Postul nu e post destul

Teoria pseudo-corporatistului

Radu Pircă

Se mai întâmplă uneori ca domnul P. să fie silit să meargă dimineaţa cu metroul. În astfel de situaţii, tânărul nostru pensionar e mânios că i-a fost tulburat dulcele somn din zori, somn binecuvântat de trilurile păsărelelor şi de troncănitul căruţurilor de cumpărături ale bătrâneilor. Ca urmare, domnul P. se năpusteşte, cu o mină posacă, spre cel mai bun scaun din vagonul de metrou, înlăturând în calea sa specii mai slabe precum gravidele, pensionarii artritici şi vânzătoarele famelice, care vor fi nevoite să se mulţumească cu resturile. După ce şi-a consolidat poziţia de călător alfa în vagonul de metrou, graţie combinaţiei de vigoare tinerească şi răutate specifică vârstei a treia, domnul P. începe, în fine, să arunce un ochi critic spre tovarăşii de călătorie.

Pe lângă vârstnicii de teapa sa, pe care e natural să-i urască, fiind concurenţii fireşti pentru cele mai bune scaune şi cele mai ieftine roşii, tare dezagreabili îi sunt domnului P. şi ceea ce el numeşte “pseudo-corporatişti”. Se înţeleg prin aceasta tinerii şi tinerele care lucrează într-o firmă mică, cu patron român cu caracter infect, dar care doresc să pară angajaţi ai unei multinaţionale, astfel încât copiază imperfect comportamentul adevăraţilor corporatişti.

Ceea ce-i distinge în mod particular pe pseudo-corporatişti, consideră domnul P., este punguţa din mall, de la Bershka, Zara, Marks & Spencer ori Debenhams, în care-şi ţin gustărica, trimiţând diafane arome de ceapă verde şi brânză. Desigur, aceasta nu corespunde unei nevoi reale; căci, spre deosebire de adevăratul corporatist, care munceşte într-o zonă a oraşului unde mâncarea poate fi procurată altminteri numai prin folosirea abilitaţilor atavice de vânător-culegător, pseudo-corporatistul are serviciul în zone unde alimentarele te îmbie cu napolitane vărsate şi galantare întregi pline de irezistibilul parizer afumat. Punguţa este deci doar o formă de mimetism, care îl face să se simtă mai aproape de un adevărat angajat într-o multinaţională şi care impune investiţia într-o bluziţă sau o pereche de pantofi, teoretic inaccesibile bugetului unui pseudo-coporatist, dar care-şi merită toţi banii din moment ce vin însoţite de preţiosul recipient de plastic. Domnul P. consideră că acesta e şi motivul pentru care multe magazine de la mall au trecut la pungi de hârtie; sub pretextul salvării pârşului albanez de stepă, de fapt dau pungi care se strică mai repede pentru ca pseudo-corporatiştii să fie nevoiţi să le reînnoiască mai des.

Cu spiritul răutăcios care vine odată cu prima pensie, domnul P. râde de pseudo-corporatişti, deşi are şi el o punguţă de la Zara în mână. De ce e atunci atât de satisfăcut domnul P.? Fiindcă în punguţa sa nu-i nici mărul pentru micul-dejun, nici vreun îmbietor sandviş cu parizer. Domnul P. îi poate dispreţui cu deplină îndreptăţire pe pseudo-corporatişti, căci în punguţa sa de la Zara se găsesc 6 nipluri, două ocoliri de 15 şi 4 racorduri flexibile. De apă, nu de gaze, dacă vă întrebaţi cumva.

Share:

20 comments

  1. Un PROST 1 June, 2010 at 08:23

    Unknown command

  2. boga 1 June, 2010 at 08:53

    Deci ideea este ca un corporatist si un pseudo-corporatist se imbraca relativ la fel, doar ca la unu’ ii miroase punga a ceapa verde si branza.
    Da’ cartela pentru acces pe cladire cred ca au amandoi…

  3. ionel gigel 1 June, 2010 at 09:45

    Patron roman cu caracter infect??? Hai ma, unde ai vazut asa ceva 🙂
    In alta ordine de idei sigur trebuie sa gasim studiul unor cercetatori despre aportul major al parsului de stepa albanez la oprirea incalzirii globale, a topirii ghetarilor. De asemenea s-a observat ca balenele se imperecheaza mai cu foc cand pe o raza de 2 km se simte miros de parsh albanez.
    Nu cred ca pungile de hartie brenduite fac parte din strategia de marketing a firmelor amintite de la mall, ci din strategia globala anticriza. Asa ca continuati (virgula) refolosirea pungilor de hartie (inclusiv a celor de cadouri) si mai ales a sticlelor de sampanie primite in dar. Apropo vi s-a intamplat sa primiti vreo sticla de sampanie inapoi dupa ce ati facut-o cadou acum 1-2 ani? Si de la cineva care nu prea are legatura cu persoana careia “i-ati daruit-o”.

