Postul nu e post destul

Întâlnire de vârsta a treia

Radu Pircă

Domnul P. din Berceni (îi vom păstra anonimatul, ca să nu afle nevastă-sa ce face el în timpul zilei, în timp ce ea crede că scrie pentru Daily Cotcodac pe bani grei) se duce până la colţ să-și ia o franzelă. Deoarece a trecut de 30 de ani, domnul P. consideră că e normal să dea frâu liber tuturor pornirilor sale de pensionar, pe care de altfel le avea de la 16 ani, dar și le-a ascuns cu dibăcie. Ca urmare, nu intră la Mega Image, fiindcă acolo au numai pâine la zece mii, plus că e ţinută în pungă de plastic și nu mai e crocantă, a căpătătat o consistenţă cauciucoasă. La alimentara de alături, în schimb, pe lângă că înăuntru e foarte frumos, exact ca într-un magazin sătesc, pâinea e ţinută așa cum trebuie, într-o navetă de plastic de pe vremea lui Ceau, și e crocantă și tocmai bună de mâncat cu salam de vară.

În alimentara, domnul P. zărește imediat un alt pensionar, doar că pe la vreo 80 (dar toată lumea știe că nu contează vârsta, important e să ai adevăratul spirit de moșuleţ antipatic). Bătrânul se tot învârte prin magazin ca o muscă beată. “Nu mai ai loc de ei”, gândește domnul P., “la orice oră ai ieși e câte unul din ăsta. Le e frică că-i găsește moartea acasă, de-aia sunt toată ziua la plimbare”. Între timp, bătrânul a început să cotrobăie în congelatorul de carne, cu mâini tremurânde, căutând cel mai mic și mai ieftin pacheţel de pulpe de pui. “Ce ţară mizerabilă”, își spune domnul P., “nu avem nici un pic de respect pentru vârstnici, i-am transformat în cerșetori. Dacă nu ne îngrijim de bătrânii noștri, cum să ne așteptăm să meargă ţara asta?” Moșul dă iama în roșii și după ce le pipăie pe toate și dă jumătate pe jos, își alege în fine două și le pune în coș. “Nu putea dacă nu-și punea mânile alea murdare de boșorog pe toate”, gândește domnul P. Se așează la rând, bătrânul în spatele său. “Măcar eu să le arăt respect vârstnicilor dacă ţara asta își bate joc de ei, hai să-l las înaintea mea”, cugetă domnul P. “Poate vă dor picioarele”, zice cu voce tare, “haideţi în faţă”.

Moșul nici mersi nu-i spune. În schimb, îl izbește pe domnul P. cu coșul peste picioare încercând să-l urce pe tejgheaua de la casă. Domnul P. se ferește și ajunge între rafturile cu beri la pet și cele cu seminţe – fiind în Berceni, magazinul firește că a alocat mai mult spaţiu unei varietăţi extraordinare de seminţe decât detergenţilor. “Dă și mie o sticlă de bere”, îi spune deodată bătrânul. “D-aia ieftină, la un litru, să nu-mi facă scandal a mea.” “Beţiv bătrân și nesimţit”, gândește domnul P., “un ban n-ai aduce acasă, numai să ai tu ce bea, așa trebuie că ai fost toată viaţa. Vai de amărâta aia care te-a suportat atâţia ani. Şi nici mersi n-ai știut să zici că te-am lăsat în faţă. Dacă n-aș fi așa un tip echilibrat, ţi-aș crăpa capul pe loc”. Bătrânul scoate portofelul ca să plătească și se încurcă într-un teanc gros de bancnote de 500 de lei cam mototolite. Vreo două cad pe jos, se apleacă după ele în vreme ce tot magazinul se uită cu jind în portofelul lui. Până la urmă găsește cu greu și o hârtie de 50 ca să plătească. “Ce bine că m-am purtat respectuos cu el și nu m-am făcut de râs”, își spune domnul P., “uite că până la urmă s-a dovedit că e un domn adevărat, nu vreun împuţit din ăla cu trei milioane pe lună”.

Share:

16 comments

  1. zaqk 6 July, 2010 at 15:06

    Asta cred ca e unul din pensionarii aia nesimtiti, cu pensie mare. Un fost judecator sau aviator sau … na, ceva din aia.

  2. morgana 6 July, 2010 at 15:07

    foarte autentica intamplarea
    I:Care sunt cuvintele care fac rechinii fericiti?
    R:”Om la apa”

  3. Dan 6 July, 2010 at 15:15

    Domnul P. este aidoma mie: si eu pendulez intre enervare si condescendenta de cateva ori in citeva minute in situatii din astea 🙂
    Si culmea, si eu aveam porniri de pensionar inca de la 16 ani 🙂
    Ce chestie dom’le!

  4. Adi 6 July, 2010 at 15:20

    Poate erau bancnote de 500 cu poza regelui Ferdinand pe ele , omule . La ce varsta avea mosul , nu m-ar mira . Si tu (sau domnu’ P. ala , ma rog) , sa cazi asa pe spate la orice nimic .

