Postul nu e post destul

Moştenirea oltenească – de la Mihai Viteazu la Adrian Mititelu

Moise Guran

De la Mihai Viteazu şi Tudor Vladimirescu la Mugur Isărescu şi Adrian Mititelu, noi oltenii am strălucit fie în domeniul sportului, fie în cel al finanţelor. În momente grele pentru ţară şi în momente de derută pentru noi înşine, am amestecat aceste două aplecaţii atât de tare că n-a mai înţeles nimeni clar când să parieze pe noi şi când să parieze pe un blat.

Istoria e uneori un blat. În mod nedrept, ea nu consemnează niciodată cine ia banii ci doar cine câştigă meciul. În filozofia noastră, a oltenilor, un blat e un meci egal, căci unul marchează goluri iar celălalt marchează profit proporţional, deci rezultatul e unul mai echilibrat decât apare în cărţile de istorie.

Aşa cum cronicarul a avut o reţinere deontologică în a consemna faptul că Sinan şi-a pierdut de fapt doi dinţi într-o nefericită lansare la oină, sau că Bădia Tudor venise cu gaşca la Bucureşti după recuperatorii care-i ridicaseră calul lăsat fără alarmă în parcare, tot aşa nu va consemna nimic despre ieşirile discrete la fileu pe arenele BNR, când Isărescu rupe seturi întregi de rachete de capetele speculatorilor veniţi să ne smotocească leul.

Cum în zilele noastre cronicarul sunt eu, singura şansă reală de a intra corect în istorie o are Adrian Mititelu, un oltean care a mutat la timp Universitatea de la Craiova la Severin. Cronicarul, adică eu, tocmai se pregătea să consemneze recordul la vândut locuri în cupele europene, pe care Mititelu l-a bătut calificând Vasluiul şi Steaua în competiţii în care Craiova n-avea cum să facă mare brânză. E drept, nici cele două n-au făcut şi, spre deosebire de aroganţii Porumboiu şi Becali, Mititelu are genialitatea simplă şi prea puţin onestă a olteanului care poate accepta să fie bătut cu condiţia să ia el banii (cum face Mugur cu speculatorii), poate accepta să dea el banii (fie şi peşcheş lui Sinan), dar cu condiţia să-i rupă doi dinţi în avans adversarului, dar nu va accepta în veci blestemul neamului de dincoace de Olt, adică şi bătut şi cu banii luaţi.

Taman când mă pregăteam să critic spiritul mercantil al genialului Mititelu, patronul Universităţii a intrat în conflict cu fanii craioveni ai Universităţii şi s-a dus, ca înaintaşul său Nea Mărin din Băileşti, să-şi depună ouăle la Severin. Aici a intervenit soarta şi l-a salvat. Căci cronicarul are o sensibilitate pentru Severin, iar karma a ţinut cu Mititelu şi cronicarul l-a iertat. Vedeţi dumneavoastră, la Severin este leagănul civilizaţiei olteneşti, întreaga filozofie financiară a oltenilor a pornit din Castrul roman de la Drobeta. Acolo a fost cantonată legiunea romană ce jucase în prealabil zaruri cu negustorii evrei din Palestina. Din acel castru a plecat psihologia unică a oltenilor, spiritul lor speculativ, tenacitatea exacerbată de-i mai zice acum şi încăpăţânare de catâr, misoginismul dialectic şi, în general, cam tot ce-ţi trece prin cap când auzi cuvântul oltean.

Ei bine, Severinul, leagănul civilizaţiei noastre, nu a avut niciodată o echipă serioasă de fotbal. Avem stadion de Champions League, avem suporteri de Premier League, dar n-am avut şi n-avem echipă. Până acum.

Vă spuneam că din punct de vedere tactic, noi oltenii suntem extrem de speculativi şi rareori ratăm vreo şansă. Ei bine, la Severin am ratat deja una.

