Evenimentul zilei de ieri

19 octombrie 202 î. Hr.: Bătălia de la Zama

Radu Pircă
Zama este azi unul din sătucurile împuțite de la periferia Tunisului (aș fi vrut să scriu ”prăfuite” dar m-am gândit că poate ați fost în Tunisia și o să vă indignați). Oricând vei găsi aici un localnic săritor care să-ți vândă o cască romană autentică – dovadă faptul că scrie pe ea ”Made in the E.U.”, or Roma e în UE, nu?

Însă cu aproape două milenii și un sfert în urmă, Zama a fost scena uneia din cele mai importante ciocniri militare din istorie, bătălia în care Cartagina a fost definitiv învinsă și Roma a devenit stăpâna Mediteranei.

Înainte să intre în conflict cu cartaginezii, Republica Romană era o putere de mâna a doua, limitată la teritoriul Italiei de azi și organizată ca o confederație de popoare, unele supuse prin război, altele aliate de bunăvoie, dar toate ținute sub control de teama armatei romane, pentru care masacrarea civililor răsculați făcea demult parte din rutina zilnică. În ciuda numelui, Republica Romană nu era ceea ce am numi azi o democrație; puterea politică reală nu se găsea în mâna cetățenilor cu drept de vot, ci a unui grup restrâns de bogătași, care luau toate deciziile importante. Scuze: de fapt era exact ceea ce am numi azi o democrație.

Despre Cartagina nu știm mare lucru, tocmai pentru că a fost învinsă. Fondată prin 814 î. Hr. de negustorii fenicieni veniți din actuala Sirie, a devenit rapid o metropolă comercială mulțumită poziției sale chiar în mijlocul Mediteranei. Odată cu bogăția a venit și lăcomia: din negustori prosperi, cartaginezii s-au transformat curând în imperialiști hrăpăreți, care s-au extins în Africa de Nord, Peninsula Iberică și în insulele din jurul Italiei – ocazia perfectă pentru a intra în conflict cu Roma, care și ea vroia să stăpânească Mediterana. Despre guvernarea lor știm și mai puțin, dar se pare că și Cartagina era tot o democrație.

Confruntarea decisivă între cartaginezi și romani a început în anul 218 î. Hr. și e cunoscută de istorici drept Al Doilea Război Punic (Primul a fost mai mult de încălzire, iar Al Treilea, mai degrabă un masacru). Cartagina avea un general extraordinar – Hannibal – dar, spre deosebire de Roma, îi lipsea o armată permanentă. Trupele lui Hannibal erau formate din mercenari recrutați în întreaga Europă; dacă ar fi putut, l-ar fi adus probabil și pe Florescu (dar l-ar fi și crucificat după ce îl vedea o dată în acțiune). În fruntea lor, generalul cartaginez a invadat Italia și le-a administrat romanilor câteva dintre cele mai rușinoaste înfrângeri din istoria lor, dar nu a putut cuceri Roma. Nici popoarele supuse nu s-au răsculat în masă, așa cum spera Hannibal, din motiv greu de înțeles (afară de cazul în care credeți că teama de un potențial masacru este un motiv serios). Mai mult, romanii au găsit un general capabil – Publius Cornelius Scipio – care, în loc să se chinuie să apere Italia (strategie cunoscută pe atunci drept ”curu’n poartă”) a invadat și el Africa (romanii au numit această strategie ”focu’ la ei”), amenințând direct Cartagina. Hannibal a fost rechemat în patrie și pe 19 octombrie 202, cei doi comandanți s-au înfruntat la Zama, în bătălia decisivă a războiului.

N-are rost să povestesc bătălia propriu-zisă – un lung măcel în care Scipio și Hannibal și-au condus oamenii absolut lamentabil, fiecare sperând doar că ai lui n-or să fugă primii de pe câmpul de luptă. Am preferat să vă las să savurați scena bătăliei din filmul de propagandă Scipione l’africano realizat în 1937 în Italia lui Mussolini în ideea că poate urmașii romanilor vor fi inspirați să devină la fel de viteji (deși presupun că urmașii romanilor au profitat mai degrabă de întunericul din sala de cinema ca să pipăie fetele).


Consecințele bătăliei de la Zama au fost dramatice. Cartaginezii au capitulat imediat și Roma le-a preluat imperiul, devenind stăpâna Mediteranei. Mai mult, victoria le-a deschis romanilor pofta de cuceriri, pe care le-a luat apoi 300 de ani să și-o sature. Printr-o coincidență, romanilor le-a trecut această poftă, preschimbându-se în greață, imediat ce i-au cucerit pe strămoșii noștrii, dacii.

