Postul nu e post destul

Omul de la gaz

Ovidiu Eftimie

Omul de la gaz este acea fiinţă bipedă care-ţi vine acasă, se uită la instalaţia ta de gaze şi, aproape de fiecare dată, te avertizează că racordul de gaz nu este conform cu normele. Apoi te anunţă că cele 700 de mii, cât costă controlul, vor intra în factura de luna viitoare. Apoi pleacă.

În realitate nu cred că există un racord de gaz conform cu normele. Poţi să ai ţeava aia din osmiu sau titan, din piele de delfin tratată cu esenţă de pexal, indiferent ce e, racordul nu e bun şi trebuie schimbat. Recent am aflat că este vorba de o chestie standard.

Un amic de-al meu a primit acasă o somaţie de la gaz să-şi pună în ordine instalaţia, pentru că nu e conformă cu normele, “vezi procesul verbal încheiat în data de …”. Amicul ia procesul verbal, se uită pe toate feţele la el, totul era în ordine. Se duce cu hârtia la gaz şi întreabă care-i baiul: “Aaa, e un formular standard, toată lumea primeşte”, i-a răspuns doamna de la gaz.

Zilele trecute a venit omul de la gaz şi pe la mine pe-acasă. Se uită el prin casă, se preface că măsoară ceva cu un aparat apoi mă priveşte atent de la înălţimea competenţei sale şi-mi comunică: “Să ştiţi că racordul la aragaz nu e bun, nu e conform normelor”. Îmi reprim un “Să moară mă-ta că-i aşa?” şi-l chestionez: “Dom’le, da’ aragazul meu este electric. N-am racord la gaz la el”. “Dar cuptorul?”, încearcă competentul. “E tot electric, tâlharule, ieşi afară”.

Îmi savuram victoria văzându-l cum se cară biruit dar, cu ultimele puteri, îmi aruncă din pragul uşii: “Să ştiţi că vă curge apă de la centrală, vă trebuie un racord nou”.

A trebuit să dau drumul la câine.

Share:

26 comments

  1. yogibeer 17 August, 2010 at 13:50

    Sper ca te-ai invatat minte si ti-ai luat rottweiller.

  2. Dan1 17 August, 2010 at 13:55

    Da’ poate cablul de alimentare de la aragazul electric nu e conform normelor… =))

  3. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Omul de la gaz -- Topsy.com 17 August, 2010 at 13:55

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Andrei Manea. Andrei Manea said: RT @JuliusDC Daily Cotcodac» Omul de la gaz http://bit.ly/cVbGFl […]

  4. eftimie 17 August, 2010 at 14:12

    @yogi e lupan, miroase hoţu şi ţiganii

  5. Petrov 17 August, 2010 at 14:32

    =))

    ba la cluj nu-i asa, ti-l repara ei. moca.

  6. 4mall 17 August, 2010 at 14:35

    Si cainele tau are muscaturi standard? Adica din alea de primeste toata lumea?

  7. Pirca 17 August, 2010 at 14:46

    @Eftimie
    De ce nu-l inveti sa miroasa si mercaptanul, ca sa mai faci un ban? Te duci cu el prin vecini “Yogi, ia miroase, tata, sa vezi daca nenea are racord autorizat sau chinezarie”

  8. dexter 17 August, 2010 at 14:48

    uite si doo de la mine: suna omu’ de la gaz, intra in hol si vede ca aveam un collie. Iese indignat afara din casa si ne spune ca nu poate sa faca verificarea la instalatia de gaze din cauza ca ii este frica de caini si vom plati pentru neefectuarea verificarii; de curand vine altcineva cu “verificarea”, vede ca avem blat in bucatarie si spune ca nu poate face verificarea din cauza ca nu poate vedea racordul si robinetul de gaz… la insistentele sotiei sa o ajute sa dea putin blatul de-o parte, s-au ofuscat spunand ca nu e de datoria lor, parasind locuinta cu aceeasi amenintare ca vom plati pt. imposibilitatea efectuarii verificarii. Deci, oricum o dai, trebuie sa platim. Zic ei…

  9. eftimie 17 August, 2010 at 14:49

    @pircă Pentru că eu, spre deosebire de maternitatile din Giulesti, am detector de gaz si de fum in casă.

  10. sebra 17 August, 2010 at 15:00

    Mda..eu am primit o factură de plată pt nu’ş ce lucrări de întreţinere la gaz, în condiţiile în care eu nu mi-am tras gaz în apartament.

  11. V3nt0R 17 August, 2010 at 15:13

    =))) e tot ce am de zis

  12. mifty 17 August, 2010 at 15:13

    @sebra: da’ o să-ţi tragi, nu???
    ei, asta se cheamă “achitare anticipată a datoriilor” pe care sigur o să le faci la gaz!!! ;))

  13. sebra 17 August, 2010 at 15:16

    @mifty,
    Nu-mi trag bre, că-mi strică feng shui cu ţeava lor galbenă prin casă :))

  14. Pirca 17 August, 2010 at 15:19

    @Eftimie
    Din ala am si eu, dar nu-s sigur ca merge si ma gandesc sa dau foc la ceva mobila prin casa sau sa izbesc cu tarnacopul in teava de gaze ca sa fiu sigur.

  15. Dan1 17 August, 2010 at 15:28

    @sebra
    Plus ca nu-ti place sa arzi gazul, este? =))

  16. Escu 17 August, 2010 at 15:55

    trebuia sa-i spui ca ai o centrala pe lemne..

  17. costin 17 August, 2010 at 15:58

    La voi macar vine cineva de la gaze prin casa.
    Eu am platit conectarea la ei acu’ un an si inca mai astept sa-mi calce pragul.
    Sa ziceti merci ca aveti la ce sa strambe nasul omu’ si privilegiul de a plati penalizari si alte taxe.

