Postul nu e post destul

Epidemii din patria mea: azi, gripa

Dr. Ionuţ Şendroiu

Nea Vasile din Fîlfani suferă de hipertensiune arterială – pe care o tratează în fiecare toamnă cu pastramă şi vin roşu – are un colesterol de sparge eprubeta – pe care îl îngrijeşte cu slană şi tutun şi, ca mai toţi colegii săi de generaţie, o prostată ca pe mînă. Şi din ce a înţeles dumnealui de la tv, trebuie să se ducă pînă la dispensar să i se facă un vaccin, ca să nu se mai îmbolnăvească iarna asta de gripă. Că se aude că o să vină iar gripa aia periculoasă, de care moare lumea mai ceva ca la OTV.

Nea Vasile s-a îmbrăcat de duminică, a ras o sută de rachiu “să-şi facă coraj” şi s-a dus la vaccinare. Vaccinul antigripal pe care l-a încasat, după o oră de stat disciplinat la coadă în sala de aşteptare, conţine următoarele antigene, la modă în sezonul toamnă-iarnă 2010-2011: virusul gripal A/California, virusul gripal A/Perth şi virusul gripal B/Brisbane.

Cum nici unul dintre aceste periculoase şi exotice virusuri nu bîntuie prin cîrciuma pe unde obişnuieşte nea Vasile să-şi bea rachiul şi nici prin rata de Costeşti, e puţin probabil ca eroul nostru să dea cu nasul de vreunul din ele. Cu toate acestea, organismul său, deşi obosit cu metabolizarea zilnică a rachiului şi a nicotinei, va trebui să sintetizeze – mort, copt – anticorpi pentru virusurile California, Perth şi Brisbane.

Pentru că aşa recomandă Ministerului Sănătăţii.

Problema e că nea Vasile, care nu a văzut avion decît în poze şi în general habar nu are pe unde vin Perth-u’ şi Brisbane-u’ (nu a fost în viaţa lui mai departe de Topoloveni) s-a pricopsit în sala de aşteptere a dispensarului, în timp ce stătea la coadă la vaccinare, cu un virus banal, indigen, se pare provenit din Ciorogîrla.

Organismul lui nea Vasile, în loc să pună mîna să facă anticorpi pentru virusul Ciorogîrla, care l-a invadat pe bune, munceşte să creeze anticorpi pentru virusurile California, Perth şi Brisbane.

După vreo două săptămîni de stat la pat, nea Vasile, slăbit de gripa de Ciorogîrla, dar imun la redutabilul virus Brisbane, face o infecţie urinară. Tot cu un microb de la ei din sat. Că v-am spus de la început că avea prostata cam groasă şi era predispus. Aşa că trage-i cu antibiotice, cu ţuică fiartă şi paracetamoale. Ceea ce, pentru stomacul şi ficatul lui nea Vasile, începe să fie cam mult.
Iar cînd medicul de familie îi recomandă să mai ia şi nishte ranitidină pentru stomac, după care să se ducă cu ficatu’ la spital în oraş să se caute, paharul se cam umple.

Luînd în considerare, pe lîngă aspectele prezentate mai sus, faptul că hipertensiunea arterială şi remarcabilul nivel al colesterolul sanguin îi afectează în mod constant oxigenarea creierului, este relativ simplu de calculat probabilitatea ca nea Vasile să se deplaseze de la dispensar direct la cîrciuma din sat, unde să comită un act reprobabil.

Share:

30 comments

  1. motanes 6 October, 2010 at 08:43

    Indubitabil.

  2. Dan1 6 October, 2010 at 08:48

    Daca n-are si el bronsita! Ca-i recomandam un leac care sa-i placa! Auzit de la un doctor! =))

  3. sebra 6 October, 2010 at 08:59

    Iar au cumpărat aştia cincizeci de milioane de doze de vaccin antigripal?..Că alea cumpărate anul trecut se plângeau c-au expirat.

