Postul nu e post destul

D-le preşedinte, suntem pregătiţi

Ovidiu Eftimie

Întors din concediu am tras o fugă la “Căţeaua Leşinată” să mai verific temperatura berii de munte şi să văd ce mai zic oamenii de pe terasă. Discutăm relaxat diverse subiecte din ziare, sau de pe bloguri, aplecându-ne, în special, asupra problemelor serioase ale umanităţii.

Bunăoară, când am ajuns, Benu, nea Ionică şi Magheru ăl mic stăteau aplecaţi asupra laptopului cârciumii (de obicei sunt două, dar e plecat patronu’ la mare cu ăia micii) şi studiau istoria poporului francez scrisă de colegul Pircă. Nea Ionică era destul de vexat de cele scrise acolo şi s-a găsit să se ia tocmai de mine: “Păi bine mă Eftimie, colegul tău Pircă a uitat să menţioneze actualul context internaţional, ce dracu. El nu ştie că dintre primele 20 de state eşuate ale lumii, mai bine de jumătate sunt foste colonii franceze? Asta de ce n-a menţionat-o, că era cireaşa de pe tort. Să mai citească şi băiatul ăla un Foreign Policy, a apărut indexul FP pe 2010”.

Am simţit să iau apărarea bunului meu coleg pentru că, acu vreo jumătate de an, la Roblogfest, mi-a făcut cinste c-o bere şi asemenea gesturi nu se uită. “Lasă-l bre, nea Ionică, pe Pircă în pace, ai să discutăm de problemele ăstea serioase, conflictul Republicii Moldova cu Rusia şi cum putem să-i ajutăm”.

Pentru cine nu ştie, Rusia a decis sistarea importului de vin moldovenesc după ce Băsescul fraţilor de peste Prut s-a gândit că ar fi mişto să facă o zi a eliberării de sub jugul sovietic, pe scurt i-a înjurat pe ruşi. Dacă mai ţineţi minte şi şturlubaticul de Băsescu a făcut pe viteazul în faţa ruşilor iar colegul Moise Guran poate să vă explice ce înseamnă asta în preţul gazului. În fine, ruşii au descoperit brusc că vinul moldovenesc, unul din cele mai importante produse de export după O-Zone, nu mai e aşa de mişto, ci e doar “bun de vopsit gardurile”. Asta afectează serios PIB-ul celei mai sărace ţări din Europa (cel puţin până în toamnă când termină dl. Boc programele anti-criză şi preluăm şefia clasamentului).

Chestiunea a fost ignorată sever de diplomaţia românească, cel puţin aşa îmi explică Magheru ăl mic, dl Baconschi făcând pe niznaiul şi frecând wok-ul cu investitorii chinezi în vreme ce dl Băsescu, constituţional vorbind un fel de bulibaşă al politicii noastre externe, umblă prin sate și comentează structurile de rezistenţă ale locuințelor luate de inundaţii, ca să ia aminte țăranii și data viitoare să-și înalțe casele de chirpici folosind secțiunea de aur.

Beerstormingul de a urmat la “Căţeaua Leşinată” a stabilit următoarele directive în privinţa politicii externe. Ca unul din cele mai beţive popoare din Europa – şi unul din cele mai patrioate – noi trebuie să ne asumăm această piatră a lui Sisif şi să importăm cantităţi importante de vin moldovenesc, mai ales că vinul românesc se produce cam 70% la Oltchim sau Azomureş, pentru a-i salva pe fraţii noştri de peste Prut. După podul de flori şi cel de ţigări LM din Ucraina fără timbru, e momentul pentru ceva cu adevărat glorios. Podul de navete de vin peste Prut.

Aşadar Domule Preşedinte, lăsaţi căcaturile cu criza şi ieşiti urgent într-o conferinţă de presă la Cotroceni şi vorbiţi despre ce doriţi dumneavoastră, da’ ziceţi ceva şi de vinul moldovenesc. La final faceţi cu ochiul către penibilul ăla de Videanu, ministrul Economiei, să importe toată producţia de vin moldovenesc, plătind cu bani din rezerva naţională. Noi suntem pregătiţi, vă recuperaţi banii în câteva zile.

P.S. Daţi-l afară pe Baconschi, funcţia asta îl depăşeşte.

P.S.2 Dacă puteţi discuta un pic cu Ghimpu sau Filat, omologii dumneavoastră, ar prinde bine şi nişte coniac Basarabean, Dubăsari sau orice altă zonă. Important e să fie original, nu prostia aia care se dă îndoită cu alcool prin satele de graniţă.

