Postul nu e post destul

Râdem, glumim, dar nu luăm mâinile de pe volan

Dintre toate mijloacele folosite de om de-a lungul timpului pentru a se deplasa, automobilul, deşi are o construcţie relativ complicată, s-a dovedit totuşi cel mai uşor de condus. Dacă vă îndoiţi, încercaţi puţin să vă menţineţi în şaua calului sau pe un covor fermecat – o să vedeţi că nu e chiar aşa simplu ca în carpetele cu “Răpirea din serai” şi că, de fapt, fiii deşertului trebuie că stăteau întinşi pe burtă şi se agăţau disperaţi de ciucuraşi, în timp ce urlau: “Mai încet, covorule, vrei să murim amândoi?”. Sau poate vă imaginaţi că e foarte uşor e să conduci un balon, fiindcă tot ce ai de făcut e să tragi de o sforicică – vă atragem însă atenţia că, în caz că se strică balonul, nu puteţi coborî din el ca să trageţi un şut în nacelă şi să faceţi cu mâna la alte baloane, să vă ia.

În schimb, pentru a conduce un automobil, nu ai nevoie decât de două mâini (opţional şi de picioare, dar ştiinţa a rezolvat deja această problemă). Sau chiar doar de două lăboanţe – cercetătorii au demonstrat că până şi o maimuţă poate fi învăţată să conducă automobilul, iar dacă v-aţi uitat la televizor zilele astea, probabil aţi aflat deja de câinele din Rusia care conduce o maşină de tuns iarba (nu vă grăbiţi să obiectaţi că maşina de tuns iarba nu e automobil; dacă Lăstunul intra în această categorie, atunci o maşinărie infinit mai complexă de ce n-ar fi intrat?).

Se pare însă că specia noastră nu are nevoie nici măcar de două mâini, fiindcă este singura care se consideră suficient de evoluată pentru ca în acelaşi timp să ţină direcţia, să acorde prioritate regulamentar, să semnalizeze, să frâneze la timp, să schimbe vitezele şi să ţină într-o mână şi telefonul la care dezbate câtă pâine mai e acasă şi dacă mai este nevoie să cumpere. Spunem “se pare” fiindcă ştiinţa a demonstrat că una din operaţiunile de mai sus e de prisos.

În caz că n-aţi ghicit care, ţinem în primul rând să felicităm poliţistul care v-a dat carnet şi să-i urăm să se întâlnească cu dumneavoastră în trafic. În al doilea rând, vă precizăm că e vorba de operaţiunea “ţinut mâna pe telefon” – asta, desigur, afară de cazul în care aveţi un părinte de pe lângă Cernobîl (atunci chiar mai puteţi adăuga ceva operaţiuni la listă, ca să nu stea mânuţele alea suplimentare degeaba). În principiu, însă, cum oamenii de ştiinţă sunt conştienţi cât de important este să vorbiţi la mobil în trafic, au produs în ultimii ani şi o soluţie pentru această problemă. Nu, nu telepatia – n-ar fi foarte inspirat ca, în timp ce conduceţi şi vă uitaţi după blonda din maşina de alături, să mai schimbaţi nişte gânduri cu soţia. Există o soluţie mult mai simplă: se cheamă hands-free. Şi ca să nu vă chinuiţi să descâlciţi fire înnodate prin maşină în timp ce conduceţi (“victima a fost scoasă cu mare greutate dintre firele contorsionate”, ar spune seara, la televizor, despre dumneavoastră), există varianta bluetooth.

În concluzie, e foarte simplu: dacă ţineţi să ajungeţi vii acasă şi nici să n-aveţi parte de scandaluri de genul: “Un telefon n-ai dat şi tu azi… chiar ţi-era greu să ţii o mână pe volan, una pe schimbătorul de viteze şi să mă şi suni?”, cel mai bine ar fi să folosiţi un dispozitiv hands-free bluetooth.

Share:

48 comments

  1. Petru 5 August, 2010 at 15:55

    Slavit fie zeul Automobil ! Condus responsabil, cu hands-free la purtator.

