Câtă cultură!

Week-end cultural: un Stalin al zilelor noastre

Radu Pircă

Noul geniu al biografiei, Emil Ludwig sau Suetoniu al zilelor noastre, se cheamă Simon Sebag-Montefiore. Stră-strănepotul unui asociat al lui Rotschild și văr cu Gwyneth Paltrow, Montefiore e unul din acei străluciți diletanți de bani gata care studiază și scriu din pură plăcere, fără să-și dorească titluri academice sau glorie – o specie despre care universitarii stătuți sperau că s-a stins odată cu Steven Runciman.

Din cele mai vechi timpuri, tiranii au exercitat o fascinație morbidă, însă în ultimii ani i-au cam detronat în inima publicului ucigașii în serie. Cu bestsellerul său, “Curtea lui Stalin” (Stalin. The Court of the Red Tsar), Montefiore a întors din nou situația în favoarea despoților. Spre deosebire de biografii de până acum, preocupați în a-l pune pe Stalin într-o lumină cât mai proastă, în general datorită unor răfuieli personale (Souvarine – fost cominternist, Medvedev – fiu de “vechi bolșevic”, Troțki – no comment), Montefiore afișează o indiferență abulică față de ororile pe care le relatează. Stalin și curtenii săi sunt tratați cu detașarea cu care alți istorici scriu despre satrapii și taxiarhii lui Alexandru ori despre mareșalii și prefecții lui Napoleon.

“Dacă un om s-a făcut vinovat de o crimă, nu înseamnă că e capabil și de orice alt delict”, scria Chesterton într-o povestire polițistă al cărei titlu mi-e lene să-l caut. Portretele pe care Montefiore le construiește, impasibil, tiranului și slugilor sale, au în spate aceeași idee. Stalin a fost un tiran sângeros și în același timp extrem de inteligent și șarmant și un soț tolerant, care se ascundea în baie ca să nu mai audă reproșurile unei soții isterice; Beria, sadic, violator, manager de elită și un părinte și bunic pe care oricine și l-ar dori; Molotov, o nulitate servilă și în același timp singurul om dispus să-i susțină părerile în fața lui Stalin.

Montefiore reia și tradiția scenelor sardanapalice de la Suetoniu și autor (ii) Istoriei Auguste. Ultimele zile ale lui Ejov l-ar convinge pe Elagabal să-l felicite călduros pe șeful NKVD pentru calitatea orgiilor; întâlnirile nocturne de la Stalin ar fi făcut deliciul lui Nero, care ar fi deplâns probabil doar lipsa sexului. Să nu vă așteptați deci la o biografie plicticoasă doar pentru că recenzia mea e așa; iar despre prequel-ul apărut în 2008, “Tânărul Stalin” (Young Stalin) se spune că ar fi și mai scandalos, în Rusia Montefiore fiind deja considerat un “jidan rusofob”. În cazul în care sunteți indignați de antisemitismul ex-sovietic, imaginați-vă că un britanic ar scrie ceva similar despre Antonescu și gândiți-vă un pic ce reacție ați avea.

Dacă v-am făcut curioși, până când vreo editură românească o să se oprească din publicat Paler și Patapievici și o să scoată și cartea lui Montefiore, o puteți lua de la ruși (în engleză, desigur) – doar nu spuneți că v-a trimis noi.

Share:

16 comments

  1. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Week-end cultural: un Stalin al zilelor noastre -- Topsy.com 26 June, 2010 at 21:32

    […] This post was mentioned on Twitter by Melania F., Ciprian. Ciprian said: Daily Cotcodac loveste din nou in cultura» Week-end cultural: un Stalin al zilelor noastre http://bit.ly/bFWfvA […]

  2. silavaracald 26 June, 2010 at 21:35

    E de necitit articolul ăsta. Nu tu o paranteză bine structurată, nu tu o trimitere la textele sanscrite, cu ortografia de rigoare, nu tu un citat din Abidis Calcaneeanul! O adevărată ruşine! Cu asta vrei tu să ne culturalizezi?! :-q

  3. Ciprian 26 June, 2010 at 21:47

    Bine ca a revenit Pirca la weekendul cultural. Prea insistau toti ca Raetchi e cel mai tare. :)) Are chiar si 5 paranteze.

