Postul nu e post destul

Să-mi ardeţi impozitul şi să-l aruncaţi în Dâmboviţa

Julius

În ultima vreme, am primit numeroase solicitări de a dona 2% din impozitul pe venit unor diverse organizaţii; de fiecare dată, solicitanţii m-au încredinţat că banii mei vor fi folosiţi în scopuri cât se poate de nobile, cum ar fi acţiuni caritabile sau ecologiste, întărirea societăţii civile sau difuzarea culturii în mediile tinere.

Primii care m-au căutat au fost nişte tineri care militează pentru terapia juvenilă prin lego. Prietenii lego-ului mi-au explicat că acest joc dezvoltă nebănuite abilităţi de învăţare şi disciplinează minţile tinere, invitându-mă să mă alătur, printr-o mică donaţie, luptei lor. Le-am făgăduit că voi reflecta serios asupra implicării mele în disciplinarea minţilor tinere, activitate atât de necesară societăţii noastre. N-am avut însă timp să studiez în amănunt problema, fiindcă imediat am fost asaltat de luptătorii împotriva cancerului mamar şi rugat să mă alătur lor. Direcţionând 2% din impozitul datorat statului către duşmanii cancerului la sân, voi putea ajuta la realizarea unui număr semnificativ de mamografii şi, implicit, la păstrarea unei stări de sănătate corespunzătoare a societăţii noastre.

Apoi, am fost solicitat să sprijin teatrul pentru liceeni. Manifestările culturale dedicate tinerilor aflaţi la vârsta critică a alegerii unui drum potrivit în viaţă sunt întotdeauna binevenite, iar recunoştinţa tinerilor pentru gestul meu va fi pe măsură. Nu mi s-a explicat şi cum se va manifesta această recunoştinţă – cumva, în loc să-mi spună “mai stai şi pe-acasă, mortăciunea dracului, că nu mai are loc omul de voi în autobuz!”, îmi vor ceda locul pe scaun?

Cei mai numeroşi şi mai insistenţi sunt ecologiştii. Zilnic, primesc mailuri emoţionante de la prietenii Roşiei Montane, Deltei Dunării, plajei şi pescăruşilor; de la duşmanii urbanizării şi globarizării, ai combustibililor fosili, ai bateriilor cu litiu şi ai pungii de plastic. Mi-aş dori foarte mult să mă implic în salvarea Pământului, dar momentan mi-a sărit o tastă de la laptop şi nu intră la loc, iar asta mă preocupă mai mult decât soarta Roşiei Montane.

Pe această cale, îmi exprim public dorinţa ca cele două procente din impozitul pe care îl datorez statului să fie arse. Sau, dacă nu se poate, să rămână ca până acum – să le fure Videanu, măcar ăsta toacă banii în linişte, nu-mi trimite un mail să-mi mulţumească şi să mă asigure de prietenia lui de câte ori îşi ia o băutură cu umbreluţă.

Share:

37 comments

  1. anndryusha 5 May, 2010 at 09:06

    Dacă mai rezistă, săracu’, că e pe făraş… =))

  2. KillerINC 5 May, 2010 at 09:11

    si totusi singurii care merita din Romania sunt Fundatia pentru SMURD …

  3. Pirca 5 May, 2010 at 09:31

    @KillerINC
    Tie nu iti e de ajuns cat dai la stat la impozit, simti nevoia sa mai aduci si bani de acasa pentru institutiile finantate de la buget, nu?

  4. Silviu 5 May, 2010 at 09:47

    Eu as vrea sa redirectionez cei doi la suta… statului. Poate asa se mai pune si el pe picioare. Am citit de dimineata chestia cu marirea taxelor si impozitelor si am asa un chef nebun sa arunc cu bani (caramizi) in ei!

  5. nkm 5 May, 2010 at 09:51

    Julius – la citi bani iti da mogulu` cred ca reusesti le subventionezi pe toate din cei 2%:)

  6. neuronulcreponat 5 May, 2010 at 09:55

    daca as sti ca cei 2% ajuta guvernul asta sa se ia si sa se ducaaaa, departe, in tarile calde, zau ca as da, si mai mult de-atata

  7. lulu 5 May, 2010 at 10:02

    @KillerINC
    Si numai faptul ca mi-am petrecut ziua de Paste in spitalul de urgenta Floreasca, ma face sa fiu de acord cu tine. Chiar daca durerea mi-a trecut singura in cele cateva ore in care am asteptat pe holuri….

