Postul nu e post destul

Eroi quality. Azi, RAHAAAA!

Julius şi Pircă

rahaaÎn colecţia Adevărul “100 de cărţi, dvd-uri, reviste şi bibelouri chinezeşti pe care trebuie să le ai în bibliotecă”, astăzi a apărut primul număr al revistei Rahan. Noi nu am aflat asta de la chioşcuri (deşi, la cum s-a circulat dimineaţă în Bucureşti, am fi putut oricând să ne dăm jos din maşină şi să căscăm gura vreo jumătate de oră), ci de pe Facebook, unde Rahan şi-a făcut cont.
Primul lucru pe care l-am observat a fost că Rahan de pe Facebook (să nu-l confundaţi cumva cu Rahan de pe noi2 – ăla e un impostor, adevăratul Rahan şi-ar fi luat numele Rahan_50.000_i_Hr, nu Rahan_78) e cam retardat. Zile întregi nu a reuşit decât să repete obsesiv “Marţi, 1 iunie Primul număr… Adevărul…”. Asta probabil din cauză că limbajul era la început pe vremea lui şi nu existau decât câteva cuvinte, din astea simple: “chioşcuri”, “gratuit”, “cotidian quality”.

După ceva timp, Rahan şi-a îmbogăţit vocabularul (o explicaţie ar fi că a mai ieşit din redacţia “Adevărul” ). Iată, de exemplu, ce i-a răspuns pe Facebook unui fan: “@Iustin: Rahan nu intelege ce vrei sa zici. Toti ce care merg pe doua picioare sunt egali. RAHHHHHHHHHHHHAAAAA!” (nu am putut afla ce i-a zis Iustin, dar dat fiind răspunsul, probabil era ceva legat de moguli). De ce Rahan strigă “Rahaaaaaaaa!” şi nu “Rahaaaaaaaan!” am aflat din acelaşi loc de la un cititor: “Bothkill Bk: Iar cu strigătul, probabil că e greu să ţipi cu o consoană la final )”. Sincer, nu ne dorim să ştim ce experimente a făcut pentru a ajunge la această concluzie sau câte secunde i-a luat judecătorului până să-i acorde nevestei lui Bothkill Bk divorţul.

Deşi poate părea paradoxal, dat fiind că este vorba de un erou care a trăit cu câteva zeci de mii de anişori înainte de inventarea scrisului, cea mai înflăcărată dezbatere legată de Rahanul românesc a fost cea în jurul traducerii. De exemplu, unii cititori acuză faptul că titlul volumului 5 a fost tradus “Vrăjitoarea cu ochii verzi” când de fapt era “Vrăjitoarea cu ochii limpezi” (Pircă şi Eftimie, care au avut şi ei albumul, pot jura totuşi că era “Vrăjitoarea cu sânii mari” ). Sperăm şi noi că “Adevărul” a apelat pentru traducere la un academician sau măcar un membru al Uniunii Scriitorilor – oricum, cineva care poate reda în limba noastră subtilitatea textelor pe care noi ni le aducem aminte din copilărie ca fiind ceva de genul “Rahan îi dă lui ăla un pumn, ăla cade şi moare”.

Nouă nu ne rămâne decât să-i urăm succes lui Rahan. De altfel, suntem siguri că la Adevărul se va înţelege foarte bine cu Cartianu – amândoi au cam aceeaşi percepţie a noţiunii de igienă.

Share:

27 comments

 1. eftimie 1 June, 2010 at 15:13

  Corect era “Vrăjitoarea cu cei mai glorioşi sâni din preistorie”

 2. Cathalin 1 June, 2010 at 15:14

  Si astfel reinvie una din marile dileme filozofice ale anilor 80.
  Rahan il bate pe Tarzan?
  Spre deosebire de marea teorema a lui Fermat, aceasta dilema inca nu a putut fi rezolvata. Poate cu tehnologia de azi …

 3. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Eroi quality. Azi, RAHAAAA! 1 June, 2010 at 15:28

  […] impostor, adevăratul Rahan şi-ar fi luat numele Rahan_50.000_i_Hr, nu Rahan_78) e cam retardat. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

 4. Petra 1 June, 2010 at 15:42

  Eu sunt mai mica, deci nu cunosc, Rahan asta, avea si el o Jane a lui? Sau o ardea cu maimutele si atat? Ca sa stiu, raman pe Jules Verne sau trec pe Rahan.

 5. Petru Cel Mare 1 June, 2010 at 15:45

  astept “Rahanul Ancutei”, “Rahanul Rahangitei”, “Rahanul lui Manuc” , “Rahanul lui Manjoala”, “Rahan cu apa rece” “Genghis Rahan”,”Rahan Solo”

 6. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Eroi quality. Azi, RAHAAAA! -- Topsy.com 1 June, 2010 at 16:06

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, JuliusDC. JuliusDC said: Daily Cotcodac» Eroi quality. Azi, RAHAAAA! http://bit.ly/951vjK […]

 7. M3bis 1 June, 2010 at 16:32

  Sunt în posesia Rahanului. Dap. “Colierul de gheare”, “Ultima casă” şi “Copii fluviului”. 😀 Şi nu mai trebuie să învăţ franceză ca să-l citesc 😛

 8. iulian rinder 1 June, 2010 at 17:09

  Repet o intrebare ce ma nedumereste de cateva luni. Mai exact, oi fi din Brasov, dar Cartianu este directorul diviziei de carte de la Adevarul? Ca si Rahan se numeste – nu-i asa – o carte. Pentru cei ce vor sa ma injure le spun ca inafara de fo duzina de volume din colectia Rahan, versiunea imperialist-francofona, si cateva sute de volume de beletristica si doar cateva zeci de filosofie – inclusiv Unamuno,Berdiaiev si Sestov – mai am trei volume din Opere Complete Lenin, Main Kampf si, datorita lui Iulian Tanase, nu mai am Cartea Rosie a lui Mao, perla coroanei din lumea imbecililor dictatori.
  De aceea, ma intreb, ma rog, ce conexiune exista intre Cartianu si carte? Ma amuza teribil. Vreau sa vad Closca cu puii de aur fugarita de Cartianu cu sortu lu Rahan. Hai ca sunteti simpatici. Maine, poimane cadidati in locul lui Cartianu care va candida la postul lui Teo din partea PDL.