  2. Ficus 5 August, 2010 at 15:57

    Ai omis cel mai confortabil mijloc de transport : Valul. Nu
    te simti bine cand te lasi dus de val? Nu-ti mai apartii, nu?

  3. XaeL 5 August, 2010 at 16:04

    sincer, eu din toata lista aia ma gandeam la semnalizare, crezand ca este o poanta de genul “la ce renunta soferul ca sa poata tine mana pe telefon”.
    dupa care am citit varianta oficiala si mi-am zis “ce glume seci face admin asta. sa scrie numai julius, ca el stie!”

  4. dc 5 August, 2010 at 16:14

    Constat ca dailycotcodac tinteste publicul cazon, care e mai usor de pacalit daca i se spune ca e ordin, deci se executa fara comentarii. Pe langa articolele anterioare cu concursuri pe teme soldatesti mai apare acum si asta. Care, sub aparenta unui articol util pe un subiect foarte important, ascunde o reclama mascata si desantata la una din firmele mari care vand gadget-uri de astea.

    @Julius: Pentru a repara situatia fata de noi, cititorii,te rog sa marchezi articolul ca fiind publicitar.
    Iar pentru ati repara greseala fata de colaboratori (stim ca nu-i platesti pe motiv ca n-ai bani, dar te-ai dat de gol prosteste cu miscarea asta) propun sa ii scoti diseara la bere (mai ales pe Pirca, care a dus greul in ultima vreme) 😀

  5. JULIUS 5 August, 2010 at 16:26

    @dc: normal ca e un articol publicitar, dar te-as ruga sa apreciezi ca ne straduim sa le scriem ca pe niste texte normale, de-alea din care castigam doar simple felicitari.

    PS: nu-i mai plangeti de mila lui Pirca, eu sunt sigur ca e un fel de miliardar clandestin gen Koreiko si ca are mereu un milion de euro pe fundul plasei, sub rosiile ieftine, pe care il plimba peste tot cu el prin Berceni de frica sa nu i-l fure hotii.

  6. abc 5 August, 2010 at 16:27

    domnu J, asa tare s-au scumpit rosiile in piata? ati trecut pe publicitare? :D. Pune (P)-ul si facem sa fie bine, noi ne luam hands free si voi rosii

  7. JULIUS 5 August, 2010 at 16:34

    @abc: Pirca e cu rosiile ieftine, eu sunt cu apa minerala la sticla de sticla

  8. Dan 5 August, 2010 at 16:35

    @Julius
    Faci tu ce faci si o aduci iar la Ilf si Petrov =))

  9. anndryusha 5 August, 2010 at 16:37

    Nu am părinţi de lângă Cernobîl, dar aseară m-a pişcat un păianjen ciudat, care strălucea în întuneric… =)) =)) =))

  10. Dan 5 August, 2010 at 16:39

    @Julius
    Iar Pirca, chiar daca nu e un miliardar clandestin, tot o sa fie impozitat ca unul =))

  11. ErRon 5 August, 2010 at 16:53

    @ Julius
    E publicitar, sau comandat de MI??
    Sau de Politia Capitalei?

  12. Dan 5 August, 2010 at 16:56

    Ce bine ca mi-ai amintit, ma tot tin sa recitesc “Vitelul de aur” de cativa ani.

  13. JULIUS 5 August, 2010 at 16:59

    @Dan: hands free de cand te tii sa-ti iei? 😀

  14. farabarbati 5 August, 2010 at 17:12

    SA MOR DACA M-AM GANDIT LA ASTA PANA ACUM. :))

  15. mitza 5 August, 2010 at 17:30

    Prefer sa descurc fire incercand sa ajung la ear buds decat sa arat ca un StarTrek/Borg.
    De gustibus I guess

  16. qwerty 5 August, 2010 at 18:33

    Treaba cu vorbitul la telefon in timp ce conduci e relativa… de fapt totul e de cum pui problema… daca zici ca vorbesti in timp ce conduci nu e bine… dar nimeni nu a zis nimic de condusul in timp ce vorbesti la telefon…

  17. alt corporatist 5 August, 2010 at 18:49

    Da, dar ce faci daca ai mai multe telefoane si trebuie sa raspunzi la toate, ca la unul e sefu, la unul consoarta si la unul, sa zicem, viitorul sef? Exista si centrala telefonica hands-free?

