Evenimentul zilei de ieri

O istorie…(7) – Secolul supremaţiei franceze

Radu Pircă

• Secolul supremaţiei franceze
Ludovic XIVNoul rege, Ludovic al XIII-lea, era foarte preocupat de cai şi de băieţi frumoşi şi a lăsat regatul pe mâna cardinalului Richelieu. Acesta a transformat Franţa într-o mare putere – de fapt, mai fusese şi înainte, dar numai până la prima bătălie. După ce i-a pus cu botul pe labe pe nobili şi pe calvini şi a creat Academia Franceză ca să aibă cine să-l laude, Richelieu a găsit un război – cel de Treizeci de Ani – suficient de uşor şi cu duşmani destul de epuizaţi încât francezii să poată ieşi învingători. Din păcate, regele şi Richelieu au murit prea devreme iar pe tron a urcat Ludovic al XIV-lea (foto), un habotnic afemeiat convins că Franţa trebuie să stăpânească întreaga Europă – şi care, în plus, mai avea şi 5 ani, deci o grămadă de domnie în faţă.

Poate veţi fi surprinşi, dar planurile lui Ludovic erau cât pe ce să reuşească. După o serie de războaie pe care şi istoricii le confundă şi în care generalii francezi s-au dovedit neaşteptat de competenţi, Ludovic a reuşit să-l pună pe nepotu-său pe tronul Spaniei, să devasteze jumătate din Europa, să creeze un cult al personalităţii, să-i unească pe englezi şi pe germani împotriva sa – şi cu toate astea, să nu lase în istorie renumele unui tiran dement. De asemenea, nici o armată străină nu a mărşăluit prin Paris, ceea ce în sine e o realizare.

Totuşi, când istoricii spun că secolul al XVII-lea a fost dominat de francezi, nu se gândesc numai la soldaţi, ci şi la oamenii de cultură – Descartes, Pascal, Moliere, Corneille, Racine, Boileau şi alţi asemenea autori pe care nu i-aţi citi în viaţa voastră, dar dacă ies la pachet cu Adevărul, vă repeziţi să-i cumpăraţi fiindcă au bandă roşie pe cotor şi poze. A, şi tot atunci s-a construit şi Versailles-ul, care e îngrozitor de plicticos şi cam kitsch, dar fiecare român trebuie să-l vadă sau, mai bine, să cumpere ziarul cu albumul.

Share:

25 comments

  1. Altu 18 July, 2010 at 11:47

    Pentru cei care nu ştiau, Pascal a inventat şi un (încă ) celebru limbaj de programare (care-i poartă numele), mult înainte de apariţia calculatorului.
    —–
    Deoarece Versailles-ului era de un kitsch subtil, nu uşor de sesizat pentru un ochi neavizat, contemporanii (ai noştri, nu ai lor) i-au pus şi-o piramidă la intrare, urmând a i se pune şi moţ.

  2. anndryusha 18 July, 2010 at 12:28

    Afemeiat la 5 ani?! Atunci habotnic când a devenit, pe la vreo doi, aşa?… =))

  3. Razvan 18 July, 2010 at 13:33

    @Altu, tu vorbesti serios?

    Limbajul de programare e de prin anii ’70, creat de un elvetian, iar piramida e la Louvre 😀

  4. unmihai 18 July, 2010 at 13:37

    @Razvan
    Cel mai importanta caracteristica a limbajului Pascal e numele, deci Altu are dreptate.
    @Altu
    Cand mai faci poante fa si tu o schema, ataseaza si tu un powerpoint ceva ca ui’ ce se-ntampla! 🙂

  5. ZeceDeZero 18 July, 2010 at 13:41

    Niciodata sa nu subestimati un copil de 5 ani!
    Probabil armata franceza ar trebui sa inroleze doar copii mai mici de 10 ani, ca aia stiu ce si cum. Credeti ca iau bani daca le vand ideea asta?

  6. Newsted 18 July, 2010 at 13:52

    Ete ca eu am fost la Paris si n-am vazut Versailles-ul. Pacat, as fi putut vedea piramida. O semana cu aia din vecinatatea Place de la Concorde :))

  7. Adi 18 July, 2010 at 14:26

    Au avut momentele lor importante in istorie . Cel putin in vremea lui Ludovic XIV (pana la implicarea in succesiunea la tronul Spaniei) sau a lui Napoleon (pana la deciziile proaste ale razboiului din Spania si apoi a campaniei din Rusia) au fost principala putere politica si militara a lumii . Apoi , chiar Sfantul Imperiu German a avut punctul de plecare tot din Franta in vremea lui Carol cel Mare (francezii sunt in primul rand germanici , genetic vorbind , nu latini , cum de pilda nici bulgarii nu sunt slavi , ci turcici ) , chiar daca Charlemagne avea capitala in Germania , cam pe granita . Apoi , dupa Filip cel Frumos , aproape un secol francezii l-au tinut prizonier la Avignon pe insusi papa si , mai mult , si-au impus proprii cardinali pe tronul pontifical vreme de vreo 80 de ani . Toate popoarele au avut momentele lor de lasitate si toate au avut “their finest hour” – iar in cazul francezilor acestea au fost destul de multe .
    A , si Vercingetorix face parte din istoria Frantei , dar nu neaparat din istoria francezilor . Celtii erau pretutindeni in Europa , din nordul extrem – Scotia , pana in Asia Mica (cartierul Galata al Instanbulului poarta numele ramurii estice a celtilor , galatii , la fel ca si orasul nostru de la Dunare) . Sa amintesti infrangerea unor celti in fata romanilor , infrangere eroica de altfel si cu care toate popoarele vremii au avut de-a face in epoca mai devreme sau mai tarziu , si sa sugerezi ca asta ar avea legatura cu lasitatea endemica a francezilor e o rautate . Tie ti-ar placea sa se lege vreun francez de textele si parantezele tale ? :))
    —————–
    La Versailles nu e piramida , dar anul trecut au construit in curte o chestie de forma rotunda , banuiesc ca pentru casele de bilete – nu stiu ca in septembrie inca se construia . De asemenea , tot anul trecut au blocat intrarea catre gradini , punand niste chioscuri verzi pe la care sa treci si sa-ti iei bilet . In iunie 2008 intrarea era inca libera . A , sa nu uit : au deschis o cafeteria in interiorul Palatului , tot anul trecut . Louis XIV n-a fost deloc inspirat , omitand acest aspect . Noroc ca Ministerul Culturii – al lor – s-a gandit sa repare aceasta omisiune .

