Postul nu e post destul

Viespea potrivită, la momentul potrivit

Dr. Ionuţ Şendroiu

Dacă visaţi ca soacra dumneavoastră să fie înţepată de o insectă şi să moară în cîteva minute, nu e nevoie să o duceţi pe malul Nilului, în speranţa apariţiei providenţiale a unui scorpion. Visul vi se poate îndeplini, mult mai ieftin, şi pe malul Dâmboviţei, cu o banală viespe. Trebuie însă îndeplinite cîteva condiţii, deorece există doar patru situaţii în care înţepătura de viespe autohtonă devine mortală.

Limba soacrei
Prima situaţie apare dacă înţepătura e aplicată direct pe limbă sau faringe. O fază ca asta, demnă de OTV, poate avea loc în două ipostaze, A şi B.

Ipostaza A: soacra a adormit cu gura deschisă, iar viespea se strecoară înăuntru, atrasă de vreo picătură de dulceaţă rămasă pe dantură. Sau de vreun fragment din bomboana de pe colivă, blocat într-o carie.

Ipostaza B, mai frecventă: coana-mare bea o gură de sirop (să zicem, de trandafiri) în care se zbate iritată o albinuţă. Şi, evident, e prea luată cu bîrfa ca să observe la timp chestia asta. Sau muşcă neatentă dintr-un fruct zemos în care se află o viespe (cum ar fi o pară, sau căpşuna de pe tort).

Vă imaginaţi ce draci îşi poate face viespea în secunda în care se trezeşte în gura soacrei dumneavoastră. Îşi bagă urgent tot ce poate, respectiv acul.

În cîteva minute, după o înţepătură aplicată în mucoasa buco faringiană, se dezvoltă un edem important, care poate obstrua laringele şi tanti moare asfixiată. Vecinii vor comenta că i-a stat în gît. Doar cei cu înclinaţii filozofice vor susţine, la o bere, că fiecare soacră pe limba ei piere.

La varice
A doua situaţie se întîmplă cînd veninul insectei este inoculat direct într-un vas de sînge. Adică, viespea a avut o precizie de chirurg sau de killer cu simbrie şi a pătruns-o pe dumneaei fix în jugulară. Sau într-o varică. Vecinii vor crede că a murit de inimă rea.

La coarda sensibilă
A treia se petrece atunci cînd victima are o sensibilitate aparte la veninul de himenopteră (cum se numesc academic viespile, albinele şi bondarii, fără nici o legătură cu himenul). Sau, cum se spune într-un limbaj mai puţin sofisticat, are alergie la veninul de viespe. În acest caz, chiar că nu mai contează localizarea înţepăturii, poate să fie şi în degetul mic, mamaia începe să se umfle, să se înroşească şi să respire ca un astmatic în criză. După o vreme, mai ales dacă ambulanţa întîrzie, vecinii vor zice că n-a mai avut zile.

Roiul
Dacă dumneaei face ce face şi este înţepată concomitent de cel puţin 30 de insecte (viespi, albine, bondari sau combinaţii din cele trei variante), apare şi a patra situaţie. Dacă vi se pare imposibil să convingi 30 de viespi să-şi înfigă acul într-o singură persoană, să ştiţi că nu e chiar aşa. Se întîmplă destul de des.

De exemplu, atunci cînd mama soacră îşi face de lucru prin curte exact cînd bunicul umblă la stupi. Sau, în timp ce mătură prin pod, dă peste un cuib de viespi şi în loc să se întoarcă la televizor, la telenovele, începe să le dea cu flit. Treizeci de doze de venin de albină, inoculate în acelaşi timp, au efect letal, dacă victima nu are o rezistenţă mai deosebită la venin (obţinută prin expuneri repetate, cum se întîmplă la unii apicultori).

Vecinii vor fi de părere că, oricum, toată viaţa a fost cam înţepată…

Share:

28 comments

  1. bodanelu 24 May, 2010 at 09:34

    Prima varianta nu este valabila mereu. Am patit-o eu.. m-a muscat o albina de limba si inca mai comentez aici 🙂

    PS: sau poate ca nu sunt soacra 😀

  2. Bear Grylls 24 May, 2010 at 09:56

    Se cam poate,in cazul primei variante.Am vazut un copil intepat in gura de o viespe in timp ce manca vata de zahar.
    Nu se poate,insa,in cazul soacra-mii.Fiindca nu mananca niciodata vata de zahar si fiindca e imuna la tot ce ar ucide un muritor dedat la viciul igienei.

