Postul nu e post destul

Lucruri care îngraşă

Ovidiu Eftimie

Există trei lucruri în lumea asta care îngraşă. Ele sunt pâinea, berea şi cartofii.

E indiscutabil faptul că cei care pricep cei mai bine la diete sunt graşii. Uitaţi-vă la Florin Condurăţeanu pe Antena 2, el este genul de om cel mai în măsură să dea sfaturi despre o viaţă sănătoasă. Toţi graşii pe care i-am întâlnit mi-au povestit asta cu cartofii, berea şi pâinea, deci sigur trebuie să fie adevărate – e ca la beţie, dacă doi inşi îţi spun să te culci, te duci şi te culci.

Să luam pâinea, de exemplu. Pâinea este atât de periculoasă încât mă şi mir că n-a fost încă scoasă înafara legii. Poate de-aia nici nu prea sunt reclame la pâine la televizor, or fi interzise de CNA. Practic poţi să mănânci o roabă de mici dar, dacă pui o felie de pâine deasupra, te-a luat dracu’.

Cartofii sunt la fel de periculoşi pentru organism. În special cartofii prăjţi. Poţi să haleşti trei metri de cârnaţi, ai luat şi o porţie de cartofi, pac, trei kile în plus. Altfel eşti uşor ca o floare. Berea e licoarea Satanei. Dacă la fiecare trei pui fripţi bei o bere, ai şanse mari să te ia cu macaraua din casă.

Am urmărit cu atenţie un gras de-ăsta, care mai avea şi diabet, cum băga în el vită, cârnăciori şi ceafă de porc şi-mi explica foarte serios că alea nu-s nasoale nici pentru diabet, nici pentru colesterol. “Nu e nici o problemă, doar că nu pot să mănânc cu pâine. Aş bea o bere, dar nu e bună la diabet”.

Medicii veniţi la faţa locului au constatat că, dintr-o incredibilă eroare umană, în recipientul în care se găseau bucatele fuseseră şi câteva firmituri de pâine. Cred că de la ălea i s-a tras. Altfel omul a supravieţuit, ceva injecţii în piept şi e ca nou, ţine în continuare regimul ăsta draconic, fără pâine la puiul fript, fără cartofi la porţia dublă de grătar de vită, să nu i se depună pe stenturi. E un pic mâhnit că nu a slăbit decât 200 de grame (graşii au tot timpul cântare de-astea, care măsoară la micron), da’ mi-a povestit de nişte ceaiuri chinezeşti cu care poţi să mănânci cât vrei şi slăbeşti. Plus nişte prafuri pe care ţi le pui în mâncare, cred că sunt bune, i le-a recomandat un prieten de-al lui care, la anvergura sa de 160 de kilograme, trebuie că e minimum doctor docent în nutriţie.

Bibliografie: Florin Condurăţeanu
http://www.antena2.tv/florincondurateanu

Nota Redacţiei: Eftimie, serveşte te rog şi nişte mititei când scrii, că jumate din textul ăsta era scris cu CAPS LOCK!

Share:

41 comments

  1. tonya 21 August, 2010 at 11:16

    ai mare dreptate ma jur. dar cea mai tare faza e cand o auzi pe una ca s-a ingrasat cu ‘spe kile si nu stie cum, ca a tinut regim. pai normal ca nu isi da seama cand baga in ea cu nesimtire 5 litri de cola pe zii si cel putin 2 inghetate. sunt patetice. cred ca la cat s-a discutat pe marginea subiectului, s-a prins aproape oricine ca poti sa mananci aproape orice, atata timp cat este in cantitati mici si cat mai variat. dar miscarea e cea care conteaza. daca mananci ceafa de porc tot la 2 zile si canci miscare nu te astepta sa ai corp de balerina.

  2. V3nt0R 21 August, 2010 at 12:03

    Painea nu numai ca ingrasa, dar si prosteste !

  3. Marius Ola 21 August, 2010 at 12:54

    Eu rămân totuşi la părerea unui “clasicus vulgarus în viaţă” – pritenul Eftimie ştie despre cine e vorba – : Nu se ştie niciodată de la ce te îngraşi.
    Apropos, cred că trenadul de ţară e devină. Mai toţi nutriţioniştii arată precum descrierea doctorului docent de mai sus:)

  4. Newsted 21 August, 2010 at 13:07

    Redactiaaaaa….bine ca nu a mancat litere, ca ii fac pofta de bere!