 9. lulu 1 June, 2010 at 18:31

  Pai daca era “vrajitoarea cu sanii mari”, putea sa aiba si doua capete, nu doar ochii limpezi, ca voi tot nu va mai aminteati 🙂

 10. punKreas 1 June, 2010 at 18:40

  Legat de Cartianu, am avut ocazia sa-l vad, odata, in metrou. Surprinzator sau nu, am ajuns la concluziile ui Becali: chiar pute, frate =))

 11. MNX 1 June, 2010 at 19:29

  La dilema cu vrajitoarele…sa spuna Ioana ca ea stie. Epici sa fie…

 12. Rockada 1 June, 2010 at 19:39

  io vreau Ciresarii de la Adevarul! si dau banii pe dvd! pe Una… si ..ov … mai incolo!

 13. elena 1 June, 2010 at 19:52

  bun gasit dragi cotcodaci! ce v-a gasit agitatia cu Rahan asta era la moda prin anii 50-60 cind ma cazneam sa invat franceza. se vede treaba ca in cele 17 zile in care a mstat fara cablu si net lumea a luato razna. va invit sa face-ti si voi o pauza ca a mea si o sa vedeti lumea cu alti ochi

 14. Cms 1 June, 2010 at 20:25

  @ Petra: Rahan avea mai multe Jane, cam una la fiecare aventură. Bineînţeles, toate aveau sâni glorioşi :)) . Doar că la vremea aceea, adolescenţii trebuiau să se mulţumească cu imaginea sânilor glorioşi şi doar să-şi imagineze ce le făcea Rahan după ce biruia Tiranozaurul/canibalii/Pterodactilul/maimuţele semicivilizate/amazoanele nimfomane 😉 .

 15. Florin 1 June, 2010 at 20:29

  Eu eram extaziat sa fac colectia Jules Verne. Cartile arata foarte bine, frumos colorate, miros proaspat de tiparnita. Aratau super in biblioteca, pana am facut greseala sa deschid un volum sa-l citesc. Traducerea mi se pare imbecila, fata de editia originala. A mai avut cineva senzatia asta despre colectia asta a lor?

 16. anndryusha 1 June, 2010 at 20:44

  Florin: în afară de câteva distanţe/dimenisuni/unităţi de măsură fanteziste şi de câteva litere sărite pe ici-colo, restul e la locul lui. Încă nu m-am lămurit dacă insula cu elice avea două milioane de cai-putere sau douăzeci de mii dar, cu preţurile astea la combustibil, nici nu ştiu cum e mai bine. Poate generaţiile viitoare vor elucida misterul… :))

 17. Tase 1 June, 2010 at 20:50

  Da chiar, ar trebui să vedeţi ce aglomeraţie se face joia la Piaţa Sudului când bagă Jules Verne la covrigărie

 18. Functionara 1 June, 2010 at 21:39

  Cel mai de RaHat mi se pare reclama de pe posturile de radio, unde se promoveaza aparitia revistei RaHan! (cu un maaare accent pe H!) Eu inteleg ca sunt din ce in ce mai putini vorbitori de limba franceza in Romania (motivele… le stim!), dar mi se pare inadmisibil sa pronunti RaHan, cand in limba franceza H-ul e mut sau aspirat. Deci: RAAN! Dar… la noi, ca de obicei: RaHan se scrie, RaHat se citeste!
  Furculision, fripturision… Gulita…

 19. Arsulici 1 June, 2010 at 22:01

  Rahan îl bate pe Chuck Norris?

 20. julica23 2 June, 2010 at 00:24

  Nimeni nu il bate pe Chuck Norris… Nimic nu stiti… :)) http://www.pidjin.net/2009/10/12/mount-sin/

 21. Stephanie 2 June, 2010 at 09:38

  @ Functionara: mai, Rahan scriem, Rahan citim! Am auzit ca revista s-a vandut cu viteza luminii…

 22. radu 2 June, 2010 at 13:08

  Deci sa-nteleg ca scopul celor de la Adevaru’ e sa promoveze conceptul bibelotecii. Intr-adevar, un curent aflat pe moarte de cand revistele de la Ikea sugereaza utilizarea rafturilor pentru a stivui carti, iar televizoarele cu plasma sunt prea subtiri pentru minunatul mileu cu peste.

 23. dan311bob 2 June, 2010 at 17:27

  @julica23
  Bruce Willis il cafteste pe Chuckie 🙂

 24. elena 2 June, 2010 at 20:49

  baieti ! atentie la mine Steven Seagal il bate pe rahan chit ca bate spre 60 de ani. si lasati titele ca pe strada sint cu ghiotura

 25. Marian S 3 June, 2010 at 10:49

  Bun, avem si Rahan. Dar mie imi este dor de Pif !

 26. radu 3 June, 2010 at 18:45

  Misto remarca de la sfarsit cu Cartianu ;)) , foarte subtila de altfel. Mie unu imi placeau mai mult Pif-urile si Misha (asta era o revista de la rusi) decat Rahan.

 27. Mihai 10 June, 2010 at 16:27

  Asteptam Cutezatorii…

Leave a reply