Evenimentul zilei de ieri

22 octombrie 1932: A Treia Conferinţă Balcanică

Radu Pircă
Secole de-a rândul, Balcanii au avut renumele unui loc plăcut, unde vecinii își scuipă unul altuia semințe în cap peste gard și uneori își mai aruncă și câte o grenadă, o țeastă însângerată sau alte asemenea mici atenții. După Primul Război Mondial, însă, mai mulți lideri politici din statele balcanice s-au gândit că ar fi o idee mai bună ca țările lor să-și unească eforturile pentru a scuipa semințe în capul altora, de pildă al occidentalilor.

În mare, aceasta a fost ideea din spatele Conferințelor Balcanice – patru la număr, desfășurate între 1930 și 1933. Mai precis, aceasta ar fi trebuit să fie ideea, fiindcă rapid Conferințele au fost deviate spre scopuri mai practice, de pildă crearea unei alianțe împotriva Bulgariei.

Cum au ajuns superputerea murăturilor și dulceții de trandafiri să fie privită drept un pericol? Simplu: după ce vecinii bulgarilor s-au unit împotriva lor în Al Doilea Război Balcanic și în Primul Război Mondial, la finalul cărora România, Grecia și Serbia (apoi Iugoslavia) au plecat acasă cu bucăți masive din Bulgaria (indicate prin săgeți roșii pe harta de mai jos), era absolut normal ca patria gogoșarilor să nutrească sentimente nu tocmai pașnice la adresa acelorași vecini. Guvernul de la Sofia a început deci să-și caute frați mai mari printre puterile europene, fie că era vorba de Franța, URSS sau de Italia (deși, realist vorbind, cred că bulgarii ar fi putut să-i ajute pe italieni și nu invers). Evident, vecinii au început să se panicheze, mai ales că odată cu teritoriile luate în războiaie veniseră la pachet și minorități bulgare, despre care se credea că ar ascunde mitraliere și grenade prin borcanele cu zacuscă. Ca urmare, Conferințele Balcanice le-au oferit românilor, grecilor și iugoslavilor pretextul perfect pentru a unelti împreună cu turcii, dușmanii tradiționali ai bulgarilor (find vorba de Balcani, ”tradiționali” înseamnă de vreo 60 de ani, că înainte se înțelegeau ca frații).

Balcanii 1918-1938A treia Conferință a avut loc la București, în octombrie 1932 și aparent a fost absolut inutilă. Politicieni, diplomați, profesori universitari, industriași – practic, doar Dragoș Bucurenci mai lipsea – s-au întâlnit ca să pună pe hârtie diverse planuri, de la creearea unui Institut de Istorie a Balcanilor (am senzația că Nicolae Iorga mai avea nevoie de o sinecură, că nu-i mai ajungeau banii de țigări) până la unirea tuturor statelor din regiune într-o federație. Delegații bulgari s-a retras rapid de la discuții atunci când li s-a spus clar că nu se va discuta problema minorităților, mai ales a minorităților bulgare din alte țări, deoarece sunt chestiuni mai importante pe ordinea de zi, de pildă schimbul de filme între țările balcanice.

În ultima zi a Conferinței de la București s-a luat însă și o decizie importantă. România, Grecia, Iugoslavia și Turcia au hotărât să formeze cât mai repede posibil o alianță care să le apere de Bulgaria, ca și cum aceasta s-ar fi transformat peste noapte în vreun imperiu dotat cu roboți uriași și cuirasate galactice.

Alianța, botezată Înțelegerea Balcanică, a luat ființă în 1934. Istoricii români, greci, sârbi și turci susțin și azi că a fost creată strict pentru menținerea păcii și prieteniei între popoare, împotriva guvernului agresiv de la Sofia etc. Ce omit ei (sunt convins că nu din reavoință) ar fi că, în perioada respectivă armata bulgară era jenantă (bine, nu ca armata italiană, dar totuși jenantă), iar guvernul nu vroia decât pace pentru a putea trece peste criza economică. În plus, la scurt timp după semnarea Înțelegerii un diplomat francez a făcut publice prevederile secrete ale acesteia, incluzând măsuri pașnice precum ocuparea militară a Bulgariei în cazul în care ar fi fost obraznică cu vecinii.

Nici azi nu se știe dacă prevederile erau reale, dar bulgarii, cel puțin, așa au crezut. În consecință, câteva zile mai târziu, guvernul de la Sofia a fost răsturnat de un puci militar pus la cale cu ajutorul iugoslavilor. Noul regim a stat cumințel în banca lui, a desființat organizațiile naționaliste bulgare care spărgeau geamurile vecinilor și așa a scăpat de invazie.