  4. Borish 6 October, 2010 at 09:59

    De ce Topoloveni? :))

  5. Adi 6 October, 2010 at 10:20

    De atatea boli numai un cancer sanatos , in metastaza , te mai scapa . Dar de unde sa-l ia nea Vasile ?

  6. Io 6 October, 2010 at 10:25

    Pai da, ca v-o trebuit globalizare. Noi pe-aci stiam sa ne luptam cu astea ale noastre. Cu virusul H/Hotarel sau virusul G/Ghighiseni nemaivorbind de redutabila tulpina N/Nimaiesti. Realizasem un statu quo dar acuma avem viniturile astea si traba sa schimbam palinca pa “zama de plosnite”

  7. sebra 6 October, 2010 at 10:34

    Da’ doamna Dorina ce părere are despre vaccinurile astea versus gripă??

  8. argy 6 October, 2010 at 11:16

    pai nea vasile nu stie unde sunt localitatile respective , dar daca vine un american din california sau un australian la crasma din sat ? ce se face atunci nea vasile , ca e posibil sa bea din aceeasi sticla cu respectivii vizitatori sau sa primeasca o sticla ,din care au baut intrusii , cadou in moalele capului de la nea costica (suparat ca nea vasile sustine ca melbourne e capitala australiei , nea costica fiind documentat stie sigur ca e canberra .)

  9. XaeL 6 October, 2010 at 11:25

    @sendroiu: nu mai induce lumea in eroare, ca astia care au alta facultate decat noi nu pricep gluma si te cred. stii si tu ca alea sunt tulpinile considerate cel mai probabil sa se gaseasca in romania in sezonul asta, si nu de catre minstrul tembel ci de epidemiologi la nivel national si european. iar numele nu are legatura cu locul unde se afla ele acum, ci cu locul unde au fost descoperite. si cum nu au fost descoperite ieri, au avut timp sa migreze din perth, unde au aparut acum xx ani, pana in romania, din aproape in aproape.

  10. sendroiu 6 October, 2010 at 11:36

    @Sebra: nu stiu cite doze de vaccin au cumparat pt sezonul asta si nici cit a costat distractia, dar stiu ca vaccinul cumparat contine tulpinile A/Calfornia, A/Perh si B/Brisbane.
    Poate ca vaccinul se distribuie si cu harta Australiei, la pachet 😉

  11. sebra 6 October, 2010 at 11:40

    @Doc,
    Peste o săptămână se anunţă epidemie de gripă, nu? :))

  12. Dan1 6 October, 2010 at 11:45

    @XaeL
    Acu’ m-am prins! De-aia voia Ciprian sa-si ia drujba, ca sa taie tulpinile virusilor virusurilor (ca ma uitai pe dexonline cum se spune corect)! =))
    (noi IT-stii zicem virusi cu nonsalanta :)))

  13. Kilroy 6 October, 2010 at 13:01

    Oare ce act reprobabil ar putea comite la crasma? Doar intra acolo ca la biblioteca, de fiecare data.

  14. sendroiu 6 October, 2010 at 13:01

    @XaeL: de fapt, alea sunt tulpinile considerate cel mai probabil sa se gaseasca in emisfera nordica in sezonul asta 🙂 cum Romania face parte din emisfera nordica, se poate bate palma pentru o afacere intre ministerul sanatatii si compania producatoare.
    Mesajul meu era ca, desi vaccinat antigripal, nea vasile risca din nou sa ajunga pe prima pagina in ziarul local … 😉

  15. Miorlaupufos 6 October, 2010 at 13:05

    Oricum, virusii aia sint beti-morti de la cit le-a dat nea’ Caisa sa bea, deci n-o sa se mai inteleaga om cu persoana la o eventuala confruntare virusi proprii-virusi din vaccin. Asa ca nea Vasile ar face bine sa mentina starea de confuzie si sa mai toarne pe git niste rachiu din productia toamna 2010, proaspat tras in sticla.

