Postul nu e post destul

Micii giganţi ai literaturii ruse

Julius Constantinescu

Presupun că numele Feodor Sologub nu vă spune absolut nimic. E un scriitor rus (logic, chinezi cu numele ăsta sunt foarte puţini) contemporan niţel şi cu ţarul, niţel şi cu puterea sovietelor. Şi niţel şi cu Dostoiesvki şi Tolstoi, un caz tipic de ghinion la ruşi: literatura rusă a dat lumii atâţia scriitori mari, încât printre ei au trecut aproape neobservate talente pe care, dacă le-am fi avut noi, de pildă, ne-am fi lăsat plini de mândrie în fiecare an plasa la coadă la Nobeluri. Ca să mă susţin, vi-i înşir din memorie pe primii care îmi vin în minte – şi vă jur că nu mă ajut deloc de google: Dostoievski, Tolstoi, Turgheniev, Goncearov (părintele lui Oblomov, idolul putorilor şi, deci, şi al meu), Gorki, Ilf şi Petrov, Soljeniţîn (lăsaţi Arhipelagul Gulag, aia are mai mult valoare de document, nici Goma nu scria mai rău; citiţi-i “O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”), Şolohov, Bulgakov, Pasternak, Gogol, Puşkin, Esenin. Am un lapsus şi nu-mi amintesc un laureat Nobel, sunt sigur că a mai luat un rus Nobelul – v-am promis că nu mă uit pe google. Pe Andrei Makine nu-l trec la ruşi (cu toate că, deşi şi-a scris primele două romane, în fundul Siberiei, direct în franceză, editurile pariziene nu l-au publicat până n-a pretins că le-a tradus din rusă, ca să-l poată prezenta publicului pe “exoticul scriitor siberian”). L-am uitat pe Cehov, îmi cer scuze.

demonul-meschin1
Câteva exemple de scriitori foarte buni care n-au avut loc mai în faţă de alde Tolstoi şi Dostoievski: Leonid Andreev (celebru în viaţă, aproape anonim după moarte – sunt curios dacă Franz Kafka ar fi făcut schimb cu el), Viktor Astafiev (a luat, prin anii ’60 parcă, Premiul de Stat al URSS, un fel de al doilea Nobel – cu menţiunea că pe atunci Nobelul nu era luat de Gerda Muller), Valentin Rasputin, Vasili Şukşin (“Călina roşie” – poate aţi citit măcar filmul) sau, că de la el ne-am luat, Feodor Sologub.
Eu vă recomand “Demonul meschin”* al lui Sologub, un soi de Caragiale, dar cu ruşi – mai profund, ceva mai îngăduitor şi, să mă scuze nenea Iancu pentru impoliteţe, cu valenţe universale.

PS: L-am uitat pe Lermontov. Iartă-mă, Mihail Iurievici!

* Demonul meschin, editura Corint, 2005

UPDATE: Observ ca am scris Gerda Muller in loc de Herta. Nu-i cer scuze – sa scrie intai ca Mihail Iurievici si dupa aia o asigur ca n-o sa mai uit cum o cheama.

Share:

26 comments

  1. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Micii giganţi ai literaturii ruse 8 May, 2010 at 19:12

    […] avut noi, de pildă, ne-am fi lăsat plini de mândrie în fiecare an plasa la coadă la Nobeluri. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  2. Tweets that mention Daily Cotcodac» Micii giganţi ai literaturii ruse -- Topsy.com 8 May, 2010 at 19:20

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Mihai Mateas. Mihai Mateas said: Daily Cotcodac» Micii giganţi ai literaturii ruse http://bit.ly/bASP6G […]

  3. mifty 8 May, 2010 at 19:30

    primu’ comentariu netweetuit…
    fraţilor, am învins!!!
    tiranul s-a predat!!! 😀

  4. popa 8 May, 2010 at 20:14

    Ca sa devii scriitor vestit si mai ales in Rusia trebuie mai intii sa stai la pirnae si sa fii nimeni .Si de cele mai multe ori vestiti ei devin numai dupa moarte.

  5. Adi 8 May, 2010 at 20:46

    Ma rog , in legatura cu Solohov am oarecare rezerve . Inafara lui Galsworthy e scriitorul pe care l-am citit cu cea mai mare osteneala . Imi amintesc , ca vorbim de scriitori anonimi rusi , ca am citit o carte care atunci(acum vreo 23 de ani) mi-a placut , “Insomnie” – Aleksandr Kron . Semana putin cu romanele noastre despre “obsedantul deceniu” – mai ales cu Constantin Toiu . Mie-mi place si Gorki sau “contele rosu” Tolstoi (Aleksei) .

    PS Oblomov e eroul vietii mele 🙂

  6. silavaracald 8 May, 2010 at 20:47

    Cu postarea asta m-ai uns la suflet. Iar faza cu Gerda: superbissima! =))

  7. Adi 8 May, 2010 at 20:49

    Scuze , pe Gorki l-ai amintit si tu (n-am observat) .

  8. Scufita Rosie 8 May, 2010 at 21:15

    @Julica – Bine ai zis cu no-belitza! N-ai gresit numele! Hertha e, de fapt, Berlin si e echipa de fotbal! Fosta Dinamo, meine Julius!
    Mai era si un tun cu numele asta, daca nu ma insel, adica tot cam asa cum e scrisul mulleritzei!
    Si apropos de mullerita: se dovedeste inca o data ca mioritza e vesnica!Pai iti trebuie resemnare de secole in fata scrisului no-belitzei, pardon muioritei, Schaise!, mulleritzei!