Vedeţi dumneavoastră, ca orice oltean, eu însumi am ezitat îndelung între o carieră sportivă şi una în finanţe şi economie. M-am antrenat pentru amândouă dar din păcate pentru mine problema a tranşat-o tatăl meu, care exact când promovam de la pitici la juniori mi-a dat o palmă după cap spunându-mi sec „pune bă mâna pe carte, că din fotbal nu s-a îmbogăţit nimeni”. Desigur, erau alte vremuri, tata nu era Napoleon şi nu avea cum să viseze că orice extremă pitulată de la un CSM din anii `80 putea avea în tolbă măcar brelocul de la cheia unei maşini Ferrari din anii `90.

Din fotbalul la Clubul Sportiv Muncitoresc Drobeta nu se îmbogăţise într-adevăr nimeni. Au trecut de atunci 25 de ani, eu am 100 de kile şi aproape 40 de ani. Încă mai joc fotbal, dar o fac mai mult pentru berea de după. Tehnic este aproape imposibil să-i mai pot demonstra tatălui meu că fotbalul din Severin a pierdut astfel prima mare şansă de a avea un jucător valoros şi mai apoi o echipă adevărată. Iar eu am pierdut, bineînţeles, şansa de a mai conduce vreodată un Ferrari.

Mutarea Universităţii la noi este a doua şansă. Pentru Severin. Pentru mine, a doua şansă în domeniul sportiv este rubrica asta.

Share:

39 comments

  1. chupacabra 21 July, 2010 at 15:13

    Deseara cand ajung acasa si imi pun farfuria cu french pai si beef tocata si ma uit la emisiunea ta te voi vedea cu alti ochi… in seara asta voi manca salata pentru a celebra latura ta sportiva. Nu inteleg de ce te-ai bagat sa scrii cu Julica, ca oricum restul sunt de umplutura 🙂
    Sa ne traiesti !

  2. Nero 21 July, 2010 at 15:15

    Sa scrie Moise ca numai el stie…:)

  3. ThoR 21 July, 2010 at 15:23

    probabil articolul mai avea vreo 10 pagini dar jull a cenzurat…..dar cum zice si colegu de mai sus sa scrie moise ca el stie….o intrebare asa mai cu iz de can can vuvuzel cum ii zic baietii de aici ce zice ca scrii ptr dusmani?

  4. Auggie 21 July, 2010 at 15:28

    Moise, bine ca poti scrie aici, fiind singurul care stie sa scrie de dincolo…. ba mai era unu da imi scapa numele pentru moment. a da ! petreanu se cheama celalat.

  5. k 21 July, 2010 at 15:31

    ff fain! thumbz up!

  6. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Moştenirea oltenească – de la Mihai Viteazu la Adrian Mititelu -- Topsy.com 21 July, 2010 at 15:32

    […] This post was mentioned on Twitter by fulgerica, JuliusDC, JuliusDC, Eugen Huculici, robert borislavschi and others. robert borislavschi said: Daily Cotcodac» Moştenirea oltenească – de la Mihai Viteazu la Adrian Mititelu http://bit.ly/bE76Zn […]

  7. Altu 21 July, 2010 at 16:12

    Daca vrei sa scrii profesionist despre Craiova, intai tre’ sa-ti propui un premiu Pulitzer, atat pentru bani cat si pentru onoare, sa-l anunti in gura mare cu fiecare ocazie, pentru ca la final tu sa ramai cu banii si fanii cu Pulitzerul.

  8. Ciprian 21 July, 2010 at 16:16

    Apreciez simtul umorului.

  9. dc 21 July, 2010 at 16:36

    Moise, tu, care porti numele calauzitorului biblic de evrei, iti induci in eroare cetitorii care asteptau articolul tau ca pe pogorarea Sfantului Duh. Mutarea Universitatii la Severin (sau oriunde in alta parte, chiar si la Barlad – in coasta Porumboiului si a celebrului Vaslui) e o sansa doar pentru jucatori, sansa sa scape vii la finalul campionatului, cand isi vor pune desteptatorul sa sune dimineata devreme ca sa se obisnuiasca cu programul de matineu. Julius stie asta, dar, perfid cum il stim, nu-ti spune nimic, ca sa nu cumva sa pleci la alt club si sa ii scada valoarea actiuinilor DC pe bursa.

