Postul nu e post destul

Preţul corect

Şilavarăcald

-V-o las la 1 500, numai pentru că-l ştiu pe domnu’. Ce să-i faci, lucrez în pierdere. O să dau faliment, că, la felul în care merg lucrurile…

E scund, uscat, cu ochi mici, căutând într-o parte în timp ce-ţi vorbeşte. Face mobilă. S-a agăţat de mine în timp ce prospectam piaţa pentru un bufet şi o etajeră. S-a prins imediat cam ce aş dori şi s-a oferit să-mi facă una la comandă. Preţul iniţial era de 1 000 RON, dar, pentru că am vrut altă culoare şi, în plus, trei scândurele pe care să-mi aşez paharele şi cănile, deasupra chiuvetei, a săltat brusc cu încă 500. Insista să-mi facă şi o masă, pentru un mizilic de 350 de RON. I-am zis că mă mai gândesc.

Am plecat de acolo cu impresia neplăcută că profit de bietul meseriaş, îl spoliez şi-l aduc la sapă de lemn. În drum spre ieşire, îmi pică ochii pe o masă identică cu cea propusă de el. Preţul: 200 RON.

Mda, avea dreptate omul că lucrează în pierdere: el era pregătit să mă ardă cu 40% în plus, şi i-am stricat socotelile.

Share:

30 comments

  1. Malina 1 July, 2010 at 14:40

    Ce ma enerveaza oamenii astia care incearca sa profite de tine…

  2. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Preţul corect -- Topsy.com 1 July, 2010 at 14:42

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: Daily Cotcodac» Preţul corect http://bit.ly/9ioWc6 […]

  3. N.A. 1 July, 2010 at 14:49

    Pai, da, dar in mod sigur aia nu era buna, mobila lui e de cea mai buna calitate, asa cum nu se mai face, dom’le, in ziua de azi..

  4. lx 1 July, 2010 at 15:32

    Fauna miticilor buni de facut sapun de rufe din ei ar trebui protejata, sunt pe cale de disparitie. Cand va muri si ultimul exemplar din Scarbus Boratus Miticus Jepcarus, vom regreta ca nu va mai avea cine sa duca mai departe aceste datini stravechi… Considera-te norocoasa, in viata ta ti-a fost dat sa ai bucuria de a-i prinde inca in viata.
    P.S. Baga-le pe gat originale necompensate de sa-i ia dracu!

  5. pisica turbata 1 July, 2010 at 15:45

    am fost si eu la niste baieti sa-mi faca un calcul pentru mobila de bucatarie. ala de jos era 780 lei si ala suspendat 410 lei. altii mi-au zis 1350 amandoua.

    le-am gasit de cumparat, cu 20cm mai mititele la 550 pe amandoua, cu tot cu montaj

  6. Ciprian 1 July, 2010 at 16:29

    Stelian Nistor de ce nu comenteaza si el? Ar fi pe subiect.

  7. mih 1 July, 2010 at 16:47

    mdaa curand pe site ul asta o sa avem si retete de mancare la comentarii plus un ghid practic de ingrijire a bebelusilor…

  8. silavaracald 1 July, 2010 at 19:01

    @N.A.
    Identică, fată. Identică! Că de-aia mă luară dracii! 😀
    @lx
    =))
    @Cip
    Wtf is S.N.? :-??
    @mih
    Stai pe-aproape, că musai urmează! Şi se asortează de minune cu cele despre fotbal. Suntem o mare familie fericită, ce vrei! 😀

  9. tahemet.blogspot.com 1 July, 2010 at 19:03

    Păi nu mai e decât unul singur burlac. unii se pun pe făcut prunci, alţii taman ce au făcut pasul.
    de ce să nu fim educaţi şi noi în bunul spirit al predării tradiţiilor străbune către urmaşi!?

    EU VREAU CU DON DOFTOR ŞENDROIU! CĂ AŞA LE ZICEA DE BINE CU REŢETELE ŞI DIETELE!

