Evenimentul zilei de ieri

Week-end cultural: “Hegemony: Philip of Macedon”

Radu Pircă

Fiindcă am văzut că Raeţchi şi-a asumat răspunderea şi pentru partea culturală, şi pentru cea de femei (aşa încât presupun că în vreo două luni toate cititoarele de DC se vor uita la televizor doar la filme recomandate în Pateric şi vor merge în excursii numai după sfaturile lui Cosmas Indicopleustes), eu o să mă ocup, oricâtă silă mi-ar fi, de jocuri. Aşadar, săptămâna aceasta avem unul nou: “Hegemony: Philip of Macedon”.

Longbow Games, de care nu am auzit niciodată fiindcă fac mai ales jocuri cu bile (d-alea de joacă bugetarii când nu e grevă, sigur le ştiţi dacă vă plătiţi impozitele) au avut curajul să facă un joc istoric de strategie (RTS, mai precis, dar e din ăla pentru ardeleni, la care puteţi pune pauză tot timpul) . Personajul principal, dacă nu v-aţi dat seama, e Filip al II-lea al Macedoniei, mai cunoscut drept tatăl lui Alexandru cel Mare.

Dacă v-a plăcut mai mult să bateţi mingea decât să mergeţi la orele de istorie, Filip a fost faţă de Alexandru cam cum a fost Ioan Chirilă faţă de Tudor Chirilă. Şi, cu toate că sincer nu mă aşteptam la mare lucru de la joc, este exact unul din alea de de care crezi că te vei sătura după 5 minute iar apoi te trezeşti că te-a prins 12 noaptea în faţa calculatorului şi nu-ţi vine să pleci până nu mai cucereşti un oraş. Foarte posibil că la fel i s-a întâmplat şi lui Filip, din moment ce a schimbat 7 neveste, dintre care una i-a comandat asasinarea – cât să suporţi un bărbat care în fiecare seară zice “Iubi, mai iau cu asalt oraşul ăsta, ucid juma’ din locuitori, pe restul îi vând ca sclavi şi după aia vin în pat, bine? Zece minute mai durează, jur!”.

Ca desfăşurare a jocului (dacă mai trăia Pruteanu, murea de fericire că am găsit o traducere pentru “gameplay” ) seamănă foarte bine cu “War and Peace, 1796-1815”. Aduce întrucâtva şi cu primul “Dune”, ăla legendar din ’92 (cum ar zice Julius, “Dune-Dune, nu porcăriile alea de la Westwood” ). Cu toate că nu poţi juca decât cu Filip şi macedonenii lui, misiunile te ţin lipit de calculator şi pot fi duse la capăt în mai multe feluri – toate presupunând, fireşte, masacrarea adversarilor sau aducerea lor în sclavie. Performanţa celor de la Longbow e că s-au abţinut să bage în joc piraţi, ninja sau piraţi ninja, cum ar fi făcut, de pildă, SEGA, şi s-au ţinut strict de ceea ce spun istoricii. Din cauza asta, dacă reuşiţi să terminaţi jocul – şi credeţi-mă, vă trebuie ceva răbdare, mai ales că probabil la un moment dat, cam pe la asediul Olynthos-ului, vă va deranja soţia ca să-i semnaţi actele de divorţ – o să ştiţi mai multe despre Filip al II-lea decât dacă aţi citi volumul 6 din “Cambridge Ancient History” (vă garantez eu, volumul ăla e groaznic de slab, de pildă au sărit complet peste Războiul Aliaţilor, să vă zică şi Eftimie, că ştie).

Singurul punct slab trebuie că e absenţa diplomaţiei. Filip era un combinagiu extraordinar, care deseori îi scutea pe soldaţii săi de efortul de a masacra duşmanii prin manevre diplomatice incredibile. Era genul de individ pe care dacă-l prindea nevasta cu alta-n pat, găsea o explicaţie de până la urmă tot ea ieşea prost. Pe de altă parte, e drept că introducerea diplomaţiei ar fi complicat prea mult jocul şi ar fi ieşit ca Europa Universalis, de vă lua o săptămână numai să înţelegeţi cum să mutaţi doi soldaţi dintr-o parte în alta.

Fiindcă mi s-au terminat parantezele: “Hegemony: Philip of Macedon” chiar merită cumpărat şi costă doar 30 de euro. Gândiţi-vă, aruncând banii ăştia pe un joc deştept scutiţi mai multe drumuri la mall după o bluziţă…

Share:

20 comments

  1. Arsulici 30 May, 2010 at 15:13

    1. Jocul poate ar fi fost mai captivant dacă, după cucerirea castelului, războinicii ar fi mers să o babardească în grup pe Xena, prinţesa războinică 😀
    2. Am aflat de ce nu-i mai ies poantele lui Pircă: E prea obosit pierzând timpul cu jocuri de calculator =))

  2. yonutz 30 May, 2010 at 15:53

    Unde esti tu,julius? http://www.youtube.com/watch?v=cqpFUVAEhn8 :)))

  3. puzzled 30 May, 2010 at 16:37

    filip era un combinagiu extraordinar, din seria care i-a dat ulterior pe alehin si pe hrebe.
    arsulici, vad ca esti in verva, zi si mie ce e aia “a sulici”? m-am prins ca indicativul e “eu sulicesc, tu sulicesti…”, conjunctiv “sa sulicim”, imperativ “suliceste!” si tu esti conditional optativul pers. a 3-a sg. e corect “sulici-tz-ash umorul sa tzi-l sulicesc!” ?