  10. claudiu 21 July, 2010 at 16:37

    apreciez optimismul olteanului in fotbal!

  11. carbon14 21 July, 2010 at 16:46

    Voiai sa spui misoginismul de catar si incapatanarea dialectica. De unde stiu ? Sunt ,,oltenian” si eu, taica…

  12. Ina 21 July, 2010 at 17:23

    In sfirsit, cineva care scrie bine pe site-ul asta! In plus, Moise pare calificat in a ne explica ce inseamna “rosii ieftine”. Cu comparatii intre Berceni si Severin- procente, tabele si sageti colorate. Hai Craiova!… pardon- Hai Severinul! In fine, ceva asemanator.

  13. Stephanie 21 July, 2010 at 18:14

    Spune drept, de cate ori ti-a dat Julius articolul inapoi sa-l rescrii?

  14. M3bis 21 July, 2010 at 18:27

    Să fie de vină căldura sau berile cu care m-am hidratat? Aştept ppt-urile, că n-am înţeles nimic.

  15. Spiep 21 July, 2010 at 18:43

    Mai concentrat domnu’, mai concentrat!… hai, felicitări simple, că ești la început.
    Apropo, mi se pare că tatăl dumitale seamănă în context destul de mult cu Napoleon în materie de vizionarism. Ceea ce încalcă în bună parte regulile de coabitare ale acestei comunități.

  16. JULIUS 21 July, 2010 at 18:46

    @Spiep: da-i, ma, sincere felicitari, ca nu dai de la tine!

  17. 666 21 July, 2010 at 19:16

    domnu moise, ‘mneata ai potential, da am impresia ca mogulu iti impune formatu ala de emisiune si nu te lasa sa te desfasori…

  18. JULIUS 21 July, 2010 at 19:17

    @666: la care mogul te referi, la mine sau la colegul Dan?

  19. Adi 21 July, 2010 at 19:20

    Sunt socat de ce-am citit aici . Deci toate bancurile cu olteni sunt adevarate ! Mai ramane sa aflu ca Balaci nu mai joaca la Stiinta .

  20. sebra 21 July, 2010 at 19:21

    Eii, nu fi trist că nu ai Ferrari. Dacă scrii mult şi bine pe DC, o să-ţi dea Julius măcar un breloc de cheie de Ferrari, dacă nu şi o poză cu un Ferrari.

  21. Adi 21 July, 2010 at 19:24

    @ sebra

    Sa-i zic de premiul suprem , adica o vizita in parcare la Bamboo , SA VADA UN FERRARI ? Mai bine nu , lasa-l sa se invecheasca pe-aici .

  22. sebra 21 July, 2010 at 19:32

    @Adi,
    Şttt…aia era surpriza!!!!

  23. Spiep 21 July, 2010 at 20:22

    Cum sare mogulul pentru angajații săi, ca o leoaică. Tânără. Iubirea.

  24. lulu 21 July, 2010 at 21:39

    Foarte tare articolul. Serios.
    M-a amuzat de la inceput, de la faza cu “noi oltenii”. Pariez ca toti v-ati gandit la numele autorului, nume specific oltenesc. Apoi am inteles: negustorii evrei isi trimisesera reprezentantii sa tina seminarii de economie in taberele romanilor, iar unii au ramas pana in zilele noastre si inca mai spera ca oltenii prin economie sa inteleaga si altceva decat zgarcenie. Iar autorul nostru e unul din ei.

  25. toader 21 July, 2010 at 21:41

    mda. daca ma fac suporter la stiinta julius imi publica pana si mie comentariile; ba mai mult, imi da si sincerele alea felicitari rezervate arsulicei.

