Postul nu e post destulTentativa moarte n-are

Vărul de la ţară

Neculai Boaru, din Paşcani, a deschis într-o dimineaţă frigiderul, ca să îmbuce ceva înainte de a pleca la serviciu. Brusc, şi-a adus aminte de două lucruri: că n-avea nici serviciu, nici mâncare. S-a scărpinat în cap – ceea ce nu i-a adus nici mâncare, nici serviciu -, apoi i-a cerut sfatul soţiei sale, Elvira. Elvira i-a sugerat să-şi ia un serviciu, caz în care poate că ar avea şi bani de mâncare. “Minte proastă, de femeie”, şi-a spus Neculai în sinea lui, după care l-a sunat pe văru-său, Petre Lupu, din comuna Valea Seacă (după nume v-aţi dat deja seama că e vorba de-o aşezare foarte înstărită, mai ales că e şi-n nordul Moldovei, polul bogăţiei în România), să-l anunţe că-i face o vizită.

Nimic nu l-ar fi putut bucura mai tare pe Lupu, cetăţean fără o ocupaţie clară al Văii Seci, decât să afle că văru-său de la oraş vine să-i golească cămara. Drept care s-a dotat preventiv cu un par, simbol secular al tradiţionalei ospitalităţi româneşti.

Mai spre seară, pe la ora la care încep să se adune clienţii crâşmelor, Neculai l-a găsit pe văru-său aşteptându-l pe peron şi i-a propus să ia un jân în gară (“jân” – băutură spirtoasă de proastă calitate, pe fondul căreia se pot comite crime). Sub pretextul că speculanţii ăştia îţi iau şi pielea de pe tine pentru o cinzeacă, Lupu l-a invitat direct la el, unde l-a servit cu aceeaşi băutură. În loc ca ospitalitatea neobişnuită a lui văru-său să-i dea de gândit, Neculai s-a repezit la sticlă şi a început să toarne în el, în timp ce Lupu, care îşi adusese aminte că nu-i urase bun venit cum se cuvine oaspetelui său, s-a grăbit după par. Profitând de faptul că Niculai avea mâinile ocupate cu sticla, Lupu l-a pocnit sănătos în moalele capului – după care l-a şi strangulat, ca să fie sigur că-i stă jânul în gât.

Trei luni mai târziu, poliţiştii au descins în bătătura lui Lupu, unde l-au găsit pe Neculai îngropat într-un veceu dezafectat. Poliţiştii fuseseră alertaţi de Elvira, care intrase la bănuieli fiindcă ştia că bărba-su n-avea atâţia bani să stea la bodegă vreme de trei luni.

Share:

22 comments

 1. Dan1 12 October, 2010 at 08:48

  Pai, Boaru trebuia sa se duca si el “cu hangerul fara teaca”, ca sa egalizeze sansele…
  Asa, cu mâna goala se merge in vizita?

 2. Xanax 12 October, 2010 at 09:29

  Neculai e vinovatul, isi pierduse mintile. pai ce naiba a cautat in frigider?

 3. Silavaracald » Lanțul bloggerilor 12 October, 2010 at 09:38

  […] cauza lui mi-am luat-o odată pe Dailycotcodac de la un comentator căruia i se pusese pata pe mine. Noroc că l-a banat Julius, că altfel n-aș […]

 4. Kilroy 12 October, 2010 at 10:23

  Cazul nu este atat de simplu. E o aparenta. Cherchez la femme

 5. Xanax 12 October, 2010 at 10:37

  postul asta n-a mai fost…?
  ma simt ca ala “prima data in Africa de Sud” 🙂

 6. Marius 12 October, 2010 at 10:47

  Stirea asta e veche de 5 ani. 😉 Dar suna a poveste moldoveneasca autentica. 😉 http://www.bzi.ro/victima-unui-asasinat-a-fost-ingropata-intr-un-wc-60908

 7. Dan1 12 October, 2010 at 11:03

  @Marius
  Cred ca e vorba de alt caz, desi numele si prenumele personajelor corespund in mod ciudat; in cazul prezentat in “Buna ziua Iasi” victima a fost strangulata, cum au stabilit politistii care l-au fragezit anchetat pe Lupu, pe când in cazul de fata, a fost ciomagit paruit.

 8. anndryusha 12 October, 2010 at 11:16

  Să înţelegem că frigiderul l-a cumpărat Elvira, cu unicul scop de a cheltui pe curentul electric banii care, altfel, ar fi încăput pe mâna însetatului Neculai Boaru… =))

 9. delia 12 October, 2010 at 11:46

  şi ce dacă a mai fost? e cu atât mai veridic. e practic istorie. poate deveni subcapitol al evenimentului zilei de ieri. da şi elvira aia, ce pârâcioasă…

 10. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Vărul de la ţară -- Topsy.com 12 October, 2010 at 11:53

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Gabi. Gabi said: Daily Cotcodac» Vărul de la ţară http://bit.ly/cMIohM […]