  4. silavaracald 26 June, 2010 at 22:03

    @Cip
    Slabe, nu-i mai lua tu apărarea! Parantezele, adică.
    Cea mai mare are doar 11 cuvinte, ceea ce e demoralizant de-a dreptul. 😉

  5. Ciprian 26 June, 2010 at 22:14

    @slvc Niet! Recenzia e utila. Noroc de el ca mai aflam si noi ce scrie in carti.

  6. unmihai 26 June, 2010 at 23:43

    Julius a plecat sa dea din plete la rockereala?

  7. toader 26 June, 2010 at 23:44

    la chestii din astea culturale eu zic ca tu si nea julica ex-divinu’ sa il lasati pe raetchi. el manuieste mai bine.

  8. sebra 27 June, 2010 at 00:09

    Da’ ce-aveţi bre, cu Pircă?? N-aţi înţeles nimic şi de aia ziceţi că nu-i bun la cultură??:))

  9. Ciprian 27 June, 2010 at 00:19

    @sebra :)) Eu din contra, tocmai pentru ca nu am inteles cred ca e foarte bun la cultura.

  10. sebra 27 June, 2010 at 00:36

    @Cipi,
    Da,măi! Aşa e! De la Raetchi cu putin efort, mai înţelegem ceva, dar acum, nica! Deci, e mai bun!

  11. toader 27 June, 2010 at 01:03

    m-au pus la moderare. of, orgoliul …

  12. Oana 27 June, 2010 at 03:45

    Tocmai ce se bucura o cunostinta c-a gasit-o pe gigapedia. Daca e macar pe jumatate de interesant ca Runciman, atunci sigur merita. Dar na, nu le poti citi chiar pe toate, din pacate..

  13. reqd 27 June, 2010 at 05:13

    toadere, pe mine m-au pus de mai multe ori la moderare, fiindca n-am cazut in c… de admiratie la textele unora si altora, mai ales cand am presupus ca ‘altora’ ar fi gagica lu iulius / nevasta lu pirCA, CA altfel n-ar fi publicate, ca erau texte dedoilei. of, teama de presh!

  14. Nevasta tiranului, amanta lu´ Eftimie, sora lu´ Pircă şi nepoata lu´ Raeţchi 27 June, 2010 at 10:00

    @reqd
    ´Geaba-şi răceşte M3bis-u´ gura cu voi, că unii nu pricep şi pace!
    Ia mai luaţi o dată şi citiţi cum e cu moderarea pe aici.
    http://www.cotcodacii.ro/2009/09/05/cum-sa-scapam-de-nenea-moderatoru/
    reqd, mamă, nu-ţi place, nu cumperi, da´ nu te oţărăşti la precupeţ, că nu-i vina lui dacă marfa-i proastă!

  15. reqd 27 June, 2010 at 10:10

    stimate nevasta T, amanta E, sora P, nepoata R si soacra J (aia pe care o s-o aiba daca face pasul),

    nu a fost cazul de balarii, mascari si porcarele. never. ever. avand in vedere ca n-a fost doar o data, nu’sh cat de dajtept o fi programul de scrabble care se ocupa de moderare, da’ de cateva ori s-a comportat fix ca o trimitatoare-pe-presh. numai ca bietele comentarii neputand fi trimis dilite, ele a fost pur si sterse. hai noroc, si la vara racoare, ca de cald ne-am saturat.

  16. silavaracald 27 June, 2010 at 10:18

    @reqd
    Oi fi având tu ghinion, că altfel nu-mi explic.
    Poţi fi sigur că nu are nimeni nimic cu tine, aşa cum pari tu a avea cu alţii.
    Nicio problemă, trage-te mai la umbră! 🙂

Leave a reply