Postul nu e post destul

Răcăciuni on my mind

Radu Pircă

Săptămâna trecută am trecut cu maşina prin comuna băcăuană Răcăciuni (poate vă aşteptaţi să spun “frumoasa comună băcăuană”; ei bine, nu, nu am să fac asta nici măcar în glumă) şi mi-a rămas pe creier. Până la Bucureşti m-am tot frecat – “Răcăciuni, Răcăciuni, de unde dracu’ ştiu eu numele ăsta?”. Putea să treacă şi Elvis pe lângă mine pe pod la Coşereni că tot nu l-aş fi observat; mintea mea era complet acaparată de Răcăciuni.

Acasă am dat, bineînţeles, pe Google. Mi-a sugerat 3 variante: “Răcăciuni Bacău” (e, să mori tu, şi eu care credeam că eram pe Coasta de Azur când am văzut plăcuţa cu Răcăciuni), “Răcăciuni harta” (la ce Dumnezeu trebuia o hartă, e o stradă lungă, cred că nici Ray Charles nu se poate rătăci acolo) şi “Răcăciuni simplu”, adică Răcăciuni-Răcăciuni. Asta mi s-a părut cea mai tentantă.
Am dat pe “Mă simt norocos” (doar sunt român, cum aţi vrea să mă simt?) şi m-a băgat pe Wikipedia de unde, logic, n-am aflat nimic. Presupun că articolul din Britannica e mai complet, dar încă n-a apărut Jurnalul cu volumul cu litera “R”. Oarecum surpinzător, existau în schimb articole despre comuna băcăuană în engleză, macedoneană (cred că Wikipedia face mişto de mine, limba asta nu există decât în filmele cu Steven Seagal, când prinde nişte terorişti est-europeni cu care nu se poate înţelege nimeni), portugheză, italiană (astea două mai aveau cât de cât informaţii, se vede că oamenii au furat laptopuri numai ca să-şi facă localitatea de obârşie cunoscută în ţările unde muncesc) şi, în fine, volapük. Asta e un fel de esperanto inventat la beţie şi unde totul sună de parcă te-ar înjura cineva. Iată doar o mostră din articolul de pe Vükiped: “Răcăciuni labon belödanis 7.769”. Şi ţie la fel!

Am dat atunci pe Google normal (nu înţeleg de ce ălalalt buton nu se cheamă “Nu mă simt norocos”). Am văzut cu oarecare oroare următoarele: formaţia Monolit din Răcăciuni pe YouTube, o fermă de vulpi polare, un lac (botezat, nu fără imaginaţie, “Lacul Răcăciuni”), un articol din Caţavencu despre comună (jocul de cuvinte din titlu m-a făcut să regret formaţia Monolit), o pagină despre Sportul Răcăciuni (la comentarii suporterii se războiau cu cei ai Măgurei Târgu-Ocna şi îi făceau pe oneşteni “ţărani care se încalţă cu fesul”), nişte crime şi accidente produse de fii satului (au încercat oamenii să nu se lase mai prejos decât vasluienii, dar cu părere de rău vă anunţ că nu le-a ieşit) şi vestea, presupun bună, că elevii şcolii de arte şi meserii din Răcăciuni au de acum apă potabilă (zic “presupun bună” fiindcă nu ştiu dacă aţi văzut vreodată elevi moldoveni de profesională, dar credeţi-mă că nu stau toată ziua la cişmea).

Şi, în fine, revelaţia: pe la a cincea pagină de Google mi s-a dezvăluit de unde ştiu de Răcăciuni. Acolo a copilărit Monica Gabor! Doar anul trecut, baba Maria din Răcăciuni le-a povestit reporterilor Libertăţii totul despre anii de ucenicie ai doamnei Columbeanu. {i atunci mi-am dat seama cât de superficială e cultura asta creată de Internet. Păi se poate ca pe atâtea versiuni de Wikipedia, unele în limbi de circulaţie internaţională, să nu se menţioneze chiar nimic de Monica?

Share:

26 comments

  1. lichu 11 May, 2010 at 08:56

    Ha, eu p’acolo mi-am facut armata… Racaciuni era un punct de reper. In directia lui faceam atacurile…

  2. unmihai 11 May, 2010 at 09:01

    @lichu
    si-i nimereati?