  18. mitza 5 August, 2010 at 19:28

    @alt corporatist

    Umm..cum nu poti vorbi cu toti trei in acelasi timp, iti setezi prioritati. Eu nu as pune soata “on hold” doar sa raspund sefului. Alternativa presului nu e roz.

  19. cotcodacila 5 August, 2010 at 20:04

    Eu ma o solutie mai simpla: merg numai cu metroul si daca am noroc ma suna cand sunt intre statii si n-am semnal

  20. bogdan 5 August, 2010 at 20:05

    Nu mai radeti, ma, ca sunt bune draciile alea. Mergeti voi in Germania cu telefonul la ureche si o sa vedeti ce amenzi dau acolo politzaii..

  21. Catalin 5 August, 2010 at 21:07

    Parca mai haios articolul decta de obicei, ati mai revenit la paranteze, mi-era dor de ele.

  22. mitza 5 August, 2010 at 21:15

    @bogdan

    Ihi, si in US, nu numai in Germania.

  23. Arsulici 5 August, 2010 at 21:33

    Cum adică să folosim dispozitiv hands-free bloototh? Nu ştiam că maşina poate fi condusă prin blootooth 😀

  24. JULIUS 5 August, 2010 at 21:36

    @Arsulici: eu imi pornesc aerul conditionat la masina cu 10 minute inainte sa cobor din casa, apasand pe tasta F1.

  25. mitza 5 August, 2010 at 22:22

    @julius
    daca apesi pe F13 iti vine masina la piciorul blocului? Iese singura din parcarea aia inghesuita?

  26. grigore 5 August, 2010 at 22:28

    Din pacate, la noi nu e inca cultura disciplinei, fiecare face ce vrea muschii lui in trafic. Sunt de acord cu unul dintre antevorbitorii mei (sau antecomentatori? 😛 ) ca numai amenzile pot disciplina poporul asta de … (m-am autocenzurat sa nu ma bage Julius in spam).

  27. Dan 5 August, 2010 at 22:36

    @Dan
    Mooo, Dane, iar? Ma faci, frate?
    O sa semnez de-acum cu Dan1, e bine asa? Ca sa ne deosebiti? (desi avatarul difera) BTW, pot sa-mi pun un avatar pe care-l vreau eu? Cum?

  28. sebra 6 August, 2010 at 02:19

    @Dan1 sau oricare Dan
    http://en.gravatar.com/, scanezi buletinul de la 18 ani şi-l încarci aici :))

  29. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Râdem, glumim, dar nu luăm mâinile de pe volan -- Topsy.com 6 August, 2010 at 02:51

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Râdem, glumim, dar nu luăm mâinile de pe volan http://bit.ly/9d3ovh […]

  30. zergling 6 August, 2010 at 07:23

    Ar trebui sa fie amenzile mai mari pentru vorbitul la telefon in trafic si sa vedeti atunci daca n-ar fi coada la handsfreeuri.

  31. Dan1 6 August, 2010 at 08:21

    @sebra
    Gravatar? Suna bine (adica a gratar) =))

  32. Ivan 6 August, 2010 at 08:50

    Articolele astea publicitare sunt mult mai bune decat alea de zi cu zi.
    Cat costa si cum se factureaza? Ma gandesc ca cititorii ar putea pune mana de la mana sa comande din cand in cand un articol bun.