  10. silavaracald 1 July, 2010 at 19:26

    @Tahemet
    Nu eşti singura care “vrea cu don doftor Şendroiu”, aşa că fă bine şi stai la rând! 😀

  11. Ciprian 1 July, 2010 at 19:54

    @slvrcld
    🙂 Pe timpuri cand jocurile de noroc cucerisera grila de programe ale posturilor tv era o emisiune la Pro Tv : Pretul Corect! prezentata de Stelian Nistor (nenea asta e actor) si Octavian Cotimanis era voice-over parca. Tot in aceeasi perioada era si Roata Norocului, prezentate de Mihai Calin si asistat de Iulia Fratila, mai era tot la ProTV “Risti si castigi”, asta era prezentata de Cristi Iacob si “Te uiti si castigi” prezentata o vreme de Florin Calinescu si apoi de Andi Moisescu, iar acu cativa ani de Adrian Tapciuc. Daca vrei iti mai spun si despre TV Bingo Pro Tv, cand prezenta Busu.. si mai stiu cateva emisiuni de genul. 😛

  12. silavaracald 1 July, 2010 at 20:53

    @Cip
    Ştii bancul cu baba aia care intra, pe timpul lui Ceaşcă, într-un magazin de mezeluri? Aşa şi tu! Măi, da´ ce memorie ai! 😀

  13. Ciprian 1 July, 2010 at 21:02

    @slvrcld Astea sunt usor de retinut, ca o poveste! (Nu stiu bancul! Poate mi-l spui, ca oricum nu mai comenteaza prea multi).

  14. silavaracald 1 July, 2010 at 22:10

    @Cip
    x(

  15. boga 1 July, 2010 at 22:40

    @slvc: =)) bun bancu’

  16. silavaracald 1 July, 2010 at 22:43

    @boga
    :))

  17. unmihai 2 July, 2010 at 07:36

    @Ciprian
    Te-a pedepsit careva sa tii minte toate alea? :-O Inteleg sa=ti amintesti de Iulia Fratila dar de Stelian Nistor…:D

  18. costa 2 July, 2010 at 10:50

    din pacate asta este pretul pentru mobila. eu am avut norocul sa dau peste un tip cand mi-am facut mobila de bucatarie care mi-a explicat cum stau lucrurile. mobila de-a gata este calculata astfel incat sa nu existe pierderi, orice adaugi in plus iti creste pretul cu inca o foaie de pal pe care o platesti integral chiar daca tu folosesti doar 10% din ea. tipul a fost la noi a luat masurile si-a notat ce vrem si la cateva zile a venit cu rezultatele. ce vroiam noi costa 3100 ron iar propunerea lui a fost ca si dimensiuni mai mica de inaltime cu 18cm parca, insa costa doar 2400 ron.

  19. remus 2 July, 2010 at 17:05

    Se pare că nimeni nu a observat optimismul autoarei… după capul meu dacă preţul mesei e de 200 de lei şi preţul cerut e 350 de lei, asta înseamnă că a vrut să te tragă în ţeapă cu un plus de 75% nu cu 40%.

    Şi dacă ne gândim că şi în preţul de 200 de lei este inclus şi profitul lui, probabil că pentru preţul de 350 de lei obţinea un profit mai mare de 100 de puncte procentuale…

  20. Ciprian 2 July, 2010 at 17:26

    @unmihai
    Sa zicem ca Stelian e un nume rar… doar Nistor asta, mai era un jucator de pe la FC National (Progresul) Stelian Carabas.

  21. silavaracald 2 July, 2010 at 17:56

    @remus
    Eşti un drăguţ! Puteai zice de-a dreptul “cât de bâtă-i autoarea la mate”, că nu mă supăram, mai ales că ai dreptate! :).

  22. Iepurasul Isteric 2 July, 2010 at 18:33

    cand faci la comanda sigur ca e mai scump :))

  23. Radu Vasile 2 July, 2010 at 22:49

    Of, in cazul tau este cum spui, dar nu in toate cazurile e asa. Cunosc cazul unei fabrici de mobila la comanda, unde intodeauna sunt preturile putin mai mari decat cele pe care le gasesti la practiker sau alte supermarketuri.
    Treaba sta asa cum a explicat cineva mai sus, la care se adauga urmatoarele considerente:
    Astia cand baga in magazin, ei produc in serie, iar productia de serie intodeauna e mai ieftina decat cea la comanda. Ei merg pe niste dimensiuni standard.
    Mai mult decat atit, avand un magazin mixt, asa cum este un super market, iti permiti sa reglezi preturile.
    E o tehnica de marketing si de “spart piata”.
    Sa zicem ca ai dulapuri care ca pret de productie costa 750 ron si ca ar trebui ca sa faci un ban sa le vinzi la 950 ron.
    Dar in acelas magazin tu vinzi si carnuri si legume si alte produse.
    Atunci vinzi dulapurile cu 500 ron, iar restul de 450 ron ii redistribui pe celelalte produse ca adaos comercial.
    Astfel iesi sub pretul pietei la dulapuri si ramai cat de cat in trend si la celelalte produse.
    Sunt o multime de alte versiuni sa scoti mai ieftin un dulap, atunci cand ai parghiile necesare la dispozitie.
    Si uite asa fabricile de mobila la comanda osa piara.
    Totusi, cine doreste o mobila de calitate, dintr-un material deosebit, sau macar dintr-un material bun, nu din jegurile alea de melaminate, apeleaza la astfel de fabrici.
    Se cunoaste mobila facuta corespunzator.