  3. add 11 May, 2010 at 09:44

    “fiii satului”, bre 😛

  4. Cata 11 May, 2010 at 09:50

    e, dacă tot ai ajuns la Răcăciuni, ai ratat şi satul (comuna?!) Parava, care e tot pe acolo, ca să nu mai vorbim de oraşul Sascut. Acolo să vezi dicstracţie etimologică 😉

  5. anndryusha 11 May, 2010 at 10:00

    Nu ştiu, eu, unul, nu mă simt aşa de bine când se râde de nume de localităţi sau, mai grav, de vedetele noastre din show-biz care şi-au petrecut primii ani din viaţă în ele… Pur şi simplu, mi se pare indecent. =))

  6. Adi 11 May, 2010 at 10:17

    Adica Racaciunu’ e un Plescoi cu mai putin noroc . Ce sa-i faci , asa-i viata .
    Am doua observatii (trei cu aia de mai sus) :
    2. Te lasa memoria . Semn clar ca vine varsta inocentei .
    3. Ai stiut odata unde a copilarit Monica Columbeanu . Semn clar ca erai curios .

  7. Pirca 11 May, 2010 at 10:18

    @Cata
    Sascut nu e oras, e comuna (n-ai crede, dupa cum arata, nu?). Trebuia sa fie facut oras, dar au avut ghinion ca i-a prins Revolutia, altfel cine stie ce metropola gen Fierbinti sau orasul Victoria ajungea si Sascutul.

  8. karmapolice 11 May, 2010 at 10:19

    ntz,ntz,ntz

  9. Scufita Rosie 11 May, 2010 at 10:24

    Pai nu se mentioneaza nimic de Moni deoerece s-a casatorit cu Iri! Daca nu, devenea vedeta porno! Oficial! (nu sariti pe mine ca asa a declarat ea oficial!)

  10. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Răcăciuni on my mind -- Topsy.com 11 May, 2010 at 10:49

    […] This post was mentioned on Twitter by robert antonescu. robert antonescu said: Daily Cotcodac» Răcăciuni on my mind http://bit.ly/b05JJm […]

  11. unmihai 11 May, 2010 at 11:00

    Nu pot sa pricep de ce prajina asta fara tate fara c.ur, cu zambetul ala de Gioconda in mizerie, tot apare de cativa ani prin toata presa.
    Macar de-ar avea ceva de spus. Gigi Becali, cel putin, umple presa cu tampeniile lui.
    Bine ca a aparut .. cum naiba ii zice … blonda lu’ Bote. Aia macar e tunata mai bine. Si are si certificat de calitate de la Adrian Cristea.

  12. bogdan 11 May, 2010 at 11:41

    Daca nu ma insel de Racaciuni se leaga de fapt primul dezastru natural de dupa revolutie. Pe undeva prin anii 91-92 (cred !!) s-a rupt un baraj si apa a luat satul.
    Cred ca asta este …. sau eu asa tin minte !!

  13. presacaopra(v)da 11 May, 2010 at 12:24

    Bă, şi Răcăciunia mia tăt aveţi cu moldovenii?

  14. M3bis 11 May, 2010 at 12:27

    @pirca
    Trebuia tu să te legi un pic de Oneşti (bine, nu tu, răcăciunarii, dar tot aia e). Ai uitat unde ai hostat saitul?
    @bogdan
    Era vorba de Slobozia, nu de Răcăciuni…

  15. luk 11 May, 2010 at 13:42

    If you can make it in Racaciuni, pai atunci esti tare, vericule. Astia-s mai presus de gugle, de fapt am auzit ca Bill Gates este interesat sa devina primar acolo. Mai trebuie sa si meriti, bai Bille

  16. Un Soricel 11 May, 2010 at 13:54

    … pai daca Moni Gabor s-a lipit asa de mintea ta in loc sa fie ‘Friday On My Mind’.. nu pot decit sa cred ca a fost fata desteapta si s-a mutat din comuna inainte ca tu ca ‘moldoveanu’ sa treci cu ‘CoTCo.Dacia ta culta’ prin ea.

