Postul nu e post destul

Siestă cu balenă

Dr. Ionuţ Şendroiu
Eram cu băieţii la cafea, pe punte, şi făceam mişto de Matt, un Texan din Houston care dădea la ton. Teoretic, pescuitul de ton te ajută să dai jos burta, deorece trebuie să arunci cârligul cît mai departe şi apoi să-l tragi înapoi cît poţi de repede. În plus, tonul este un peşte ce cîntareşte în medie 30 de chile, chestie care contribuie la dezvoltarea armonioasă a bicepşilor şi pectoralilor. Faptul că, după circa 10-15 minute de luptă, fiara reuşeşte de obicei să scape din cîrlig, îl obligă pe Matt să tragă un pumn în balustradă, ceea ce ar trebui să îi menţină în formă şi muşchii antebraţului. În ciuda tuturor acestor premise favorabile, silueta lui Matt se încăpăţîna să sugereze un gras transpirat, care se agita aiurea pe punte.

Cu gurile căscate
Noi tocmai ne întrebam cu voce tare cam cîţi peşti ar trebui să se lase prinşi pentru ca Matt să slăbească măcar 500 de grame, cînd ochii texanului şi-au dublat volumul. Cele trei-patru spinari mov care îi urmăreau voblerul prin valuri s-au întors brusc şi s-au scufundat, expunându-şi pentru o fracţiune de secundă burţile sidefii. O umbră întunecată, mare cât barca de salvare, se apropia vertiginos de suprafaţa. Mîinile lui Matt au început sa se mişte ca spiţele diligenţei din western-uri, trăgând din apă cîrligul gol.

Capul alungit al balenei a izbucnit la suprafaţă într-o explozie de stropi, lăsîndu-ne pe toţi cu gurile căscate. S-a răsucit tacticos, plesnind valurile cu înotătoarea uriaşă, plină de umflături negre, ca nişte cochilii de melci şi s-a întors cu burta în sus. Energia vitală transmisă de o fiinţă de asemenea dimensiuni îţi provoacă un sentiment greu de descris. Nu mai eşti decît mamiferul mic, ajuns în preajma unui animal gigant. Poate că aţi simţit fiorul ăsta la apropierea de vreun un elefant sau girafă, la zoo. Un instinct ancestral, pe care anii petrecuţi în birou l-au făcut uitat, iţi obligă organismul să descarce şoturi de adrenalină: rămîi nemişcat, cu privirea, auzul şi mirosul lipite de corpul gigantului. Simţi aerul intrînd în bronhii fizic, ca tentaculele unei caracatiţe, iar gura ţi se uscucă. Apropierea animalului mare îl face pe animalul mic să trăiască la intensitatea pericolului iminent. Eşti hamsterul care vede o pisică.

Cam atit de tare s-a apropiat balena de nava. Daca cineva s-ar fi aplecat peste balustrada, sa vomite, ar fi stropit-o

Cam atît de tare s-a apropiat balena de navă. Dacă cineva s-ar fi aplecat peste balustradă să vomite, ar fi stropit-o

Cu mîinile încleştate de balustradă, băieţii în salopete retrăiau probabil cam 0,1% din senzaţiile viscerale declanşate stămoşilor noştrii din peşteri de întîlnirea cu vreun mamut. Balena s-a scufundat, menţinînd cîteva secunde coada la suprafaţă, într-o atitudine plină de jemanfişism. Era o megapteră (balenă cu cocoaşă) de circa 7-8 m lungime. O doamnă, după aspectul regiunii de sub coadă. Dispariţia cetaceului a permis băieţilor să se exprime, în general prin exclamaţii de tip “wow!!!”. Mario, un sondor Italian, si-a scos mobilul din buzunar, pîndind cu coada ochiului momentul reapariţiei balenei, pentru a-şi face clasicul autoportret “io, în Atlantic, cu monstru’ pe fundal”. Albastrul oceanului şi-a schimbat din nou nuanţa, de data asta la doar cîţiva metri de babord. Mario a întins braţul cu aparatul, zîmbind cît putea el de cheesy spre obiectiv. În secunda aia am apucat să-l văd pe Jim, un vlăjgan din Newfoundland cum îşi prinde nările cu două degete. Balena a explodat afară din apă şi a pufăit, împroşcînd un suflu de vreo doi-trei metri înălţime, prin orificiul de pe ceafă.