  5. Klondike 6 July, 2010 at 15:28

    Asta da noroc, sa-l intalnesti pe Benjamin Button in alimentara. Domnu’ P., macar i-ati cerut un autograf?

  6. boga 6 July, 2010 at 15:50

    Hehe, eu o sa fiu mai antipatic daca ajung la pensie. O sa tusesc peste rosii si peste aia tineri de la coada, de sa-mi sara proteza.

  7. Klondike 6 July, 2010 at 16:02

    @boga Si o sa fii un moshulet simpatic, o sa semeni cu Nana din Madagascar. Iar nemilosul guvern nu te mai lasa sa iesi anticipat la pensie 🙁

  8. radu 6 July, 2010 at 16:58

    Ce gretosi is indivizii aia in varsta care is certati cu apa si carora le curge din gura prin magazin, ca sa nu mai zic de orele foarte matinale la care se prezinta pe la mol sau alte magazine mari si casca gura cu sacosa de rafie sau de punga de aia veche folosita vreo 5 ani la rand in fiecare dimineata, dar ce sa-i faci, poate asa o sa ajungem si noi, o sa ne plictisim acasa sau ne alunga (fugim) de acasa baba.

  9. anndryusha 6 July, 2010 at 17:30

    Sper că domnul P. a apucat să-i ţină uşa la ieşire şi, eventual, să-i ducă plasa până acasă, că domnii ăştia – adevăraţi aristocraţi ai unor alte timpuri – sunt din ce în mai rari şi trebuie ocrotiţi… =))

  10. Arsulici 6 July, 2010 at 20:58

    Ţi-a dat măcar 1 leu bacşiş că l-ai lăsat în faţă şi i-ai dat şi clondirul cu bere?

    (pun pariu că nevasta de-acasă, care-i face scandal când cheltuie, e moni columbeanu)

  11. silavaracald 6 July, 2010 at 21:39

    @Arsulici
    =)) =)) =))

  12. andreic 7 July, 2010 at 00:43

    mosu era unu de ala cu pensia neindexata :))

  13. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Întâlnire de vârsta a treia -- Topsy.com 7 July, 2010 at 01:15

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: Daily Cotcodac» Întâlnire de vârsta a treia http://bit.ly/97HgFf […]

  14. Carmen 7 July, 2010 at 05:27

    Stimabile domn P. din Berceni,

    Voiam sa va aduc la cunostinta ca va impartasesc pe deplin sentimentele de pensionar in floarea varstei. Revelatia divina s-a produs in momentul in care m-am uitat chioras la doua studente care chicoteau (la volum maxim) in tren, dupa care am bombanit in sinea mea legat de elevii care ar putea sa stea si-n picioare, ca doar is tineri, si am cugetat vreo doua minute (“va plimba moartea pe drum, n-ati putea sa stati acasa in loc sa incurcati oamenii care merg la munca” ) pana sa ma ridic sa dau locul unei batranele cu baston.

    Cu respect,

    Doamna T. din urbea S.

  15. Radu 7 July, 2010 at 13:30

    Asa a patit si Cuza cand s-a intalnit cu Mos Ion Roata si a inteles ca nu e nicio scapare pentru tara asta decat sa o faci mai mare, poate se mai dilueaza prostia.

  16. Radu Vasile 11 July, 2010 at 18:34

    Lasa verisoare, ca pensionarii astia, pe care ii plange toata lumea, ei nu au nicio treaba decat sa se planga.
    Eu visez de aproape un an la un televizor LCD, ma uit la televizor la unu de capatat din 1991.
    Ma uitam zilele trecute la televizoare lcd, asa sa vad ce a mai iesit ca bani sa imi cumpar vreunul tot nu am.
    UIn fata mea, o baba la vreo 70 ani, cumpara un lcd de vreo 13 milioane.
    Vanzatorul i-a spus sa ia altul ca nu e bun si i-a bagat el pe gat un samsung de vreo 16 milioane.
    Baba nu a avu nimic impotriva, daca a zis domnu vanzator ca e bun.
    Vanzatorul, se duce cu baba la casa si spune:
    “Uite ii faci lu doamna aici niste acte, da si un avans si cumpara samsungu asta”
    Baba ultragiata:
    “Dar il platesc pe tot cu banii jos ce avans, ca eu am bani si tre sa imi mai vina, saptamina viitoare iau si un dvdeu in ala cu dvx”.
    Sa mor, vorba lu Boc, sa fac ihter negru.
    Ies de acolo, merg pe strada si in ultimul meu rest de vedere ma sensibilizeaza enervant niste luminite. Intreb si eu insotitorul ce dracu is alea de ma bat in ochi asa si imi spune ca in fata noastra e o baba care are in picioare adidasi din aia cu beculete la spate.
    Deci nici babele nu mai sunt ce au fost.

Leave a reply