Câtă cultură!

Ovidiu Eftimie recomandă: “Poveştile unui mizantrop”

Ovidiu Eftimie

Vestea a picat ca un trăznet într-o ploaie cu bulbuci. Toţi cei cinci culturişti din sală am rămas perplecşi când Remus, băiatul care ne serveşte dimineaţă cu ape minerale şi proteine, a dat integrala lui Wagner mai încet pentru a asculta ştirile.

– Cineee măăă?, a răcnit Florin, mai să-i scape haltera peste gât.
– Llosa, confirmă Sorin Ză Champ, autorul celebrului aforism “Când champ din sală pleca, sala plânjea”.
– Ăştia îşi bat joc de noi, continuă să exprime Florin nemulţumirile noastre, ale tuturor.

Până şi Osmoi, rachetul rus care venea tăcut în fiecare dimineaţă să ne umilească pe toţi în timp ce, fără să icnească, împingea 170 de kile de la piept, părea abătut. Adevărul e că nu ştiu cum s-au simţit alţii, dar comunitatea de culturişti din România a fost foarte dezamăgită când a aflat cine a primit premiul Nobel pentru literatură anul acesta. “Aşa mişelie nu s-a mai făcut de pe vremea când i l-au dat Selmei Lagerlof. Ştii cine-i aia?”, urlă Ză Champ. “E Hortensia Papadat Bengescu a literaturii mondiale. Nils Holgersonul mă-sii, suedejii ăştia sunt toţi la fel, nişte golani”. “În viaţa mea nu mai cumpăr Volvo”, ţipă Florin şi ieşi din sală trântind uşa.

Am făcut introducerea asta lungă pentru că e dovedit ştiiţific că majoritatea cititorilor nu trece de primul paragraf aşa că pot acum să-mi fac de cap şi să povestesc liniştit despre o carte ce am citit-o în vara asta când eram în concediu, pe terasă. E vorba de “Poveştile unui mizantrop”, de Daniel Octavian Bejan – cunoscut nouă şi sub numele de Mordechai . E greu să scrii despre cărţile unui prieten, pentru că e ca şi cum ar trebui să vorbeşti despre cum au ieşit sarmalele, cu gazda de faţă. Aşa că, înainte s-o citesc, mă gândeam că trebuie să zic de bine despre carte, indiferent dacă-mi place sau nu.

E bine, n-a fost nevoie, pentru că “Poveştile…” sunt într-adevăr mişto. Sunt scrise într-o notă familiară, trăieşti cu impresia că ai mai citit undeva asta, dar nu poţi să spui cu exactitate unde. În mod normal ar trebui să mă opresc aici, dar o recenzie nu este o recenzie fără o înşiruire de cuvinte care să umple spaţiul tipografic.

[aici urmau două paragrafe incredibil de proaste în care Eftimie lăuda “Poveştile unui mizantrop”; îi facem un pustiu de bine lui Mordechai şi nu le redăm fiindcă oricine le-ar citi şi-ar jura pe loc că nu-şi va găsi liniştea până nu-l va ucide pe autorul cărţii respective]

Cât priveşte mizantropia, scriitorul n-are nicio treabă cu asta, e de-a dreptul invers. Sub masca de golan de internet, în sufletul şi-n scrierile lui Mordechai există, de fapt, un tip care iubeşte oamenii.

[aici urma încă un paragraf incredibil de prost, în care Eftimie îl lăuda pe Mordechai; facem un bine tuturor şi nu-l publicăm nici pe ăsta].

Nota redacţiei: Din cauză că am tăiat cam jumătate din textul iniţial al lui Eftimie (nu vă grăbiţi să-i luaţi apărarea, aruncaţi-vă mai degrabă la picioarele noastre şi mulţumiţi-ne), suntem nevoiţi să-i punem noi un final. Iată-l:

Sub masca de golan de internet, în sufletul şi-n scrierile lui Mordechai există, de fapt, un tip care iubeşte oamenii şi le dă o bere.

P.S. Cartea nu poate fi achiziţionată de nicăieri din România. Teoretic aţi putea s-o comandaţi de pe site-ul editurii Tracus Arte. Care, în momentul de faţă, nu funcţionează. Eu am comandat-o pe vremea când funcţiona şi tot degeaba. După o lună m-a sunat o doamna de acolo să mă întrebe dacă mai doresc cartea. I-am confirmat că da. Tot n-am primit-o. Noroc că mi-am făcut concediul anul ăsta în România şi am reuşit s-o iau direct de la autor.