  4. CID 30 May, 2010 at 18:20

    Am o problema ! Stiu cine au fost Filip al II-lea,Alexandru Macedon dar habar nu am cine au fost /(sunt?) Ioan Chirila si probabil fiul lui,Tudor Chirila…Poate ma lamuriti ca mi-e lene sa caut pe google.

  5. CID 30 May, 2010 at 18:26

    Apropo de Filip,desori spunea ca cele mai multe cetati le-a cucerit cu aur,nu cu fier…doi saci de aur dati cui trebuie.

  6. Arsulici 30 May, 2010 at 19:08

    @CID
    Avea dreptate! România a fost total cucerită după ce guvernanţii au dat un singur sac de aur cui trebuie 😀

  7. Arsulici 30 May, 2010 at 19:12

    @Pircă
    Cu 30 de euroi “rezolvi” cel puţin două femei din categoria “câtă cultură” 😀

  8. punKreas 30 May, 2010 at 19:16

    Asta e genul de joc unde folosesti cheat sa treci la nivelul urmator, doar pentru a vedea filmuletul de la inceputul nivelului :))

  9. Eftimie 30 May, 2010 at 19:55

    Vezi mah Pircă de ce a ajuns Balzac unde a ajuns? Că el nu-şi turna oale întregi de cafea în burdihan să poată sta până seara târziu găsească noi strategii de “rush” la jocuri ci sa să scrie pagini inestimabile ca valoare literară.

    Pentru ceilaţi cititori: Balzac e scriitorul ăla francez care seamănă cu actorul de filme de dragoste Ron Jeremy.

  10. lulu 30 May, 2010 at 20:39

    @CID
    Ioan Chirila a fost mama si tatal jurnalismului sportiv din romania. Din pacate n-a avut copii… :d
    Adica n-a avut in jurnalism, ca asa i-a avut pe Ionut(parca) si Tudor. Acesta din urma mai cunoscut pentru faptul ca desi ajuns la varsta la care majoritatea romanilor se cearta cu seful, nevasta, soacra si mai ales cu guvernantii, el ii cere socoteala lui Fat Frumos. (Si probabil are mai multe sanse de a primi un raspuns decat grevistii de maine…..)

  11. lulu 30 May, 2010 at 20:42

    @Arsulici
    30 de euro? O pasa cat de darnic esti…..

  12. lulu 30 May, 2010 at 20:50

    @Pirca
    Oare jocurile astea de strategie cum se joaca in Franta? La inceput detii toate teritoriile, iar pe parcurs trebuie sa le predai inamicului dupa ce gandesti o strategie? Sau pur si simplu dai clic, pornesti jocul, pleci la munca si cand te intorci, intri sa vezi ce limba se mai preda in scolile tale?

  13. Adi 30 May, 2010 at 20:54

    Pirca ne momeste cu jocuri pe calculator ca sa nu mai pierdem vremea pe DC . Cred ca-si da si el seama ca e mare pacat sa-i tii pe oameni din treburi cu prostiile astea . Sau e o strategie bazata pe psihologia inversa sau Pirca incepe sa se gandeasca la locul lui in rai si vrea sa faca o fapta buna . :-/

  14. Pirca 30 May, 2010 at 21:18

    @Eftimie
    Sunt convins ca CID (si mai toti cititorii insurati, de altfel) o sa spuna ca habar nu are nici cine e Ron Jeremy si nici n-a vazut vreodata o drama romantica cu sus-numitul sau cu Traci Lords.

  15. CID 30 May, 2010 at 23:02

    @Pirca
    Stai ca stiu ! Jucau in filme de inalta tinuta morala,artistica savurate in special de clerici !
    @Lulu
    Multumesc.Nu le am deloc cu sportul,nu stiu cine antreneaza pe cine -multa vreme credeam ca Lucescu antreneaza la Rapid,pana am aflat cu totul intamplator ca e antrenor la nationala si la Rapid nu mai e de muuulti ani-asa ca iti dai seama.Eu cu istoria,beletristica si sahul.In ordine inversa.Ah si sa nu uit filmele cu Traci Lords,am chiar filmul ala al ei in care a aparut prima oara,avea 16 ani si a fost un scandal monstru ca producatorul nu i-a verificat actele si a crezut-o pe cuvant ca e majora.

  16. Arsulici 31 May, 2010 at 00:05

    @CID
    Vreau și eu filmul ălaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  17. Scufita Rosie 31 May, 2010 at 00:19

    Acum am inteles de unde ni se trage: de la greci! Dupa ce ne-au bagat economia in ceata acum vor sa ne invete virtuoasele lor fapte de munca! Adica insomniile in fata jocului lor …
    Bai Pirca, esti cumva grec?

  18. CID 31 May, 2010 at 10:56

    @Arsulici Ti-l dau cu placere mai ales ca esti iubitor de pisici.Am si eu o posesoare de gheare,mustati si imensi ochi albastri.
    Dar nu stiu cum putem face operatiunea.Poate iti da Julius adresa mea de mail si vedem.

  19. Pirca 31 May, 2010 at 13:32

    @CID
    Poti sa te superi pe mine, dar ti-am sters comentariul – filmul ala e ilegal in vreo cateva zeci de tari, inclusiv Romania, din cate stiu eu. Doar in Belgia presupun ca e 100% legal si recomandat viitorilor parinti.

  20. CID 31 May, 2010 at 13:40

    @Pirca
    Nu ma supar deloc.
    Habar n-aveam.

Leave a reply