  3. reqd 24 May, 2010 at 10:44

    dom’ doctor, cu tot respectu, va contrazic un pic. ziceti dv. “himenopteră (cum se numesc academic viespile, albinele şi bondarii, fără nici o legătură cu himenul”. ei, aflati ca o oarece legatura exista: himenoptera vine de la hymenos (membrana, in greaca veche) + pteros (aripa, tot in greaca aia, pe care ar trebui s-o cunoasca d. raetchi – sau nu?). pa partea ailanta nu ma pronunt, da’ cre’ ca tot pe ideea de “membrana” a fost botezat.

  4. lulu 24 May, 2010 at 10:59

    Numai patru-s norocoase…..

  5. Arsulici 24 May, 2010 at 11:12

    Cu țânțari nu merge?

  6. Raluca Hippie 24 May, 2010 at 11:13

    Pe mine m-a intepat candva o viespe in buza. Am aratt doua zile ca ceva intre Angelina Jolie si ratzoiul Donald.
    Si…mda. AIA DOARE.

  7. ThoR 24 May, 2010 at 11:55

    voi cred ca aveti glume in program…nu moare o soacra doar de la cateva intepaturi …nu avem norocul asta. altfel toti care stau cu dusmanul, pardon, soacra in casa toti ar avea ca hobby apicultura. ca sa scapi de soacra trebuie un plan mult mai elaborat si de regula tre sa fie cu bataie lunga. sau varianta pe scurt, prison break. il scoti pe ilici ramirez sanchez aka carlos de la mititica din franta printr-un plan genial, iar el din recunostinta te va scapa de griji….daca nu tre sa il cauti pe james bond si sa il convingi ca soacra ta de este o terorista undercover care vrea sa distruga regatul unit. astept si alte variante

  8. Toto 24 May, 2010 at 13:25

    Texte care trebuie ascunse dupa casatorie,doctore. 😀

  9. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Viespea potrivită, la momentul potrivit -- Topsy.com 24 May, 2010 at 13:43

    […] This post was mentioned on Twitter by Doara Florin, Vasile Manu. Vasile Manu said: Daily Cotcodac» Viespea potrivită, la momentul potrivit http://bit.ly/cN8F9r […]

  10. georgiana 24 May, 2010 at 14:49

    Soacra vs albine: http://www.youtube.com/watch?v=JvBzBr0Ugpc

  11. georgiana 24 May, 2010 at 15:05

    azi pe unde-am comentat, m-am dus in spam! Poate stie soacra-mea de ce? 🙁

  12. mifty 24 May, 2010 at 16:29

    ruginesc albinele, ceru-i ca slănina
    pe feisbuk băsescu îi dă add lu’ crina… 😀

  13. Ina 24 May, 2010 at 16:56

    Fii serios, doctore! Toate variantele pot fi valabile pentru orice doamna, pina devine soacra! Cind devine soacra capata automat imunitate la socul anafilactic! Ai vazut d-ta drac mort?!

  14. mifty 24 May, 2010 at 17:03

    @Ina: da, dar din păcate nu poate să confirme personal!! 😀

  15. Ovi 24 May, 2010 at 17:51

    eu astept sa moara soacra si dupa aia ma insor. Pare mai usor asa…

  16. Cata 24 May, 2010 at 19:13

    Doctore, interesante chestiile astea cu albine, venin, şi scoacre, nimic de zis. Da’ aş avea o sugestie dacă îmi este permis: având în vedere planurile de criză ale guvernului şi ale lui băşescu, să ne scrii matale despre urmatoarele chestii: in cât timp se moare de ina … ianin… inaniţie (de foame bre), cât putem supravieţui dacă mâncăm numai iarbă (din aia de pe câmp, nu de fumat) şi alte asemenea chestii utile la aşa vremuri căcăcioase.