  4. oake 1 June, 2010 at 11:10

    Nici pungile de la ZARA nu mai sunt ce erau odata…

  5. Scufita Rosie 1 June, 2010 at 11:33

    Parca, da’ gerontofob mai esti! Daca era sa ma iau dupa descrierea ta nu ma duceam niciodata cu cosuletul la Bunicuta sa ii duc de-ale gurii! Nu m-a inspaimantat Lupul asa de tare cand i-am pus intrebarile alea stupide (“Bunicuto, da’ de ce ai ochii asa de mari? etc etc) cum m-am speriat de descrierile tale!
    Nu faci altceva decat sa ii dai apa la moara la alde Boc&Seitan ca sa mai taie odata pensiile! Daca ii pune dracu sa-l cumpere pe Vanator iti dai seama ce prapad o sa fie pe campiile patriei? Batraneii vor fi fugariti in lung si in lat ca o sa ii confunde lumea cu Lupul! Poate Bunicuta va scapa ca e antreanata dar chiar vrei sa ne lasi fara inteleptii neamului?
    Putina decenta, zau asa!

  6. Stephanie 1 June, 2010 at 12:25

    @ Pirca: scuze, dar trebuie s-o intreb mai intai pe Ioana (aia care citeste bloguri pentru bani, sau face anumite chestii pentru bani, nu am prea inteles) daca am voie sa comentez la postul asta.

  7. Cora 1 June, 2010 at 12:26

    sunt tot oameni, exagerati cu sarcasmul … http://www.youtube.com/watch?v=p9Dp_DMAQAg&NR=1

  8. unmihai 1 June, 2010 at 14:25

    orice asemanare intre domnul Pirca si domnul P. este pur intamplatoare

  9. boga 1 June, 2010 at 14:32

    @unmihai: =)) am remarcat si eu imediat ce am inceput sa citesc postul =))
    in prima faza am crezut ca domnului P. o sa i se intample niste chestii tari de tot, cu SEX, nebunii, etc…

  10. boga 1 June, 2010 at 14:43

    @Stephanie: Aidi, bre, nu te mai supara, ca era si ea prospatura pe-aici.
    Eu stau si ma intreb cine drecu te poate plati sa citesti niste bloguri…?
    Ca uite, eu citesc DC de cateva luni bune, si nu ma plateste nimeni! SE AUDE dl. TIRAN???

    Pe de alta parte, cred ca ai dreptate. Eu am inceput prin a citi TOATE posturile si TOATE comentariile (cam o luna mi-a luat) si apoi am inceput sa ma bag in seama. Nu ca as avea mare lucru de zis de fiecare data.
    De fapt, ar trebui sa comenteze doar Arsulici, ca el stie…

  11. Cougar 1 June, 2010 at 15:54

    ştefana ioana, tu eşti campioana.

  12. fernoss 1 June, 2010 at 16:27

    Eu tin cu boga, sa comenteze numai Arsulici si sa ne treaca tiranul pe stat…

  13. boga 1 June, 2010 at 16:35

    @fernoss: pai deja suntem doi. avem majoritate =))

  14. Stephanie 1 June, 2010 at 17:57

    @ boga: si eu am citit ceva vreme DC pana sa-mi iau inima-n dinti si sa comentez. Am stat o vreme pe fundul meu, iar cand am vazut ca lumea p’acilea chiar tine la gluma, m-am bagat. Nu am jignit pe nimeni (bine, ceva bascalie de Echipa am facut, de hartuit sexual pe Sendroiu l-am hartuit, dar plm, de cineva trebuia sa ma iau, nu?) si accept ironii la adresa mea fara probleme, dar sa vina o pitzipoanca de varsta lui fiu-meu sa ma invete comportamentul internautic, sa avem pardon! Ce vina am eu ca a parasit-o hornarul ei personal si s-a umplut de cosuri?

  15. boga 2 June, 2010 at 07:52

    @stephanie: Bre, io pe Sendroiu nu l-am hartuit, da de concursul cu tricouri ude unde participa Vivi imi mai amintesc cand si cand…

  16. N. 2 June, 2010 at 13:15

    Nu se mai spune Corporatist. Lucrurile au “evoluat” si acum e CorporaTrist.

  17. Lorelei 3 June, 2010 at 04:52

    Am remarcat si eu multe pungute de la Zara pe strada. Si m-am intrebat ce e cu ele. Acum am aflat. Banuiam si eu exact ceva de genul asta. Mult- asteptata middle class, nu?

  18. Stephanie 3 June, 2010 at 11:12

    @ Lorelei: da, in ele isi tin midelclashii parizerul si franzela 😉

  19. Mihai 10 June, 2010 at 16:24

    @Stephanie: shi shiapa??? undi iesti shiapa?

  20. Daily Cotcodac »  Fructuoasa zi a domnului J. 14 June, 2010 at 07:59

    […] acasă, evident că domnul J. nu se uită pe nici un internet, ci îl sună pe domnul P., care şi-a luat şi el acelaşi modem în urmă cu două zile. Domnul P. îi răspunde cu […]

Leave a reply