Dacă vreți să știți mai mult: o carte nouă, ușurel scrisă, despre Hannibal și conflictul între Roma și Cartagina

Share:

31 comments

  1. warlock 19 October, 2010 at 12:27

    Greata pe care romanii autentici moderni, cunoscuti si ca macaronari inca o expun la adresa dacilor moderni cunoscuti ca rromani

  2. Sebra 19 October, 2010 at 13:08

    Totuşi unii intră pe DC şi de pe telefon…e mult prea lung articolu’

  3. anndryusha 19 October, 2010 at 13:54

    Aceeaşi greaţă fiind resimţită aproximativ 2000 de ani mai târziu, de o altă democraţie europeană, mai cunoscută sub numele de UE. =)) =))

  4. unmihai 19 October, 2010 at 14:03

    daca nu spuneai ca-s filmarile lu’ Mussolini puteam sa fac niste glume bunicele despre tehnicile de filmare de pe vremea lu’ Hannibal 🙁

  5. lucianB 19 October, 2010 at 14:21

    mda, f interesanta lectia de istorie 🙂

  6. Tweets that mention Daily Cotcodac »  19 octombrie 202 î. Hr.: Bătălia de la Zama -- Topsy.com 19 October, 2010 at 15:01

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, ionut b.. ionut b. said: RT @JuliusDC: Daily Cotcodac» 19 octombrie 202 î. Hr.: Bătălia de la Zama http://bit.ly/9a6ClN […]

  7. Xanax 19 October, 2010 at 15:07

    da’ faza cu arsul si aratul cartaginei n-ai bagat-o… asta-i mistificare dom’le 😛

  8. dyers_eve 19 October, 2010 at 15:28

    @Xanax:
    Arsul si aratul (dar si reconstruitul) o venit la sfarsitul celui de-al III-lea raboi mondial…asta, punic (PW III, cum ar veni), si se aniverseaza/ comemoreaza la o alta data.
    Imi cer scuze, se aniverseaza numai; romanii n-or prea lasat supravietuitori, ca sa aiba cine comemora.

  9. ErRon 19 October, 2010 at 16:25

    Cu Hannibal ce s-a intamplat?
    Excelente textele de felul acesta!
    Mie cel mai mult din filmulet mi-a placut cum fugeau de tare caii, domnu”profesor!:-h

  10. Adi 19 October, 2010 at 17:15

    Dupa Zama , romanii aveau sa domine doar Mediterana occidentala , nu chiar toata . Regatele elenistice din est , urmase ale imperiului lui Alexandru , in principal Imperiul Seleucid , Egiptul Ptolemeilor si Macedonia erau inca suficient de bine pozitionate in cealalta jumatate . Practic dominatia totala in est o vor obtine abia in vremea lui Pompei (un secol si jumatate mai tarziu) , dupa infrangerea lui Mithridates VI Eupator .

  11. Gobblin 19 October, 2010 at 18:11

    Florescu cu ce numar joaca ? Ca nu l-am vazut in atac ;))

  12. Pirca 19 October, 2010 at 18:16

    @Adi
    Teoretic, ai dreptate.
    Practic, iata rationamentul pe care m-am bazat (si care era prea lung pentru a fi expus in text: ca sa domini Mediterana (ma refer la controlul asupra marii, nu si al tuturor tarmurilor) iti trebuie o flota eficienta, ceva ce numai romanii si cartaginezii mai aveau. Macedonia antigonida nu si-a propus niciodata sa fie o putere navala, statele grecesti depindeau de sponsorizari ca sa puna pe picioare o flota cat de cat decenta, Seleucizii fusesera aproape complet taiati de bazele lor navale in urma razboiului cu Ptolemeu al III-lea Evergetes iar Lagizii, tocmai din cauza acestui razboi, nu se mai preocusera de flota in ultimele decenii ale secolului al III-lea, fiindca nu mai aveau rivali in Mediterana orientala. Stiu ca Ptolemeu al IV-lea Philopator a lansat la apa prima tesaracontera, ceea ce ar trebui sa fie un semn de preocupare pentru flota, dar tot Plutarh ne spune ca acest tip de corabie era aproape imposibil de manevrat si avea doar rol propagandistic. Altminteri, daca stam sa ne gandim si Cleopatra a VII-a avea o flota, dar asta nu inseamna ca Roma nu Mediterana in vremea ei.
    Cam asta a fost rationamentul, sper ca n-a adormit inca nimeni citindu-l,

  13. M3bis 19 October, 2010 at 18:33

    (:|

  14. JULIUS 19 October, 2010 at 18:35

    @Adi: sa mor io, te vad de mult pe site-ul asta, oare cat iti mai ia sa inveti ca lui Pircă nu trebuie sa-i dai nici un pretext sa se lanseze in explicatii??

  15. Adi 19 October, 2010 at 19:00

    @ Pirca

    Zicea Julius sa nu te starnim si , iata , n-am tinut cont . Oricum , chiar si cuceririle terestre in est ale romanilor tot dupa Zama au inceput .
    E drept ca deja devenise doar o problema de timp cucerirea intregului bazin (practic intre infrangerea Cartaginei si cuceririle lui Caesar s-a scurs mai putin decat a durat cucerirea Italiei – mult mai putin) .