  9. Arsulici 8 May, 2010 at 21:25

    Julius, fără să mă uit pe goagăl, aș cam băga mâna în foc că Pasternak a luat Nobelul (de fapt nu l-a luat, că l-a refuzat, nu l-au lăsat rușii să meargă să-l ia, dar a fost desemnat câștigător…
    Aaaaaaaaaaa, și l-ai uitat pe Tolstoi. Nu, mă, nu pe ăla, pe celălalt! că au fost doi, bre!

  10. anndryusha 8 May, 2010 at 21:29

    Parcă se terminase cu week-end-urile culturale. Da’ ce pretenţii să ai, dacă la noi nici politicienii nu-şi respectă promisiunile… =))

  11. Ciprian 8 May, 2010 at 21:48

    Poate ia si Cornel Dinu un Nobel pentru literatura daca ar scrie O zi din viata lui Vasile Turcu.

  12. mifty 8 May, 2010 at 22:15

    anndryusha: aici a fost vorba de victoria întregii clase cititoare, în frunte cu reprezentanţii săi, sindicatul!!! 😀

  13. anndryusha 8 May, 2010 at 22:25

    Adică un fel de “box populi, box dei”, cum ar veni… :))

  14. Raul 8 May, 2010 at 22:34

    @scufita rosie:te inseli….. tunul era numit Bertha (Dicke Bertha..WW I)

  15. georgiana 8 May, 2010 at 23:27

    Sa bem o vodca in cinstea micilor giganti rusi! ca tot e sambata seara…da’ oare e voie? bolnavi cu ficatu’ fiind? 😀

  16. Scufita Rosie 8 May, 2010 at 23:59

    Eu zic ca e unul mai tare decat toti, dar care a fost privat de Nobel din considerente evident politice. Cred ca e cel mai citit ever, dintre rusi!(ma rog, a scris in rusa desi el era conational de-al lui Saakasvili.) Scrierea, desi scurta, s-a tradus in cele mai multe limbi pamantene si …nepamantene (pt aia din Gulag). Cartea e “Cursul scurt…” si autorul e un oarecare anonim Iosif Dugasvili.
    Tari rusii astia la literatura!

  17. Scufita Rosie 9 May, 2010 at 00:16

    Si-as mai adauga ca intreaga scriere e impregnata de un soi ciudat de mesianism si bigotism cvasireligios! Ceea ce nu e de mirare avand in vedere ca autorul nu reusise sa termine seminarul teologic din localitatea unde Beria ajunsese student! Asa ca si-a luat un pseudonim literar demn de invidiat, Koba, adica numele unui celebru bandit in epoca! Se pare ca numele asta i-a prins bine pana sa devina celebru deoarece a fost in parnaie pentru jafuri de vreo cateva ori!
    O viata de roman! Ai naibii rusii astia!

  18. georgiana 9 May, 2010 at 00:31

    Ca sa nu mai vorbim de Yevgeniy Valentinovich Kaspersky :-J

  19. Scufita Rosie 9 May, 2010 at 02:04

    @Raul Pai ce, numai Julica sa greseasca? Ma pun bine cu Tiranul, in semn de solidaritate! Poate ma loveste si el cu ceva! Cu vreun galben, Divine!

  20. galbiorul 9 May, 2010 at 09:07

    @Scufita
    Pai daca vrei un galben du-te-n China…Sigur o sa ai de unde alege…

  21. Bear Grylls 9 May, 2010 at 10:39

    Imi amintisi ca am niste rude in Blagovescensk,spre Vladivostok,departe,tocmai la granita cu China.Rusii si chinezii nu se suporta iar vara,cand se scalda in Amur,isi fac semne obscene de pe un mal al raului pe celalalt.
    Insa cand e vorba de comert se inteleg de minune-economicul bate politicul si emotionalul.
    Imi plac mult Dostoievski si Bulgakov.Question de gouts.

  22. Ciprian 9 May, 2010 at 13:23

    @georgiana sau de Bit Defender :))

  23. unmihai 9 May, 2010 at 16:19

    @Ciprian
    Cred esti in eroare. Bit Defender a fost fundas in echipa de soccer cu piciorul a Statelor Unite. A jucat cu Romania in 1994 in meciul ala in care a marcat Dan Petrescu.
    Mare atentie te rog!

  24. Ciprian 9 May, 2010 at 18:27

    Ti-nşăli stimabile Nihai, pi apărătorul cela care o grăşit la marcaj îl chema Trăjan, Uărm Trăjan. Da’ noi am avut noroc cu difendărul nostru ca a jucat puţin mai incisiv si chiar si ofensiv şi i-a bagat in carantină pe neştintonţii de americani. :p

  25. Ferdinand 9 May, 2010 at 19:19

    @Julius

    Câtă făţărnicie…

  26. pelebub 10 May, 2010 at 11:49

    Nabokov intra la categoria rusi ? M. Agheev si Romanul Cocainei ar trebuii mentionat, cel mai celebru gigant anonim al literaturii ruse.

Leave a reply