Postul nu e post destul

Poliţistul rural şi baletul rus

Julius Constantinescu

Un Logan albastru loveşte o fetiţă pe o trecere de pietoni. Fetiţa rămâne pe asfalt şi începe să plângă. Şoferul, un tip sensibil, nu suportă scena şi pleacă în grabă.

Doi jandarmi încearcă să pună niţică ordine: cheamă o ambulanţă, delimitează locul accidentului, îi împrăştie pe doctorii de ocazie, dau drumul la circulaţie pe o bandă. Când lucrurile păreau să se îndrepte, perpendicular pe axul drumului se înfige maşina poliţiei rurale. Reuşeşte miraculos să evite fetiţa. Din maşină coboară poliţistul rural. Are un mers mlădios, ce explică atât parcarea meseriaşă, cât şi mica întârziere: a auzit mai târziu de accident, că era gălăgie în cârciumă.

Ştiţi scenele alea din filmele americane, când vin tipii de la FBI şi-i iau cazul şerifului local? Aşa a preluat şi poliţistul rural cazul de la jandarmi: i-a concediat cu un gest elegant, dar ferm, şi-a tras o veste reflectorizantă, care i-a conferit pe loc mai multă vizibilitate, după care a trecut la treabă. Pentru început, a oprit de tot circulaţia, să se poată concentra. Ce-a meditat el acolo, în mijlocul drumului, scărpinându-se cu o mână sub caschetă şi cu una în cur, e greu de spus, însă o revelaţie bruscă i-a întrerupt procesul gânditului şi l-a determinat să treacă la acţiune. S-a repezit spre prima maşină şi i-a făcut semn şoferului să treacă. Apoi, s-a răsucit pe călcâie şi, ţopăind ca Siegfried când a văzut-o pe Odette, a dat drumul şi maşinilor şi din sens opus. Situaţia nu l-a descurajat deloc: s-a întors spre prima maşină căreia îi făcuse semn să treacă şi a dirijat-o cu aceeaşi graţie înapoi. După care, rotind în aer un pulan imaginar, a reuşit să blocheze de tot şi sensul eliberat de jandarmi puţin mai devreme . Ba chiar, la un moment dat, a fost aproape să realizeze ceva de fineţe: să dirijeze o maşină să-l calce.

După ce salvarea a luat-o pe fetiţă, a apărut o maşină a poliţiei rutiere, conţinând poliţişti adevăraţi, care i-au luat cazul. Au izolat locul accidentului cu bandă, au chestionat martorii şi au dat drumul la circulaţie, acţionând rece, profesionist şi cu eficienţă.
Şi totuşi, publicul a părăsit scena, n-a vibrat şi nu i-a iubit, pentru că dragostea adevărată nu se cumpără cu gesturi, de multe ori e doar o mlădiere sau un scărpinat în cur.

Share:

14 comments

  1. karmapolice 18 September, 2010 at 10:32

    MDA, specific sensibilitati si eficientei politistului roman

  2. sebra 18 September, 2010 at 12:01

    Ei lasă c-o să-şi cumpere dragostea adevărată, în perioada protestului, când nu vor mai da amenzi, ci doar avertismente 😀

  3. Io 18 September, 2010 at 12:18

    Yep, da’ io zic ca-i de la cashcheta. Pai e simplu ca “sa traiti”: ori n-ai avut vreo circumvolutiune din nascare si-atunci cascheta iti formateaza creierul intr-una bucata circumvolutiune in dotare pe cap de politist furajat, ori ai avut mai multe si imediat ce ai primit epoletii se rearanjaza cerebelu sa stea comod, disciplinat si concordant. Concordant cu cascheta, fireste

  4. Moroi 18 September, 2010 at 12:23

    Şoferul, un tip sensibil, nu suportă scena şi pleacă în grabă.

    Mondială asta !!! Pur şi simplu mondială… Stilul clasic Daily. Cred că ăsta va prinde şi peste 20 de ani. Old school !

  5. cheguevara 18 September, 2010 at 12:45

    Foarte tare! Compozitie de geniu! Fara paranteze, fara fraze care sa se termine in gard, pur si simplu delicios! Sa scrie doar Julius, restul e umplutura!

  6. silavaracald 18 September, 2010 at 12:47

    Bun, am auzit varianta ta. Dar a lui Pircă?!
    Mare curaj să te-ncumeți singur la așa subiect controversat! :))

  7. m3bis 18 September, 2010 at 15:33

    De ce “denigreşti” baletul rus?

  8. Kilroy 18 September, 2010 at 16:46

    Am vorbit cu nenea Freud, care opina ca mentionarea de doua ori in acelasi text a scarpinatului in cur denota ceva. Nu am inteles daca era vorba de obsesia vizavi de acest act, sau de faptul ca autorul ar putea avea oxiuri. Domnul Freud are o barba mare si stufoasa si, uneori, cuvintele nu sunt foarte inteligibile 😉

  9. Petrov 18 September, 2010 at 19:27

    =))

  10. ZeceDeZero 18 September, 2010 at 20:43

    Cum zice Petrov.

  11. N.A. 19 September, 2010 at 00:42

    Cum zice Moroi :))

  12. enzo 19 September, 2010 at 23:32

    se vede domle diferenta. ruralul dupa ce a terminat liceul s-a dus la campina, la jandarmi se angajeaza direct dupa liceu.

  13. warlock 20 September, 2010 at 09:04

    De Plutonier Capsuna ai auzit? http://blog.warlock.ro/2008/12/10/plutonier-capsuna/

  14. aNDRIIpOPA 21 September, 2010 at 14:34

    La mladiere si scarpinat in cur se poate adauga si un hahait cu intentie de ras. Are efect!

Leave a reply