    Xael, tu lucrezi la Ministerul Sanatatii?:D

  16. XaeL 6 October, 2010 at 13:20

    @sendroiu: eh, postul tau suna a “teoria conspiratiei” referitor la vaccinuri, despre cum sunt ele ridicol de inutile si mai fac si rau. iar eu am vrut sa explic ca nu-s deloc ridicol de inutile, la restul logicii n-am obiectii (din cate stiu, trebuie sa treaca o luna de la ultima infectie/viroza ca sa poti face un vaccin, pentru a obtine un raspuns imun optim; iar paracetamolul in exces pe ficat cirotic -> hepatita fulminanta).

  17. savy 6 October, 2010 at 14:13

    Poate domn’ doctor i-a recomandat ranitidina pentru “tratarea” ginecomastiei.

  18. Silavaracald 6 October, 2010 at 14:42

    @Xael
    Nici teoria conspiratiei, dar nici a lui Cercel. O spun din experienta profesionala, daca tot ne batem intre noi cu serpi incolaciti pe ginecee. :D.

  19. sendroiu 6 October, 2010 at 15:16

    @XaeL: crede-ma, nu am intentionat sa scriu un text care sa dezbata utilitatea vaccinului antigripal.
    E un simplu exercitiu de imaginatie, despre un personaj ale carui particularitati alimentare, igienice si educationale, il deosebesc mult de, sa zicem, directorul de marketing al unei companii de telefonie mobila. Personajul meu fictiv nu urmeaza o dieta hipocalorica, bagata in fibre, nu merge la sala si se pare ca se si autotrateaza cu paracetamoale (obicei explicabil, cumva, prin faptul ca la unele farmacii, la tzara, poti primi cateva buline de paracetamol in loc de rest, pe principiul ca “nu strica sa ai in casa” 😉 )
    Prezentarea personajului Vasile la dispensarul din localitatea de domiciliu, in vederea vaccinarii antigripale, este, de asemenea, fictiva 😉

    @savy: ginecomastia si-o “trata” nea Vasile cu rachiu, in contextul bolii hepatice …

  20. Dinu Patriciu 6 October, 2010 at 15:20

    Trebuia sa mentionezi Algocalminul parca avea o rezonanta mai adanca:)) ca`n armata ..”Ce te doare? Burta? Ia un algocalmin si`ti trece”::)
    Ii multumim doctorului pentru vizita in mediul rural,fictiva zice el…dar atat de reala…:)
    Hai cu pruna si cu slana…ce vaccine!:)

  21. Cata 6 October, 2010 at 15:51

    @Doc, ai uitat să ne spui cam câţi ani are nea Vasile din Fîlfani. Întreb asta pentru că se vor găsi destui românaşi să spună despre nea Vasile, după trecerea sa în nefiinţă, “uite dom’le, a băut şi a fumat toată viaţa şi a ajuns la … ani” 😀

  22. mitza 6 October, 2010 at 16:14

    @slvc

    gineceu or caduceu? m-ai confuzat

  23. ErRon 6 October, 2010 at 23:20

    Doamnelor/domnilor doctori!
    Am o dilema sechelara, inca din adolescenta: pot fi prea multe vaccinuri daunatoare organismului??
    Iata intamplarea care a generat aceasta intrebare:
    Pe vremea cand se lua apa, la cele mai nastrusnice si inoportune ore, ma aflam in cabinetul unui doctor cardiolog, asteptand ca acesta sa-mi dea biletul de iesire al unei rude. In cabinet era si asistenta doctorului, o blonda fasneata, subtirica, ce era in relatii atat de bune cu doctorul, incat se servea, direct din buzunarul halatului lui, cu tigari si bricheta.
    Ei bine, doctorul scria la masa, eu asteptam langa usa, asistenta tocmai ce-si aprinsese tigara. Au inceput sa se auda zgomotele specifice, pe tevile de apa, ce marcau intreruperea acesteia. Panicata, asistenta zice:
    -Domnu’ doctor, se ia apa, ce sa fac??
    Calm, doctorul si-a ridicat ochii de pe foaie, s-a uitat la ea peste ochelari si i-a spus:
    -Cauta si tu, Angela, un borcan, o vaza, ceva! Descurca-te, ca esti majora si vaccinata! Poate chiar prea vaccinata!!!!
    Deci, intreb eu, chiar pot fi daunatoare prea multe vaccinuri???:-/