  8. Tweets that mention Daily Cotcodac »  O istorie…(7) – Secolul supremaţiei franceze -- Topsy.com 18 July, 2010 at 14:57

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» O istorie…(7) – Secolul supremaţiei franceze http://bit.ly/9i3fVL […]

  9. Altu 18 July, 2010 at 15:29

    erata: Piramida nu e la Versailles, e la Luvru. Mea culpa.

  10. Dan 18 July, 2010 at 16:30

    @Altu
    Dar ar putea sa traga o piramida si la Versailles!
    Sau un turnisor Eiffel, ca la Slobozia…
    Kitch-ul nu cunoaste frontiere :))

  11. ErRon 18 July, 2010 at 16:32

    L-ai cam expediat pe Regele Soare! Ma asteptam la niscaiva detalieri, la niste fapte de vitejie prin alcovuri!

  12. Emi 18 July, 2010 at 16:58

    Unde e albumul cu versailles? ca il vreau eu pe asta

  13. lulu 18 July, 2010 at 17:21

    Mai sunt trei episoade. Urmatoarul personaj principal nu poate fi decat Napoleon. Apoi de Gaulle. Si probabil ultimul erou “omagiat” nu va fi altul decat Zidane. Cred eu.

  14. Staphanie 18 July, 2010 at 17:51

    !!!

  15. Stephanie 18 July, 2010 at 17:52

    deci:
    – dupa cum ati putut obseva eu sunt fan Pirca, drept pentru care il sustin de fiecare data cand sesizez ca omul e exploatat de tiran
    -Pirca, sper ca nu ma dezamagesti, ai scris un episod intreg despre cel mai bun dintre francezi, care evident nu era francez, Napoleon, nu-i asa?
    -de asemenea, cred ca ai observat si tu ca in toate pozele cu Parisul apare in fundal o hidosenie de schela metalica, asa ca te rog sa amintesti si de chestia asta.

  16. Dan 18 July, 2010 at 19:05

    @lulu
    Sau Sarkozy, ca e mai amuzant 🙂 Si, in plus, el stie!!!

  17. oake 19 July, 2010 at 09:20

    pai numai aia 3-4 muschetari erau un fel de comando care ar fi batut toata europa

  18. cato 19 July, 2010 at 13:55

    @oake: da, in cautare de bautura si femei! ohohohoho!!

  19. aNDRIIpOPA 20 July, 2010 at 11:19

    Ia uite aici supe-oferta:
    http://www.meh.ro/2009/11/21/french-guns-for-sale/
    Ca dovada ca vitejia franceza e cunoscuta pe tot mapamondul… “dropped only once” =))
    Mai e si asta:
    http://www.meh.ro/original/2009_11/meh.ro2872.jpg

  20. Dan 22 July, 2010 at 23:10

    @aNDRIIpOPA
    Pe vremea lui Napo, ai fi fost ghilotinat pentru comentariul asta (nu pentru ca faceai misto de falnica armata franceza, ci pentru ca le-ai fi dat idei :)) )

  21. Daily Cotcodac »  Conceptul de ”la țară” în psihologia poporului român 16 September, 2010 at 08:31

    […] Radu Pircă Ce faceţi atunci când vi se strică iremediabil ceva, fie că e vorba de blugi sau de frigider? Trec peste cazul în care aveţi un balcon foarte mare (oricum pentru a satisface nevoile de depozitare ale unei familii româneşti medii ar trebui un balcon cam cât Casa Poporului sau, dacă se îndură totuşi să arunce borcanele cu murături stricate şi sifoanele vechi, măcar cât Versailles-ul). […]

  22. panzerballe 1 October, 2010 at 13:53

    Daca la 5 ani era afemeiat inseamna ca era si pedofil?

  23. 19 noiembrie 1703: Moare omul cu masca de fier » Daily Cotcodac 19 November, 2010 at 12:02

    […] adăugând şi de la el câteva detalii. În versiunea sa, misteriosul deţinut era fratele regelui Ludovic al XIV-lea, care semăna cu suveranul ca două picături de apă şi fusese închis din raţiuni de stat uşor […]

  24. 12 ianuarie 1628: Se naşte Charles Perrault, inventatorul poveştilor (horror) pentru copii » Daily Cotcodac 12 January, 2011 at 13:02

    […] lumea ştie că epoca lui Ludovic al XIV-lea a fost perioada de glorie a literaturii franceze. Când e vorba însă de citit vreun scriitor de […]

  25. X™ 27 August, 2011 at 10:00

    Ala-i Louvrul da’ ce mai conteaza.

Leave a reply