanţului, considerată urmaşa de drept a lui Octavian Augustus, Traian sau Justinian.

Uşor confuz, nu? Aşa i s-a părut şi lui Carol cel Mare (foto), până atunci rege al francilor, cel mai de succes dintre popoarele barbare care în secolul al V-lea puseseră mâna pe jumătatea de apus a Imperiului Roman. Carol, la fel ca predecesorii săi pe tronul franc, avea tot respectul din lume pentru împăraţii de la Constantinopol şi susţinea că ar fi mai degrabă un administrator al provinciilor apusene ale Imperiului decât un monarh independent – mai ales că asta nu-l costa nimic: nu plătea tribut, nu-i ajuta în războaie pe bizantini şi, din toate punctele de vedere afară de cel legal, era de fapt complet independent. Chiar şi papa, teoretic subordonat bizantinilor, i se închina în realitate regelui francilor, pentru că, spre deosebire de împăraţii de la Constantinopol, acesta putea să-l şi apere de duşmani.

Această închinare avea să se dovedească extrem de utilă pentru Leon al III-lea (foto), un papă care-şi făcuse mulţi duşmani – în principal printre oameni care vroiau şi ei să ajungă papi, considerându-se mult mai plini de sfinţenie ca Leon, un om de origine umilă, unii zic chiar de neam arab (numele său real era Atzuppius). În aprilie 799, văzând că Dumnezeu nu-l trăzneşte pe suveranul pontif, competitorii au hotărât să-I dea o mână de ajutor şi l-au atacat pe papă în mijlocul Romei, bătându-l cu parul, scoţându-i ochii şi tăindu-i limba (de unde se vede că erau oameni cu credinţă, nu nişte păcătoşi care l-ar fi ucis pe loc). Leon a reuşit să se târască într-o mănăstire, unde brusc i-au revenit vederea şi vorbirea – de unde presupun că de fapt nu-l chema Atzuppius, ci McLeod. Simţind totuşi că Roma nu mai e sigură şi că extracţia de ochi şi limbă s-ar putea repeta oricând, de îndată ce s-a pus pe picioare, papa a fugit la curtea lui Carol cel Mare, cerându-i ajutorul.

Cam în acelaşi timp şi împărăteasa de la Constantinopol s-a făcut de râs, scoţându-i ochii lui fiu-său ca să poată domni singură sau poate deoarece, după cum se vede, era la modă chestia asta cu scosul ochilor. Prin acest concurs de împrejurări Carol a devenit brusc cel mai puternic om din lumea (de fapt Europa, dar pe vremea aceea tot aia era), papa fiind la mâna lui iar împărăteasa, cum ar spune analiştii, decredibilizată.

La sfârşitul lunii noiembrie a anului 800, regele francilor a venit personal la Roma pentru a-l reînscăuna pe Leon al III-lea (şi prin “personal” vreau să spun, însoţit de o armată enormă). Competitorii papei şi-au dat seama imediat că Dumnezeu nu e de partea lor – o concluzie logică atunci când duşmanul are o armată enormă – iar papa şi-a reluat locul cuvenit. Drept răsplată pentru ajutorul dat de Carol, Leon s-a gândit însă să-i facă o surpriză. Irina din Bizanţ se dovedise nedemnă de titlul pe care îl deţinea; ce-ar fi fost dacă pontiful l-ar fi încoronat pe Carol drept împărat roman, declarând-o pe Irina decăzută din drepturi?

În biserica Sfântul Petru, în ziua de Crăciun a anului 800, în vreme ce regele francilor se lăsa în genunchi pentru a se ruga, papa, cu o iuţeală uimitoare la un om căruia i se rupseseră oasele, scos ochii şi tăiat limba, i-a pus coroana imperială pe cap şi a rostit rapid (cam cum este citit avertismentul la reclamele de medicamente) o formulă de încoronare. Şi gata! Imperiul Roman renăscuse, de data asta în vestul Europei şi sub conducerea unei căpetenii barbare.