  5. cuibaru 21 August, 2010 at 13:23

    …dar ca si cartofii prajiti cu gratar si micii cu bere nu se compara nici o mancare

  6. sebra 21 August, 2010 at 13:38

    Eftimie a scris pe stomacul gol??? Ăsta da, talent!

  7. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Lucruri care îngraşă -- Topsy.com 21 August, 2010 at 13:46

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Oana Portase, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Lucruri care îngraşă http://bit.ly/bHSvDX […]

  8. Carmen 21 August, 2010 at 14:01

    Domnu’ Eftimie, de ce vreti sa faceti in ciuda la populatia din afara tarii, care n-are acces la mici? De cand am inceput sa citesc articolul, atata am salivat, de ma tem ca vine potopul!

  9. Carmen 21 August, 2010 at 14:03

    Cine din redactia DC s-a suparat pe mine de am intrat la moderare? Eu, care ma inchin la altarul lui Julica de cand l-am descoperit pe 7 Plus :((

  10. anndryusha 21 August, 2010 at 14:37

    @Carmen: Păi, zeii se gelozesc unul pe altul în… Olimp… =))

  11. unmihai 21 August, 2010 at 15:07

    @Carmen
    Incurcate sunt caile moderarii pe DC!
    Cica ar fi niste reguli. De ex. scrierea cuvintelor “ciuf-ut” “popu-lare” fara cratima te baga imediat la moderare.
    Cred ca Julica@co. si-au luat mai multe urari de “bine” de la cititorii lor moderati decat de la olcitari sau cititorii lui Bircea Madea :d

  12. mifty 21 August, 2010 at 15:11

    @unmihai: de la Circea Sadea!!! :))

  13. Newsted 21 August, 2010 at 17:17

    @Carmen…ei na. Pai de ce nu faci mici? Ca eu i-am facut singur . 🙂

  14. Iepurasul Isteric 21 August, 2010 at 17:48

    eu stiam ca o bere face cat o paine….se cam bat cap in cap :))

  15. N.A. 21 August, 2010 at 18:58

    A, nuuu.. cica n-are nici o legatura, zau! Toate grasancele pe care le-am cunoscut se jurau ca e de la glanda (nu c-ar baga ele tone de mancare pe gat, neaaaah..), iar daca treaba asta n-a iesit la analize a fost complet irelevant pentru ele! Stiau ele mai bine, nu laboratorul ala de doi lei sau doctorii aia incompetenti! :)))
    Si am inteles ca doar 5-6% dintre grasani au probleme reale cu glanda..

  16. sebra 21 August, 2010 at 19:09

    @N.A.
    Dacă nu-i de la glandă, e de la stress! Că ele, nuu, nu bagă ca spartele în ele :))

  17. Kilroy 21 August, 2010 at 20:43

    O fi de la glanda umorului. Cica si rasul ingrasa. Anyway, daca mai publicati articole din astea discriminatorii (adica ne impart in flamanzi si dezgustati) va reclam la CNCD. Ca dupa citirea articolului m-a luat cu un gol la lingurica ….

  18. Bogdan 21 August, 2010 at 21:13

    alea 200 de grame le-a slabit omu dupa ce a iesit de la veceu 😀

  19. N.A. 21 August, 2010 at 22:08

    @sebra – Pai, adevarul e ca trebuie sa fie tare stresant sa stai tot timpul cu gandul la ce sa mai bagi sub nas… :)))

  20. Mary Jane 21 August, 2010 at 22:32

    Eu mai stiu si care ziceau ca nu inteleg de ce se ingrasa ca doar nu mananca asa mult, dar nu se ridicau cu zilele din pat, numai ca sa mearga la baie.
    Si sa nu uitam celebra reclama la Tnuva, cu dr. lector nutritionist de 80 de kile la 1,60 m

  21. Sf. Vasile 22 August, 2010 at 00:09

    Eftimie, nu te-ai documentat prea bine inainte sa scri. Pai cum ti-a scapat studiul spaniolilor care zic ca berea nu ingrasa. Pai se poate asa ceva? 😀 http://sp2.ro/a94109

  22. remus 22 August, 2010 at 11:25

    Cred că cel mai mult îngraşă prostia.

