Câtă cultură!

E-readerul e pentru intelectualii amatori

Ovidiu Eftimie

Încurajat de eşecul răsunător al ultimului Week-end cultural în care am scris că “La Medeleni” e o carte proastă, chestie care n-a oprit câţiva mitomani cronici să pretindă că au citit-o până la capăt (viteji de tastatură, să ne vedem faţă în faţă, la conspect), m-am gândit să mai comentez ceva despre zona asta emo a intelectualilor din România.

Pentru început trebuie să cunoaştem coordonatele: ce este intelectualul de România? În anii ăştia, intelectuali sunt consideraţi alde Cărtărescu şi aia, cum o cheamă, cu Nobelu’. Despre Cărtărescu ştim că a scris în Cosmopolitan şi, deoarece are cea mai urâtă freză din România, nu este considerat un papagal de talia lui Tudor Chirilă. Ca şi Tudor Chirilă, arăta ceva potenţial prin ’96, acum e bun pentru agăţat fete de clasa a IX-a. Ceea ce este, momentan, ilegal, orice v-ar spune redtube sau domnii aceia din Vaslui.

Cât despre Herta Muller, eu unul chiar i-am citit câteva cărţi (băusem peste măsură, ar spune Julius, dar adevărul e că ideea mi-a venit de la poşirca aia de cafea) – cucoana scrie prost şi chinuit şi e foarte atentă să nu te lase nici un moment să uiţi că citeşti ceva memorabil. Poate la Jules Verne te mai prinde povestea şi uiţi că citeşti, dar la Herta Muller nu, citeşti şi-ţi curge sânge din nas până la final. În plus, freza Hertei Muller este singurul lucru mai urât ca freza lui Cărtărescu.

Da’ nici nu contează chestiile astea pe care tocmai vi le-am spus, pentru că, oricum, ca intelectuali ce sunteţi, veţi citi lucruri lăudabile despre aceşti oameni în revistele alea ce se vând cu CD-uri cu Charlie Chaplin. Importantă e povestea aia din titlu, cu e-readerele, tabletele ălea pe care le-a inventat Apple pentru citit cărţi (de iPad e vorba) şi pe care toată lumea se gândeşte să le folosească la un porno mic. Ei bine, cică duşmanii tehnologici au scos şi ei chestii similare care ar putea rezolva problema, adică ar face acelaşi lucru pe care îl poate face un produs Apple, da’ fără să mai poţi asculta Coldplay sau Amsterdamus.

Acu’ că am rezolvat tot contextul, faza nasoală cu e-readerele e că nu poate nimeni să vadă ce citiţi. Nu poţi să scoţi tableta din ziar ca pe o carte pe care scrie cu litere mari “SARTRE”, să vadă orice prost că-ţi place literatura uşoară. Sau să scrie mare, oricum e greu de găsit, “ZBIGNIEW BRZEZINSKI”, să vadă lumea că tu citeşti direct chestii grele. Până şi Herta Muller ţi-ar da un mozol dacă ai citi o carte de ăla, iar Simona Tache te-ar privi cu stimă (cred că merge şi cu o ciocnire a civilizaţiilor de Huntington, nu ştiu sigur). Doar dacă ai putea pronunţa corect numele lui Zbigniew, Raeţchi ţi-ar da o bere, chiar dacă el nu bea decât suc.

Da, lucrurile ăstea nu se pot vedea cu ochiul liber când scapi e-readerul din geantă la birou, să spargi colegii la nas. Oricând poate apărea un oarecare de la HR sau un prost de la IT cu un scriitor de-ăsta semi-modern, gen Henry Miller, care va dovedi astfel nu numai că este un personaj intelectual în firmă, dar şi că are mai mult succes la gagicile de la PR sau marketing.

PS: Oricum nu a citit nimeni textul ăsta până aici, deci pot să scriu ce vreau: romanul ăla al lui Ioan T. Morar, Lindenfeld, e aproape la fel de prost ca Ioan T. Morar însuşi. Şi la fel de plicticos ca el. Dar la petreceri de firmă sau la marea ieşeală merge, sunt ceva şanse să agăţi o femeie “Câtă cultură!” cu el. Totuşi, n-o să te lase să o faci fără prezervativ, pentru asta trebuie să citeşti Borges sau măcar Panait Istrati.

Vă urăm spor la agăţat!

Share:

28 comments

  1. hera 12 September, 2010 at 11:00

    Da baaaai, nu vede lumea ca citesti ün om sfarsit”, dar pe de alta parte largesti targetu’… Stii cati cocalari nu fac diferenta intre iPad si E-Reader?

  2. sebra 12 September, 2010 at 11:08

    Ui’ ce-mi zice mie la e-reader: este foarte usor de utilizat, disparand problema intoarcerii paginii in pozitiile incomode din metrou si alte mijloace de transport in comun. Nu pot să-mi dau cu părerea despre poziţiile incomode din metrou, da’ cre’că ai şanse mari de agăţat cu el, adică te poţi chiorî liniştit la gagici, atâta timp cât nimeni nu-şi mai dă seama că tu te prefaci că citeşti :))

  3. delia 12 September, 2010 at 11:17

    halatov, ile halatov? drogo, drogo. zbâşcev. gincuie barzo.