    Avantaj ea… adica.

  17. mirceacelbatran 11 May, 2010 at 14:01

    Julius, trebuie sa te contrazic putin. Ca un om curios ce ma aflu si ce sunt, am intrat pe Google. Moni apare la al treilea link: “Monica Columbeanu, de la Cenuşăreasa de Răcăciuni, la doamna de …”
    Oricum, post-ul e tare (ca de obicei)

  18. N.A. 11 May, 2010 at 14:23

    Mi-i jena sa recunosc ca nici eu nu aveam atata cultura generala incat sa stiu de unde-i Moni…

  19. sebra 11 May, 2010 at 14:38

    bogdan are dreptate. Răcăciuni s-a remarcat prima data la inundaţiile din ’92-’93. Moni s-a remarcat după aia 😀

  20. lichu 11 May, 2010 at 14:55

    @unmihai
    In general nu nimeream.
    Alta directie de atac era Luizi Calugara.
    Dupa 15 ani inca ma mir ca le mai tin minte.

  21. mifty 11 May, 2010 at 22:10

    @Un Şoricel: da’ “georgia on my mind” ce-are??? 😀
    (dă Doamne să nu vadă giana comentariul, dă Doamne să nu vadă giana comentariul, dă Doamne să nu vadă giana comentariul, dă Doamne să nu vadă giana comentariul, dă Doamne să nu vadă giana comentariul, dă Doamne să nu vadă giana comentariul, dă Doamne să nu vadă giana comentariul, dă Doamne să nu vadă giana comentariul… )

  22. Pirca 11 May, 2010 at 22:13

    @mirceacelbatran
    Dar sa stii ca Radu Pirca nu e un pseudonim folosit de Julius pentru textele mai proaste, chiar e un om real.

  23. gingernuts 12 May, 2010 at 18:11

    ai uitat de Larguta, mai aproape de Bacau, ia vezi ce rezultate da google?

    Nu uita sa pui safe search on 😀

  24. Racaciuni Daily 21 May, 2010 at 12:31

    Googalul tau cred ca nu era reactualizat. Asa ca: Racaciuni, este atestat documentar prima data in anul 1481; intr-un document emis de Ilias Voda fiul lui Petru Rares le da satul spre stapanire urmasilor lui Mihu Buzatu in in anul 1548. In Racaciuni, au avut proprietati Gheorghe Buzdugan – prim regent al Romaniei, pe timpul cand regele Mihai era minor, Atta Constantinescu – ministru de finante in perioada interbelica. In Racaciuni, a fost in primul razboi mondial un aeroport francez condus de generalul Berthelot, si tot de la Racaciuni, de la aeroport a plecat delgatia romana spre Alba Iulia la Marea Unire din 1918. In comuna Racaciuni, s-a nascut Nacht Stroe, cel din emisiunile cu “Alo Alo aici e radio Stroe si Vasilache”, aici s-a nascut si scriitorul Isaiia Racaciuni; tot in Racaciuni a fost invatator Mitrofan, fratele sociologului roman cu acelasi nume. Inundatiile au avut loc in 1991 in iunie,iar Monica Columbeanu….. mortii mamii ei ca n-o cunoaste nimeni din Racaciuni decat de la TV nici macar vecinii…. Apropo apa de la Scoala de arte si meserii nu e buna ca are prea multi nitrati iar fantana e facuta de deputatul Vlase adica finantata, iar elevii se adapa de la crasma din colt.

  25. Pirca 21 May, 2010 at 13:43

    @Racaciuni Daily
    Oi fi fost eu naibii pe vreun Google chinezesc, ceva. Merci de informatii. Aia cu delegatia care a plecat de la Racaciuni la Marea Unire de la Alba Iulia va face deliciul lui Julius, care luni de zile o sa comenteze ca, daca se desteptau ardelenii mai repede, ii dadeau pilotului pentru aterizare coordonatele Ceahlaului.

  26. simona 28 July, 2010 at 11:42

    eu sunt din racaciuni frate!!!racaciuni e comuna si nu de akolo e moni…moni e din gasteni un sat al comunei racaciuni…are casa la inceputul satului gasteni

Leave a reply