    Dacă eşti marmotă dublă , ai 90 de kile şi 1.6m (poate chiar pe lăţime) ar fi bine totuşi să nu mai mănânci junk. Şi nu, nu ne plac grasele! Una e să ai forme şi alta e să ai şunci. Practic şuncile nu sunt forme.

    Cu puţină atenţie la alimentaţie şi foarte puţin sport poţi să te menţii ok. Dar dacă ajungi ca un caşalot eşuat normal că nu ami rezistă bietul organism nici la o alergare uşoară.

    Faza tare la facultate cu o tipă care cumpăra mâncare de la mac şi îşi lua cola sau fanta la 2 litri că “oricum beau 2 litri şi ies mai ieftin aşa, am calculat” ieeeei!

  23. soopermouse 22 August, 2010 at 12:14

    Nu stiu cine zise mai sus: nu conteaza ce mananci, conteaza CAT mananci. Fa ceva miscare, mergi pe jos pan=la piata, etc si halea kilograme se duc pe apa sambetii.

    Si de obicei daca mananci iarba verde si stai pe scaun toata ziua, o sa slabesti o poola.
    Seriously people, mai faceti miscare. Coana mama, la 65 de ani si cu-n sold belit, a slabit 15 kile in doua luni. Cum? S-a apucat sa mearga pe jos. Tipa tipa in baston, in loc sa sa uite la telenovele i-am luat Ipod si sa vezi ce le umbla de nu se vede. Incet, dar sigur ca broasca testoasa.

    Dara-mi-te un on relativ tanar, cu glandele functionale, etc?

    Faza cu carbohydratele however e cam adevarata: asa functioneaza Atkinsul. care chiar functioneaza, cum poate confirma doctorul. Risti infarct , vene astupate si cancer la colon, dar da rezultate.

  24. eftimie 22 August, 2010 at 13:51

    ma scuzati ca nu am raspuns comentariilor, momentan sunt in curte unde tocmai am terminat de facut niste ciuperci la tigaie, cu ardei gras si morcovei. Acu’ ma apuc si de ceafa de porc, sa se mai faca jarul un pic.

    Popica de bere se subintelege.

  25. Adi 22 August, 2010 at 13:59

    @ eftimie

    Ma scuzi ca n-am postat comentariul la care sa nu raspunzi tu , momentan stau in genunchi in fata unei icoane rugandu-ma fierbinte sa ti se arda ciupercile , ardeiul , morcovii si ceafa si sa ti se acreasca berea . Injuraturile la adresa vietii usoare a unora se subinteleg .

  26. remus 22 August, 2010 at 15:10

    Eftimie, ai nevoie de ajutor?
    vin numaidecât!