  4. ErRon 12 September, 2010 at 11:42

    Eftimie, esti genial!
    Are dreptate Julius, textul e atat de bun, de n-am inteles nimic!!
    Folosesti limba romana, la prima vedere, dar dupa ce am parcurs textul, am ramas cu gura cascata de uimire!!
    Acuma, stiu ca n-are sens s-o citesc pe Nobelata si pe Ioan T. Morar, deci tot m-am alescu ceva!:))

  5. sebra 12 September, 2010 at 11:59

    @ErRon,
    Cum n-ai înţeles nimic?? A spus clar că freza lui Herta Muller e mai urâtă decât a lui Cărtărescu :))

  6. ErRon 12 September, 2010 at 12:19

    @Sebra
    Asta am inteles-o, da’ m-a lasat complet in ceata cu iPad, HR, e-reader si PR, care spre jena mea, n-am stiut si nu stiu ce inseamna!!!
    Eu lucrez cu handi, pot sa folosesc scuza asta ???

  7. dracu 12 September, 2010 at 13:01

    “Până şi Herta Muller ţi-ar da un mozol dacă ai citi o carte de ăla, iar Simona Tache te-ar privi cu stimă”
    nu s-ar putea sa-mi dea mozolu Simona si sa ma priveasca cu respect Herta, totusi??

  8. cato 12 September, 2010 at 13:56

    =P

  9. Ciprian 12 September, 2010 at 14:54

    E-readerul asta e un aparat care citeste/scaneaza E-urile din alimente? Ziceai ceva de carti, si cartile au E-uri, nu? Deci am facut bine ca m-am lasat de citit, sper sa traiesc mai mult.

    🙂 (era necesar sa pun acest zambet, mi s-a reprosat ca sunt prea sobru, ca nu reactionez nici la glumele mele :-s )

    Inca o intrebare, displayul unui astfel de gadget permite sa-mi fac freza? Nu radeti!!! Am incercat in displayul telefonului, dar eu am capul mult prea mare si ecranul e mult prea mic. Groznic!! =))

  10. vik 12 September, 2010 at 14:55

    Esti rautacios. Am citit-o pe Herta Muller si chiar mi-a placut. Are intradevar un stil cam constipat dar claie peste gramada nu degeaba a luat nobelul. Apropo la nobel s-o da si statuieta ca la oscar? ca m-ar interesa.

  11. iulian rinder 12 September, 2010 at 15:14

    Bre Eftimie,
    ca tot remarc ca te iei de cartile mele preferate si ma refer la Zbigniew Brzezinski – se citeste Zbigniev Zerjinschi – sau Huntington, nu labuta de I.T Morar, mi-am amintit de initiativa pedelista conform careia presa scrisa si online este ,,otrava informationala”. De aceea, fiind, in aceste momente grele, alaturi de acesti dobitooci care, conform favoritului meu pe care l-ai omis J.F. Ravel determina instaurerea ,,dictaturilor banele si democratiilor falsificate” ( din ,,Revirimientul Democratiei” ) vreu sa le urez un proverb stramosesc. Capul plecat sabia nu il taie pentru ca face un oral scurt. Hai pa.

  12. Adi 12 September, 2010 at 16:11

    Daca e-readerul e pentru intelectualii amatori (cum zici) , iar pentru mine sigur nu-i , ca n-am inteles nimic , pot sa ma consider intelectual profesionist ? Zi , ma , pot ?

  13. Karatekaprochinez 12 September, 2010 at 17:36

    Ultima mea lectura a fost o chestie dintr-o punga cu cereale. Scria Do Not Eat, dar nu m-am nascut nici eu ieri. Am devorat chestia respectiva. I turns out ca era o chestie super tare. De 3 zile nu mai transpir. In rest, mai citesc si tastatura de la computer, dar inca nu sunt fluent.

  14. sebra 12 September, 2010 at 17:40

    @Ciprian,
    Freza ca freza, important e să poţi vedea dacă ţi-a rămas ceva-ntre dinti 😀

  15. Dan1 12 September, 2010 at 18:31

    Aha, tu chiar credeai ca nu citeste nimeni pana la capat si chiar poti sa scrii ce vrei, noooo!? Ei bine, eu citii, si faza cu “să o faci fără prezervativ, pentru asta trebuie să citeşti Borges” e gresita, ca in textul cu femeia – cata cultura, scria clar ca NU Borges (cine-o mai fi fiind si-acela :))).
    Si, apropo, Zbigniew Brzezinski (asta stiu cine a fost, ca un nume de-asta, mai rar – a fost consilierul lui Jimmy Carter (presedinte al Statelor Unite din mileniul trecut)), cum se pronunta? Bjezinşchi?
    @ErRon
    HR inseamna Human Resources, o denumire in limbaj de neo-lemn pentru inspector de personal, iar PR (citeste piar) inseamna Public Relations, adica o denumire in limbaj de neo-lemn pentru purtator de cuvant.
    @iulian rinder
    Revel, Revel… Ravel era ala cu bolerou’… Si imposibil sa fie asa simplu de pronuntat ca zerjinschi.