  8. Adi 5 May, 2010 at 11:15

    Scuza-ma ca-ti spun , dar tu chiar crezi ca Videanu se uita la 2 % ai tai ? Are si el o demnitate . Poti sa mi-i dai mie . 🙂

  9. pristavu_politaiu 5 May, 2010 at 12:20

    Aşa mi-a spus Ion să-ţi scriu,
    Iubească-ţi-l pământul!
    Şi-am tot lăsat, pân-a fost viu,
    Şi-mi ţin acum cuvântul.
    (Coşbuc, O scrisoare de la Muselim-Selo)

    Domnu’ Boc,

    Dumnitale nu ţ-î ruşine? Nu vezi cu cine te-ai băgat? Cu spânu’ de Berceanu, şi cu elenacurvea şi tăte riţipizdii èlea, şi cu vânătu’ de Videanu cu bordurile lui? În frunte cu beţivu’ chior, care vă-nvârte pă toţi….? Io cred că dumneata nu eşti aşè hoţ, da’ jaba, că eşti prost şi nu vezi că te râd gunòiele èlea pă la spate.
    Domnu’ Boc, ce-ai făcut dumneata pân-acuma? Ce legi?! că eşti prefesăr de drept constituţional şi jumătate ţ-î le-o întors Curtea Constituţională! La autostrada aia de nicări mi-i acru sufletu’ cât aţi tăiat panglicile, de pă vremea lu’ Năstase şi-a lu’ Mitrea. Ce, că te-ai împrumutat de la FMI?! Aia poate orişicine! Da’ să te-mprumuţi o mnie, ca să ai de unde da de-o parte zece lei, cine-o mai auzît?! Că bine v-o zîs ţîganu’ ăla de Marean, că nici să furaţi nu ştiţi.
    Da’ domnu’ Boc, ce crezi că-i ş-amu cum era la dumneata, la Răchiţèle? Că dacă fura careva lemne din pădurea statului, ori tăia on jiţăl când nu era voie, nu era nicion bai, da’ să şi luată oarecine numa’ doi napci de pă răzoru’ vecinului, ajungea de râsu’ lumii şi-l sfădea şi popa-n beserică. Păi domnu’ Boc, nu-i aşe! că numa’ on prost crede că fură de la stat – da’ tot de la oameni fură, de la mine care lucru, de la el care are o ţâră de găzduşag, de la mătuşa cu penzie de tri sute de lei. Şi-ncă pân-o fo’ de unde, hai c-o mai mărs, da’ amu aţi ajuns să ne băgaţi dietori cu miliardele, şi pă coptchiii noştri, numa’ ca s-aveţi voi unde vă înfinje mânurile până la coate.
    Domnu’ Boc, ţi-ai tomnit tăte neamurile, şi şofèru’, şi secretara ţ-î i-ai pus miniştri şi conseleri, da’ nu vezi c-aţi ajuns s-aveţi tăt câte doi şi tri derectori p-on post? Că de jurist ce eşti, nici legile nu le ştii şi nu-i puteţi da afară pă ăia vechi, jaba o vinit a’ voşti cu “rădică-te tu, să m-aşez io!”. Amu tăt noi îi plătim şi pă urmă vă plângeţi că n-aveţi bani la buget, de ptchică şcolile pă coptchii şi maşinile-n gropi şi ne mâncă păduchii p’ân spitale!
    Domnu’ Boc, dac-ai mai avea o ţâră de omenie, ştii ce-ar trăbui să faci? Să te duci la DeNeA şi să le pui tătie hârtiile pă masă, şi două săptămâni numa’ să le tot scrii şi să le povesteşti, să bage măcar vreo zèce-cinşpe ecscroci din ăia mari în puşcărie. Da’ nu m-aştept de la dumneata, că nuştiucum numa’ tăt ciurucuri din astea am trimăs de-aci la Bucureşti – handicapatu’ de Ciòrbea, Sârbu de la FePeSe – ie! chiar! pă ăsta deja l-o uitat tăţi cât o furat! – Ucu Rus, tata hoţilor, la Intèrne, Rèmeş cu cartaboşii lui… numa’ tăt oameni de valòre.
    Aşe că du-te, domnu’ Boc, şi lasă-ne c-avem treabă, ş-avem năcazuri, şi ni să ia apa caldă. Meri, că-nchide la non-stop. Mereţi tăţi! şi lăsaţi pă alţii care să mai precep cât de cât, şi voi număraţî-vă ce-aţi strâns şi mâncaţi din ce-aţi adunat pân-amu.
    Că cu câte guri poţi să mânci, domnu’ Boc? Nu ţi-o zîs şi fratele dumnitale că putchèi sta-n Cluj, că doară aveai din ce trăi, că erai primar? De tânăr ţi-o plăcut foncţiile, şi la UTeCe, da’ tăt mocan ai rămas, mai bine stătèi la uăi, că tăt numa’ domnii ştiu să conducă o ţară.
    No, amu aud că vrei să mai măreşti taxele. Da’ n-ai mai venit să te-nfoi la televizor, în ptchizdă la mumă-ta! . Ai pus ceva căţăl s-o strecoare, nici măcar atâta curaj n-ai avut, să ieşi să zîci tu. Mă, căcatule, dacă mă rădic de-aci aşè ptchicior în cur îţi dau, de-ţi intră nădragii-n gât! Futche-o-ai pă mă-ta s-o fuţi de pitic umflat!

