Postul nu e post destul

Pacientul francez 3

Dr. Ionuţ Şendroiu

(Continuare din numerele trecute: Pacientul francez 1 , Pacientul francez 2 )

Cu gâturile răsucite după un grup de brunete care vorbeau în spaniolă, ne-am trezit în faţa porţilor de control. Mi-am luat tava şi am depus în ea portofelul, ceasul, paşaportul si biletul.

Julien m-a urmat cu aerul că se urcă în duba politiei. Dincolo de control, la poarta de îmbarcare, un şir de tipi cu mecle posomorâte îşi butonau febril telefoanele mobile. Ăsta era zborul nostru, fără dubii. I-am salutat din cap pe cei pe care îi cunoşteam, compunând un rânjet cât mai nepăsător. „How’s hanging, on, buddy?”. Cum dracu’ să atârne, când te aşteaptă 4 săptămâni de abstinenţă totală? După vreo două’j de zile în ritmul asta, ai ditamai erecţia şi dacă adie vântul. Deşi ştii că nu e decât nenorocita de briză.

Julien a prezentat boarding pass-ul ca pe un fel de scrumbie stricată. Părea că va vomita pe mâinile controloarei de la îmbarcări. Mă fascinează blondele astea ciolănoase din Frankfurt, care scanează biletele spre destinaţii gen Angola şi se ambiţionează să-şi menţină zâmbetul standard în timp ce controlează tichetele a 300 de inşi care miros a bere. Poate d’aia ajung să semene cu coifurile unor cavaleri teutoni. Sau, poate cavalerii teutoni şi-au creat design-ul coifului după zâmbetul domniţei blonde pe care o loveau cu damful bărbătesc de bere bună, germană, la întoarcerea din cruciadă.

Am plecat pe culoar în jos şi ne-am trezit în autobuzul care ne aştepta pe pistă. Dacă nu ar fi fost luminile aeroportului, ai fi zis că eşti într-un autobuz care duce schimbul de noapte la fabrică. Mirosul de aftershave, tutun si alcool ne-a zgâriat nările, amintindu-ne că, da, s-a isprăvit vacanţa.. „Ciao, Antonio!” „Bok, Milane!” „Hi, Jim”. Strângeri de mâini, fără chef. Înainte de decolarea spre câmpul petrolier, faimoşii offshore guys, cei care zguduie cârciumile din aeroporturi la întoarcerea acasă, arată ca nişte pisici plouate. Un ultim telefon spre gagică, în secunda în care vehiculul demarează spre avionul ce se lăfăie pe pistă ca o balenă albă, gata să-i înghită. „Ciao, bella, un ultimo bacio prima della partenza”. „Guten Abend, mein Schatz. Wir werden erst dann in 20 Minuten. Die voraussichtliche Ankunftszeit ist 06.30 Uhr in Luanda. Ich rufe dich zurück bei 07.15, nach der Kontrolle der Einwanderung.”. Giganticul Boeing 777-300, ne aştepta, rânjind în noapte, înconjurat de zecile de manipulatori care forfoteau pe lângă el ca nişte insecte fosforescente. „Hola, mi amor, te quiero mucho mucho mucho!”. Cisternele cu carburant se retrag, minuscule, pe sub aripile aeronavei. „Told yeah, baby! We’ve smashed the bastards! 2-0 away!!! Fucking magic, huh?”. „…deci faru’ dreapta, proiectoru’ şi aripa dreapta. Cum?! A sărit airbagu’??? Cum plm a sărit airbagu’??!!! Păi, ai zis ca mergeai încet!!! Hai, mă, iubi, dă-o’n morţii mă-sii!”. Se retrage si trenuleţul care a adus bagajele de cală. Băieţii îşi închid rând pe rând telefoanele şi le înghesuie prin buzunare.

Uşile autobuzului se deschid cu un zgomot surd şi … gata! Ferestrele avionului strălucesc deasupra noastră ca dinţii unui crocodil uriaş. Lumea coboară.

Faţa lui Julien s-a lungit precum ceasurile topite ale lui Dali. „I’m so fucked up …” îmi şopteşte cu o voce stinsă. Îl împing afară din autobuz şi ne infiltrăm în grupul de oameni care se bulucea spre scara de îmbarcare. Julien părea o fantomă.
(va urma)

Share:

25 comments

  1. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Pacientul francez 3 -- Topsy.com 5 May, 2010 at 14:56

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: Daily Cotcodac» Pacientul francez 3 http://bit.ly/biMHJg […]

  2. boga 5 May, 2010 at 14:57

    Bine-ai revenit, doctore!
    Si vant din pupa. Adica briza, vreau sa zic…

  3. boga 5 May, 2010 at 15:24

    Nu trebuia sa zici nimic de erectie, ca acum toate cotcodacele vor vrea si poze, concursuri, etc., asa cum asteptam noi pe Vivi topless.

  4. Follenvie 5 May, 2010 at 16:19

    am crezut ca te-ai lasat dar ma bucur sa vad ca m-am inselat.

  5. Bear Grylls 5 May, 2010 at 17:18

    In sfarsit,doctore,ai revenit.Si cu un text mult mai bun-se vede ca ti-a priit sederea acasa.
    Dar ce-ai vrut sa spui cu “Bok,Milane”? Ca parca se scria cu “c”.

