Postul nu e post destul

Parfum de boală (1)

Dr. Ionuţ Şendroiu

E momentul pentru un serial de vară, despre afecţiuni ce pot fi depistate după miros, nu doar de câinii de la aeroport ci şi de către cetăţeanul simplu, nevinovat. Este un post care nu trebuie citit în pauza de masă, decât dacă vă aflaţi în cură de slăbire.

Cea mai chinuitoare aromă din România este, indiscutabil, cea de transpiraţie stătută. La serviciu, la cinema sau în autobuz, acest miros, cu numeroase nuanţe, are un efect de pickhammer asupra nărilor omului normal.
După intensitatea damfului şi după frecvenţa cu care este întâlnit, ai zice că românii sunt mari producători de transpiraţie. Cu alte cuvinte, sunt indivizi geniali, practicând în special activităţile care presupun 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie.

Problema este că transpiraţia despre care voi vorbi în cele ce urmează nu este atât efectul secundar al muncii, ci al unor lacune educaţionale şi comportamentale. Peste care se suprapun anumiţi factori sociali, ca cireaşa pe tort. Pe scurt, voi vorbi despre transpiraţia stătută.

Principalii factori care duc la creşterea producţiei de traspiraţie stătută sunt debranşările pentru neplata întreţinerii şi consumul redus de săpun şi detergenţi.

Dacă la consumul de săpun şi detergenţi deţinem un loc codaş în Europa, la consumul de deodorante suntem plasaţi ceva mai în faţă, fapt dovedit probabil de calitatea îndoielnică a stratului de ozon (şi, indirect, de succesul înregistrat cîndva de trupa O-zone).

Debranşarea îl determină pe cetăţean să aplice urgent un pachet de măsuri necesar supravieţuirii. Prima măsură este să radă în fiecare seară, înainte de culcare, o cantitate considerabilă de trăscău. Această măsură duce la prăbuşirea mai rapidă a ficatului şi a rinichilor. Pe măsură ce aceste organe, intoxicate cu alcool, funcţionează mai prost, transpiraţia miroase mai scârbos.

A doua măsură post debranşare este să se îmbrace cât mai gros şi să se dezbrace cât mai rar. Prima baie va fi posibilă oricum prin luna mai a anului următor, iar despre spălatul lenjeriei purtate timp de câteva săptămâni, nici nu poate fi vorba. Poate la primăvară, la inundaţii.

Utilizarea în aceste condiţii a deodorantului este o decizie care nu ajută pe nimeni. Nici pe posesrul subsuorii respective nici pe cei ce-i stau (încă) prin preajmă. Cu atît mai mult cu cît, inhibarea temporară a glandelor sudoripare de la acest nivel nu face decît să le stimuleze pe cele de la alte nivele să lucreze mai intens. Emanând acelaşi miros.

Mirosul transpiraţiei stătute variază de la individ la individ, dar este întotdeauna respingător. Zonele în care se acumulează transpiraţia constituie condiţii optime pentru dezvoltarea unor bacterii sau ciuperci.

De exemplu, femeile obeze fac frecvent intertrigo submamar, chestie care îl poate asfixia pe medicul ce se încumetă să le plaseze stetoscopul pe zona respectivă.
Infecţiile cu anaerobi determină un miros ceva mai dulceag, dar la fel de nemilos. De pildă, hidrosadenita supurată este o infecţie cu anaerobi care se dezvoltă profund, sub braţ, şi al cărei miros (în cazul unui agent de circulatie, să zicem) poate bloca traficul in 3 intersecţii, simultan.

va urma

Share:

39 comments

  1. eftimie 8 June, 2010 at 12:23

    Problema ca debranşarea de care vorbeşti dumneata doctore este, de obicei, doar de la apă caldă. Studii aprofundate în domeniu au scos la iveală că omul se poate spăla şi cu apă rece şi săpun chiar şi dimineaţa.

  2. punKreas 8 June, 2010 at 12:28

    Sa nu uitam si de transpiratia ce urmeaza unei nopti cu mult alcool consumat :))

  3. kekee 8 June, 2010 at 12:34

    @ punk
    nu alcool se cheama ?
    @ sendroiu
    Hei doc ! Nu ai cumva pe nava dumitale indieni sau pakistanezi ???
    Ai nostii sint un fleac .
    Iar cind vezi indianu cu bulina rosie in frunte , e prapad – io cre ca e avertisment: Atentie ca azi candesc !