  27. Radu Vasile 22 August, 2010 at 15:23

    Mie imi place, cum toata lumea e experta la orice si afirma din gatul maini adevaruri absolute:)
    Relatare, in luna iunie, am mers zilnic pe jos 8 ore si nu glumesc cu nimic, asta mi-a fost serviciul.
    Alimentatia nici calitatea nici cantitatea nu s-a schimbat cu nimic in perioada respectiva, iar slabitul? Desigur NU! Am aceleasi 86 kg la 1.73 inaltime.
    Asta era doar un exemplu. Trecand din particular in general, cunoasteti voi toti factorii ce duc la ingrasare? Stiti voi toate detaliile? Nu prea cred… Domni dulgheri, scriitori, sau ce alte meserii mai aveti, dar priceputi la toate.
    Eu am invatat un lucru la scoala, la clasa a vii-a, fiecare organism e unic, are un metabolism propriu, functioneaza in parametrii proprii, asa ca, nu se pot emite adevaruri absolute la nivel general, pentru ca unul s-ar putea sa asimileze un aliment mai bine si sa se ingrasa de la ceva, care la mine de exemplu nu se sintetizeaza si deci nu ma ingras de la el.
    Detaliile sunt mai complexe de atit.
    Si da! Eu afirm ca in anumite conditii, cantitatea de carne ingurcitata nu are mare legatura cu kg puse pe tine.
    O mare importanta o are combinarea alimentelor.
    Pentru a va explica putin, multi oameni sufera de obezitate, nu fiindca ar manca mult, sau fiindca ar manca numai saorma sau de la mac.
    Uneori, deci atentie nu emit adevaruri absolute, dar uneori, exista o problema cu pancreasul la fiecare.
    Mai toata lumea are un hiperinsulinism, lucru care, in parametrii normali nu ne deranjeaza.
    Dar pancreasul este stimulat sa secrete insulina, la prezenta glucidelor prea multe in sange.
    Atunci, pancreasul pentru a regla situatia, emite o cantitate de insulina egala pentru a topi zaharul din sange.
    In cazul hiperinsulinismului amintit mai sus, cantitatea e mai mare decat trebuie.
    Mai mult, amintitiva de la scoala, de unde se formeaza in principiu grasimea pe om si ce reprezinta ea.
    Grasimea reprezinta rezerve pe care organismul si le face. Din ce si le face?
    Din zahar, glucoza. Organismul o transforma prin insulina, consuma ce are de consumat iar restul transforma in glicogen si depune.
    Revenind, de unde are glucide ceafa de porc la gratar???
    In concluzie, nu are glucide, inseamna ca nu stimuleaza pancreasul sa secrete insulina.
    Problema este ca, insulina transforma si alte substante decat glucidele, poate transofrma si proteinele si lipidele in ceva care se depune.
    Astfel, avand hiperinsulinism, secretand mai multa insulina decat e nevoie sa se topeasca glucidele din sange, atunci insulina care ramane, prinde si alte substante, prezente in sange dupa o masa, lipide, proteine si altele.
    De aceea, uneori se recomanda sa se manance alimentele putin grupate altfel decat suntem invatati.
    Daca mancam o masa bazata pe glucide, atunci doar glucide sa fie, dar intre masa cu glucide si alta fara glucide sa fie o distanta de cel putin 2 ore.
    In concluzie, stilul de masa cu felu 1 felu 2 si desert este cel mai putin indicat.
    Mai departe, referitor la cantitate…
    Exista aceasta teorie a caloriilor, care depind in mod direct de cantitatea de mancare bagata si de nr de calorii detinute de mancarea aleasa.
    Sa zicem ca un om consuma 3000 calorii pe zi, este gras si decide, urmand sfaturile multora, sa slabeasca reducand numarul de calorii.
    Si constata ca slabeste putin, dar dupa o vreme nu mai slabeste si oricat s-ar chinui nu mai da jos, mai mult, imediat ce scapa boii in aratura se ingrasa si mai rau.
    Ei bine ce se intimpla de fapt. Chestiunea cu caloriile este putin mistificata.
    Orice organism este astfel construit incat sa isi faca o rezerva pentru zile negre.
    Astfel incat daca noi halim 3000 calorii pe zi, el consuma 2500 calorii si pune 500 de o parte.
    Noi decidem ca ne ingrasam prea tare si e cazul sa mai dam jos, moment in care taiem caloriile la 2000 sau chiar 1500.
    Ce se va intimpla?
    Organismul initial va merge pe fondul de urgenta, astfel vom observa ca slabim, in timpul acesta, organismul se adapteaza la noua situatie, astfel incat el vede ca vin doar 2000 calorii in loc de 3000 calorii, atunci el trage 500 din acestea pentru rezerve si va incerca sa se descurce cu 1500 calorii.
    Ganditi-va doar, ca atitea oameni au intrat in inchisori si acolo le-a fost scazuta brusc ratia de calorii (si cantitatea de mancare) si cu toate astea nu a disparut total carnea de pe ei:)
    Cum ar trebui sa se intimple daca ar fi sa ne luam dupa aceasta teorie a caloriilor.
    Deci se pare ca avem multiple cauze si nu putem arunca din vasta noastra experienta de dulgheri, “fa frate miscare si sa vezi”. Astfel picam in pacatul alora care obezi fiind zic “nu mananc paine, dar cola cu carne nu are nimic”.
    Ca sa concluzionam avem:
    1. Reactivitatea fiecarui organism la anumite alimente, gradul in care sunt asimilate anumite alimente/substante.
    2. Afectiuni medicale minore (hiperinsulinism)
    3. Lipsa de miscare, miscarea face bine, dar nu singura, ci in conjunctie cu celelalte.
    4. Mai conteaza si tipul omului.
    Astfel, in sport, se cunosc urmatoarele tipologii:
    Ectomorf, mezomorf, si endomorf.
    Va las sa cititi detalii despre cele trei tipuri pe net, iiar asa va veti da seama ca de exemplu, un endomorf, oricat ar vrea el, nu o sa scape de burta in viata lui.