  6. mifty 5 May, 2010 at 18:22

    … dacă mai durează mult… hmmmm!!!…
    julius, prevăd un sindicat concurent pe DC…
    sindicatul “vivi topless”… cine mai e cu mine, mâna sus!!! 😀

  7. lulu 5 May, 2010 at 19:13

    Doctore, nu stiu ce naiba ai facut in pauza asta, da stiu ca ti-a priit, pentru ca tocmai ce ai “dat” cel mai bun text al tau de pana acum. Parerea mea :). Cel putin faza in care “impletesti” forfota din jurul avionului cu gandurile de ramas bun ale pasagerilor te arunca fix in ‘istoria literaturii romane’ :))
    Si apropo, daca erai singurul roman din autobuz, sa stii ca airbagu’ desfacut nu-i chiar cel mai rau lucru care se poate intampla in lipsa ta. Bine nu atat de curand, dupa vreo doua’j de zile…….

  8. cami_g 5 May, 2010 at 19:50

    Bine ai revenit, doctore!
    Foarte bun episodul! Asteptam continuarea. 🙂

  9. N.A. 5 May, 2010 at 20:10

    Da, don’doftor, ai stofa de romancier! 🙂
    Fan-clubul e incantat de revenire!
    Da’ n-am inteles de ce nu-ti mai convenea sa fii mentionat la echipa…

    @boga – Ei, lasati, nu cerem poze chiar cu tot, trebe si-o unda de mister acolo’sa… 😉

  10. Adi 5 May, 2010 at 20:54

    OK , acum mai stam doua saptamani sa vedem daca Julien s-a imbarcat pana la urma . Daca as fi rau , as spune ca modelul e probabil “Tanar si nelinistit” – aia o lalaie asa . Da’ daca e vorba de un doctor cu fan-club , ma fac ca nu vad realitatea . Adica , nici chiar James Joyce nu cred ca e cazul , dar un George Balaita acolo merge . Asadar , kip ap za gud uork , nais giob .

    PS Ca sa nu las o impresie gresita , mi-a placut . Dialogurile cu nevestele sunt chiar inspirate (inclusiv ala in germana , pe care nu-l inteleg , dar dupa numarul de consoane, lungimea cuvintelor si precizia datelor – stiu ce-nseamna “uhr” , na! , sunt sigur ca e sugestiv) .

  11. Arsulici 5 May, 2010 at 21:15

    @Mifty
    Mâna sus…

  12. Laura 5 May, 2010 at 21:49

    Doctore… faaain 🙂
    Bine ca ai revenit!

    Mifty, nu sindicat tra sa faci ci fan-club. Nu vezi, noi femeile ne-am organizat deja :))

  13. caspino 5 May, 2010 at 21:50

    mifty
    Doua maini sus!
    Sa vedem, ridica careva mai multe?

  14. georgiana 5 May, 2010 at 21:56

    Julius, la multi ani! 🙂

  15. sendroiu 5 May, 2010 at 23:02

    @adi: nu va fi chiar asa de nelinistit, mai sunt doar doua episoade. 🙂 E aparent lungit, pt ca este vorba despre o lume mai putin cunoscuta (sa zicem) si nu vreau sa jonglez cu clishee. Intentzia mea a fost sa creionez cumva atmosfera in care se petrece actiunea. Daca as fi avut doar cititori care lucreaza offshore si sunt familiarizati cu peisajul si personajele, as fi povestit totul intr-un singur episod (sau doua 😉 )

    @lulu: nu sunt singurul roman care lucreaza in Angola, mi se intampla foarte rar sa fiu singurul roman din avion 😉

  16. mifty 5 May, 2010 at 23:36

    Le Chendree: dacă se rătăceşte boc în avion ştii ce ai de făcut: îl arunci la lei!!! 😀
    “la belle epoque” e prea puţin pentru el!!!

  17. JULIUS 6 May, 2010 at 01:06

    @georgiana: e ziua mea?

  18. boga 6 May, 2010 at 07:49

    @mifty: pai eu stau cu mana in sus de-o luna si ceva… si nimic.
    Uite, mi s-a lungit si gatul. Mi l-am facut spirala, ca-mi iesea moaca din poza.

  19. mih 6 May, 2010 at 09:56

    doctore dupa postul asta cred ca presuletsu de la intrarea ta in casa va fi foarte neincapator…oricum nu m am plictisit citind cum se plang unii mai sus.

  20. tudycor 6 May, 2010 at 12:02

    Bine ai revenit doctore! In ultimul timp chiar credeam ca ne-ai lasat balta si plecasi dupa vrea pi ….. zdulice – ceea ce e de inteles .. ! Ca baietii astia de pe daily sunt draguti si amuzanti dar ca matale nu pixuleste nimeni! Pe cand o coada la autografe prin vreo librarie romaneasca?? ori si cum …. o placere sa te “aud”! Sper ca duipa ce gati cu pacientul julien mai ai si alti pacienti la rand!: :)) Respecte !!!

  21. Ciprian 6 May, 2010 at 18:00

    Am citit doar ultima propozitie si nu am inteles nimic din tot textul dl dr.
    @Laura
    Tu il cunosti pe Julien asta? Cica si el tot fantoma e.

  22. Laura 6 May, 2010 at 21:51

    Ciprian, io mi-s strigoita, nu fantoma. Si sa nu ma intrebi de deoasebirea dintre ele 😀

  23. mifty 6 May, 2010 at 22:04

    Laura, păi e aşa:
    – strigoiu’ e o fantomă care strigă
    – fantoma e un strigoi care şi-a pierdut vocea!!! ;))

    norocul nostru că preferă, în cazul ăsta, să tacă, nu să se reprofileze pe manele!!! 😛

  24. Stephanie 7 May, 2010 at 01:44

    Problema lui Julien o fi fost ea grava, dar sarmanul lui “iubi” a pus-o sigur, la cat o sa-l coste reparatia! Dracu’ l-a pus sa-i cumpere masina!

  25. Ali 7 May, 2010 at 22:12

    Hai cu petro-novela! E muuult mai interesanta decat ce e la sonda!!! Heil

Leave a reply