    Şi-am scris această carte eu…

  10. boga 5 May, 2010 at 12:32

    @minea: pai du-te, atunci, ca te chemam noi cand vine don’ doftor…

  11. tudycor 5 May, 2010 at 12:44

    http://www.inimacopiilor.ro/campanie/proiect.php

    Denumire entitate nonprofit : ASOCIATIA “INIMA COPIILOR”
    Cod de identificare fiscala : 18365182
    Cont bancar (IBAN) : RO96BUCU046333852511RO01

    Asta ar fi o idee buna pentru 2%! E vorba de copii si o sansa reala la viata! Nu fac reclama si nu sunt reprezentantul lor dar cautand la randul meu o alegere potrivita pentru 2% asta mi s-a parut o idee foarte buna!!

  12. dudi 5 May, 2010 at 12:44

    sa i dea de lumanari la boc da nu pe toti sa i ramana si ptr base ca prohodu sa le cante ipf daniel gratis

  13. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Să-mi ardeţi impozitul şi să-l aruncaţi în Dâmboviţa -- Topsy.com 5 May, 2010 at 12:45

    […] This post was mentioned on Twitter by Ciprian Draghici, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: Să-mi ardeţi impozitul şi să-l aruncaţi în Dâmboviţa http://bit.ly/bCP0ej […]

  14. M3bis 5 May, 2010 at 12:53

    @dudi
    Mai bine să-i dea pe lumânări la bloc, să nu mai ardă gazul ăla degeaba la lampa aia.

  15. Sando_Khan 5 May, 2010 at 12:58

    Eu de vreo 3 ani ii dau catre SMURD Targu – Mures. In mod cert se vede ca fac ceva util cu ei.

  16. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Să-mi ardeţi impozitul şi să-l aruncaţi în Dâmboviţa 5 May, 2010 at 13:05

    […] care m-au căutat au fost nişte tineri care militează pentru terapia juvenilă prin lego. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  17. Diana 5 May, 2010 at 13:47

    Prea multi oameni care se ocupa de tot felul de treburi aiuritoare. Aparent cu folos si cu bune intentii, dar, in fond, cine stabileste clasamentul? Cine e cel mai indreptatit sa primeasca 2%?

  18. karmapolice 5 May, 2010 at 14:04

    mai bine cotizezi la fericirea parlamentarilor si optezi pentru donarea catre casele de masaj erotic

  19. goatee 5 May, 2010 at 14:09

    cei 2% din impozit sunt deja platiti la stat!! tu doar ii transferi din visteria statului catre organizatii!
    SMURD-ul este cea mai buna optiune!