Rămâneți pe Daily Cotcodac fiindcă vă așteaptă și un nou concurs, cu tradiționalele premii psihologice: sincere mulțumiri, satisfacția lucrului bine făcut și creșterea stimei de sine. Asta dacă răspundeți corect, dacă nu – poate aveți prin cămară ceva pesticide…

Share:

24 comments

  1. anndryusha 29 July, 2010 at 20:31

    Adevăru-i că ruşii au dreptate: nu se există comparaţie între vinul moldovenesc şi after shave-ul ăla de lux pe care-l folosesc ei pe post de votcă. “Tar” – parcă-i zice, dacă mă mai ţine memoria… :))

  2. unmihai 29 July, 2010 at 21:17

    Bai… Eftimie! Eu stiam ca vinul te face mai destept. Iar tu nu esti prost deloc!
    Hai noroc!

  3. Dan 29 July, 2010 at 21:28

    “vinul românesc se produce cam 70% la Oltchim sau Azomureş” =)) Nu esti sanatooooos! =))

  4. Adi 29 July, 2010 at 22:01

    OK , sa aduca vin moldovenesc , dar rog seriozitate : fara timbre fiscale si accize , da ? Ca altfel renuntam la contracte guvernamentale si ne descurcam pe cont propriu .
    Eu zic totusi sa mai pastram vinul de la Oltchim – vazusi ce bine jucara fetele pana maturara cu ele pe jos danezele . “Sa-nchinam un pahar de vin / Pentru fetele de la Oltchim.”

  5. sebra 29 July, 2010 at 22:34

    Io nu-s de’acord cu importul de vin din Moldova. Nu mă întrebaţi de ce, dar nu-s de’acord! Ajunge că toată spălătura de butoaie din Spania şi Italia ajunge la noi, ba chiar şi din Brazilia (0,8 ron/litru), acum să luăm şi spălătura de peste Prut? Să nu uităm că podul de flori a ajuns podul de cornuţi, deci vinul de Cricova va ajunge la noi tocmai bun pentru fabricile de oţet. Şi se vor strica murăturile.

  6. dorinho 29 July, 2010 at 23:50

    Eu ce nu pot pricepe e cum de reusim sa le dam energie electrica moldovenilor pe gratis? Asta in timp ce discutam despre un nou imprumut de la FMI…

  7. ErRon 29 July, 2010 at 23:51

    Ce-si freca Baconschi, ce-i ala “wok”???
    Si cine-i tipul???
    Ministru la ce??? La cultura, cumva, de aia tre’ sa fie interesat de vin??
    Ca daca nu-i sexy, nici macar nu l-am remarcat!!!:D

  8. toader 30 July, 2010 at 00:18

    eu cred ca eftimie tocmai a fost genial pentru prima oara in viata lui. ma ofer sa cumpar o naveta de vin alb, demi-sec, cu o vechime de trei ani, intru ajutorarea republicii surori si frate totodata. cum desfac astia podul cumpar. ofer 36 de euro pe 12 bucati galbioare. la moskva se vinde cu 1.30 euro. propun ca orice familie de buna credinta sa ia o naveta pentru fiecare familie sinistrata (de pe cursul apelor stramosesti care ne-au inundat ca de obicei / sinistrata pur si simplu / pentru amortirea simtamantului secesionist al secuilor / etc ) pe care doreste sa o ajute. noi avem cam 200000 de familii sinistrate in urma inundatiilor si celorlalte. asta inseamna 2400000 sticle de vin. adica exportul rm catre rusia in bautura de calitate. adica tot exportul lor catre rusia. tigarile si textilele se duc in ro. sunt fratii nostri, ce dracu’!

  9. simi 30 July, 2010 at 00:20

    Felicitări, Eftimie! Stilul şi calitatea scrisului tău au crescut considerabil.

  10. sebra 30 July, 2010 at 00:45

    @toader,
    Nu poţi face un rezumat la ce-ai spus? că n-am priceput nimic în afara faptului că Eftimie e genial :))

  11. toader 30 July, 2010 at 01:24

    sebro. io sunt gata sa cumpar vin.

  12. borg 30 July, 2010 at 01:38

    wok – is a versatile round-bottomed cooking vessel originating in China. Da mai pe romaneste, inseamna a gati tiparul la caldura produsa prin frecarea lui.

  13. mifty 30 July, 2010 at 02:05

    de fapt wokul e o tigaie care a luat steroizi.
    şi care e la fel de utilă pe cât e de mare iq-ul cui ia steroizi.

    @sebra: de poşircile australiene sau americane, nimic “de bine”???
    că m-a bubuit un râs cu lacrimi când am dat pe net peste texte care lăudau “experienţa de mii de ani” ale nush căror cupajişti din orange county sau wallabie valley!!!