Din fericire, se pare că, la fel ca și noi, și bulgarii au uitat frumoasa istorie a Conferințelor Balcanice. Cel puțin, așa sper de fiecare dată când mănânc în țara vecină și nu caut cu furculița după scrum sau cioburi.

Share:

22 comments

  1. Dinu Patriciu 22 October, 2010 at 13:00

    Da da sa nu mai zicem,cum maretul ,magnificul,mega-propolisul(da bre spray-ul nu orasul pe grecestem malaka) stat unitar,indivizibil,impozitabil Romania(plm mereu am fost milogi,doar republici,protectorate,regat…niciodata Imperiu…estem?) a stat si a privit vreo 9 ani mai tarziu,cum zer mustata Hitler bombed the shit out of Beograd tziti…bine pentru patrioti,mai adaugam si cedarea acelor teritorii rumanesti gen transilvania,moldavia ( a se citii “Nunta in Basarabia” 🙂 ah sau vedea 🙂 ).
    Trist ce curve am fost si ce pesti am ajuns.

  2. N.A. 22 October, 2010 at 13:22

    Adica n-a fost bulgaru’ nenea ala rau care ne prada, ne submina turismu’ prin preturi mici si ne fura caruta inca din preistorie, vrei sa zici? :))

  3. punKreas 22 October, 2010 at 13:34

    Daca ne uneam, ne cucerea hitlerica mai repede :))

  4. Dan1 22 October, 2010 at 13:36

    Niste ticalosi care l-au tratat otravit pe Sendroiu cu Capetan Morganov si alte porcarii! =))

  5. Xanax 22 October, 2010 at 13:36

    @N.A.
    nu, bulgarul e omul ala rau care nu ne lasa sa-l batem la fotbal 😀
    desi acum chiar de ne-ar lasa, nu cred ca facem vreo mamaliga cu ei.

  6. Adi 22 October, 2010 at 13:46

    Ca sa fim foarte sinceri , Balcanii au devenit o problema internationala abia dupa ce Imperiul Otoman a ajuns suficient de slab pentru ca rusii sa pofteasca la teritoriile acestuia si iesirea directa la Mediterana , invocand (cum altfel) protejarea popoarelor ortodoxe si slave din cuprinsul mult-prea nevolnicului Imperiu turc . Pana atunci toate conflictele din regiune (inclusiv marile noastre batalii cu turcii) erau privite de occidentali ca simple revolte din interiorul Imperiului Otoman (cam ca un conflict din Cecenia in zilele noastre) . Sunt si cateva exceptii remarcabile , cand batalii de-ale noastre cu turcii au avut relevanta europeana : Belgrad – 1456 (Iancu de Hunedoara) , Vaslui – 1475 (Stefan) , Stanilesti (1711 – ma rog , aici Petru cel Mare s-a batut cu turcii dar a fost si Dimitrie Cantemir cu moldovenii lui pe acolo) , dar de regula nu prea eram luati in seama .

    Bulgarii au devenit o problema in Balcani dupa razboiul din 1877-1878 , cand au obtinut autonomia . Imediat dupa razboi , pacea de la San Stefano a fixat niste granite foarte generoase (de pilda , inclusiv Salonicul) pentru bulgari pentru ca asa au vrut rusii . Cum insa celelalte mari puteri au inteles rapid ca Bulgaria nu este de fapt decat agentul prin care Rusia isi impunea vointa in Balcani au cerut o noua conferinta de pace la Berlin unde granitele au foat serios ajustate in defavoarea bulgarilor . Ceea ce le-a produs acestora o prima mare frustrare , urmata de cea de care amintesti , dupa al doilea razboi balcanic , din 1913 .
    Cat priveste forta armatei bulgare , nu stiu ce sa zic . Cert e ca in 1916 ne-au batut de ne-au zvantat la Turtucaia (si cu ajutor , mai ales logistic , din partea nemtilor) . Ceea ce a provocat reactia ramasa in istorie a lui Goga (“Tara de secaturi, tara minora cazuta rusinos la examenul de capacitate in fala Europei…Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi moralisti, ministrii care s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti.”) , atat de actuala , din pacate .

  7. sebra 22 October, 2010 at 13:50

    Bulgaria este superputerea îngheţatei din iaurt. De aia reprezenta un pericol. Nu existau congelatoare pe vremea aia şi se acrea iaurtul :))

    Wow, dacă intră Adi în polemică cu Pircă, putem să ne întoarcem la pisici.