  20. boga 5 May, 2010 at 14:10

    @karmapolice: pai trebuie sa fie neaparat ONG-uri

  21. kyrre 5 May, 2010 at 14:19

    Tot la SMURD ii dau si eu. Cred ca sunt singurii care merita.

  22. sebra 5 May, 2010 at 14:20

    Ia să-mi fac un ONG rapid pentru salvarea moţurilor de bască, şi poate-i direcţionezi spre mine 😀

  23. Pustiu 5 May, 2010 at 15:02

    Chiar daca fac si eu parte dintr-o organizatie nu iti voi cere sa redirectionezi cei 2% pentru organizatia din care fac parte, in schimb eu vad SMURD ca fiind cea mai buna alegere.

  24. bogdan 5 May, 2010 at 16:02

    ai mei s-au dus deja catre SMURD.. sper doar sa nu fie nevoie sa se revanseze baietii fata de mine 🙂

  25. Moldoveanca 5 May, 2010 at 16:19

    No, eu am una si mai tare! Acum vreo 3 ani stateam in Bucuresti si iar venise perioada cu 2%. Si toti bateau pe la usa noastra cu da-mi si mie, da-mi si mie. Dar cireasa de pe coliva a fost atunci cand administratora blocului in care locuiam ne-a sunat la usa sa ne informeze ca putem redirectiona 2% din venit catre asociatia de locatari. Bineinteles, asta nu inseamna ca ne scadea fondul de rulment sau ceva…nu, dar pentru ca traiam in blocul ala, dupa parerea ei era de bun simt sa facem asta.

    Am informat-o ca decat ei, prefer sa dau 2% pentru asociatia manechinelor care beau doar apa plata cu lamaie – auzisem ca au ramas fara lamai…

  26. Remyality 5 May, 2010 at 17:39

    Dacă acum ceva timp băteau pe la uși, acum au invadat și online-ul. Pe lângă comunicate, PDF-uri, Power-Point-uri și mai nou, mesaje pe FB, Twitter și chiar pe telefon cu diverse organisme care îmi vor cei 2%, mai trebuie să suport și imagini cu copii chinuiți și schinguiți, diverse peisaje pline de sânge, răni și chestii scârboase de la care, personal, mi se face rău… Tipic românilor… „Cum miroase a ciolan de-a moaca… hai să ne năpustim pe el”

  27. Octavian D. 5 May, 2010 at 18:07

    Povestea e cam asa:
    “Dorel” se decise intr-o zi cu soare sa taie o bucata de lemn. Cum circularul era stricat/prea departe/colorat in galben, etc total neimportant, Dorel decise sa taie acea bucata de lemn cu cealata unelata favorita si anume flex-ul, flex care nu era intr-o stare prea buna in ziua respectiva de altfel, si s-a decis subit sa sara din lemnul respectiv in piciorul lui dorel, sectionandu-i laba piciorului si toate tendoanele.
    Tot ce pot spune e ca Dorel era in 7 minute in masina si in 15 minute in operatie. Povestea este reala.
    Fara a le face reclama, desi asta este Nota 11 pt SMURD, chiar nu exista momentan in romanika alta optiune pt 2 la suta.

  28. mifty 5 May, 2010 at 18:18

    pircă, păi parcă smurd-ul e particular… şi parcă voiau să-l desfiinţeze acum câţiva ani, pe motivul (real, de-altfel) că lasă salvările fără obiect de activitate…

    ţin minte că văzusem la un moment dat la ştiri că nu mai ştiu ce spital nu accepta la urgenţă pacienţi aduşi de smurd!!!
    pesemne pentru că ăia veneau deja pansaţi/aranjaţi, n-aveau nevoie de mai mult de o săptămână-două de spitalizare… sau mai rău, 2-3 zile…

  29. adi 5 May, 2010 at 18:42

    neuronulcreponat Says:
    May 5th, 2010 at 9:55 am

    daca as sti ca cei 2% ajuta guvernul asta sa se ia si sa se ducaaaa, departe, in tarile calde, zau ca as da, si mai mult de-atata

    De dus se duc oricum, problema e ca se si intorc. 🙂

  30. sorinssUK 5 May, 2010 at 20:31

    Lasand gluma la o parte, de dus oricum se duc…..mai nasol e ca se bat astia ca hienele pe ei.Eu unu o sa-i dau undeva unde sa beneficieze de ei copii cu handicap, orfani…ceva de genu.Numai bine!!!