Damful
Probabil că nici un om de pe Terra nu işi închipuie că respiraţia unei fiinţe care înghite o tonă de crustacee pe zi poate fi suavă, dar ca să îţi faci o idee despre halul în care pute, trebuie să fii acolo şi să nu ai nasul înfundat. E ca şi cum un ins care nu a mîncat toată viaţa decît hamsii strănută la jumătate de metru de tine, fără să pună mîna la gură. De fapt, tocmai acest miros i-a făcut pe biologii din a doua jumătate a secolului XIX să emită ipoteza că jetul ca de locomotivă cu aburi pe care îl produc cetaceele cînd ies la suprafaţă reprezintă de fapt respiraţia lor. Unul din primii cercetători care au susţinut şi probat această ipoteză a fost Emil Racoviţă, chestie de care, eu unul, sunt foarte mîndru.

Pînă la Racoviţă, oamenii de ştiinţă credeau tot felul de bazaconii despre natura suflului balenelor, iar oamenii simplii încă mai cred. De exemplu, Jim, care are acum 50 de ani şi a copilărit în Newfoundland printre poveştile cu iz de rom ale harponierilor şi pescarilor de cod, a crezut, pînă pe la vreo 20 de ani, că jetul acela provine de la faptul că balena ejaculează. Povestea masculului de balena albastră care o avea cît catargul de la iahtul patronului fabricii de peşte îi bîntuie şi acum imaginaţia. Într-o primăvară a scufundat două şlepuri la o singură erecţie, îi povestea taică-su’, seara, în loc de Motanu’ Încălţat…

PASARICAAAA! - ar fi spus nenea pozaru' din Eforie Nord

PĂSĂRICAAAA! - ar fi spus nenea pozaru' din Eforie Nord

Concluzii, comentarii, păreri
“Fucking hell, man!” a remarcat Matt, privindu-şi mîndru voblerul pentru ton. “Dacă i se agăţa asta între fanoane, nu ştiu cum i-o mai scoteam d’acolo…!”.

“Fifty barrels of sperm, dude!” Jim găsise un tip care se angajase de curînd la noi şi nu ascultase încă povestea cu balenoiul care a ejaculat peste barja lui taică-su, în Marea Behring. “Batrînu’ însuşi a spălat puntea, că era matelot pe vremea aia”

Mario s-a uitat de cîteva ori la poză şi i-a dat delete, pînă la urmă. “Cazzo! A ieşit mişcată …”

Share:

38 comments

  1. Dan 28 July, 2010 at 14:17

    Doctore, noi angajatii de multinationale simtim fiorul ala ancestral si când suntem in raza de actiune a unui manager… Atunci am da orice sa fie un mamuuuut, o baleeena, un elefaaant =))

  2. _azazel_ 28 July, 2010 at 14:21

    Ca de obicei, doctorul prompt si la obiect…da’ francezii, francezii de la bord ce ziceau, ce ziceau de balena?

  3. Ciprian 28 July, 2010 at 14:32

    Multumim de poze si de povestire. Fain de dvs. ca ati trait o asa experienta.

    Sa-l citesti pe Groparu cand se intoarce din concediu cu povestile lui din Delta. Poate ar trebui sa ii trimitem un semeseu sa-i sugeram ca la intoarcere sa recunoasca ca a fost la munte.

  4. eftimie 28 July, 2010 at 14:35

    “Faptul că, după circa 10-15 minute de luptă, fiara reuşeşte de obicei să scape din cîrlig, îl obligă pe Matt să tragă un pumn în balustradă, ceea ce ar trebui să îi menţină în formă şi muşchii antebraţului”… şi tricepsul dom’ doctor, să nu uităm de triceps 😀

    Şi, ca-n bancul ăla cu amenda pentru pescuit, dacă sunteţi sub pavilion UE, pescuitul de balene e interzis. Singura ţară din UE unde se mai permite asta este România, pe plajă la Mangalia, da’ doar dacă eşti suficient de beat de duci după balene.

