Evenimentul zilei de ieri

11 octombrie 1531: Moartea lui Zwingli

Radu Pircă

Două armate elveţiene se înfruntă pe dealurile din jurul Kappel-ului, în dimineaţa de 11 octombrie a anului 1531, înarmate până în dinţi cu halebarde şi tunuri (acum sincer, cu ce credeaţi, cu ceasuri cu cuc şi tablete uriaşe de ciocolată?). Cu două zile în urmă, cantonul Zurich a intrat în război cu alte cinci cantoane, din motive religioase – sau, cum am spune azi, când am scăpat de obscurantismul mistic, ”pentru că erau pe Axa Răului”.

Elveţia acelor vremuri nu era un stat federal ca acum, ci o asociere între cantoane, care altminteri acţionau ca nişte state independente cu propriile lor guverne (ca să mă înţelegeţi: cam cum e Constanţa faţă de România). Cele cinci cantoane de care vorbeam mai sus sunt catolice, în vreme ce Zurichul este condus de Huldrych Zwingli (foto), liderul Reformei în Elveţia, un om sfânt în ochii protestanţilor de aici – deşi colegul său într-ale Reformei, Luther, are un pic altă părere şi nu-l scoate din ”fanatic periculos” şi ”predicatorul Diavolului”. Zwingli şi Luther s-au certat iremediabil cu câţiva ani mai înainte pe tema prezenţei reale sau simbolice a lui Christos în pâinea şi vinul de la împărtăşanie (ştiinţa modernă a rezolvat această problemă: nu e Christos, e E305 şi prezenţa sa e cât se poate de reală). Fiind amândoi nişte oameni sfinţi, acum fiecare e convins că celălalt este un sectant care o să ardă în flăcările iadului.

Huldrych Zwingli

Dar Zwingli are ce are mai ales cu catolicii şi e supărat că cinci din cele treisprezece cantoane elveţiene se încăpăţânează să rămână fidele Papei; Papă care a pregătit atât pentru Zwingli cât şi pentru Luther un rug călduros (e şi el un om sfânt, v-aţi dat seama, nu?) Ca să-i aducă pe aceşti miei rătăciţi pe calea cea bună, liderul spiritual din Zurich a decis în mai 1531 să-i supună unui embargou strict, confiscând toate importurile de grâne către cantoanele papistaşe – fiindcă înainte să ardă în iad, e frumos ca păcătoşii să sufere şi pe acest pământ de foame.

La venirea toamnei, catolicii simt că-i răzbeşte foamea şi decid să atace Zurichul. Armata cantoanelor papistaşe şi cea a cantoanelor reformate se ciocnesc pe 11 octombrie în bătălia de la Kappel, ambele invocând ajutorul divin. După cum probabil aţi ghicit din titlu, în acea zi Dumnezeu este catolic. Zwingli se dovedeşte un general complet incompetent (se pare că, măcar în acest caz, o bună cunoaştere a Regulamentului de Gardă ar fi fost mai de folos decât cea a Sfintei Scripturi) şi trupele protestante sunt măcelărite. Un soldat catolic, nerecunoscându-l pe Zwingli, bagă lancea în el, scăpându-l astfel de rug.

Evident, după moartea lui Zwingli, elveţienii se liniştesc şi pun capăt războiului religios; cantoanele catolice rămân catolice, cele protestante rămân protestante şi toată lumea e mulţumită. Vedeţi deci cum un om sfânt a reuşit să aducă pacea între semenii săi?

Dacă vreţi să ştiţi mai mult: ”Cambridge Modern History” (1903), vol. II, cap. X

Share:

19 comments

  1. silavaracald 11 October, 2010 at 12:49

    Ce ziceam eu! E de CITIT aici!
    Pas! Aștept rezumatul.

  2. lucius fascius 11 October, 2010 at 13:01

    pax vobis atunci 😛

  3. Dan1 11 October, 2010 at 13:19

    Pa’ si Calvin Klein unde fu, nu tot in Elvetia? Nu tot in perioada aia?