  4. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Parfum de boală (1) -- Topsy.com 8 June, 2010 at 12:35

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Andrei Ciobica, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: Daily Cotcodac» Parfum de boală (1) http://bit.ly/dcuF3N […]

  5. lulu 8 June, 2010 at 12:38

    Episodul doi sper sa il pui dupa ce mai aerisim pe aici. Sa nu amesteci mirosurile.
    PS Eram in pauza de masa

  6. Zen 8 June, 2010 at 12:41

    Debransarea ca debransarea , dar ia da o fuga prin caminele studentesti sa vezi ca aroma e pe acolo . De ei ce mai zici ? ca nu platesc utilitatile…

  7. matza 8 June, 2010 at 12:41

    Misterele subsorilor dezvaluite. Astept cu nerabdare o descriere ampla a ciupercii piciorului (combinata, pentru amatorii de senzatii tari, cu mirosul suav emanat de picioarele delicat ambalate in 2-3 perechi de ciorapi de lana, purtati in timpul verii – sa nu raceasca ciuperca), a halenei de dimineata (dupa 2-3 saptamani de mancat ai la micul dejun, la pranz si seara) sau a modalitatilor de utilizare (teoretice) a sebumului adunat in parul nespalat (poate si aplicatii practice, ca inlocuitor al uleiului de motir la masini)…
    Nah ca m-am luat dupa domnul Pirca cu atatea paranteze (mai am de invatat, dar promit ca voi exersa si in timpul liber).

  8. M3bis 8 June, 2010 at 12:43

    @Sendroiu
    Voi aveţi autobuze pe vapor? Ha? Scrii din amintiri?

  9. 4mall 8 June, 2010 at 12:50

    Principiile logicii spun asa:
    1. Sendroiu posteaza anuntul “Este un post care nu trebuie citit în pauza de masă, decât dacă vă aflaţi în cură de slăbire”
    2. Lulu citeste totusi postul, in pauza de masa, contrar indicatiilor.
    3. Lulu anunta oficial ca a citit postul in pauza de masa.
    De unde rezulta ca Lulu e in cura de slabire. Se naste intrebarea “de ce ar tine o persoana cura de slabire”. Raspunsul, cumulat cu restul rationamentului, duce la urmatoarea concluzie. Lulu e grasa.

    @Lulu: Vezi cum iti faci singura rau? Acum, ca sa dezminti oficial aceasta concluzie, va trebui sa trimiti poze la bustul gol cu tine, ca si-asa Vivi e cam neserioasa…

  10. M3bis 8 June, 2010 at 12:53

    Ce zice 4mall la bustul gol?. Eu zic la nudul gol. Că, după cum ştim, grăsimea se pune, îndeobşte, pe coapse…

  11. JULIUS 8 June, 2010 at 12:54

    @4mall: 😀

    (bine, cand e vorba sa scrii ceva, nu mai esti asa amuzant…)

  12. lulu 8 June, 2010 at 13:02

    Tot ca principiu al logicii: sotia lui 4mall nu-i acasa, sau acesta s-a incalzit in casa si vrea pe pres.

    @4mall
    Daca crezi ca-s grasa, esti sigur ca vrei astfel de poze??? :d

  13. lulu 8 June, 2010 at 13:04

    @Julius & m3bis
    Bine ca sunteti voi amuzanti :d

  14. Stephanie 8 June, 2010 at 13:05

    @Jul: e vorba de trac aici. Cand esti comentator ti se rupe, ca faci TU misto de ala care a scris sau de alti comentatori. Dar, in sfarsit, daca nu stie sa ne faca sa radem cu articolele sale, 4Mall macar ne amuza cu comentariile, spre deosebire de tine =))

  15. luk 8 June, 2010 at 13:20

    am zis ca merita sa trec peste avertizarea de la inceput. am gresit. azi nu mai mananc.

  16. 4mall 8 June, 2010 at 13:25

    @Julius: Pai daca cenzurezi poantele de final, cum sa mai fim amuzanti?
    @Lulu: Pai tocmai, eu sper viata bate logica, de aia vreau poze. Cat despre dormitul pe pres…benn there, done that!
    @Stephanie: Tu faci ca in reclama aia cu “au venit aliatii” :)) Pe ei, fata!

  17. Adi 8 June, 2010 at 13:32

    Puteam sa jur ca nu se spala , dar din ce zice domn’ doctor aici inteleg ca-s bolnavi , saracii . Iar eu ii injuram in gand in loc sa le dau un pahar cu apa (sau un lighean … ori mai bine un butoi? ) .

  18. Stephanie 8 June, 2010 at 13:37

    Eu observ, fara surprindere, ca orice tema ar avea postul, invariabil ajungem sa comentam despre cat de prost scrie Echipa ….a, si despre tzatze! :d

  19. 4mall 8 June, 2010 at 13:45

    @Stephanie: Comentarii “epice”, nu gluma…

  20. lulu 8 June, 2010 at 13:48

    @4mall
    da, ma, o bate, da nu tin sa arat asta

    @steph
    da’ parca e mai amuzant cand nu e vorba chiar de tatele tale 🙂

  21. silavaracald 8 June, 2010 at 13:49

    Mirosul de alcool e mic copil faţă de ăla de usturoi mâncat temeinic în fiecare seară! Iar când se combină, rezultă un amestec letal! Încercaţi-l pe administrator, când vine să vă convingă că trebuie din nou mărit fondul de rulment şi nu se poate fără semnătura voastră. Vecinii vă vor mulţumi pentru asta! Dar şi ocoli!
    @lulu& Steph
    Hai să vorbim puţin şi de ţâţele lor, că unii dintre ei ar binemerita o cupă D acolo! Cred că n-o să li se mai para aşa de distractiv ca până acum… ;))