    @ Julius

    Da , da’ e mult mai interesant blogul asa . Uite ce curios a devenit M3bis . Si stii foarte bine , chiar daca n-o recunosti , ca 80% dintre cititori intra doar ca sa polemizeze pe diverse teme cu Pirca .

  16. JULIUS 19 October, 2010 at 19:04

    @Adi: M3bis e platit de noi sa para interesat. ca aia de la alba-neagra.

  17. M3bis 19 October, 2010 at 19:11

    @Julius
    (:|

  18. Dan1 19 October, 2010 at 19:22

    @M3bis
    Tu acu’ vrei o prima! =))

  19. mifty 19 October, 2010 at 19:25

    @Dan1: prima ca prima, dar dacă o cere şi pe-a 2-a???
    btw… dacă julică e un mogul ca la finanţe, şi dă stimulente??? 😀

  20. Stephanie 19 October, 2010 at 20:24

    @m3bis: idem. Auzi, nu ti se pare ca Pirca incepe sa semene cu Eftimie? Dpdv al scrisului, evident.

  21. N.A. 19 October, 2010 at 20:36

    Io tin cu Pirca & Adi 😀

  22. M3bis 19 October, 2010 at 20:39

    Eu nu mai pot să zic nimic, că sunt băgat la spam de securistul de Julius.

  23. N.A. 19 October, 2010 at 20:41

    @M3bis – Ia mai zi-le-o un pic pe latina! :))

  24. Dan1 19 October, 2010 at 20:45

    @M3bis
    Pai si, impiedica-te de cablu! =))

  25. Dan 20 October, 2010 at 00:54

    Site-ul asta devine din ce in ce mai meserias.
    Deci
    1. rubrica asta e foarte tare (mai ales ca e si zilnica)
    si 2. vreau sa faceti o zona premium in site, in care sa bagati articolele de genul asta (pt fanii hardcore) si sa le cereti 5 eur/luna pt acces. Sau 7.
    Eventual lasati teaser-ul la liber.
    Astfel o sa fiu sigur ca n-o sa dispara interesul autorului peste ceva timp.

  26. JULIUS 20 October, 2010 at 01:22

    @Dan: propunerile astea te vor face foarte popular printre ceilalti cititori. o sa poti profita de simpatia lor ca sa le ceri sa te ucida repede.

    Cat despre interesul autorului, eu sunt convins ca, daca cineva se arata dispus sa-l asculte, e in stare sa mearga pana in orasul acestui om si sa-i citeasca personal seara, inainte sa adoarma, povesti captivante despre anul celor 4 imparati, campania lui Belizarie in Italia, batalia de la Kulikovo, sahul Babur si cate si mai cate.

  27. Dan 20 October, 2010 at 02:37

    Deci nu inteleg de ce n-ar da cineva 5 euro (adica 5 litri de benzina, adica un drum pana la Ploiesti, numa’ dus) pt acces complet o luna intreaga la ceva atat de select.
    In loc de 4 articole gratis zilnic, or sa fie doar 3 gratis si unul premium (sau “premium”, sau “Glumele din articolele precedente sunt de fapt aici. Click to login”).
    Chestia asta se adreseaza fanului ala care consuma site-ul in mod pasiv, ca pe un produs de divertisment clasic (carte, show tv, film) si se bucura de el fara sa comenteze sau sa dea like-uri. Fanul ala care cumpara dvd-ul original sa vada scenele taiate la montaj.
    Cu cititorii astia n-ati interactionat pana acum, ati putea sa incercati sa vedeti cam cati sunt. Cred ca din aia 2500 care se intorc zilnic, vreo 500 sunt de genul asta. Zic eu, eventual tin si un pariu daca va tine si pe voi.
    Pana la urma puteti sa o faceti la misto si eventual sa renuntati dupa un timp, tot la misto. Fiind o chestie serioasa, se preteaza foarte bine la glume.

  28. Dan1 20 October, 2010 at 08:32

    @Dan
    Auzi bre tizu’, o sa-ti raspund ca in bancul ala cu Zaroni: ce sa caut eu la 8:32 la Ploiesti? =))

  29. N.A. 20 October, 2010 at 14:17

    @Dan – De ce umbli cu mascari? :)) Daca maritul Julius nu-i jigneste pe baieti cu bani, de ce am face-o noi?! :))

  30. nustiuzicsieu 2 November, 2010 at 00:26

    cred ca liban. de-acolo au venit aia. in siria era mai putina fenicie. mai multa era in liban.

  31. 15 decembrie 533: Bătălia de la Tricamarum, ziua în care germanii au pierdut Africa » Daily Cotcodac 15 December, 2010 at 12:32

    […] un trib germanic venit de undeva de pe ţărmurile Mării Baltice, cuceriseră de la romani nordul Africii în prima jumătate a secolului al V-lea. Era una dintre cele mai prospere regiuni ale imperiului […]

Leave a reply