  16. Klondike 12 September, 2010 at 20:04

    Daca nici pe Brzezinski nu l-ai citit ….. :))))). Pentru un eseu incearca si citeste “Doamna Secretar de Stat” de Madeleine Albright.

  17. iulian rinder 12 September, 2010 at 22:14

    @ Dan1
    Stimate domn. Ma refeream la baiatu de la Sorbona,nu la muzicant. Ca,vorba aceea, are si Efu dreptatea lui,o ai si tu pe a ta, si cenzoru suprem pe a lui, da si eu pe a mea. Tocmai ma gandeam sa inventez termenul de ,,dreptate partiala” tipic romanesca.De exemplu,tu ai fost vroedata partial in vizita? Daca nu, eu am exemple in acest sens.

  18. silavaracald 12 September, 2010 at 22:29

    Omorâși acuzativul aici, Efule: ”Da’ nici nu contează chestiile astea care tocmai vi le-am spus”. Ce credeai, că poți scrie oricum, că nu-s șanse să citim până la capăt?! ;))

  19. iulian rinder 12 September, 2010 at 22:47

    @ silavaracald
    Stimat concetaten. Unii au ucis industria. Altii agricultura. Smecherii au ucis bunul simt. Golanii de cartier decenta de a merge pe strada in siguranta. Pitipoancele au distrus respectul fata de femeie. Manelistii,ramasita de logica a poporului. Si tu te iei de un biet acuzativ? Da cea facut acuzativu asta in ultimii cinci ani ca sa fie acuzat? Efu acuza carti acuzative? (P.S. iar nu ma refer la I.T.Morar) Cred ca declansezi o noua lupta de clase. Decat derbedei, mai bine acuzativi, decat comunisti, mai bine acumpucturisti. Merge?

  20. Kilroy 13 September, 2010 at 00:07

    Acuzativii e barbatii cucoanelor care crosetau la Revolutia Franceza si tineau socoteala capetelor ce ajungeau la cos?

  21. Ciprian 13 September, 2010 at 00:24

    E-reader F-reader T-reader I-reader M-reader I-reader E-reader. ZĂ reader!

  22. Camionagiu 13 September, 2010 at 06:39

    Am citit La Medeleni, de fapt am citit din La Medeleni in adolescenta, emotionat si captivat, prostit si aureolat de presimtirea propriei micimi. De peste 10 ori am citit “Ninge naiv”. Am aruncat-o intr-un colt si nici coltul ala nu-l mai gasesc. In pana mea.

  23. silavaracald 13 September, 2010 at 12:18

    @iulian rinder
    Merje, cum nu!
    Da’ despre ce vorbeai? ;))

  24. eftimie 13 September, 2010 at 13:16

    Vedeţi acum ce nenorocit e Julius, din cauza unora ca el a ajuns Kafka scriitor. Ăsta este unul din cele mai proaste texte care le-a scris cineva vreodată, iar J, în loc să-l arunce la gunoi, l-a publicat. Eu ma gandeam că, dacă-i trimit o astfel de tâmpenie nu o să mai aibă curaj vreo două săptămâni să ma întrebe “da tu când mai scrii un text de-ăla de-al tău cu băuturică?”.

    P.S. Rinderule, se scrie şi se citeşte Revel.

  25. Dan1 13 September, 2010 at 14:07

    @Eftimie
    Pa’ n-auzi ca el n-a priceput nimic si de-aia crezut ca e un text extraordinar de bun!? Cum sa arunce la gunoi un text asa bun, doar pentru ca n-a priceput el nimic!? =))
    Si vezi, avusei eu dreptate cu Revel. (Si probabil si cu Zbigniew Brzezinski) =))

  26. Silavaracald 13 September, 2010 at 15:20

    @Eftimie
    =)) =)) =))

  27. mifty 13 September, 2010 at 21:15

    da, bea raeţchi suc.
    de hamei, i presume!!! 😀

    acum, serios vorbind:
    – e-readere s-au inventat prin ’96, odată cu primele versiuni de e-ink. “noroc” cu adobe, care-au pus repejor monopol pe o tehnologie xerox…
    – cine plm e herta muller aia???
    – cine dracu’ e în stare să reţină nu numai că s-a întâlnit cu cărtărescu, ci şi ce freză avea!!!
    io zic că nu v-aţi da seama nici dacă ar fi emo 101% (adică strutz-look, haine nerge, machiaj…)

  28. k 14 September, 2010 at 13:11

    pun pariu ca daca HP scoate un e-reader o sa modificatio rapid textu asta 😀

Leave a reply