  14. dragos 30 July, 2010 at 03:27

    ii trebuie si presedintelui un Sandu Gheorghiu..sa-i spuna, cel putin, ce bun e Kvintul 😉

  15. ErRon 30 July, 2010 at 09:21

    @ toader
    O extraordinara pledoarie pentru patriotism!=))
    Ma inscriu pentru doua casete, una pentru familia mea (da’ sa fie jumate alb, jumate rosu!) si una, nu conteaza culoarea, am s-o donez. In tinutul secuiesc, pentru amortire!>:)

  16. farabarbati 30 July, 2010 at 11:32

    M-ai facut sa rad pana cand m-am scapat pe chilotei. asa da …imi place sa inchei o saptamana de munca.

  17. mifty 30 July, 2010 at 15:02

    băăăăăă… acu’ mi-am dat seama de unde ştiu eu de cârciuma aia, “căţeaua leşinată”…

    “Eu sunt Gore din Chitila
    Doamne văr cu Fane zis Gorila
    Băi ce-a luat bătaie-odată
    La căţeaua leşinată
    De la Mitu zis tâmpitu’
    Doamne ce dă bine cu cuţitu'”

    deci, ia zi, ieftinie… te cheamă gore, mitu sau fane??? ;))

  18. eftimie 30 July, 2010 at 16:32

    @mifty Nea Mărgineanu preia (fura) melodii din folclorul de mahala. “Căţeaua leşinată” a existat cu mult timp înainte ca Mărgineanu să înveţe să cânte mahalageşte.

  19. mifty 30 July, 2010 at 18:21

    n-ai răspuns.
    rezon!

    oricum, recunoaşte: fără “ciordeala” lui mărgineanu n-ar mai fi ştiut nimeni nimic de cântecele alea… muzica “de mahala” contemporană e reprezentată de-alde guţă, salam, vijelie…

  20. eftimie 30 July, 2010 at 21:40

    @mifty ba’ s-avem pardon.

    Margineanu le cântă prost, forţat, căcăcios, se vede că se chiunuieşte, nu-i de-acolo, n-are feeling. L-am auzit cu aia “S-a dus veste în mahala, se mărită Mona mea” mi s-a făcut milă de bietul băiet. Omul e atât de fals că trezeşte jenă, e genul ăla care apare la terasă la o bere şi lumea tace că-i este jenă să-i spună că e trist.

    Sunt ca melodiile ălea de le preluate Loredana de la Gabi Lunca sau Floarea Calotă. Fata avea voce, cunoştea tehnica da’ degeaba.

    P.S. Conform lui A. Musina, manelele de tip salam sau vijelie reprezintă, în fapt, muzică populară, folclor. Exprimă exact starea de spirit şi aspiraţiile ţăranilor din România.

  21. sendroiu 30 July, 2010 at 23:33

    @eftimie: perfect de acord 🙂 cunosc cel putzin dooj’ de oameni care in anumite conditii (munte, cort, jar, gagici, tzuica) scot la chitara de 14 mii de ori mai mishto tot repertoriul asta de foc de tabara pe care il zdrangane margineanu (jana, gore din Quitila, ma iubeste fomeile, icoana cu picioare lungi etc)
    @mifty: … si daca ma duc o saptamana in fagaras, la podragu, mai gasesc zece 😉

  22. Ramses3 3 August, 2010 at 12:47

    intr-adevar bun vinul moldovenesc, bun si kvintul, si legat de margineanu, eu cred ca va-nselati, pana sa devina “faimos” omu rupea chitarile pe trasee de munte si pe la cort in fata unui foc de tabara. doar ca de cand cu cilibritatia, pula me s-o stricat

  23. mifty 3 August, 2010 at 14:50

    @efminnie, et chendree: dacă vouă vă arde de umblat aiurea pe urmele lui calistrat hogaş, treaba voastră, mie nu mi-a plăcut niciodată ideea: urci, uuuurci, uuuuuuuurci… şi apoi tre’ să cobori, că se întunecă, şi te mănâncă ursu’… fost ministru de interne… sau lupu… vasile, lupu’ pădurilor…
    şi de cele mai multe ori, cobori chiar mai repede decât ai urcat… şi nu mai poţi sta pe scaun minim f’o săptălună!!!

    şi nu prea are cum să fure folclor mărgineanu, din moment ce ăla e Public Domain!!! 😛

    faraoane, ce e aia “cilibritatie”, suflete??? O_O

  24. Mihai 17 August, 2010 at 15:28

    Celebrity spus in cel mai pur stil vasluian neaos!

Leave a reply