  18. Kilroy 17 August, 2010 at 16:12

    Cred ca omul de la gaz e o ruda mai indepartata a omului de la cablu. Acu vreo 2 ani aveam internet si telefonie de la o firma care incepe cu RC …. Si mergea asa de bine, ca nu puteam avea in acelasi timp si internet si telefonie. Dupa ce au fost chemati de n ori, au dat verdictul “dumneavoastra faceti download”. Am inghetat auzind asa ceva. Dupa ce am smuls sotiei promisiunea ca va veni sa ma viziteze la puscarie, m-am mai linistit. Iar dupa ce am reziliat contractul cu ei si am trecut la concurenta, sunt chiar calm. Platesc cam 10 lei in plus pe luna, dar merge si telefonia si downloadul. Cu toate acestea, cand trec pe langa casieria vechii firme de cablu, grabesc pasul. Cine stie cand poate iesi omul de la tehnic si sa strige acuzator: “dumneavoastra faceti download!!!”

  19. sebra 17 August, 2010 at 16:17

    @Dan1,
    Se observă, nu? :))

  20. morom3ttu 17 August, 2010 at 16:39

    Buna faza cu catelul. Sa-ti traiasca btw. Faza misto patita prin ianuarie: cand m-am mutat in Brasov am insistat sa gasesc un apartament (de inchiriat) care sa fie izolat termic si cu centrala proprie(nu de alta, dar prefer sa dau banii pe bere in loc sa-i dau pe gaz). Gasit apartament, mutat, etc. Cei care au montat centrala au avut inspiratia sa monteze si senzori de gaze atat langa centrala cat si in bucatatrie. Ei bine, acei senzori erau legati la o electrovalva de pe teava de gaz, undeva inainte de contor. Chestie desteapta, in caz de scurgeri de gaze in casa, il opreste. Partea proasta e ca la un moment dat se futui unul din senzori. Si-mi tot taia gazul cand imi era lumea mai draga(gen cand faceam dus). Sun la aia de la gaz, le spun care e problema, ei ma programeaza pe a doua zi. Au venit cum mi-a crescut mie par in palma. Se repeta faza de vro 4 ori. Nervos, sun la aia si le spun ca am rupt racordul de gaz de la bucatarie cand mutam niste mobila. Au venit in 10 minute. Ajunge nenea ala, se uita vede ca nu e nimic si-mi spune ca ma taxeaza cu vreo 200 de ron pentru reclamatie falsa. Ii spun care era de fapt problema, iar elmi-o tranteste: pai, pentru asta trebuie sa faceti o cerere si sa asteptati sa vina cineva sa intervina….atunci chiar imi parea rau ca nu posed cel putin un pitbull.

  21. unmihai 17 August, 2010 at 17:08

    @eftimie
    Si daca-i electric, ce? Te-a intrebat el daca-i electric? Racordul la gaz nu e bun!
    @Pirca
    Detectorul de gaz porneste doar cand faci vin fiert.
    Un prieten zicea ca mai porneste si dupa ce ai mancat multe fasole, daca directionezi cum trebuie suflul exploziei gazoase.

  22. Joaninha 17 August, 2010 at 20:05

    Pai da, nu era conform normelor! Racordul la gaz nu se face la priza, bine ca nu te-a amendat 😆

  23. Ciprian 17 August, 2010 at 21:54

    Nu e bun pentru ca nu exista un racord la gaz. Nu e bine pentru ei pentru ca nu consumi.

    @sebra feng shui? :)) Tot te eschivezi de la gatit..

  24. Daily Cotcodac »  “Ca la porci” – astăzi, aragazul 6 September, 2010 at 23:59

    […] Omul de la gaz […]

  25. andrei 7 September, 2010 at 23:50

    MAI DAR TOTI SUNTETI NEMULTUMITI DE CEI DE LA GAZ… DAR OAMENI BUNI DE CE NUI SCHIMBATI…

    EU SPRE EXEMPLU LOCUIESC IN HUNEDOARA.. SI PINA IN LUNA IUNIE AM CUMPARAT GAZ DELA E ON …. M A M SATURAT DE ESTIMARIEL LOR SI DINLUNA IULIE AM PLECAT DE LA EI CA SI CLIENT.. ACUM SUNT LA O ALTA COMPANIE FURNIZOARE DE GAZ ..

    MAI CA AU VRUT MAI CA NU .. ACUM NU MAI AM NIMIK COMUN CU CEI DE LA E ON….

    NU MAI VIN LAMINE ACASA NICI NU IAS MAI PRIMII… FACTURIEL SOSESC DIRECT ACASA IN FUNCTIE DE CIT CONSUM.. ASA CA SOLUTIE ..EXISTA.. SCHIMBATIVA FURNIZORUL DE GAZ….. SI DAKA NU CREDETI .. IA TRIMITETI VOI O VORBA PE MOBIL .. SI VA SPUN CE TRE SA FACETI .. 0740214786

    PS… toti vecinii mei de pe scara cumpara gaz de la eon.. inca nu le vine sa creada ca eu cumpar gaz de la alt furnizor…. NU SUNTETI MULTUMITI DE PRET SI SERVICII.. SIMPLU…..REZILIATI CONTRACT SI PLECATI LA ALTII.. E SIMPLU SI FARA COSTURI …

    HAI INCEPETI SCHIMBARE…. PINA NU FACEM NOI CLIENTI CEVA…. CEI DE LA FURNIZARE NU FAC NIMIK…

  26. Mihai 10 September, 2010 at 12:47

    Si cum se numeste acest furnizor minune de care zici tu cu atatea litere mari?

Leave a reply