  8. Tweets that mention Daily Cotcodac »  22 octombrie 1932: A Treia Conferinţă Balcanică -- Topsy.com 22 October, 2010 at 14:01

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» 22 octombrie 1932: A Treia Conferinţă Balcanică http://bit.ly/crNKK8 […]

  9. Adi 22 October, 2010 at 14:02

    Da , am facut o greseala : dupa San Stefano bulgarilor li s-a dat Macedonia greaca , dar fara capitala acesteia , Salonicul . Mi se parea ca ceva nu-i in regula si m-am uitat si pe Wikipedia (evident! 🙂 ) .

    http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_San_Stefano

  10. Dan1 22 October, 2010 at 14:17

    @Adi
    Magistral!
    Ei, domnu’ Pirca, ce mai zici?
    Mai am o intrebare la ambii: au indraznit bulgarii sa ne atace si pe noi inainte de primul razboi mondial si sa devasteze Constanta? Ca am citit undeva…

  11. Ina 22 October, 2010 at 14:26

    Ia uiteeeeee…butoane cu like-uri! Ce-mi place! Un rind de like la toata lumea, din partea mea, in cinstea acestei noutati pe DC!

  12. dan 22 October, 2010 at 14:43

    Observ ca in ultima vreme Pirca scrie cel mai mult (oare pentru ca el stie?) Ilustrul Julius se complace intr-o lene creatoare… dar are meritul ca macar ii lasa pe altii sa se afirme.

  13. Andrei Dumbravă 22 October, 2010 at 15:08

    Cred că de asta îşi tot aduc ei aminte şi de portofelele, genţile sau maşinile noastre.. că prea le reţin pentru verificări şi ştiu muraţii ăştia al dracu de bine cât să-ţi oprească ca să poţi ajunge şi tu până în grecia…

  14. m3bis 22 October, 2010 at 15:10

    I-am dat like lui @Adi doar ca să nu fiu nevoit să-i citesc comentariul

  15. Adi 22 October, 2010 at 15:38

    @ m3bis

    :”> :))

  16. N.A. 22 October, 2010 at 16:06

    Adi, esti campion la like-uri! :))

  17. Adi 22 October, 2010 at 16:47

    @ N.A.

    Observ . Si asta-mi confirma ce banuiam de mult . Anume ca DC e un blog al celor care gusta din plin textele anoste , fara simtul umorului , fie ele articole sau comentarii .

  18. Dan1 22 October, 2010 at 17:45

    @Adi
    Ai merita si niste felicitari sincere simple! (ca sa nu ti-o iei in cap!) =))

  19. ErRon 22 October, 2010 at 21:13

    E fascinant sa citesc atatea chestii faine pe aici!
    Sigur, sunt complexata cand vad oameni (mai!) destepti & culti, da’ ma bucur ca exista!
    🙂

  20. mifty 22 October, 2010 at 21:19

    Pircă, ai pus-o: tre să iei un coautor!!!
    nu, nu ochișori… ăăă… vreau să zic… motanul.
    pe altcineva 😀

    apropo, m3bis, tot e bine că nu-ți poți da like singur!!! :))
    așa mă bubuie râsul când văd pe fb like-uri date fix de autorii “tecstelor” :))

  21. dyers_eve 23 October, 2010 at 03:39

    Cata ura, dom’ne, cata ura !!!
    Se zvarcolesc Asanestii in mormant cand vad ce culmi escaladeaza antipatia romano-bulgara. Nu ne fu de-ajuns Stoicikov amu’ ceva ani, ca io’te si Pirca sare sa atate focul sub mamaliga.
    Bre, noi cu ei prieteni suntem ! Ei ne-au dat noua zacusca, muraturi, castraveciori, Cadrilater si mondiale la lighean. Noi le-am dat lor turcii indarat, la fel si Cadrilater, si pod de prietenie, basca bonus Florentin Petre. Plus ca impreuna am venit sa facem UE de ras.
    Mai conteaza acum ca noi am incercat sa le-o tragem lor pe la spate/ ceafa ori de cate ori am avut ocazia?
    Sau pot, laolalta, talentul lui Eminescu, gura bogata a lui Stoicikov si eruditia lui Pirca, pot ele strica o frumoasa si multiseculara prietenie?

  22. song2 25 October, 2010 at 11:54

    Dar se poate domnilor?
    Imperfectul de la “a vrea” e “el vrea”.
    De la “a voi” e “el voia”.
    “El vroia” nu exista, si nici nu cred ca a existat vreodata, fie si in 1932. Trei flotari!

Leave a reply