  22. 4mall 8 June, 2010 at 13:51

    @lulu: Pana acum avem doua refuzuri de pictoriale la activ… In curand, in stilul asta, o sa ne rugam de Arsulici sa ne pozeze nud

  23. punKreas 8 June, 2010 at 14:32

    Nu cred ca e coincidenta faptul ca 4mall a comentat imediat dupa comentariul lui slvc legat de “plamanii” barbatilor. O cupa D, ceva, formoale? =))

  24. Stephanie 8 June, 2010 at 14:34

    Ciocu’ mic, sa n-aud plangeri! Voi nu v-ati tras pe c ur cand am propus concursul “cel mai sexy mascul de pe DC”? Numa’ doctorul a avut curaj sa-si expuna bustul!!! Iti multumim, Doc!
    http://www.dailycotcodac.ro/2010/04/noi-vs-cel-mai-sexy-barbat-in-viata/

  25. boga 8 June, 2010 at 14:35

    @slvc: Puteţi să vorbiţi cât vreţi de ţâţele noatre, atâta timp cât nu vreţi poze…
    Ce înseamnă cupă D? E ca la diviziile la fotbal?

  26. Stephanie 8 June, 2010 at 14:39

    @ boga: cupa D inseamna o chestie, cum sa-ti spun… e ca atunci cand iti bagi in slip o pereche de sosete facute ghem ca sa impresionezi damele la strand!

  27. 4mall 8 June, 2010 at 14:39

    @punkreas: Z…4
    @Stephanie: Tu vorbesti de bube, nu?

  28. boga 8 June, 2010 at 14:46

    =))

  29. M3bis 8 June, 2010 at 14:47

    @Stephanie
    =))
    flauşate?

  30. boga 8 June, 2010 at 14:50

    desi articolul e destul de “mirositor” si, de la inceput nu prevestea nimic bun, pe masura ce cobori pe firul cometariilor, devine din ce in ce mai interesant. asa am ajuns la subiectul preferat ,cu ţâţe, iar acum la şosete-n slip. eu zic sa ne oprim aici cu anatomia.

  31. sendroiu 8 June, 2010 at 14:56

    @lulu: continuarea va fi cu boli in care pacientu’ incepe sa miroasa mishto, da’ tot nu cred ca merge citita cu sen’visul in mina … 😉

  32. tahemet.blogspot.com 8 June, 2010 at 14:58

    @stephanie

    eu nu port şosete în sutien – dacă-l port. şi am cupă d

    don Doftor, io te iubesc că mă ajuţi să slăbesc!

  33. Adi 8 June, 2010 at 14:58

    Urmarind comentariile , ma intreb , totusi , doctore , daca parfumurile de care vorbesti nu sunt cumva ceva feromoni . Ce betesug , sex-appeal , nu alta .

  34. Stephanie 8 June, 2010 at 16:22

    @ tahemet: eu ziceam ca daca boga isi baga o pereche de sosete in chiloti o sa ajunga la dimensiunea cupei D de la sutien 😉
    @ boga: obligatoriu flausate!

  35. Bear Grylls 8 June, 2010 at 16:53

    @Lulu: Cum sa nu se incalzeasca,doar a venit canicula!Desi la caldura unele obiecte se contracta.
    @doc: Ca de obicei,medicul are dreptate.Dar mai sunt de trecut in revista muuulte locatii.

  36. Florian 8 June, 2010 at 20:30

    Adică numai ăi’ de li s-a oprit apa put? De la ei ni se trage locul codaş la consumul de săpun? Haida de! Dăduşi cu vopsea peste nesimţirea românilor, Sendroiule, aşa cum îşi dau nespălaţii cu deodorant peste transpiraţie. Circulă cu un tren de navetişti şi pe urmă mai stăm de vorbă, dacă supravieţuieşti experimentului.

  37. sendroiu 8 June, 2010 at 20:52

    @Florian: nu am vrut sa intru in prea multe detalii, sa nu fiu acuzat ca afectez apetitul cititorilor & comentatorilor: nu mi-a iesit, dupa cum vezi

    @boga: cupa D e … DANG! 😉 (ceea ce mi se pare foarte mishto!)

    @Stephanie: trucul cu shosetele flausate in slip s-ar putea sa duca la anumite probleme tehnice in caz ca domnul intra in piscina …

  38. N.A. 9 June, 2010 at 11:27

    Asa, asa, don’doftor, cat mai multe scarbosenii, ca unele dintre noi vor sa slabeasca, vorba tahemetei. Da’ pluseaza nitel, te rog, niste puroi, pustule, ceva, sa fii cat mai convingator. :))

  39. Cristina 11 June, 2010 at 16:31

    Ma scuzati ca va deranjez, eu tocmai mancam. Acum, fix in timp ce m-am decis sa ma rasfat cu un post scris de oameni de calitate,domnule!

Leave a reply