 11. Savantu' 12 October, 2010 at 14:27

  (“jân” – băutură spirtoasă de proastă calitate, pe fondul căreia se pot comite crime).
  Si io care pana acum eram convins ca e moldovenescul pentru VIN

 12. Dan1 12 October, 2010 at 14:31

  @Savantu’
  Apăi aşé şi iesti, uăi! Palatalizat! =))

 13. Adi 12 October, 2010 at 20:05

  Deci eu am o singura chestie sa va spun : in vacanta dintre a cincea si a sasea am fost in tabara la Valea Seaca . Bine , nu chiar in comuna , ci intr-o padure din apropiere unde exista (si poate mai exista si acum) o tabara cu mai multe pavilioane . Noaptea ne vizitau mistretii , ziua ii vizitam noi – treceam prin padure sa ne luam de mancare si apa din sat (apa in tabara nu era deloc iar mancarea … mai bine sa nu-mi amintesc , e prea traumatizant pentru mine) . Asa ca , in ciuda a ceea ce-ati putea crede , Valea Seaca exista – e undeva langa Pascani . Asta e tot … de mai multe nu vreau sa-mi amintesc .

 14. Dan1 12 October, 2010 at 20:21

  @Adi
  Si, “cu hangeru’ fara teaca” cum e? =))

 15. Dan1 12 October, 2010 at 20:52

  Revin, la articolul asta cu Valea Seaca ar trebui sa comenteze aNDRIIpOPA… Da’ el vad ca se tine de alte prostii… =))

 16. Adi 12 October, 2010 at 21:56

  @ Dan1

  Ti-am zis ca nu vreau sa-mi amintesc , da’ daca m-ai starnit , hai sa-ti zic una . La una dintre vizitele zilnice in sat , la intoarcere , ne-am intalnit (eram patru baieti de 11-12 ani) cu trei baieti de vreo 17-18 ani . Unul avea un lant in mana , pe care si-l tot lovea demonstrativ de gamba . Ne-au cerut banii . Noi nu mai aveam bani la noi , ca-i cheltuisem pe mancare . Intelegi ce puteam gasi noi la “coperativa” din Valea Seaca in 1981 : niste conserve de “nicio masa fara peste” , ceva fasole cu costita , biscuiti,etcMa si gandeam ingrozit ca urma sa raman flamand in ziua aia . Am avut mare noroc : mancarea noastra li s-a parut atat de puturoasa ca ne-au lasat in pace . Cam asta despre “hangeru’ fara teaca” . Si gata , ti-am zis c-a fost traumatizant .

 17. Dan1 12 October, 2010 at 22:00

  @Adi
  Bre, eu fusei in tabara la Bucsoaia (pe langa Suceava)… Nu mai tin minte aproape nimic, decat ca am fost la Voronet si la Agapia (si parca si la Gura Humorului), la Marginea si la cules de rapita… Traumatizant! =))

 18. Adi 12 October, 2010 at 22:03

  Stiu si tabara de la Bucsoaia , desi n-am fost niciodata cand eram copil (multumesc cerului) . Merg insa des la Suceava , asa ca trec inevitabil si prin Bucsoaia . Cica era cea mai mare tabara din tara . Inteleg ce-ai trait si tu si te compatimesc . 🙂

 19. Dan1 12 October, 2010 at 22:08

  @Adi
  Da mai, dar vremurile alea s-au dus…. Uite, as vrea sa-l trimit si pe fiu-meu intr-o tabara, sa traiasca si el in colectiv doua saptamani, sa vada un foc de tabara, si n-am curaj… Ca vazui la televizor numai conditii insalubre, toxiinfectii alimentare, numa’ d-astea…

 20. Adi 12 October, 2010 at 22:10

  Ce “noroc” ca parintii nostri nu vedeau atatea la televizor . 🙂

 21. ady 14 October, 2010 at 13:28

  ma alatur celor traumatizati, in special de tabara de la bucsoaia. vreme de x zile (nu mai stiu cate) singura mancare mancabila ce ni s-a servit a fost ciorba/ciorbele. felul 2 era de nemancat. fratelo cred ca e si mai trumatizat ca statea cu tata (prof insotitor) la masa, tata care primise ordin de la mama: “sa nu-mi aduci copii lesinati de inanitie”. in plus baietii erau cazati in baraci de lemn (d-alea pt muncitorii pe santiere)-trei scanduri printre care sufla vantul. iar la final au fost de-a dreptul dragalasi: desi trenul nostru venea in gara undeva prin creirii noptii (2-3-4 am) ne-au dat afara din tabara imediat dupa focul de tabara, la inceputul serii. expresia “dormit ca valiza in gara” e putin gresit”, corect este “dormit pe valiza in gara”. (am poza doveditoare). a fost singura tabara din care am traume. si am fost in cateva-mai multe tabere.
  d-astea cu “hangeru” nu-mi amintesc.

 22. tudor 15 October, 2010 at 00:37

  errata: “jân” – băutură CU AROMA DE STRUGURI de proastă calitate, pe fondul căreia se pt comite crime.
  Traducerea din molovineshti in limba romana literara a lui “jân”: vin de masa superior

Leave a reply