Bineînţeles, realitatea era un pic alta – şi anume, că acum erau de fapt două Imperii Romane, fiindcă Irina nu era dispusă să abdice paşnic şi să-i lase toate stăpânirile ei lui Carol doar fiindcă papa Leon al III-lea se gândise să-i facă acestuia un frumos cadou de Crăciun. Carol însuşi nu era foarte mulţumit – se certase cu bizantinii de dragul unui titlu care nu însemna mare lucru, dar pe care nici n-avea cum să i-l mai dea înapoi papei fără să se facă de râs. “Las’ că se rezolvă de la sine”, şi-a zis el, şi chiar aşa a şi fost: 650 de ani mai târziu, Imperiul Roman I, cel de la Constantinopol, a fost distrus de turci iar încă 350 de ani după şi Imperiul Roman II, cel fondat de Carol cel Mare, a fost desfiinţat de Napoleon.

Share:

30 comments

 1. Uirebit 29 November, 2010 at 14:36

  Felicitari.
  Foarte bine conceput articolul.
  Se vede ca nu esti genul de blogger care urmareste doar trafic si atat.
  Pui pret si pe modelarea cititorului si asta nu e putin lucruri.
  (mai ales modelarea celor care au terminat la Spiru Haret ).
  Multumesc pentru modul placut de a reda informatiile istorice.
  🙂

 2. vlad 29 November, 2010 at 14:50

  Adevarul e ca daca un lucru nu se rezolva de la sine in 1000 de ani, nu merita sa te mai apuci de el.

 3. Ciprian 29 November, 2010 at 14:52

  Caricaturile alea cu coifuri pe cap stiau sa faca shaworma?

 4. delia 29 November, 2010 at 14:57

  papa leon ar putea foarte bine să fie strămoşul lui geoană. adică, oricât de sfânt ai fi, nu poţi să nu rămâi un pic peltic după ce ţi se face limba franjuri. probabil cronicarii s-au înşelat. caz în care putem cere liniştiţi dreptul la succesiune pentru tânărul atzup-tzuppius.

 5. konskriptor 29 November, 2010 at 15:18

  Dom’ profesor, da’ de ce nu ne spuneti ca lu’ asta, Carol cel Mare , i se mai spunea si Charlemagne si era fii-su’ lu’ Pepin Scurtu’. Acu’ nu stiu daca era mare mancator de saorma, da’ stiu ca facu o gramada de reforme al dracu’.(nu ca dracu de basescu,sic!)

 6. eftimie 29 November, 2010 at 16:10

  Gata, acum ştiu cum semnează Pircă comentariile anonime: cu uirebit. Bv Tibi!

 7. tested 29 November, 2010 at 16:26

  interesante articolele, le urmaresc cu interes.

 8. georgiana 29 November, 2010 at 17:03

  (:|

 9. Ciprian 29 November, 2010 at 17:30

  @georgiana Dar tu de ce te plictisesti? :))

  Cred ca ai sarit peste intriga “La fel de surprinşi au fost şi contemporanii lui Carol cel Mare, care erau convinşi că Imperiul exista şi era bine-merci la Constantinopol, unde domnea Irina, împărăteasa Bizanţului, considerată urmaşa de drept a lui Octavian Augustus, Traian sau Justinian.“.

  Putem observa ca principiile unui administrator in timp nu s-au schimbat:
  … susţinea că ar fi mai degrabă un administrator al provinciilor apusene ale Imperiului decât un monarh independent – mai ales că asta nu-l costa nimic: nu plătea tribut, nu-i ajuta în războaie pe bizantini şi, din toate punctele de vedere afară de cel legal, era de fapt complet independent.” De aia nu plateste Julius salarii tuturor mogulilor care scriu pe aici, de aia Julica o descurajeaza pe pisica Chinezului sa mai scrie texte si pe Chinezu de a transforma orice in eveniment web 2.0 si de aia adminul e independent, de aia. Si de asta si de aia.

 10. georgiana 29 November, 2010 at 17:32

  Cip, nu’mi plac pozele! 🙁 Da’ pi tini vaz’ ca te’o apucat recenziile… asa’i ca astepti si tu cu interes “recomandarile de seara” ?

 11. ioan botezatorul 29 November, 2010 at 17:34

  atupius? nu cumva era atupigus?

 12. Ciprian 29 November, 2010 at 17:40

  @georgiana Cu maxim interes, dar cred ca in seara asta or sa fie niste recomandari mai triste sau unele mai energice, patimase pentru Piturca (“Piti, Piti, Piti, Lasa-neee!, Lasa-neee!”) ca iar are meci Craiova.