  5. anndryusha 28 July, 2010 at 14:57

    Unde sunt vremurile-n care o doamnă se făcea remarcată prin educaţie şi frumuseţe?… Acum o identificăm doar după “aspectul regiunii de sub coadă”… Păcat, mare păcat! =))

  6. sendroiu 28 July, 2010 at 15:01

    @eftimie: noi foram dupa petrol, in nici un caz nu pescuim balene 🙂
    (nu as lucra in viatza mea pe o baleniera, indiferent de salariu & conditii)

    (si da, tricepsul e cel mai utilizat muschi, cand dai cu pumnu’ in balsustrada, da’ m-am gandit ca e mai putzin cunoscut 😉 )

  7. Ciprian 28 July, 2010 at 15:11

    Se cunoaste ca Eftimie e pasionat sa citeasca despre aia care merg mai des la sala de forta. 😛

  8. Dan 28 July, 2010 at 15:11

    @sendroiu
    Si, petrol gasirati?

  9. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Siestă cu balenă -- Topsy.com 28 July, 2010 at 15:25

    […] This post was mentioned on Twitter by Toader Mihai Claudiu, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Siestă cu balenă http://bit.ly/99AotS […]

  10. sebra 28 July, 2010 at 15:29

    @anndryusha,
    Să nu uităm că aparenţele pot fi înşelătoare :))
    Un amic de-al meu, s-ar fi felicitat singur, dacă ar fi fost inspirat să analizeze puţin “aspectul regiunii de sub coadă” înainte de a începe, ceea ce se vroia a fi, o seară romantică:))

    Săracu’ Jim! Să trăiască până la 2o de ani sub complexul balenei cu “catargul” uriaş! =))
    (Care-i masculinul de la balenă? :|)

  11. anndryusha 28 July, 2010 at 15:42

    @Sebra: Păi masculinul de la balenă nu poate să fie decât rechinul-balenă… mă gândesc. :))

  12. Dan 28 July, 2010 at 15:49

    @sebra
    … sau “balena cu catarg” :))

  13. Iepurasul Isteric 28 July, 2010 at 16:03

    ce te faci fara un telefon cu camera :))

  14. Ozzy 28 July, 2010 at 16:08

    @_azazel_: s’il vous plait, madame…

  15. Apophys 28 July, 2010 at 16:39

    Bine scris articolul, mi-a placut. Si, conform exclamatiilor echipajului, zic si eu: “wow!”

  16. boga 28 July, 2010 at 16:42

    @anndryusha&sebra: Masculinul de la balena nu poate fi decat doctoru’. De fapt, de-aia a si scris postul asta, sa se laude cu catargu’!

  17. anndryusha 28 July, 2010 at 17:07

    @boga: Imposibil, dom’le! Păi n-ai citit că s-a simţit precum hamsterul care se uită la pisică?… Atitudine masculină e asta?… Mai înţelegeam dacă era vorba de pisica aia care a născut un pui de câine, da’ aşa… nţ, nţ. =))

  18. sebra 28 July, 2010 at 17:41

    @anndryusha,
    Dacă boga ştie clar, ce te bagi tu cu deducţii după aparenţe? :))
    p.s. am uitat să zic şi eu un wow!!!

  19. boga 28 July, 2010 at 17:51

    Da’ cine zise ca stie clar? Ma gandeam ca, daca tot l-a laudat pe Babatunde cu furtunetele lui, acum i-a venit si lui randul.

    Si wow-ul e pentru text sau pentru catarg?

  20. cato 28 July, 2010 at 18:04

    eu stau si ma gandesc daca’r fi fost vanghelie acolo…

  21. sendroiu 28 July, 2010 at 18:15

    @anndryusha: se pare ca nu am ales cea mai inspirata comparatie. HAMSTERUL CARE VEDE UN CAL ar descrie mai bine fenomenul. Nu este vorba de frica/teama/spaima, este altceva.
    @boga: eu zic sa facem mai bine aprecieri la sansele craiovei de a evita retrogradarea, ce parere ai!? 😉

  22. anndryusha 28 July, 2010 at 18:40

    Am înţeles, doc’, ştiu ce vrei să spui, da’ făceam şi noi oleacă de băşcălie, că ocean şi balene, vorba-aceea, de unde?… 🙂

  23. sebra 28 July, 2010 at 19:39

    Voi făceaţi băşcălie?? Io am întrebat serios!