Share:

18 comments

  1. argy 9 October, 2010 at 11:23

    daca e o carte asa de ” fantomatica ” , ar trebui pusa ca mare premiu la un super concurs pe dc , pentru ca sunt atatia oameni care nu mai pot sa doarma noaptea ca nu au cartea asta , de la fanii unui show balacaros pana la fanii abces direct .

  2. mifty 9 October, 2010 at 12:49

    … scaneaz-o şi bag-o pe net!!! 😀

  3. anndryusha 9 October, 2010 at 12:51

    Deci Osmoi împinge 170 de kile de la piept, fără să icnească, zici? Interesant…

  4. N.A. 9 October, 2010 at 14:05

    Si chiar asteptam reactia redactiei despre noii laureati Nobel – mai ales pe literatura :))
    In schimb o avem pe-a unor culturisti! Bun asa! Sala cum se numea? Ceasu’ rau? 😀

  5. N.A. 9 October, 2010 at 14:08

    Bai, da’ cata cenzura!
    Sa-i tai recenziile lui Eftimie, iata un gest riscant… ar putea starni mania poporului…

  6. silavaracald 9 October, 2010 at 14:21

    Mda, m-am prins: de aici vine ranchiuna voastră de ați ciopârțit textul ăsta colosal al lui Eftimie.
    un tip care iubeşte oamenii şi le dă o bere. O BERE! Adică doar merituosului care a scris de bine de ea. Lui Eftimie, ca să fiu și mai clară.
    Invidioșilor!:-p

  7. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Ovidiu Eftimie recomandă: “Poveştile unui mizantrop” -- Topsy.com 9 October, 2010 at 14:50

    […] This post was mentioned on Twitter by Melania F., sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Ovidiu Eftimie recomandă: “Poveştile unui mizantrop” http://bit.ly/aKNXvF […]

  8. Ina 9 October, 2010 at 17:04

    Imi imaginez ca din excelenta recenzie a lui Eftimie (cenzurata barbar de catre Julius, din invidie) a fost smuls urmatorul pasaj:
    „Trecerea-dincolo a Mizantropului nu este o katabasis, ci o anabasis. Mizantropul transcende limitele pămîntescului, însă nu în jos ca Odysseus, ci în sus.”
    …sau asta era din alta recenzie, poate nu imi amintesc eu bine.

  9. Dan1 9 October, 2010 at 20:24

    @Ina
    =)) Asta era Apolodor =))
    Dar un mizantrop care iubeste oamenii, asta e chiar de-a dreptul… asta e Julius… =))

  10. Dan1 9 October, 2010 at 20:30

    Scuze, vrui sa spui altcevaQ

  11. Dan1 9 October, 2010 at 20:34

    Oricum, Ovidiule, Eftimie, te-ai scos… Dupa gherle recenzii de doi bani, in sfarsit ai palamatit debitat ceva valabil…
    Asta da recenzie (chit ca nu-i recenzie) =))

  12. Ioana 10 October, 2010 at 10:40

    De cand ma chinuiam sa aflu cine-i mordechai 🙂

  13. Dan 10 October, 2010 at 22:39

    Bun text 🙂
    Mai vin pe aici.

  14. mifty 11 October, 2010 at 00:31

    … deci, Dan1 e o chestie verde, cu coadă, şi Dan e o cu totul altă chestie, violet, fără coadă…
    aşa!…
    acum putem să-i deosebim 😀

  15. Dan1 11 October, 2010 at 07:52

    @mifty
    “Chestia verde, cu coada” e chiar poza mea, facuta asta-vara la mare =))
    Si mi-am luat acest nick “Dan1” din doua motive:
    1. ca sa nu fiu confundat cu acest Dan care a mai bagat banalitati si platitudini pe post de comentariu (spre deosebire de mine, daaaa? :)))
    si beee, fiindca am muuulta fantezie =))
    Si mai este si un “Dan C” care mai comenteaza din când in când si pe care eu il banuiesc a fi chiar Dan C. Mihailescu. Nu ma confundati nici cu acesta! =))

  16. JULIUS 12 October, 2010 at 03:17

    @Dan1: pai sigur e Dan C Mihailescu, asta comenteaza la Eftimie.

  17. ErRon 12 October, 2010 at 03:22

    @Julius
    Esti online la ora asta???

  18. anonim de anonim 14 October, 2010 at 13:57

    Eftimie, zi-i lu’ Florin ca poate sa cumpere linistit Volvo: nu mai e al suedezilor, l-au luat si pe asta chinezii 🙂

Leave a reply