  17. Dexter 24 May, 2010 at 20:19

    @georgiana: poate comentezi prea mult? :-/ o:-)

  18. Stephanie 24 May, 2010 at 22:18

    Prin deductie logica, Doc s-a certat cu soacra-sa si o uraste de moarte. Articolul este o refulare, inteleg eu. Sunt convinsa ca si-a imaginat si alte moduri in care doamna soacra ar putea crapa. Aceste sentimente inaltatoare ar putea da DC-ul o alta capodopera gen “Pacientul Francez”, adica un serial intitulat , de exemplu ” Zece moduri in care ai vrea sa-ti crape soacra ” =))

  19. CID 24 May, 2010 at 22:33

    @Stephanie
    Textul doctorului-bun,ca de obicei.
    Comentariul tau-super.
    @Dr.Ionut Sendroiu
    Dle doctor,de ce nu mai sunteti in echipa ?

  20. Cms 25 May, 2010 at 00:20

    Teoria conspiraţiei
    Observ în ultimele trei zile un fenomen ciudat. În timp ce Julius pare transportat în alte sfere, servindu-ne cu muzică mai mult sau mai puţin comestibilă, răbufnesc pe blog semne făţişe de complot. Domnul Raeţchi, de pildă, vorbind despre boală în viziunea cărţii “Terapeutica bolilor spirituale”, face adnotări “nevinovate” (şi în paranteze, pe deasupra!) la fiecare categorie, ca de exemplu “Filautia – iubirea egoistă de sine… (cin’ să fie)” sau “Desfrânarea – se stie!”. Tot domnul Raeţchi, suspect de prolific în ultima perioadă, pomeneşte despre “Dilema urmaşilor lui Nabokov”, în care se vede cum anturajul este în stare să strice imaginea celui mai onest om, tranformându-l într-un personaj caraghios şi fără autoritate. Pesemne că “Hainele cele noi ale împăratului” este o carte de căpătâi a celulelor complotiste. Şi nu în cele din urmă, doctorul Şendroiu, ceva mai direct şi agresiv, ca orice doctor care a văzut destul sânge la viaţa lui, ne prezintă nici mai mult, nici mai puţin decât patru metode de omorât… soacra (să-l creadă cine vrea). Aflăm despre picurarea veninului în gură, introducerea veninului în sânge, despre o eventuală alergie la venin sau, atenţie, în cazul în care toate acestea eşuează, despre atacul în grup, cel puţin 30 de complo… de insecte, pardon. Articolul se intitulează, evident, “Viespea potrivită, la momentul potrivit”.
    Cum s-ar spune, istoria se repetă. Chiar în timp ce Julius împarte cu generozitate premii consistente pentru cele mai reuşite comentarii pe blog. Dragă Julius, în naivitatea ta, vei realiza prea târziu grozăvia. Te vor aştepta lângă coloane, se vor strânge în jurul tău şi până să-ţi dai seama, vei fi căsătorit şi cu blogul luat. Sic transit gloria mundi!

  21. georgiana 25 May, 2010 at 01:01

    @dexter: ai dreptate… 🙂

  22. Stephanie 25 May, 2010 at 08:05

    @ CMS : teoria conspiratiei =)) =))

  23. Stephanie 25 May, 2010 at 08:09

    “Georgiana:azi pe unde-am comentat, m-am dus in spam! Poate stie soacra-mea de ce?”
    Draga, daca ai folosit cuvinte ca S E Xtet, inC U Rcat, etc. sigur te-ai infasurat in panza filtrelor lui Julius, doar stii cat e de scruP U L Os! =))

  24. reqd 25 May, 2010 at 08:10

    @cms: iar atunci, uimit, julius va zice: tu quoque, eftimii?!?!

  25. sendroiu 25 May, 2010 at 10:25

    @CID: tirania devenise prea odioasa pentru gustul meu 😉

  26. radu 25 May, 2010 at 11:19

    Si daca nu vrei sa iti moara soacra?Eu spre exemplu ma impac minunat cu ea si chiar as fi foarte suparat daca s-ar intampla asta.

  27. Cms 26 May, 2010 at 02:12

    reqd: corect, pe Eftimie l-am trecut cu vederea! Suspect de retras în ultima perioadă, nu-i aşa? :))

  28. Gabitzmic 21 May, 2013 at 21:43

    pe caldura asta e Teoria Transpiratiei…

Leave a reply