  4. mifty 11 October, 2010 at 13:25

    lucius, nu-ţi cunoşti limba???
    “PAX VOBISCUM!!!” (şi asta o spune un ortodox :))))

    în altă ordine de idei… dacă n-aveam timbre când eram mic, şi nu citeam tot ce-mi pica în mână, inclusiv almanahul filatelic, habar n-aveam până azi cine-a fost zwingli!!!
    dar… nabar n-am cine naiba a fost othmar… că avea omu’ o lipsă în serie “între zwingli şi othmar, popescule, între zwingli şi othmar!!!”…

  5. Dan1 11 October, 2010 at 13:27

    @mifty
    Si ce valoare avea Zwingli, comparat cu Othmar, sa zicem?

  6. Pirca 11 October, 2010 at 13:30

    @Dan1
    Un pic mai tarziu si la Geneva. Adeptii lui Zwingli s-au unit cu calvinistii pe la jumatatea secolului al XVI-lea.
    @mifty
    Habar nu am cine e ala. Daca era o serie de timbre cu reformatorii, poate o fi cumva Osiander.

  7. Kilroy 11 October, 2010 at 14:14

    Da’ un interviu cu rudele supravietuitoare, un reportaj de la morga, ceva? Pai daca veti continua in tonul asta, am sa prefer click sau cancan. Ca acolo e informatia calda, aburinda 😀

  8. N.A. 11 October, 2010 at 14:54

    Autor de manuale vedea-te-as!! :)) Asa de bine le aduci din condei!

  9. Tweets that mention Daily Cotcodac »  11 octombrie 1531: Moartea lui Zwingli -- Topsy.com 11 October, 2010 at 15:19

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Gabi. Gabi said: Daily Cotcodac» 11 octombrie 1531: Moartea lui Zwingli http://bit.ly/cuYYtp […]

  10. silavaracald 11 October, 2010 at 15:59

    Subtilitățile textului și implicațiile lui istorice îmi scapă, da-mi place pălăria individului. Credeți că găsesc la Mall ceva cât de cât să-i semene? Nu de alta, dar încep vânturile, ploile… ;))

  11. ErRon 11 October, 2010 at 16:01

    Domnu’Pirca,
    apoi eu intram pe DC sa ma relaxez si sa ma rad, nu sa-mi nenorocesc neuronii ramasi teferi dupa cate o zi de scoala!!
    Va adresati acuma numai celor cu IQ> 200??:D
    Cine naiba-i pilosu care a obtinut schimbarea rubricii cu numai o cerere???
    E pdl-ist?

  12. Marius 11 October, 2010 at 16:23

    Imi era dor de evenimentul zilei de ieri, dar noul format e foarte fain. Nu cred insa ca va tine sa scrieti cate un post dinasta lung si detaliat in fiecare zi.

  13. Dan1 11 October, 2010 at 16:39

    @slvc
    Cred ca palaria era primita de la Calvin (Klein, de data asta) =))
    Noooo se mai fac, dom’le, palarii de-astea in ziua de azi! =))

  14. Colega 11 October, 2010 at 17:21

    Sunt ingrozita!!! Cred ca e nevorbit ca necitit nu pare deloc.

  15. mifty 11 October, 2010 at 18:18

    şi Pircă şi Dan1: habar n-am!!!
    când mai trec pe-acasă, şi stau mai mult de o oră, o să caut almanahul ăla, şi-o să “scanez cu telefonul” bucata cu pricina…
    io o uitasem demult, noroc cu pircă, c-a făcut un articol despre moartea lui zwingli!!! :))
    @şlvc: căciula aia pare a fi o variantă mai rahitică de “căciulă rusească”…

  16. Ina 11 October, 2010 at 22:15

    Ce ti-e si cu istoria asta…Zwingli si Luther se luasera de la vreo femeie, iar istoria i-a transformat in lideri religiosi! Doamne, prosti is barbatii…

  17. borg 11 October, 2010 at 22:57

    Aia, basca dogmatica estem.

  18. Dan1 12 October, 2010 at 10:56

    Totusi, ce le trebuiau grâne cantoanelor papistaşe? Ei se hranesc cu Emmentaler si Milka, nu? =))

  19. JULIUS 12 October, 2010 at 11:29

    @Dan1: ai dreptate, nu e prea documentat textul. Rusine, domnule Pirca!

Leave a reply