  26. cheguevara 21 July, 2010 at 22:09

    Poti sa mai citesti inca odata postul? Ca eu nu pot.

  27. Moise Guran 21 July, 2010 at 22:52

    zice mogulu julius ca la blog trebe sa si raspunzi cititorilor. io n-am ce sa raspund dar as vrea sa fac o precizare, mai mult asa ca sa ma bag si io in seama.
    nu sunt evreu.
    multa lume crede ca sunt pentru ca ma cheama moise. moise era numele nashului meu, un fiu de evrei nemtzi crestinati, vecini cu bunicii mei. deci nici nashu nu era evreu. in mod evident cei care cred de mine ca ash fi evreu nu shtiu cum se face descedenta la evrei.
    precizez faptul ca nu m-ar deranja sa fiu evreu, iar dac-as fi m-as simti la fel in pielea mea de evreu cum ma simt si in cea de oltean.

    inca o precizare, de data asta pentru acuratete istorica. nu am reusit sa gasesc referinte certe despre o legiune romana venita din palestina. nici V macedonica, nici XIII gemina, nici I audiutrix nu au avut un astfel de traseu, din cat am reusit eu sa documentez pe surse certe. este asadar doar o legenda urbana de care putem rade si noi oltenii.
    asta in ciuda faptului ca fanclubul Universitatii din Severin chiar poarta nemele
    Legio XIII Gemina. Sa fie cu noroc!

  28. Ciprian 22 July, 2010 at 00:17

    @Moise Guran
    1. E chiar fain numele Moise sau .. Iuda 😛 . (asta asa.. ca nu stiam ce sa comentez)
    2. Poate s-au rasturnat carele legiunii la Caracal, in drumul spre Craiova.

  29. Dan 22 July, 2010 at 08:14

    @Ciprian
    Carele lui Caracalla :))

  30. DaNu 22 July, 2010 at 10:52

    Evreu oltean…asta e o combinatie mortala!!! Spor la scris, ca la vorbit vad ca nu te prea intrece nimeni!

  31. lulu 22 July, 2010 at 11:11

    @Moise Guran
    Ok. Deci nu esti evreu. Nu-i nimic, ca nimeni nu-i perfect 🙂

  32. Spiep 22 July, 2010 at 12:06

    bine că nu ești franțuz, Doamne iartă-mă!

  33. Resboiu 22 July, 2010 at 16:26

    Parca primele tale articole pe aici erau mai amuzante… 😛

    Julius, Mircea cand va scrie si el pe DC? 😀

  34. Ciprian 22 July, 2010 at 16:48

    @Resboiu
    cel Batran a murit, tu nu ai aflat? Taranul poate doar la Ciutacu sa prinda un sezlong.

  35. eftimie 22 July, 2010 at 18:31

    sa scrie numai Radu Soviani ca el stie!!! PS @ciprian: la evrei numele de Iuda este destul de folosit intrucat nu e incarcat de conotatiile peiorative de la crestini.

  36. Dan 22 July, 2010 at 22:49

    @eftimie
    Dar Onan? E si el destul de folosit? Intreb si eu!

  37. cato 23 July, 2010 at 08:46

    doamne iarta-ma, ca tot ce-a asimilat valahu’ e buni romani de-ai nostrii! da’ de legiunile de pecenegi, avari, gepizi…nu vorbeste nimeni? ca intre legiuni si astia mai iera si toata plebeimea daco-traco-iliro latinizata

  38. Ciprian 23 July, 2010 at 09:29

    @eftimie Da mai, numai poporul nostru are idei din astea fixe. Ia sa fie botezati de acum toti copii: Iuda Cristian Icsulescu. :))

  39. Marius 26 July, 2010 at 08:58

    Bre da mult ai mai scris. Eu nu am mai folosit scrollu’ pe DC de cand isi comenta Julius articolele cu diferite pseudonime.
    Hai ca tre’ sa citesc articolul.
    “Sucessuri! Multiple.”

Leave a reply