 13. Cougar 29 November, 2010 at 18:17

  urmând exemplul domnului pircă, de a scrie şi a face istorie simultan, propun să dăm un atac final cu dozatorul în frunte. we’re close, mai avem puţine zile. numa’ mâine nu-i poimâine! hai, românia! (puneţi-i, bre, banner, link, post, ceva.)

  http://concurs.mtv.ro/15ani-de-top/index.php?uid=511531

 14. Tweets that mention 29 noiembrie 800: Carol cel Mare intră în Roma » Daily Cotcodac -- Topsy.com 29 November, 2010 at 18:27

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Calarasu, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: 29 noiembrie 800: Carol cel Mare intră în Roma http://ff.im/-uvlBo […]

 15. Sare'n Ochi 29 November, 2010 at 18:49

  in sfarsit unul care nu-i cu picioarele-nainte =))

 16. Sare'n Ochi 29 November, 2010 at 18:57

  Imparateasa: iar ti-ai lasat coronita la locul de joaca! De cate ori ti-am zis sa nu-ti mai lasi condurii in mijlocul Salii tronului? Vezi ca-ti bagi furculita in ochisori…
  Fiul: Dar, mami, ce tot imi scoti ochii cu toate prostiile?!

 17. Dan1 29 November, 2010 at 19:37

  Pirca, hai dom’le ca am mai auzit de-astea… Auzi, l-a facut papa imparat pe sestache, el saracu’ nici nu vroia! :))
  Asa fac si-n ziua de azi: “dom’le, eu imi vedeam linistit de cursurile mele la Spiru Haret, si deodata au navalit Bill Gates si cu Larry Ellison peste mine, m-au legat, m-au batut, si m-au pus cu de-a sila manager la firma lu’ tata o mare firma de import-export; eu nuuuu vroiam, m-am opus cat am putut, n-am pupat pe nimeni in c*r pentru functia asta, ei au insistat, au zis ca n-au mai vazut in viata lor pe cineva asa competent” =))

 18. Tzica 29 November, 2010 at 19:56

  er…sa inteleg ca au fost si francezi…invingatori???!?!

 19. nelu 29 November, 2010 at 20:09

  @ tzica : da, câtă vreme n-a fost vreun război la mijloc. nu vezi că lu Carol ăsta i-a fost frică să nu-i ardă Irina vreo poşetă în cap, aşa că mai bine a mai făcut un imperiu?

 20. Dan1 29 November, 2010 at 20:16

  @Tzica
  Nu erau francezi inca, erau franci, daaa? :))

 21. Tzica 29 November, 2010 at 20:38

  nelu>m-ai pierdut!! Carol avea pirostriile puse cu Irina???
  dan> mde…pai si atunci..de ce s-au facut …francezi???

 22. Dan1 29 November, 2010 at 21:21

  @Tzica
  I-a mancat in c*r! =)) Ca daca ramaneau franci, n-avea nici Pirca material pentru articole malitioase… :))

 23. Tzica 29 November, 2010 at 21:24

  dan>
  rezon !!

 24. mifty 29 November, 2010 at 21:48

  deci francofili de unde vine: de la franci, de la francezi, sau de la franci francezi??? 😀

 25. nelu 29 November, 2010 at 23:25

  @ tzica : Nu, bre! Irina era cu Imperiul ala de la Constantinopol. Carol a zis ca mai bine face Imperiul Roman II decat sa se bata cu Irina. Cea mai buna dovada ca francezii se trag din franci.

 26. CID 30 November, 2010 at 02:50

  Aha,armata franceza,vedeti ca pana la urma adevarul a iesit la lumina ca uleiul la suprafata apei.Nu puteti ascunde mereu reusitele armatei franceze…
  Vive la France éternelle !
  P.S. Si Universitatea Craiova e cea mai buna echipa de fotbal !

 27. Dan1 30 November, 2010 at 08:14

  @mifty
  Cuvântul asta “francofili” nu exista. Unde l-ai auzit tu? =))

 28. RoseN 30 November, 2010 at 11:02

  Da’ o poza cu domnsoara Irina de cand era fata mare n-ai putut sa pui, ai?

 29. bico 30 November, 2010 at 13:38

  turcii nu au distrus Bizantul, au instaurat democratia si au preluat comertul cu blugi

 30. Neveste blânde, anotimpuri, fotografii, PRO TV şi Carol cel Mare | Jurnal roz de cazarmă și nu numai 30 November, 2010 at 15:35

  […] 4. Povestea intrării lui Carol cel Mare în Roma, relatată de Pircă, de la Daily Cotcodac: aici. […]

Leave a reply