  24. Dan 28 July, 2010 at 19:57

    @sebra
    Nu faceam bascalie! Uite aici catarg: http://www24.big.or.jp/~kyusoku/whale7/penis2.jpg

  25. cato 28 July, 2010 at 20:06

    asta da stat cu catargu’ la soare!

  26. sendroiu 28 July, 2010 at 20:11

    @Dan: foarte tare poza!!! dupa cum arata inotatoarea, masculul din foto pare a fi tot un megaptera, adica din specia balenei pe care am vazut-o noi!!
    Am inca dopua poze cu ea, dar facute dupa ce s-a mai indepartat:
    http://www.flickr.com/photos/7537146@N06/4824586389/in/set-72157615948204567/
    sau
    http://www.flickr.com/photos/7537146@N06/3733408686/in/set-72157615948204567/

  27. Arsulici 28 July, 2010 at 20:13

    wow…..

  28. sebra 28 July, 2010 at 20:25

    @Dan,
    Ai căutat mult?=))

    wow…pentru pozele doctorului!

  29. Dan 28 July, 2010 at 21:04

    Ar trebui sa zic: “Am fotografiat-o cand eram in Atlantic! Ne facea semne de prietenie!”
    Dar n-are rost sa maninc ce nu trebuie! Am fost o singura data la Kusadasi si o data in Antalya, iar acolo nu sunt balene! =))
    @sendroiu: cred ca de fapt asta e o asa-numita “balena-exhibitionista” =))

  30. Ina 28 July, 2010 at 22:45

    Ce n-a reusit Mario, a reusit Sendroiu: poze “io cu ditamai balenoaia in fundal”. Asta pentru ca Sendroiu e mai bine dotat ca Mario. Tehnic, vreau sa zic.

  31. mifty 29 July, 2010 at 01:04

    mai era pe net o poză cu un cetaceu neidentificabil, dar tot o imensăciune d-asta, cu ditai scula încă ţeapănă, chit că stăpânul sculei era deja ţeapăn…
    legenda pozei era un text în genul “presupun că v-aţi întrebat dintotdeauna de ce marea e aşa sărată…”
    mi se pare că poza era făcută într-un port pescăresc japonez… cu nişte ani buni în urmă… mai mult de 10-15…

  32. sendroiu 29 July, 2010 at 01:46

    @mifty: o stiu, frate! circula ca poza haioasa, intr-un mail gen hai sa ne ridem in pauza de cafea: cind am vazut-o eu avea textul “De ce zambesc balenele”

  33. kyrre 29 July, 2010 at 09:45

    Sa scrie numai dom’ doctor, ca el stie. Felicitari, super reusit articolul.

  34. sendroiu 3 August, 2010 at 10:23

    un link spre un site care lamureste clar toate povestile lui Jim 🙂

    http://www.theluxuryspot.com/2009/08/23/unhappy-with-your-man-go-swimming/

  35. ErRon 3 August, 2010 at 10:38

    Sper ca balenul din ultima poza nu e decedat!
    Da’ ce face cercetatorul?
    Aduna ceva, (pentru fond de ten?) sau doar pune mana, sa se convinga ca e reala???:D
    Ca fatuca din prima poza pare total depasita de realitate!!

  36. sendroiu 3 August, 2010 at 11:43

    Balenul din ultima poza este un mascul de orca (balena ucigasa), care nu e mort deloc, ba chiar sta cu p…ardon! burta la soare. Punga de recoltare din cealalta mana a veterinarului sugereaza ca e venit pentru treaba, nu pentru distractie 😉
    E posibil ca balenul sa acuze vreo secretie dubioasa, in urma unor nopti fierbinti petrecute in Aqua Park-ul vecin … B-)
    Nu am auzit de creme hidratante pe baza de sperma de balena.

  37. 4mall 28 October, 2011 at 19:58

    @sendroiu: Stiu ca nu ai auzit de o asemenea crema, dar pun pariu ca pana acum chinezii deja au reusit sa o contrafaca!

  38. Scurtissime (29) | Diverse | Robintel 31 October, 2011 at 06:01

    […] Siestă cu balenă. […]

Leave a reply