  31. Ioana L. 5 May, 2010 at 20:52

    Pana la urma, e destul de greu sa convingi pe cineva sa sustina o cauza prin donarea celor 2% din impozitul pe salariu, pt. ca sunt destule organizatii care au nevoie de bani in tara asta (chiar daca nu toate ii cheltuie in mod corect).
    Eu am dat banii la SMURD, in anumite orase sunt singurii pe care te poti baza si intotdeauna vin mai repede decat ambulantele de la spitale. Am avut de-a face cu ei de cateva ori si stiu ca merita sa le fie donati bani.

  32. Arhi 6 May, 2010 at 00:40

    pirca, tu esti un baiat tare destept. se citeste in numele tau blajin

  33. JULIUS 6 May, 2010 at 01:04

    @arhi, @ceilalti care i-ati raspuns lui Pirca:
    SMURD este un serviciu finantat de la bugetul de stat (vezi http://www.smurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=47:legislatie&catid=26:legislatie&Itemid=56 ). Redirectionand cele 2 procente catre SMURD, ghici ce va face statul? Se va uita la suma incasata de SMURD direct de la noi si nu va mai da decat diferenta – stiu ca pare ciudat, dar asa face statul. in final, tot banii aia ajung la SMURD, si toti sunt din impozitele platite de noi.

  34. cosovo 6 May, 2010 at 10:10

    Daca nu il donezi unde vrei tu, oricum acel 2 % va fi luat, asa ca mai bine il dau cu mana mea :d

  35. vrajitoru din ga oz 6 May, 2010 at 16:16

    nuuu, fmi n-are nici o vina saracu..ei e asa de bine intentionati de nu se poate..Franks(enstein)asta care a venit si restu care au mai fost si or sa ma vina se numesc asasini economici.Streangu a inceput sa stranga, scaunul a fost aruncat de mult.degeaba ne podidim ca si daca ar veni mama competentei in locu lu prostu nr 2 din stat (boc adicatelea, ca primu e base – se stie pa sistem fernando (acelasi aluat din rahat))n-ar avea ce mai face.zarurile au fost aruncate.fmi radea in barba vazundu-ne cum ne dam cu stangu-n dreptu..cum fura boii din guvern sub protectia lu base (evaziune fiscala,trafic de influenta, talharie, atentate la siguranta nationala – hai ca-l stiti cred..)si abia asteptau sa ne ia scaunul de sub streang.nu a fost nevoie sa se implice prea mult:prostii lui boc au furat tot pan la fir de iarba de mil euro(clar au furat si aia dinainte, da mai putin si mai cu bun simt,plus ca se trezeste idiotul de e constantinescu sa ne spuna ca putea sa-l bage-n parnaie da n-a vrut:amice atunci sa putrezesti cu el in puscarie tot restu vietii; ca-n bancul cu bula salvandu-l pe copilul hitler).fmi e unealta americanilor de a face bani-noile razboaie “reci” te falimenteaza si te cotropesc:1 secol 2 de acu nainte o sa muncim pt americani si magnatii lor, mari genii financiare (my ass)ale bursei(un cazino cu intrare privata pt marii hoti ai planetei).vezi Zeitgeist (1,2),Capitalism a love story,Sicko,Bowling for Columbine, Fahrenheit etc.

  36. Ciprian 6 May, 2010 at 17:54

    Eu de as avea acei 2% :)) i-as directiona catre un ONG care are ca misiune imbunatatirea calitatii vietii studentilor mahmuri.

  37. N.A. 6 May, 2010 at 21:47

    @sebra – Pe mine m-a impresionat soarta moturilor de basca =))

    @Julius – Io am acasa un tinerel de 2 ani care e innebunit dupa lego. Asa e, atunci cand face lego mai rasuflu si eu… deci merge terapia! Deci ni-i poti dona noua linistit – pe aia 2% – vor fi foarte bine folositi! 😀

Leave a reply