  24. silavaracald 3 July, 2010 at 00:36

    Da, ai dreptate. Doar că ăsta era un mic meseriaş care va pieri pe limba lui, cum se spune. Pentru că nu şi-a respectat nici măcar promisiunile, darmite dimensiunile comenzii. Şi nu de la mine o va păţi, fiindcă m-am împăcat cu gândul că am luat ţeapă, şi nu-s reclamangioacă de felul meu. Piaţa îl va elimina.A furat la materiale, la accesorii… de peste tot unde a crezut el că se poate face asta. Mobila pe care mi-a livrat-o nu seamănă decât vag cu schiţa iniţială. Iar masa de care vorbeam era absolut identică cu aceea mai ieftină cu 150 RON. Cu o astfel de mentalitate nu are cum să reziste. S-a scumpit la tărâţe. 🙂

  25. finch 3 July, 2010 at 13:00

    Tocmai ce-mi renovasem apartamentul cumparat, acu vreo 5 ani, si mi-a trimis socru-meu niste meseriasi prieteni de-ai lui sa-mi ia comanda de mobila la bucatarie. Imi spusese ca sunt ieftini, oameni de incredere, fac mobila trainica si pentru ca-l cunosc pe el voi obtine un pret decent. Greseala mea ca i-am primit in casa. Au vazut si evaluat cam cat ma costase pe mine renovarea pe 54m2, cam vreo 4000 coco, totul nou si de calitate, dar obtinut la pret minim posibil pe piata si negociere la sange (pentru usile interioare am vizitat toata Valea Cascadelor). Mi-a zis scurt din coltul gurii: 53 milioane vechi (2005) pentru o bucatarie de 3.5m x 2.2m. Vazusem pe Bulevardul Ghencea niste mobila de bucatarie completa fara negociere cu maxim 20 milioane. Mi-a venit sa-l dau afara din casa in suturi, dar am luat o mina politicoasa si i-am zis ca trebuie sa ma gandesc bine daca vreau sa dau de 3 ori cat face. Am mobilat cu 17 milioane, in care au intrat si niste extra scaune pliabile si o etajera de colt. Sfat, nu aduceti meseriasul in casa decat sa ia masuri, cand ati batut palma la pret, altfel face misto de voi dupa ce vede ca aveti LCD de 82cm la 2mii lei. Si faceti-va lectia, vizitati toate firmele si firmulitele de mobila, negociati la misto plecand de la jumate din cat vreti sa dati, si cedati usor pana la pretul corect.

  26. mifty 3 July, 2010 at 13:52

    … şlvc, da’ peştişoru’ ce păzea???
    nu era cazul să amortizeze ceva din pedulinar, maşină de găurit, abric, etc??? 😀
    sau ţi-era teamă că mobila aia, oricum ai fi asamblat-o, tot F16 ar fi ieşit??? 😛

  27. silavaracald 3 July, 2010 at 17:12

    @Finch
    Păi, ţi-au stabilit “preţul corect”, nu? 😀
    @mifty
    Nu-ţi fă griji, că a avut ce amortiza. Cum crezi că stă mobila aia totuşi pe pereţi!? 🙂

  28. finch 3 July, 2010 at 23:29

    @silavaracald
    Nu, a incercat o teapa sanatoasa, sa acopere lipsa de comenzi pe toata luna, n-a tinut. Castiga bani daca imi venea cu 20 mil, dar adauga faptul ca o facea la milimetru. Asa a luat o muje. Cu cate un scaun pliabil si o masa de bucatarie pe luna nu stai in biznis.

  29. silavaracald 3 July, 2010 at 23:55

    Exact asta spuneam şi eu, că se scumpesc la tărâţe!
    Uite, eu am preferat să-mi iau după aceea o masă de 500 RON, nu de 350 cum voia el, de fapt de 200 cât era la firma concurentă, dar ştiu că merită. Şi m-am încadrat în 2 000 cu totul. Putea primi el toţi banii ăia dacă nu ar fi încercat în mod evident să mă ţepuiască.Nu atât economia de piaţă îi omoară, cât lăcomia.

  30. Alex 6 July, 2010 at 12:38

    Nu stiu unde v-ati facut voi mobila, dar aici la noi in provincie m-a costat 2200 lei mobila de bucatarie, mobila din baie (cu tot cu oglinzi – vreo 5 bucati) si pat 2m/1,6 + 2 noptiere

Leave a reply