  33. Radu Vasile 6 August, 2010 at 10:05

    Treaba ciudata este ca, mare parte din cetatenii necivilizati de aici, din Romania, cei care aici se cred mari smecheri si comit toate lucrurile asa zis smechere, cand ies afara din tara le tremura fundul de frica si nu mai sunt asa smecheri. Te uiti la ei si parca are loc o transformare ca la Rumburac.
    Mentionez ca scot din aceasta categorie tiganii…. pardon romii care si aici si acolo au acelas comportament.
    Cat despre hands free, intreba cineva mai sus, eu am un plantronics 520 voiager (nu e reclama sa mor io), care stie sa se conecteze la 2 telefoane odata, asa ca poti vorbi, ba pe unu, ba pe altu, dupa cum doresti.
    O alternativa e sa le spui fiecaruia sa te sune pe acelas telefon si ii bagi in conferinta, ce palaria mea! Ce! Nu poate si sefu sa vorbeasca cu nevasta ta?
    In final inchei spunandu-va ca hands free-ul amintit mai sus e cea mai mare ciudatenie pe care eu am vazut-o, are un singur buton, dar dintr-un singur buton face o multime de chestii.

  34. Laura M., 6 August, 2010 at 11:14

    De ani de zile ii zic la al meu sa-si ia si el un handsfree ca altfel o sa-l vad la Stiri, dar el nu si nu. Poate il convingeti voi, ca tot va citeste zilnic, inainte sa-mi lase copii orfani.

  35. sebra 6 August, 2010 at 12:15

    @Laura M.,
    Dar nu-l mai suna, fată, atâta! :))

  36. Robintel 6 August, 2010 at 14:08

    E cel mai mișto advertorial citit în ultima vreme. Mi-a plăcut.

  37. Iepurasul Isteric 7 August, 2010 at 02:26

    ideea era buna, pacat de reclama de la urma, dar na, tre sa traiesti si tu

    app, ce ai primit de la cei de la Germanos? casti bluetooth pentru toate rudele si toti vecinii ?

  38. mifty 7 August, 2010 at 12:54

    …putea să-mi trimită ji mie una!!! 😛

  39. Carmen 7 August, 2010 at 12:56

    Domnu’ autor, io am carnet, da’ nu ma descurc prea bine la condus. Daca-mi iau hands free de ala inseamna ca o sa conduc mai bine?

  40. EugenX 7 August, 2010 at 19:09

    Scuze ca-s mai atehnic da eu de unde stiu daca telefonul meu merge cu bluestutz din asta? Adic ami-as lua, dar daca dupa aia nu e bun, nu mai bine raman cu ala vechi cu fir?

  41. Michelle 8 August, 2010 at 10:14

    Draguta reclama, chiar ma intrebam cand o sa bagati si voi publicitate.

  42. delly 8 August, 2010 at 12:32

    @Radu Vasile, cat am cautat un handsfree de ala in oras pentru un cadou!

    Sa vedeti cum conduc eu acum ca am degetul mare de la stanga strivit la usa masinii, evident! Parca as vorbi permanent la telefon…

  43. M3bis 8 August, 2010 at 12:37

    @delly
    Bine că nu ţi l-ai strivit la uşa maşinii de tocat…

  44. delly 9 August, 2010 at 00:04

    M3bis, aia era cam permanenta treaba!

  45. Ratza 9 August, 2010 at 07:26

    Hai c-am ras, de-abia la sfarsit m-am prins ca e advertorial la hentzfree. Oricumn, mai dragut decat reclamele cu buzdugan.

  46. Pinguinu 10 August, 2010 at 09:33

    Si cum rezolva asta problema cu toti pustii dementi din trafic? Ca daca nu vorbesc la mobil or sa faca altceva si tot or sa se infiga in masina ta pana la urma.

  47. Daily Cotcodac »  Un joc cu maşinuţe 16 August, 2010 at 08:01

    […] parte dintr-un program educaţional lansat de Germanos şi intitulat Safe Drive, menit, după cum ştiţi deja, să atragă atenţia asupra necesităţii folosirii în trafic a dispozitivelor de tip hands free. […]

  48. Mihai 17 August, 2010 at 15:58

    @Pinguini: pai DA, dar macar acum o sa fie crescuta eficienta intrarii in tine cu 50% ca doar au amandoua mainile pe volan, nu?

Leave a reply