  28. eftimie 22 August, 2010 at 17:43

    @Radu Vasile Chiar nu ma interesează reacţiile chimice din organism ci ălea din creier. Dacă faci o documentare serioasă o să afli ca painea, berea si cartofii nu îngraşă. La fel cum sauna nu slăbeşte.

    Iar de la endomorf până la un gras care gâfâie de fiecare dată când se ridică de pe scaun e cale destul de lungă. La fel cum există diferenţe enorme între ectomorf şi ăla care moare de foame prin Somalia.

  29. BRRC 22 August, 2010 at 18:10

    @Sf.Vasile, Eftimie: Corect, berea nu ingrasa, studiul stiintifc invocat este lamuritor. Intelepciunea “popoolara” (moderarea…!) de asemenea, atunci cand concluzioneaza cu tristete: “Bei o bere si te … purjezi trei!” Verificat de mine, personal, cu ajutorul metabolismului, caruia ii multumesc pe aceasta cale!
    Recomand asadar, calduros, beti BRRC!
    Dom’ Eftimie, o sugestie, totusi: mai usor cu ciupercile alea! Sa traiti, ca ne trebuiti!

    PS: Nota Redactiei RULZ !

  30. Radu Vasile 22 August, 2010 at 19:36

    @eftimie imi place cum pui problema.
    Este foarte adevarat ce spui, nici berea, nici painea nu ingrasa, daca ele sunt folosite corespunzator.
    De altfel ca orice lucru.
    Despre endomorf si ectomorf ai dreptate, dar sunt multi din astia care vor sa iti impuna parerea lor “buna” despre tine si sa te faca sa te simti “bine”
    Si daca tu esti endomorf, ala e felul tau, ei vin si spun, “care frate, esti gras, uita-te la tine, nu vezi ca Vlad mananca cu kilele si nu pune nimic, tu de ce nu poti”…
    Vlad fiind un lungan de 1.90 inaltime si care intradevar crapa haleu in el si nu pune greutate neam pe el.
    Am incercat si eu fara paine, dar sa moara bibi, ca la micul dejun daca nu ai paine nu ai ce sa mananci.
    Am experimentat o luna de zile, cu cascaval, branza, salata, sunca, toate fara paine, dar nu prea era variat si m-am plictisit.
    Vroiam si eu sa mananc unt, pateu, dulceata, gem, alte produse tartinabile si pe ce palaria lu hector sa le pui?
    In plus, eu m-am convins de toata competenta romanilor la nutritie, cand te duci la nutritionist si ala insusi arata cum arata, tu cum dracu ai putea crede ca o sa arati altfel.
    Eu mai am o idee, sunt atitea lucruri bune pe acest pamant, daca vrei sa slabesti, dupa unii, trebuie sa renunti la ele, ce dracu ma! Atitea lucruri bune si eu sa ma abtin?
    E ca in bancul ala:
    Unul vine la doctor si spune:
    “domnu doctor vreau sa traiesc cat mai mult, spuneti-mi ce sa fac”?
    Doctorul intreaba:
    “pai, consumati alcool”?
    “nu! Vai de mine, cum sa beau asa ceva, strica ficatul si face colesterol sa il i-a dracii”!
    “Cafea beti”?
    “Vai de mine, face probleme la inima, cum dracu sa beau asa ceva”!
    “Dar de fumat fumati”?
    “Aoleu, sa fac cancer la plamani? Pacatele mele domnu doctor”!
    “La femei te duci”?
    “Doamne si sa imi insel eu nevasta, in plus sexul inseamna efort, efortul slabeste inima si ficatul cum sa fac asa ceva”!
    Doctorul in final:
    “atunci la ce dracu vrei sa traiesti”?