  24. XaeL 7 October, 2010 at 01:57

    n-am mai ras atat de bine de la ultimul text al lui vivi. erron, ai potential. (doar daca poanta nu a fost cumva neintentionata)

  25. acp 7 October, 2010 at 13:22

    Dom’ doctor, caut si eu niste raspunsuri la dvs, poate in emisiunile viitoare:
    1. ce (tipuri de) medicamente nu se iau cu tuica si de ce? Eu sustin ca n-are a face daca razi o tescovina in timpul tratamentului medicamentos, ea ca nu e bine, ca asa zice lumea. Mai bine ma las de tescovina decat sa-i dau dreptate, pai nu?!

    2. Cine pla mea e Monica Tatoiu si de ce vine la teveu sa le zica bolnavilor de cancer sa inlocuiasca citostaticele cu rahat d’ala alb de albina? Are dreptate, sau mai bine-ar sta acasa, ca la ora aia e telenovele?

    Va multumesc,

    Un amator de jinars si Clona, varianta nedublata

  26. Dan1 7 October, 2010 at 13:47

    @acp
    Frate, Monica Tatoiu aia e omniprezenta la toate talk-show-urile. Si, chiar daca ar avea dreptate, tot mai bine-ar sta acasa, ca deja a inceput sa enerveze pe toata lumea. =))
    Asa, ca sa-ti raspund la intrebare, ea e profa de mate, ca am vazut mai demult (acu’ mai bine de 10 ani) cum se lauda aceasta waca povestea ea ca in timp ce preda o integrala la tabla, au navalit peste ea niste manageri de la oriflame, au batut-o si au pus-o cu forta manager pe România. Iti venea sa crezi ca saraca n-a trebuit sa popincurizeze pe nimeni ca sa ajunga manager, doar prin meritele ei proprii a ajuns. =))

  27. sendroiu 7 October, 2010 at 14:08

    @acp: tocshonovela Monicai T imi aminteste de o legenda care circula pe culoarele unui spital din Bucuresti, pe vremea cand eram student.
    Cica Marele Profesor era la contravizita cu alai. Ajunge la patul Umilului Bolnav de Cancer Pulmonar Stadiu’ 3. Caruia tocmai ii venise radiografia torace fatza- profil calda, calda. Rezidentu’ de garda inmaneaza solemn radiografia Marelui Profesor. Marele Prof arunca pe ea un ochi expert si decreteaza: “Moare. Doua luni, cel mult trei.”
    Dupa 3 luni fix, Umilul Bolnav de Cancer Pulmonar Stadiu 3 vine la Marele Profesor cu o spaga de multzumire. Avea 10 chile in plus, culoarea pamantiie din obrajii disparuse, dar se pare ca Marele Prof l-a recunoscut, totusi, intrucat a ramas timp de cateva secunde bune cu ochii si gura larg cascate. “Am respectat indicatiile Dv si am venit sa va multzumesc” zice bolnavu’. “Care indicatii?” raspunde Marele P. “Moare (zeama de varza, regionalism) – timp de 2 luni, cel mult 3”
    Omul golise cateva butoaie …
    (Evident, e genul de istorie care trebuie insotzita de mesajul “nu incercati asta acasa” 🙂 )

  28. acp 7 October, 2010 at 14:26

    Corect, ce zice Marele Profesor e batut in cuie! 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=EjbFPE_eysc

  29. ErRon 7 October, 2010 at 15:12

    @Xael
    Nu stiu ce sa zic despre poanta, ca doctorul acela a ajuns seful clinicii acum, si mi-e jena sa merg sa-i cer lamuriri!
    Mi-e ca habar nu mai are cine era Angela!!!:D

  30. unmihai 7 October, 2010 at 15:35

    @sendroiu
    povestea asta (cu moare) merita o postare separata 😀

Leave a reply