  31. Pirca 22 August, 2010 at 19:45

    @Radu Vasile
    Ce prostii spui acolo cu endomorfi si ectomorfi? Oamenii, stie toata lumea, se impart in reptilieni, gorilieni, pestilieni si pasarieni. Mai pune si matale mana pe telecomanda si mai da pe un OTV, ca traiesti in obscurantism, ai ajuns sa crezi toate prostiile, ca-n Evul Mediu…

  32. alin maramu" 22 August, 2010 at 20:19

    eu consum la greu toate astea 3 alimente. de ce nu ma ingras ?! 😀

  33. mifty 22 August, 2010 at 20:31

    @peerquee: deci eşti gorilian, d’al nostru, din popor, a???
    ca iliescu, a 😀
    @julică: io zic că frumuseţea de post a lu’ radu vasile e numai bună pentru “câta cultura!!!” 😀

  34. Radu Vasile 23 August, 2010 at 06:43

    @pirca mea culpa, promit sa ma uit mai des la otv si sa trag invataminte…
    Multumesc ca mi-ai deschis ochii!
    Invatasi si cum sa vindeci orbirea de acolo?

  35. Dramoleta 23 August, 2010 at 17:25

    Nu există graşi şi grase, ci doar vopsea puţină :))

  36. Anca 23 August, 2010 at 19:39

    Ce pot sa va spun e ca lui Florin Condurateanu ii plac cu siguranta… crenvustii. :))

  37. Ana 25 August, 2010 at 17:42

    Iote domne ca si altii au fost preocupati de treaba asta :
    http://economist.com/node/16881791/
    Grupul de cercetatori nu doarme niciodata si la cererea cititorilor Daily Cotcodac au dat replica. Take this!

  38. mifty 25 August, 2010 at 18:21

    … deci radu vasile e singurul care poate să citească în brăila… pardon, braille… wtf???
    sună la fel, am pus-o!!!

  39. Radu Vasile 25 August, 2010 at 19:06

    Ba, cercetatorii aia or fi nebuni?
    Diferenta de greutate, e de 2 kg intre grupuri, de eroare experimentala nu au auzit?
    Eu mor pe teoria asta cu caloriile, mi se pare una din cele mai false lucruri:)
    Dar cum nu ma pricep, e doar o parere de neavizat.
    Dar la faza cu studiul astora, ma pricep, fiindca am facut facultatea de matematica, stiu ce inseamna experiment, statistica si probabilitate.
    Iar faptul ca pe doua grupuri de persoane de 1000 insi s-au facut niste teste, nu e semnificativ, conform legii numerelor mari, acest esantion trebuie sa fie reprezentativ pentru ca el sa aiba sens.
    In al doilea rand, orice experiment are niste intervale de incredere, si 2 kg mie mi se pare ca e fix o marja concludenta.
    Daca imi spuneau fratioare, unii au slabit 10 11 kg si altii 3 kg, deja parea ceva infricosator si credibil:)
    @mifty, da, stiu sa citesc Braille, fiindca sunt orb.
    Apropo de poanta cu Braila, nu ai nimerit-o prea rau…
    Stii vorba:
    “a nimerit orbul zBraila”,
    Intodeauna m-am intrebat de unde naiba vine vorba asta.
    Ca e clar ca nu are nicio legatura cu orasul in sine.
    Unii spun ca ar veni de la ochelari, deci ar fi similara cu “a nimerit orbul ochelarii”,
    dar cei mai multi printre care ma numar, sustin ca de fapt asta a fost o exclamatie scoasa de niste oameni care, entuziasmati sa ii vaza pe orbi citind si neintelegand cum exact se pronunta Braille, au exclamat:
    “Iote, a nimerit orbu Braila”.

  40. Mihai 10 September, 2010 at 13:22

    Nu vad logica din comentariul de mai sus sau concordanta sau SENSUL..dar daca o zice rAdu vAsile atunci e ceva serios nene…sa fugim.

  41. Lucruri care îngraşă #2 » Daily Cotcodac 15 July, 2011 at 08:03

    […] 1 din această trilogie de două episoade poate fi citit aici. Întâlnirea de la miezul nopţii, cu DJ […]

Leave a reply